Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Ang bh i tonåren.

Skrivet av Mimmi
Visst är alla olika, jag är då väldigt glad över att jag spelade fotboll med mycket äldre tjejer som hade sportbh på sig. Jag såg detta och använde det också ( fast jag hade väldigt små bröst)Det blev bättre, gjorde inte ont alls att springa. Även små bröst kan behöva stöd. Sen använde jag inte BH till "vardags" förrän de blev lite större.
Sen tycker jag det är fel att det ska till någon sexualiserad bild på BHs, men inte behöver man gå in och styra allt? Varför kan inte tjejer ha BH i sjuan?
Svar på tråden: Ang bh i tonåren.

Det är inte det det handlar om

Skrivet av  artemis
det handlar om om tjejer överhuvudtaget behöver BH, vilket de flesta tjejer inte behöver i sjuan. SportBH kan ju alla behöva, men annars? Varför börja tidigare än vad som är nödvändigt?
 

Använder de

Skrivet av  Jezz
b.h för de behöver det, eller för att Alla Andra Gör Det?

Däri ligger felet att små flickor utan bröst använder b.h, det har blivit en modeindustri och inte ett Stöd för Brösten. Jag själv har aldrig använt b.h fören jag blev gravid, och nu har jag bara mjuka toppar på mig, det känns helt onödigt att använda b.h när man inte har någon som helst användning för den...
 

Jag håller nog med

Skrivet av  Fru Marmelad
Min dotter började få bröst nån gång i femman, ganska tidigt, men säkert hälften av tjejerna fick bröst ungefär samtidigt. Hon klagade över att det gjorde ont och tyckte att det var skönare med en top - problemet var bara att det gjorde ONT (iaf jag minns hur fruktansvärt ONT det gjorde när man började få bröst!) att dra topen över brösten, även om brösten var minimala. Så då köpte vi en behå istället, och med tiden har det blivit fler. Då var dottern ensam om att ha behå, och hon tyckte att det var _jättepinsamt_, men eftersom hon tyckte att det underlättade så pass ändå så fortsatte hon använda den.

Själv växte jag upp i en tid då man verkligen inte använde behå, i nian började jag "smyganvända" behå för att det var så himla mycket skönare, men min värsta skräck var att nån skulle se att jag hade behå!

Är denna behåskräck en kvarleva från 70-talets behåbål eller *S*? Jag ser absolut inte behå som nån sorts tortyrgrej för att plåga kvinnor, snarare som ett bekvämt plagg som jag absolut inte skulle klara mig utan! Sen finns det ju liksom behåar och behåar, en behå BEHÖVER inte vara en ryschig push-up med silikoninlägg.

 

Absolut,

Skrivet av  Jezz
en b.h är ju precis som du skriver, ett stöd för brösten. Men använder man b.h utan att behvöa det så är det lite märkligt tycker jag, iallafall på en tolvåring med platta bröst.
 

Fast...

Skrivet av  Fru Marmelad
...min dotters rätt platta bröst mår faktiskt bättre av stödet! Hon tycker att det är skönare med än utan behå. Hon skulle nog vara glad om hon kunde gå utan behå, för i hennes skola råder inte alls nån sorts "alla måste ha"-mentalitet när det gäller behåar. Men som sagt, hon trivs bättre med än utan (trots a-kupa).
 

Okej,

Skrivet av  Jezz
jag får väl ge mig. :)
Tycker själv att b.h är groteskt obehagligt, de kliar och är läskiga, så det är säkert en personlig grej. Jag ska låta min syster ha b.h utan att gnälla på henne, men den dagen hon kommer hem med string då kastar jag dem i soporna. :)
 

Hihi

Skrivet av  Fru Marmelad
Jag hejar på dig när du kastar stringen i soporna *S*. Nä... det finns ju de som hävdar att även string är bekvämt, fast det går jag nog aldrig på *flinar*.
 

Klart man måste få

Skrivet av  lyckligt lottad
kunna ha BH. Själv har jag använt BH sedan jag var 12 och önskar att jag hade börjat ännu tidigare, men då (70-talet) var ju BH helt ute och tabu. Det är många som får bröst tidigt och har man en medelstor eller större byst så är det skönast med BH.
 

Det där ingår

Skrivet av  Tove
i dagens bild av 70-talet men sanningen är den att storbröstade kvinnor hade BH på 70-talet också. Även jag, så feminist jag var.
 

Eeh, så jag har bara

Skrivet av  lyckligt lottad
"en bild" av 70-talet, den är fel och du vet sanningen? Storbröstade kvinnor behöver bh, så och jag sedan 1975, men inte fan ansågs det speciellt coolt på min högstadieskola inte.
 

Har också

Skrivet av  Kisse
egen erfarenhet av 70-talet! Började med BH redan 1972 men fy så fult det ansågs vara. Dolde att jag hade BH med tjocka tröjor. Man skulle bränna BH:arna (feminism-devis) och vara osminkad. Otaliga damer med jättebröst fick ha dessa hängande och slängande på magen för att vara "befriade"... gärna med en tunn t-shirt över för att visa att "här var det BH-befriat - en fri kvinna"! Helsjukt tycker jag eftersom bröst kan vara väldigt mycket i vägen och dessutom kan bli ännu mer hängiga av att få hänga och slänga fritt (stora alltså). Och varför skulle kvinnan bli friare genom detta? *morr* Jag bara älskar alla snygga BH:ar och push-ups som finns numera. Frihet är att få välja fritt!
 

BH fanns ju inte på Hennes precis

Skrivet av  H-n
på 70-talet. Min syster som är srtorbystad och fick bröst tidigt fick gå till en riktig "tantkorsettaffär" för att köpa BH i passande storlek när hon var ca 11-12 år - hon tyckte det var oerhört pinsamt men behövde verkligen stöd för bysten. På mer ungdomliga affärer fanns på sin höjd små mjuka trekantsbehåar för ca a-kupa. På den tiden opererade tjejer brösten för att de skulle bli mindre.

Och nu 30 år senare är det tvärtom.

Suck, när ska vi få vara som vi är utan en massa påbud utifrån??
 

Måste protestera...

Skrivet av  Kisse
Ingen opererade brösten så att de skulle bli mindre genom "påbud utifrån" på 70-talet, utan de som gjorde det hade t.ex. rygg och nackbesvär pga tyngden från brösten!

De enda påbud utifrån som fanns då var att man inte skulle använda BH utan "bränna" dessa för att befria kvinnan. Har aldrig fattat vitsen med det. Jag tycker att man blir betydligt friare med en bra BH som håller reda på tuttarna.
 

En klasskamrat till mig

Skrivet av  H-n
som hade stora bröst redan i 11-årsåldern (på 70-talet) fick rekommenderat av skolläkaren att operera sina bröst för att det kunde vara tungt etc med stor byst. Hon är idag jätteglad att hon inte följde rådet, eftersom det ofta ställer till problem vid amningen om man opererat brösten. Hade hon varit ung idag hade alla antagligen avundats henne den stora bysten!
 

Jodå

Skrivet av  Mamma Erik
Jag köpte min första BH 1975 på just Hennes, minns det så väl
 

Visst har tjejer bröst i sjuan!

Skrivet av  Amelie
BH:n är en jättebra uppfinning, den måste vara uppfunnen av en kvinna, för den ger kvinnor samma rörelsefrihet som män! Jag insåg detta efter att ha hindrats av skumpande stora bröst varenda gympalektion ända upp i gymnasiet.

Förresten vill männen att kvinnor skall vara BH-lösa, det är mindre att klä av då! Nej fram för BH så fort de små brösten börjar synas, men absolut inte innan.
 

ja, den uppfanns av en kvinna

Skrivet av  demeter
attans att jag inte kommer ihåg namnet. Hon ville befria kvinnor från korsetten, tror jag.
 

Ja, det var en befrielse, det! (imt)

Skrivet av  Amelie