Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Anna C - mer amning

Skrivet av SofiaB
Anna - du säger att det är väl dokumenterat att amning är bättre ur fysiskt och psykiskt perspektiv. Kan du visa på dessa studier?
Det handlar ju dessutom om att det skall vara i relation till att barnet får mat (utpumpat eller ersättning) av sina föräldrar i nära kontakt.
Var finns dessa studier?
Att amning motverkar allergi finns det inga vetenskapliga belägg för, vilka andra effekter tänker du på?

Och du pratar om att när man pumpar så sinar mjölken förr eller senare. Men jag tror att de flesta som använder sig av pumpen gör inte enbart det. För naturligtvis erbjuds ju bröstet direkt då mamman är närvarande, vi pratar knappast om mammor som flyttat hemifrån och gör en daglig mjölkleverans vid dörren.
Svar på tråden: Anna C - mer amning

Angående pumpning

Skrivet av  Frigg
så vet jag att det går att pumpa - och aldrig amma - under lång tid. Jag har en god vän vars son aldrig fixade att dia själv så min vän valde att pumpa var fjärde timme (även under nätterna) under 9 månader - efter det valde hennes son bort mjölken och åt istället fast föda enbart. Jag tror iof att han fick välling om kvällarna när mjölken var slut efter ytterligare en månad.

Mjölken _kan_ alltså sina om man pumpar, speciellt om man låter bli \'nattmålen\', men den behöver alls inte göra det.
 

Jo...

Skrivet av  SofiaB
... klart att det kan fungera med att bara pumpa. Men för vissa gör det ju inte det.
Jag reagerade bara på att Anna C använder det som ett argument mot att pumpa över huvud taget, som om det bara var antingen/eller. *s*
 

Men - kan inte

Skrivet av  Johanna
mjölken sina även om man bara ammar? Det råkar ju en del mammor ut för.

 

jodå

Skrivet av  Frigg
jag ammade fullt, tog hand om mig och sov så mycket jag orkade. Ändå räckte inte mjölken till när mitt barn vart 4 månader...
 

Mera amning

Skrivet av  Monika
Nu har jag läst här om amning och delat föräldraskap och jag måste bara få kommentera.

Först måste jag ju få säga att det verkligen är varje mammas ensak om hon vill amma eller inte eller på vilket sätt hon väljer att amma. Detta tycker jag är helt odiskutabelt och det oavsett hur eller OM man delar på föräldraledigheten. Även om det säkert är bättre än i många andra länder tycker jag inte att vi i första hand har ett amningsvänligt samhälle utan snarare ett amningsdogmatiskt samhälle. "Nåde den som inte ammar i minst 6 månader" och samtidigt "Va, ammar du fortfarande, varför det (när barnet blivit 1 år)?"

Jag tror säkert att amning har många fördelar framför flaskmatning (rent näringsmässigt alltså), men jag tror samtidigt att dessa fördelar är betydligt större i u-länder utan rent vatten. WHO:s rekommendation är väl bra, men den skall nog i första hand ses som ett sätt att skydda och stödja amning i världen i allmänhet och i tredje världen i synnerhet och INTE användas som slagträ mot kvinnor som inte kan/orkar/vill amma.

Själv har jag väldigt svårt att se att amningen i sig skulle utgöra hinder för att dela på föräldraledigheten. Jag menar inte att man måste dela precis på mitten (efter 6 månader) om man inte vill. Jag var hemma 9,5 månad med vår dotter och min man är hemma nu och fram tills hon blir 14 månader. Jag ammar fortfarande, vilket jag är ensam om i vår föräldragrupp på 5 mammor där ingen av de andra papporna är hemma på heltid (en på deltid och de andra tre inte alls).

Jag skulle absolut inte velat avstå från amningen och ser absolut inget ofeministiskt i att amma. Däremot var det ju självklart att min man fick göra större delen av hushållsarbetet dom första månaderna eftersom så stor del av min tid gick åt till amning.

Men jag blir verkligen trött när jag läser att "man inte kan dela föräldraledigheten hur som helst för mamman skall ju amma". Vadå skall? Det måste väl för sjutton vara upp till varje mamma OM hon skall amma, oavsett hur man delar föräldraledigheten. För vissa är amningen inte så himla viktig. Kanske tycker man det är helt OK att amma 1-2 månader och sedan gå tillbaka till jobbet och pappan är hemma. Funkar det att pumpa kan man göra det, funkar det inte kanske man tycker att det kan kvitta. Att jag själv personligen inte skulle vilja göra så är ju verkligen inget skäl till att andra inte SKALL göra så.

Nej, jag tycker det är alldeles för mycket SKALL och MÅSTE vad gäller amning och detta åt båda håll. Både att man skall amma si och så mycket och sedan när barnet blir större att man måste sluta.

Jag skulle verkligen vilja ha ett i grunden amningsvänligt samhälle där amning ses som en naturlig företeelse man kan ägna sig åt precis var som helst SAMTIDIGT som ingen mamma som väljer att flaskmata någonsin skall behöva få en kommentar eller ens antydande blick om att hon gör fel.
 

Hear! Hear!

Skrivet av  Frigg
Det kan jag skriva under på rätt av!
 

Tack...

Skrivet av  SofiaB
... jag skriver under jag med.
Bra sammanfattning!
 

väl skrivet! *imt*

Skrivet av  bani
vw
 

Precis!!!

Skrivet av  Ensam feminist bland Militanta Hemmafruar
Och jag fick just, på den eminenta amningssidan här på föräldranätet veta att man har rätt, enligt 1995 års Föräldraledighetslag, 4:e paragrafen att gå ifrån jobbet för att pumpa ur mjölk eller amma sitt barn.

Min son har fått följa med mig till jobbet ända sedan han var två månader och det har vi fortsatt med.
Jag tänker fortsätta amma länge, länge, jag vill gärna amma i två år eller mer, men det hindrar inte att jag och hans pappa delar på föräldraledigheten.
(eller rättare sagt: "föräldraarbetet" som det lämpligare borde kallas)

Och visst, i min mammagrupp sitter alla mammor och matar sina bebisar med bröstmjölksersättning och säger att deras män inte kan vara hemma och passa barn för att deras jobb är så himla mycket viktigare än deras barn...
(förtydligande: de får gärna mata sina bebisar med vad de vill, men jag köper inte att amningen är huvudargumentet för att pappor inte är hemma med sina barn. Basta.)
 

Feministiska strategier

Skrivet av  artemis
Exakt precis som du menar jag!

Jag tror att om folk får klart för sig att närheten och hudkontakten, oavsett kön på föräldern, är viktig för barnets utveckling, skulle fler förstå varför det går alldeles utmärkt att dela på föräldraledigheten.

Att punktera myten om att man sinar när man pumpar (märk väl - det handlar då om kanske ett eller två mål om dan, inte heltidspumpning) är också viktigt därför att många tvekar för amningens skull.

Det tredje är att komma bort från just detta dogmatiska "mamman skall amma" till att se amningen för vad den är - en tvåvägskommunikation mellan mor och barn, som ger båda fördelar, men som förlorar sin mening om det är den enda dagliga närhet och hudkontakt barnet får.
 

Gud vad bra skrivet!

Skrivet av  Cecilia
Precis så är det ju!
 

Bravo! (imt)

Skrivet av  Tango
...
 

SKITBRA Monica!

Skrivet av  Anonym likhetsfeminist
Verkligen ett bra inlägg, jag håller med på alla punkter. Särskilt i det där om att man blir utsatt för konstiga frågor om man inte ammar tills barnet är sex månader, och även om man ammar längre...
amningsdogmatiskt var ordet!!!
 

Men herregud SofiaB...

Skrivet av  Anna C
...att amning är det bästa för både mor och barn finns det ju hur mycket forskning som helst som visar! Det är ju inget som jag har hittat på!

Amning hjälper t ex livmodern att dra sig samman och läka efer förlossningen, vid amning utsöndras oxytocin som gör mamman lugn och avslappnad och låter henne få välbehövliga vilostunder, amning skyddar mamman mot bröstvancer och äggstockscancer, amning ger ett visst skydd mot graviditet, amning ger barnet antikroppar som skyddar det mot infektioner även efter att man slutat amma, amning innehåller fettsyror som barnet behöver för att utveckla nervsystemet, amning kan skydda mot t ex diabetes, MS och ledgångsreumatism (enligt en svensk bok som heter Amningsboken). Dessutom finns det en hel del forskning som tyder på att amning VISST skyddar mot allergier!

Och sen upprepar jag att det säger sig självt att varken mamman elelr barnet får samma nära kontakt vid flaskmatning som man får när barnet faktiskt suger på själva bröstet! Det är ju en hel annan känsla! När jag började med välling i flaska så var det ju inte alls samma sak som att amma, det är ju jättestor skillnad på bröst och flaska. Bröstet är levande, flaskan är ju död, konstgjord materia!

 

Anna C

Skrivet av  Tango
har du tänkt pa att det faktiskt finns kvinnor och barn som inte trivs sa där jättebra med för nära kroppskontakt?
 

Kvinnor kanske...

Skrivet av  Anna C
...men knappast barn. Jag tror i alla fall inte att det finns särskilt många spädbarn som inte gillar närhet och kroppskontakt. Däremot så kan det säkert finnas kvinnor (och män) som har svårt för att ge (och ta emot) närhet, av olika orsaker som jag tror att det leder för långt att spekulera kring härinne.
Och enligt min svägerska som jobbar med utsatta barn och anknytningsproblematik, så är det oftast så att ett litet barn som inte vill ha närhet, det barnet har blivit stört i sin anknytning på något sätt.
 

Jag tycker du rör ihop det...

Skrivet av  Helena
... inte för att vara vrång tycker jag det och inte för att jag är emot amning heller, tvärtom. Men HÅLL ISÄR fakta och tyckande. Som spädbarnsföda är bröstmjölken överlägsen ersättning - JA (förutsatt att mamman inte äter/dricker saker som barnet inte tål, röker, äter medicin etc.) Närhetsskapande - JA, i idealfallet. Många mammor vittnar dock om en helvetisk amningstid, särskilt i början, med smärtande, blödande bröst och nästintill agg emot barnet som följd. Forskningen kring hur allergier kan undvikas med hjälp av amning kan vi nog avfärda så länge, det verkar både barnallergologer och immunologer ense om (se DN senast idag). Det här med "död, konstgjord" flaska kontra varmt, mysigt bröst köper jag inte som argument, tyvärr. DU "känner" att det är mysigare för dig och barnet - det förringar jag förstås inte, men allmängiltigt och ovedersägligt, nix. (Det ironiska är ju att ett barn som introduceras för flaska tidigt faktiskt föredrar den - maten kommer fortare och magen blir mätt. Det mysiga bröstet är mödosamt och föga rewarding i sammanhanget. Har barnet fel?)
 

Ja, barnet har fel

Skrivet av  Anna C
Eller rättare sagt, det har blivit lurat. Precis som man kan luras att köpa sin middag i pizzabutiken ietället för att laga ordentlig mat, bara för att pizzan känns enklare.

Det kallas "instant gratification" - man väljer det som upplevs som den enklaste och snabbaste vägen till behovstillfredsställelse. Men det behöver ju inte vara den bästa vägen. Det som tilfredsställer för stunden är inte alltid det bästa i längden.



 

Ja,

Skrivet av  SofiaB
men inget av dina argument gäller utpumpat, alla dessa positiva effekter kommer ju där också. Sedan har du din subjektiva åsikt att tutten är bättre än nappen. Men knappast några studier som visar det.

Och som så många andra feminister här vittnar om: Jag ammade i 14 månader. Längre än någon "icke-feminist" som jag träffade under den perioden.
Jag är inte mot amning, anser det helmysigt (när det funkade, första veckorna var ett rent h-vete. Så jag t o m kämpade för det. *s*).

Men om man vill söka sig andra alternativ kan man pumpa ibland. Och låta t ex pappan ta dessa stunder. Inte vara den som kräver symbios med barnet utan även släppa in andra.
Själv har jag upplevt att det funkat helbra att ha full anknytning till mitt barn _plus_ att pappan har det.
 

Artiklar från Familjeliv