Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Är kontantinsats ett måste?

Skrivet av Hanna
Någon som vet?

Vi har en Volvo 945 2.3S från -96, har gått 26000 mil. Vi köpte den i början av året för 69000,- på Brandt. Vi har 35000,- kvar i lån på den.

Det tråkiga i det hela är att om vi vill lämna den som inbytesbil så erbjuder de inte mer än 35000,-. Konstigt tycker jag, låter lite men det är vad de säger per telefon i alla fall. Har frågat flera ställen. En del tar den inte ens för den är för gammal och har gått för många mil. Men den är jättefin och går hur bra som helst.

Men på detta sätt skulle vi få bort vårt lån, men vi har inget över till kontantinsats. Måste vi alltså först spara till det? (20% av ca 79000,- skulle bli 15800,-. Vi har tyvärr inget sparat...)

Hur gör man???
Svar på tråden: Är kontantinsats ett måste?

Ja

Skrivet av  Annjo
man måste lägga 20% kontant vid bilköp, detta enligt konsumentkreditlagen.

Man kan ju låna till kontantinsatsen också, tex ta ett medlemslån via facket.
 

Sälj privat

Skrivet av  PPP
945 är ju eftertraktad på begmarknaden. Ni får garanterat mer om ni säljer privat. Då får ni till både lån och insats.

Handlarna tar ogärna in bilar överhuvudtaget, ännu mer ogärna gamla bilar. Ha lite is i magen och sälj privat. Bytbil indikerar att 945 2.3S -96 som gått långt betingar ungefär 60.000kr hos handlare, det borde betyda att ni kan få ut mellan 45-50 tusen kronor för den vid privat försäljning.
 

Tack för era svar!

Skrivet av  Hanna
Då siktar vi på att sälja privat, och om inte pengarna skulle räcka till hela kontantinsatsen så kanske vi tar ett litet medlemslån helt enkelt! Tack för hjälpen. ;)
 

Enl lag.

Skrivet av  Fredde H
Så är 20% kontantinsats ett krav.
Men det räcker att titta på alla reklamutskick från div. radio-tv handlare så syns det tydligt att efterlevandet av den lagen är minimal.

Det går säkerligen att förhandla bort kravet på 20%, sedan att firman begår ett lagbrott är det nog ingen som bryr sig om.

Men att sälja privat brukar ge lite mer pengar, fast då bör ni fixa till bilen så den ser fin ut, vilket både tar tid och kostar lite pengar.
 

Mmm,

Skrivet av  Hanna
min gubbe menar att det borde gå att förhandla bort. Så kanske man kan det om man träffar på rätt handlare. Men kanske vi försöker sälja privat ändå, så får vi kanske ihop till en del av kontantinsatsen i alla fall. Så får vi hoppas att de löser resten. Tack för ditt svar!
 

Artiklar från Familjeliv