Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

småflugor

Skrivet av Estethia ©
har flyttat till gammal villa (renoverar från topp till tå) och har börjat se så enormt många blom(?)flugor.
jag känner till två sorter men den här är ny för mig.
den är liten, ett par millimeter eller så, är brun till färgen och vingarna är dubbelt så långa som kroppen och kroppen är väldigt rund med antydan till äggform.
spindlarna äter sig jättemätta på dessa flugor men var 17 kommer dessa flugor ifrån?
utifrån?
kan det vara från blommorna?
fast det låter så konstigt för dom fanns inte förut när vi bodde i lägenhet.
men vi har haft huset sen första juni och det är inte förns nu som dom dykt upp.

nån som känner igen flugorna?`
ska jag börja leta efter andra ställen än blomjorden som dom kan komma från?
Svar
fruktflugor?
kan det vara det? låter lite som dem på beskrivningen... Då kan det vara nån kvarglömd fruktbit som är boven i dramat...
Skrivet av  Lisa zon 6&7
jag har funderat på det oxå...
... men vi har ingen frukt framme och har aldrig haft (ligger det inte i fruktlådan i kylskåpet så äter vi upp det direkt).
förbryllande det här.
ingen som har fler förslag?
Skrivet av  Estethia ©
Trägen vinner!
Hej!

Jag tror att det är s.k fruktflugor eller ättiksflugor, som de också kallas. Vi har också haft MASSOR av sådana och precis som ni så vållade de mycket bry, eftersom vi för vårt liv inte kunde förstå var de kom ifrån.
De lägger sina ägg i organiska ämnen som har börjat jäsa, t.ex gammal frukt (klassiker!). Vi hade heller ingen frukt, ingen blomjord där de kunde vara. Min teori var dock att vi hade haft gammal frukt i fruktskålen och att de hade kläckts där, i massvis. Då har man ju en hel generation som summar runt och bara väntar på att hitta ett ställe som de kan lägga sina ägg på. Och minsta fruktbit - vips, så har man ännu en generation flugor! Etc. De försvinner ju aldrig.

Förra helgen förklarade jag krig mot dom!! Jag gjorde så här: började med att verkligen försäkra mig om att det inte fanns någon plats de trivdes på. Tömde och diskade fruktskålen, slängde soporna, diskade flaskorna med balsamvinäger (där trivs de också - de heter ju \'ättiksflugor\'), slängde alla gamla flaskor (de trivs även i tomma vinflaskor och ölflaskor etc).

Sen hällde jag upp lite rödvin i ett glas som jag satte på diskbänken. Och sen började jakten! De dras till rödvin och jakten var en gammal hederlig metod: jag smällde dom helt sonika med händerna så fort jag såg en fluga. Detta tog flera timmar - jag gick alltså ut i köket och kollade runt glaset med jämna mellanrum. När dagen var över hade jag säkert smällt upp mot 100 flugor...

Och tro det eller ej: de är borta nu!!! Så jag tror att min teori håller. Testa gärna detta, det funkade som sagt kanon men kräver tålamod i stora mängder. Men det var det värt...nu kan vi njuta ett glas rödvin i soffan utan att genast ha en hel svärm av små flugor runt glasen. Hr äckligt var inte det liksom?!

Skrivet av  Nugga
Låter som fruktflugor...
Såkallade frukflugor dras ju inte bara till frukt utan till allt som börjar bli gammalt. Vi hade problem med sånna där ett tag p.g.a nått kvarglömt. Även när man städat bort allt som de kan tänkas dras till så finns de ju kvar eftersom de lägger ägg.

Har hört att de gärna lägger ägg och så i avloppet i vasken.

Om de håller sig till ett rum så plocka bort grejer du är rädd om och stäng sedan dörrar och fönster och spruta radar. Testa med klorin eller radar eller annan avloppsrening till avloppet.

Av radar dör de...som flugor.
Skrivet av  Jenny
recept...
ta lite diskmedel, vatten och äppelcidervinäger i en skål så drunknar de å dör och sen är hela flugsläktet utdött(!) det funkade för mej i alla fall....
Skrivet av  Lisa zon 6&7
wow! :oD
tack för alla tips!

nu förstår jag.. vi har ingen frukt framme och har aldrig haft.
men!
vi har lite gamla flaskor framme och gamla avlopp som vi inte gjort nåt åt (gammalt hus) och vi råkade glömma ställa ut soptunnan på två veckor (färska villaägare) vid ett tillfälle så vi hade några sopor som stod lite för länge under diskbänken.
det är säkerligen det som producerat flugor.

nu ska här testas alla era knep!
tack så jättemycket! :oD
Skrivet av  Estethia ©