Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Angående Rudolinas inlägg

Skrivet av KL
Jag tycker så synd om er, har själv erfarenhet av missfall och dét är verkligen påfrestande däremot fick jag ett betydligt bättre bemötande, det är helt hemskt hur gynekologen och barnmorskan uppträdde! All styrka till dig!

Något jag kom att tänka på när jag läste inläggen var hur ni blivit behandlade vid "vanliga" gynbesök?

Härom veckan var jag med min svägerska på gynakuten och hon frågade i köluckan om gynekologen var en kvinna, personen svarade att det bara fanns en kvinna, de var kort om personal och i övrigt så hade ialla fall inte min svägerska någon möjlighet att välja. Märkligt!

Jag minns själv när jag för flera år sedan skulle göra ett gynbesök och i köluckan sa at jag ville ha en kvinna och fick motfrågan "Varför då"? Jävla kärring, måste jag redogöra för det?

Sedan måste jag bekänna att jag tycker det är lite märkligt att män är gynekologer, jag kan inte hjälpa det men så är det, jag blir till och med lite förbannad. Mer förbannad blir jag för att man måste ha en anledning till varför man inte vill bli undersökt av en man och att man inte kan/får välja, helt absurt!
Svar på tråden: Angående Rudolinas inlägg

Jag tycker du har fel

Skrivet av  mia
Jag kan inte förstå varför män inte kan vara gynekologer. Jag kan heller inte tycka att man alltid ska ha rätt att välja. Tänk om min man säger att han bara vill behandlas för sina prostatatproblem av en manlig doktor. Lika dumt, tycker jag.
 

Dumt att tycka

Skrivet av  Erika
att män inte kan vara gynekologer, det håller jag med om.

Men tycker du även att det är dumt att inte vilja bli undersökt av en man?

Jag hatar gynundersökningar och tycker de känns förnedrande, hade det varit en man hade jag bara inte kunnat lägga mig i stolen. Kan itne förklara varför och önskade att det inte var så.
 

nej, man har ju rätt

Skrivet av  mia
att känna som man vill och att man inte vill bli undersökt av en man. Och om det är möjligt så borde man ju kunna välja det när man bokar tid. Men då ska det inte bara gälla kvinnliga patienter och manliga gynekologer, utan alla som har önskemål åt olika håll. Jag skulle tex hellre gå till en kvinnlig psykolog.
 

Du har rätt att välja det!

Skrivet av  Cee
Alla har rätt att välja vem det vill bli behandlad av, psykolog eller läkare eller tandläkare, under vissa förutsättningar.
Om en läkare är fullbokad kan man inte kräva att få den, om det bara finns en med den kompetensen som behövs kan det ju också bli svårt, men ofta kan man få hjälp på andra landsting.
Att söka vård är alltid en utsatt situation för patienten och därför har man all rätt att välja vem som undersöker dig. Känns det inte bra ska man få byta, speciellt när det gäller gyn och psykologer. KÄnns det inte bra för dig med en manlig psykolog ska du helt klart få byta, om personen motsätter sig det är det mycket oproffesionellt!

 

Men varför är det konstigt?

Skrivet av  Allis
Den enda rimliga förklaringen jag skulle komma på var att man i så fall sexualiserade yrket i sig och det verkar ju onekligen lite dumt. Vilken förlossningsläkare tänker på musar när h*n förbereder ett kejsarsnitt??

Däremot ska man självklart få välja, oavsett vilken läkare det gäller. Jag valde hellre kvinnliga gynekologer när jag var yngre, nu går jag uteslutande på vilken specialkompetens de har och rekommendationer (vi har en manlig gynekolog som är mycket duktig på infertilitetsbehandlingar).
 

Jag vet att jag har fel

Skrivet av  KL
det är klart att män ska kunna utbilda sig till gynekologer utan att associeras med "snuskgubbar".
Men jag känner ändå en misstänksamhet, fast jag egentligen vet att det inte finns någon anledning att känna det. Men jag ska jobba på det, ni får gärna övertyga mig med justa argument så kanske jag släpper detta:-)!

Däremot tycker jag absolut att man måste få chans att välja oavsett man eller kvinna.
 

Tja

Skrivet av  Allis
Om man nu associerar ett visst yrke till sex borde det vara rimligt att anta att fotspecialister är fotfetischister, invärtesmedicinarna har någon mysko koppling till sunkiga inälvor och varför i hela friden vill man bli röntgenläkare :O)?

Vi lever i ett extremt sexualiserat samhälle så egentligen är det inte så konstigt att man tänker på sex när det handlar om könsorgan. Men tänker man ett snäpp till så är det väl sällan särskilt sexigt med vare sig äggblåsemätningar eller infertilitetsutredningar.
 

min syster

Skrivet av  Maria C
Hej,

Jag tycker att man har rätt att bestämma vem som rör vid ens kropp!

Min syster blev som barn sexuellt utnyttjad och för henne är det fullständigt otänkbart att bli undersökt av en man (i praktiken också hopplöst svårt om det är en kvinna också, men det går bättre) eftersom hon inte känner sig trygg med män hon inte redan känner.

Dessutom får hon ibland flashbacks till övergreppen när hon upplever sig utlämnad i en undersöknings eller provtagningssituation så jag kan tänka mig att det är direkt ohälsosamt för henne att inte försöka undvika sådana.

Jag har följt med henne på diverse undersökningar (inte enbart gynekologiska utan vanliga läkarbesök och provtagningar också) och blir lika irriterad varje gång hennes önskan att få träffa en kvinna ifrågasätts. Och förvånad! Vet de inte att sexuella övergrepp förekommer och ger emotionella skador?

Ibland går det utan problem och den man frågar respekterar hennes önskan utan att fråga efter detaljer eller ifrågasätta. Men det är faktiskt förnedrande för henne att stå i en kö framför en kassa och behöva berätta att hon blivit sexuellt utnyttjad som barn och inte klarar av att en man underssöker eller tar i hennes kropp!

Gissa om det har tagit lång tid för henne att inför sig själv godkänna att hon faktiskt har rätt att bestämma vem som rör vid henne.

Sen kan det ju vara så att det inte finns en kvinnlig läkare att tillgå just då, men det är ju en helt annan sak.
 

hamnade på fel nivå

Skrivet av  Maria C
...skulle en nivå upp
 

Men det är så självklart

Skrivet av  Allis
att det egentligen inte borde behöva diskuteras. Dessvärre ser inte vården så självklart på saken och din syster ska banne mig inte tvingas förklara varför hon väljer som hon gör. Jag förmodar att en organisation som tex RSCI har listor på bra läkare de kan rekommendera oavsett vad det gäller. Kruxet är förstås akuta sjukdomar, där blir det ju så mycket svårare.

Vad bra att hon har stöd från dig, just det att slippa gå ensam kan vara till stor hjälp.
 

Lite historier...

Skrivet av  Väldigt anonym nu
När jag var i tjugoårsåldern så gick jag till en manlig gynekolog som klämde mig på tuttarna. Jag skulle ligga ner och han skulle undersöka dem helt utan anledning.

Sen var det han som kämpade mot kondylom. Han hade en klinik vid S:t Eriksbron. Där satt det tjockt av människor i väntrummet och han körde sin laser på löpande band under förevändning att kondylom ledde till cancer. Vilket sen visade sig vara fel. Jag frågade om det skulle göra ont efter behandlingen och han sa nej du kommer att må som en prinsessa. Det visade sig göra ont ca en månad.
På vårdcentralen berättade de om en kille som kommit därifrån med sönderbrända partier på penisen. Gynekologen befinner sig numera utomlands.

Nu till kvinnorna. På SÖS gyn dit jag kom med en läbbig bakterieinfektion fanns det en gynekolog som klatschade till mig på benet och sa nej nu får du verkligen slappna av.

Till SÖS kom jag också med kondylom och fick en salva som skulle fräta bort dem. Gynekologen berättade att jag skulle vara mycket noga med att ta bort den med tvål och vatten efter ett antal timmar. Vad hon inte verkade känna till var att den hade en så fet konsistens att den inte var tvättbar riktigt. Jag gnodde runt, lyckades få på klitoris utan att jag kunde märka det förrän jag fick fruktansvärda smärtor som gick ända ner i benen.

Sen var det den manlige läkaren och psykoterapeuten, (inte gynekologen), som jag gick i terapi hos i tjugoårsåldern. Som plötsligt deklarerade att han var attraherad av mig och gjorde närmanden.





 

En annan historia (det kan vara tvärtom!)

Skrivet av  Sophia L
Efter förlossningen fick jag en omfattande bristning, som dessutom gick upp. En läkare skulle titta på bristningen var det först sagt, men så bestämde sig barnmorskan för att göra en egen undersökning, Mot min vilja, fastän jag tydligt och klart sa "jag vill inte" och "nej" tryckte hon in sin hand i slidan och sedan i analöppningen innan hon med avsmak sa att något måste blivit helt fel.
Precis allt hon sa visade sig vara felaktigt, förutom att hon inte borde rört mig alls med tanke på infektionsrisken. Den manliga gynekolog som tittade på mig behövde just bara titta.
Jag har tidigare varit med om två kvinnliga gynekologer som haft den där du-ska-inte-sjåpa-dig-inställningen som är så kränkande. Min upplevelse är att manliga gynekologer är medvetna om patientens utsatta position (i dubbel bemärkelse) och därför tar mer hänsyn.

Jag tror att det är med gynekologer som med allt annat här i livet – det är inte könet det hänger på utan personen. Och så tycker jag att vi åtminstone på den här sidan borde vara medvetna om hur mycket skada den här sortens generaliseringar gör överallt i samhället. Vi måste städa på vår egen bakgård!
 

Du

Skrivet av  Väldigt anonym nu
jag skrev att historierna handlade om både män OCH kvinnor. Och nu till kvinnorna skrev jag
 

Om det inte finns...

Skrivet av  Ika
någon kvinnlig läkare att tillgå har man rött att få med en kvinna från annan yrkesgrupp ex sj.sköterska el u-ska. Går bara bra!!
 

Konstigt tycker jag inte det är...

Skrivet av  Helena
... att vara intresserad och vilja specialisera sig inom ett område för reproduktiv hälsa måste få gälla både män och kvinnor. Däremot ska det vara självklart att inte bli ifrågasatt om man som patient kommit fram till att man inte är bekväm med det ena eller andra könet och *aldrig någonsin* behöva finna sig i att bli förminskad av personal i luckor!! OK att inte alla mottagningar kan erbjuda både män och kvinnor men om det är jätteviktigt för mig som patient så kanske jag få ta ansvar för att fråga i de fall jag själv beställer tid. Och kan då inte mina behov/önskemål tillgodoses så ska jag vänligt hänvisas till en annan mottagning.
 

Svår fråga

Skrivet av  Rudolfina
Tack för snälla ord! Värmer verkligen.

Frågan om manliga och kvinnliga gynekologer är komplicerad, tycker jag, vilket också märks på svaren du fått. Å ena sidan kan man se det som en "kvinnlig rättighet" att slippa förklara varför man inte vill bli undersökt av en man. Å andra sidan känns det nära till tanken att män och kvinnor som grupper är olika från födseln och att män (t.ex.) är mer sexuella varelser. Det är en uppfattning jag inte delar.

Ett undantag är givetvis om man utsatts för sexuella övergrepp. Men sådana kan ju drabba även män. Dessutom begås sexuella övergrepp också av kvinnor, även om det är mer tabu att tala om.

Grundpelaren i "min" feminism är att kvinnor och män som grupper i grunden är lika (eller obetydligt olika), men att de behandlas olika av det samhällssystem vi lever i. En följd av det är att de ibland också måste behandlas olika för att vi ska uppnå jämställdhet (kvinnors villkor måste stärkas i vissa sammanhang, mäns makt måste begränsas etc.). Men att tro att patriarkatet ger manliga gynekologer en annan (t.ex. sexualiserad) inställning till sitt yrke än kvinnliga tror jag är att gå för långt.

Därmed inte sagt att man inte ska hålla på sin rätt att få en god vård som visar individen respekt. Stå därför på dig i din önskan att få en kvinnlig gynekolog. Jag bara ifrågasätter om det är en jämställdhetsfråga.

Många hälsningar
 

Artiklar från Familjeliv