Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Pumpatips?

Skrivet av H-n
Jag har fått så fina pumpor ute. De är stora och orangea (? vad heter det?). Men kan man laga något av pumpa? Någon som har tips recept?

Och så undrar jag hur man gör för att spara dem till Halloween? De tål nog inte frost, men inne är det väl för varmt?
Svar på tråden: Pumpatips?

Lite tips från Ölands skördefest

Skrivet av  ME med J&R

Pumpamuffins

225 gr grovskuren skalfri pumpa
175 gr mjukt smör
2 dl socker
3 ägg
3 tsk bakpulver
2 tsk mald ingefära
1 msk mald kardemumma
2 tsk vaniljsocker
1 dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl
3/4 dl mjölk
1 dl russin
Koka pumpabitarna i 5 minuter. När de är mjuka häll dem i ett durkslag så all saft rinner av. Låt dem svalan. Rör smör och socker pösigt. Tillsätt ett ägg i taget. Rör smeten slät.
Blanda bakpulver, kardemumma, vaniljsocker i grahamsmjölet. Vänd ner blandningen i smeten. Blanda ner vetemjöl och mjölk och tillsätt pumpamoset och russinen. Klicka smeten i formar, grädda på plåt på nedre falsen 30-35 minuter i 200¡ värme. Pudra florsocker över muffinsen när de svalnat.
Detta är ÒmumsÓ till kaffet.
Har du ca 1,5 timme över skall du absolut testa denna spännande rätt som vi tagit från det franska köket.


--------------------------------------------------------------------------------
Pumpasoppa

4 portioner
800 gr pumpa
3 gula lökar
50 gr smör
7,5 dl mjölk
1,5 dl creme fraiche
100 gr färsk körvel

12 baguetteskivor

Salt och nymalen svartpeppar


Skala pumpan, tag bort kärnor och skär den i bitar, skala och finhacka lökarna. Smält hälften av smöret i en soppgryta.
Lägg i löken och fräs den mjuk och glansig. Tillsätt pumpan och låt sjuda (utan tillsats av vatten) under lock på svag värme i ca 1 timme till den är mycket mjuk.
Purea därefter pumpan och tillsätt resten av smöret.
Häll i mjölk och creme fraiche så det blir en simmig soppa.
Salta och peppra.
Skölj körveln och blanchera den i kokande vatten och lägg den i soppan. Skör baguetterna i tärningar och rosta dem i ugnen. fördela dem sedan tillsammans med riven ost över soppan.


--------------------------------------------------------------------------------
Pumpamarmelad

2 kg pumpa
- grovrives
4 hg torkade aprikoser
- hackas
3 apelsiner
- skal rives och saft pressas
2 citroner
- skal rives och saft pressas
1,5 kg socker
Allt kokas ca 1 timme och hälles på burkar.


--------------------------------------------------------------------------------
Amerikansk Pumpapaj

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
150 g margarin
5 - 7 msk kallt vatten

Fyllning:
3 dl kokt pumpa
2 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk kanel
1 tsk ingefära
1/2 tsk muskotnöt
1/2 tsk malda nejlikor
4 ägg
5 dl mjölk
Gör pajdegen, gärna i en matberedare. Platta ut och tryck fast den i en pajform. Rör ihop eller mixa pumpan och kryddorna till en jämn smet. Tillsätt ägg och mjölk och häll i formen.

Grädda i ugnen 200 graders värme i cirka 50 min.

 

rosta fröna

Skrivet av  Lisa zon 6&7
en stund på svag värme på en papprad plåt i ugnen salta lätt = VANSINNIGT GOTT!
 

Stort tack för tipsen, båda! :o) *imt*

Skrivet av  H-n
..
 

Artiklar från Familjeliv