Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Önskar er alla...

Skrivet av Sara m. P&C-00 & bf 3/6
ett riktigt GOTT NYTT ÅR!!

Svar på tråden: Önskar er alla...

Detsamma!!!*imt*

Skrivet av  Cissi m. 3-llingar
\'
 

Tack det samma!

Skrivet av  Lotta med Ebba & Alice -01
Såg ditt inlägg längre ner att du har fått astma. Jag förstår att det känns jobbigt för dig att få det beskedet som vuxen. Men samtidigt så kommer även "apotekstanten" fram i mig. Och hon säger att det nu mer finns väldigt många bra mediciner som håller astman i schack bara man tar dem.

Det känns jobbigt att ta kortison när man är gravid, men samtidigt vill jag lugna dig med att säga att när du andas in kortisonet så kommer det inte någon stor mängd som tas upp av kroppen utan det mesta hamnar lokalt i lungorna, och någon fara för fostret är det inte. Men det hoppas jag att läkaren berättade för dig.

Jag hoppas även att han berättade att det är viktigt att du tar kortisonet för det är den som har effekten på inflammationen i luftrören och lungorna (som ju astma är). Och att även om du är bättre så är det viktigt att ta sin kortison morgon och kväll för det förebygger att du behöver få svårigheter med andningen. (Precis som Cissi har skrivt). Bricanyl är bara en symtomlindring då luftrören drar ihop sig eftersom den vidgar dem, men den har inte någon effekt på att "bota" astman. Om du förstår vad jag menar?

Jag hoppas att du inte tycker att jag klampar in och tycker en massa som jag inte har med att göra, men jag vill bara förklara för dig det jag vet om medicinerna, för att kanske lugna dig lite. Det finns även en bra broschyr på Apoteket om astma och jag tror nog att du kan hitta en hel del på hemsidan också, www.apoteket.se

Skönt att höra att du är bättre i alla fall, och du skall se att allt kommer att funka bra senare också.

Kram Lotta
 

Hej Lotta!

Skrivet av  Sara m. P&C-00 & bf 3/6
God fortsättning på 2005!!

Jodå, läkaren talade om för mig att det är helt OK att ta kortison när man är gravid. Däremot var det några läkare på akuten som inte ville skriva ut just kortison eftersom jag är gravid...

Jag tar medicinen noga morgon och kväll!! Är ju jätterädd för att astman ska bli sämre! :)

Nu känner jag mig mycket bättre och som jag skrivit i mina inlägg längre ner (tror jag) så tror läkaren att astman kan försvinna efter graviditeten! Tror du att det kan vara så?? Har aldrig hört att astma kan försvinna... Han vill att jag minskar på kortisonet om två veckor, för att se vad som händer. Samtidigt säger han att graviditeten försämrar astman, så egentligen borde det ju vara bättre att vänta med att minska på kortisonet till efter förlossningen?

Iaf tror han att det blev för mycket med graviditet+ kanin+ en lättare luftrörskatarr och att astman kom av det.

Jag ska kolla upp apotekets broschyr om astma och imorgon ska jag kika in på apotekets hemsida. Tack för tipsen! Nejdå, jag tycker absolut inte att du klampar in- tvärtom jag är glad för alla råd som jag får!! :) Tack!!

Kram
 

Den kan bli bättre.....

Skrivet av  Lotta med Ebba & Alice -01
ja, astman alltså, efter graviditeten. Eller åtminstone kan den bli mildare än vad den är nu. Och visst så blev den värre av kanin och luftvägsinfektion. Jag misstänker att du inte alls kommer ha så mycket sedan. Men naturligtvis är det bra att undvika det du är allergisk för, eftersom det kan utlösa en attack.

Att astma kan bli bättre är jag ett exempel på. För lite över 10 år sedan fick jag konstaterat att jag hade astma, men inte så allvarlig. Den höll sig bra så länge jag tog kortison morgon och kväll, och jag fick aldrig någon stor andnödsattack så som du hade.
För fem år sedan så slutade jag använda kortisonet för att se vad som hände, och det har gått bra. Jag behöver det inte längre. Ibland kan jag känna att luftrören drar ihop sig lite, men inte så allvarligt. Jag har Bricanyl hemma som jag kan ta vid dessa tillfällen, som kanske är en gång om året. Och speciellt när jag är allergisk.

Att du minskar på kortisonet om två veckor är ok beroende på vilken dos du tar. Har du en låg dos och slutar helt kanske inte jag tycker skulle vara så bra (men det är ju läkaren som bestämmer), men om du har en högre dos, som man ju brukar ta i början för att få en bra effekt, så är det vanligt att man minskar dosen till vad man kallar en underhållsdos. I ditt fall tycker jag nog att det skulle vara bra att ha under graviditeten. (Men som sagt jag är ju inte någon läkare.....)

Kram Lotta (som väntar på att få åka till Arlanda......)