Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

angående kriget härinne, som ju skrämmer bort många...

Skrivet av Demeter
jag tycker det är ganska slående hur diskussionen illustrerar hur vi talar förbi varandra när vi inte enats om förutsättningar och mål.
Sportbil - du som jag står för en slags vardagsfeminism, hur vi i samarbete och i strid - med tuffa tag - strävar mot ett samhälle där alla har lika värde och möjligheter. Bl a genom att kvinnor tar sig fram till beslutande positioner i företag och organisationer. Här är det viktigt att förankra sina ideer och involvera männen.
EN ANNAN av kanalerna till detta är självklart genusforskningen, som klargör strukturer etc. Här är inte alls samarbete en förutsättning eller något mål.
Vägarna är alltså helt olika!
Liksom feminismen!
Precis som det finns massor av inriktninar inom ex socialismen så finns det det inom feminismen. Jag tror inte alla sossar vill behöva stå för åsikter som framförs av de mest radikala klasskämparna...

Svar på tråden: angående kriget härinne, som ju skrämmer bort många...

Bra sammanfattat av dig!

Skrivet av  Sportbil
Min utgångspunkt är att precis som muslimer i Sverige måste markera avky mot islamsk extremism och sekterism för att bli trovärdiga som en fredlig religion, så måste vi vardagsfeminister ibland reagerar och säga emot att vi inte tror på det när det VI tror på (jämställdhetskampen) associeras med en massa konstigheter. Jag vill göra dessa markeringar mot "teori-eliten" utan att bli allmänt bespottad som fientlig mot jämställdheten. Idealiskt sett skulle jag ju även vilja att "teori-eliten" förmådde se hur konstiga en del teorier som presenteras som "fakta" verkligen är men jag inser att jag går bet där.
(n.b. förutom som exempel gör jag inga jämförelser i övrigt såklart mellan Carin Holmberg och Islamsk fundamentalism)
 

Parallellen muslimer

Skrivet av  Cecilia
Jag tycker _inte_ att sveriges muslimer ska behöva försvara sig och ta avstånd från extremist dåd i högre utsträckning än någon annan. Jag som vit kristen behöver inte heller be om ursäkt för Hitlers judeutrotningar. Det här är enstaka människor/ grupper som begår saker, inget som genomsyrar samhället, och därför inte jämför bart tycker jag. Jag tycker inte heller att jag är någon extrem eller särskilt rabiat person. Jag har tydliga värderingar när det gäller kön och makt, men jag är inte hel vild eller en särskilt alternativ person. Du skulle inte reagera och tänka rabiat feminist galning om du gick förbi mig på stan i min lilla rosa kofta och trendiga skor. - Vi som skriver här tycker inte att vi är några konstiga och extrema personer, vi tycker att det vi skriver "makes sense" helt enkelt. Vi är helt normala personer med man, barn, jobb och hobbiesar - inga freaks som du tycks tro. Skillnaden är väl den att vi har en medvetenhet om den värld vi lever i. Jag sminkar mig, rakar, benen, har smycken och gulliga kläder - jag tycker det är fint - men jag tror inte för en sekund att det är naturligt eller självvalt - det är något som jag har lärt mig att så ska det vara och det är inte lätt att bryta mot. Det är den medvetenheten om vilken struktur som har format mig - mitt genus,m mitt sociala kön - som jag tror är viktigt att vara medveten om.
Nu drev jag kanske lite från ämnet - men flera på den här sidan verkar ha en väldigt konstig blid av vad genus och genus teorier är för något.
 

Jag menar inte att ni alla är extremister

Skrivet av  Sportbil
vad jag menar är att det räcker med att några röst-starka personer är det och att dessa sedan benämner sig på samma sätt som du för att man kan riskera att utomstående tror att man håller med om extrema åsikter (eftersom man har samma benämning). Detta är inte ett dugg konstigt. Många exempel finns på hur allmänheten riskerar få fel uppfattning:
- att veganer är för våld eftersom några få i veganers namn vandaliserar
- att muslimer är terrorister eftersom några få säger att det står i deras tro att de ska ha heligt krig mot
- att hereosexuella män generellt är latenta hustrumisshandlare eftersom några slår
etc, etc

På samma sätt kan den som inte är radikal- eller betong-feminist välja att ibland av samma skäl visa sitt avståndstagande mot en del av det som är mest svårt att svälja i dessa feminister agitation.

Sen vill jag säga två saker till: det ena är att jag hittills och fortfarande uppfattar dig som en av de mer sansade debattörerna i tonen på detta Snack. Vet inte om du blir glad eller bara rycker på axlarna men jag är åtminstone glad att du är sansad i tonen även om du inte håller med mig i så mycket. Det andra är att det är först när jag kom till detta Snack som jag förstått att vissa feminister egentligen är mer upptagna med att skriva varandra på näsan med olika teorier än att kämpa för jämställdhet. Jag hade tidigare inte ens en aning om att det existerade så många olika grupperingar av feminister som det verkar finnas särartsfeminist, radikalfeminist, betongfeminist, likhetsfeminist, liberalfeminist etc etc. Och ofta verkar det som de hatar varandra mer än de vill kämpa gemensamt för jämställdhet.
 

Jo tack

Skrivet av  Cecilia
Jag vill gärna bli uppfattad som sansad, det var trevligt.
 

Balanserat svar.................

Skrivet av  Farsan
och jag tror Dig på Dina ord. Själv låter jag bli att diskutera genusforskningen generellt eftersom jag mer tror förändring i vardagliga beteenden än teoretiska modeller.
Måste dock kommentera Din extremistvinkling, man behöver inte som muslim ta ansvar för/be om ursäkt för exteremister ej heller som vit kristen för Hitler.

Men som man skall man ta ansvar för extrema män?
 

Nja,

Skrivet av  Cecilia
Jag tycker ju egentligen att det är vi som samhälle, både män och kvinnor, som har ett ansvar för att se problemen och förändra sånt som är fel. Inte att alls män är onda och alla kvinnor är goda. Däremot har man , som man och kvinna, även om man inte blivit drabbad personligen, ett avsvar att bli medveten om att det _är_ lättare att vara man än att vara kvinna idag. Även om man på pappret har lika rättigheter så har man inte samma möjligheter i praktiken, efter som vi alla, både män och kvinnor, tar män mer på allvar och tycker att de är mer kompetenta än kvinnor.
 

Två sidor av samma mynt

Skrivet av  Cecilia
Angående kriget här inne - vi måste ju få försvara oss för orättvisa angrepp? Eller ska era inlägg få stå oemotsagda menar du?

Eranb vardagsfeminism och genusteorin är inte alls två skillda saker, utan två sidor av samma mynt.
När jag för ett antal år sedan gick en barnskötarutbildning (traditionellt bara kvinnor i klassen), långt innan jag läste på universitetet, så fick vi lära oss en utmärkt metod för problemlösning som kallades för FALU-modellen.
Finna, Analysera, Lösa, Utvärdera
Du och sportbil har satt fingrarna på några av de punkter som är orättvisa idag - ni har tagit det första steget: Finna.
Men för att kunna fröändra något med framgång så måste man Analysera vad problemet verkligen består i och det är där genus teorin kommer in. Den FÖRKLARAR och beskriver den värld vi lever i - hur ser problemen ut egentligen när man gräver djupare, vad är orsakerna osv. Detta måste man veta för att veta vilka insatser man ska göra för att kunna åstadkomma en förändring.
Först då kan man Lösa.
Sedan får man Utvärdera och se: hur blev det, gick det som vi hoppades? Vad blev bra / dåligt?

Ni gör helt rätt i att kämpa där ni står, i vardagen med det man själv stöter på. Men man ska inte avfärda forskning och teorier som flum - de är en viktig del av förändrings arbetet. Man måste veta vad sjukdomen består i, inte bara konstatera symptomen, för att kunnaordinera rätt medicin.

Bilden av att många här inne studerar genusvetenskap på universitetet tror jag är direkt felaktig. Någon enstaka här gör eller har gjort det. Flera, som jag, har läst humaniora eller samhällsämnen på universtitet och då kommit i kontakt med lite grann genusforskning i anknytning till våra ämnen. De flesta här är bara genuint intresserade och har själv köpt någon bok på pocketshop eller lånat på biblioteket. Den här sidan måste också få vara ett forum för oss att få diskutera det. Många av oss umgås inte alls i super radikala kretsar, även om ni tror det, och har inte så många i vår vardag att diskutera genus teori med.
 

Tack Cecilia

Skrivet av  feminist-javisst
Tack Cecilia för dina inlägg som båda var väldigt klargörande. Jag instämmer dessutom till fullo med din kritik av sportbils åsikt angående muslimer. Förfärligt att någon kan anse att muslimer måste försvara sig och ta avstånd från terror mer än vad vi andra skulle behöva göra!
 

Tack för att du hjälpte även mig på traven! Bra inlägg!

Skrivet av  My
.
 

Solar mig i glansen;-)

Skrivet av  Cecilia
Tack tack, rodnar av förtjusning...
 

Tack Cecilia!!!

Skrivet av  ärtan
kunde faktiskt inte ha sagt det bättre alls - jag blir för arg!

Frippa skulle ta mig i örat sa hon...
 

Tack Cecilia

Skrivet av  Katjana
Du är mycket bra på att uttrycka dig!
 

inte alls kritisk Demeter

Skrivet av  Demeter
ett litet klargörande - jag är inte alls kritisk till genusteoretiker. Tvärtom! Jag kände bara att deltagarna i diskussionen talade förbi varandra.
Därav min inlägg ovan. Har man olika mål blir självklart medlen också olika effektiva.
Sedan är det synd att gå till attack mot killa som har ett äkta intresse för att vara med och forma ett jämlikt samhälle för sina döttrar - det är ju ett mycket bra stöd i kampen!
Visst kan man bli förbaskad när man upplever sig klappad på huvudet men man kan väl förklara det lugnare?
 

Demeter

Skrivet av  ärtan
denna diskussion om att utestänga papporna har pågått ända från början. Det finns en snacksida som heter Jämlikt hemma och jag tycker att de som inte känner att de platsar här ska hålla till där istället. Detta är ett feministiskt föräldrasnack och här diskuterar vi därför feminism.

Jag förstod också att du inte var kritisk men att vi utestänger männen får många av oss höra jämt. Det här har pågått länge och vi är trötta på det. Problemet är att många av oss har försökt jobba med män och det går inte i de allra flesta fall just därför att de vägrar ta till sig den kunskap som finns och vägrar se att de själva är en del av förtrycket. Men de pratar gärna om vilket ansvar vi kvinnor har för att upprätthålla strukturer som förtrycket och kritiserar gärna feministiska teorier utan att vara det minsta insatta i dem mer än det de kunnat lära sig på 15 minuters surfande på nätet. De verkar tro att allt som rör barn är en kvinnlig sfär som de själva nekas tillträde till och som de inte har inflytande över. Vilket är tvärtemot vad de allra allra flesta kvinnor vill - känner du NÅGON kvinna som inte vill att pappan ska vara engagerad i sitt barn?

Jag har i mina dagar hört talas om EN kvinna som inte ville att pappan skulle vara hemma. Jag har inte hört av någon av de pappor vi har träffat att någon av dem skulle ha fått negativa reaktioner på att vara hemma med barn. Ändå är det bara en förutom min man som vi känner som varit hemma mer än en eller två månader.
 

Demeter

Skrivet av  Cecilia
Jo visst, jag förstod av ditt inlägg att just du inte var kritisk, hade tänkt att förtydliga det i mitt inlägg, men missade det tyvärr. Men däremot tycker jag inte att vi har olika mål, och inte heller därför behöver olika medel, såsom du skrev. Alla behöver inte kunna en massa teorier, men man behöver inte hela tiden racka ner på reorier man inte känner till heller.

Jag tycker att det kan rymmas diskussioner som inte ligger på ett teoriplan - tex Hemmamammas. Skillmnaden är att hon bemöter oss med respekt, inte fördömer sånt hon inte ens har läst på förhand. Vardagsdisskussioner, javisst.

Jag tycker att mitt inlägg ovan var lugnt och sansat. Tyckte inte du det, eller?

Men det är märkligt att det är hela tiden vi kvinnor som ska få skit för att vi försvarar oss vid aggresiva påhopp, inte den man som skäller ut oss som är otrevlig. Jag förstår inte det här med att du säger att vi går till attack mot killar som vill vara med, jag tycker att det är precis tvärtom! De kommer hit och säger att de vill vara med, och i samma andetag berättar de för oss att de tycker vi är hemska och helt dumma i huvudet. Det tycker jag är påhopp om något. Och sen är det vi som är jobbigt när vi förklarar våra ståndpunkter och vill försvara oss mot de här anklagelserna.