Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Bältros av vattenkoppor?

Skrivet av Lite orolig
Min sambo hade bältros för 4-5 år sedan och det är INTE roligt, har jag förstått. Nu har vår treåring nyligen haft vattenkoppor och vi har kelat med honom som vanligt. Igår fick jag veta att det finns en teori om att ens eget gamla vattenkoppsvirus kan aktiveras om man utsätts för nytt, och därmed framkalla bältros. En del påstår att det bara är "gamla och svaga" som får bältros men det är inte sant. Inkubationstiden för vattenkoppor är i alla fall upp till tre veckor. påstås det, så man får väl hålla tummarna.
Svar på tråden: Bältros av vattenkoppor?

Nej

Skrivet av  cs
vattkoppor ger inte bältros, däremot kan en som har bältros smitta någon som inte haft vattkoppor så den får kopporna.

Det är helt riktigt att det är gammalt vattkoppsvirus som ger bältros. Bältros kan vem som helst få, men man måste haft vattkoppor först.
 

Nej, nej, nej!

Skrivet av  SO
Man får inte bältros av att bli smittad med bältros. Virusinfektioner i stort kan däremot påverka immunsystemet negativt, och därigenom återaktivera mässlingviruset och ge bältros.

Teorin du talar är en myt - inget annat.
 

Första meningen ...

Skrivet av  SO
... skall vara "Man får inte bältros av att bli smittad med mässlingvirus, man måste ha hft sjukdomen tidigare"
 

Ingen har väl påstått...

Skrivet av  Ba
... att man får bältros av att bli smittad med bältros, eller...? Din andra mening: Menar du att vilken virusinfektion som helst kan utlösa bältros?
 

Rent teoretiskt ...

Skrivet av  SO
... ja, men det är betydligt vanligare med andra orsaker, allt från ålderdom, graviditet, sjukdomar eller läkemedel som påverkar immunsystemet etc etc.

Anledningen till att jag nämnde det är att det är en möjlig förklaring till att en del yngre, friska som inte tar medicinen får bältros, oavsett om de blivit utsatta för vattkoppssmitta eller inte.
 

F´låt SO, vad har mässling och

Skrivet av  tanten
bältros gemensamt??? Jag blev helt förvirrad av ditt svar eller har jag bara blivit för gammal för den moderna medicinen (hehe).
Jag hade för mig att det var vattkoppsvirus som ligger latent och som vid aktivering senare i livet kan ge bältros -herpes zoster.
Eller ser man annorlund på det nu?
 

Mässling - vattkoppor

Skrivet av  SO
Nej, det är inte modernt att blanda ihop mässling och vattkoppor. Jag får skylla på kaffebrist :-)
 

Artiklar från Familjeliv