Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

3-års kontroll

Skrivet av omak
Hej!Jag har aldrig skrivit här förut, men läser ofta. I går var jag med min treåriga tjej på 3-års kontroll och gick därifrån undrandes om jag skulle skratta eller gråta. Min treåring är väldigt verbal och pratar gärna med allt och alla. BVC-sköterskan frågade henne om hon hade några kompisar hos dagmamman. Dottern räknade glatt upp namnen på tre utav killarna i barngruppen. Med orolig röst frågar sköterskan då om det verkligen inte finns några tjejer att leka med hos dagmamman. Jo, svarar dottern och berättar om den andra tjejen i gruppen som är yngre och mer "bebis". Hon går hos en dagmamma som har en grupp med 5 killar och två tjejer. "Men vilken tur!", utbrister sköterskan. Detta även fast min tjej säger att hon inte leker med den andra tjejen därför att hon är för liten. Det var tydligt att det var viktigast att det fanns en tjej att leka med. Sedan fortskrider kontrollen med olika tester och frågor. Den enda fråga som ställdes kring lek var: "leker ni prinsessa hos dagmamman?". Min dotter, som faktiskt inte ens vet vad en prinsessa är, svarar osäkert "jaa" och tittar undrande på mig.
Jag blir bestört över denna fixering kring kön vid tre års ålder. Både jag och min dotter är jätteglada att hon går hos en dagmamma med en så trevlig barngrupp. Sen att det nästan bara är killar har jag knappt reflekterat över och dottern har definitivt aldrig gjort det. Varför ska hon, på BVC, få signaler att det är bäst att leka prinsessa med andra flickor?
Detta blev långt och säkert rörigt, men jag var bara tvungen att skriva av mig.
Vad har ni för erfarenheter av BVC? Kanske är det bara vi som har råkat ut för en knasig sköterska?
Svar på tråden: 3-års kontroll

Se det som att ni haft tur med dagmamman!

Skrivet av  Frotté
Annars tycker jag att all offentlig barnverksamhet genomsyras av den där attityden du beskrev. Och det mest deprimerande är att yngre inte är ett dugg bättre än äldre...
 

jag tror att det kan vara bra med dagmamma

Skrivet av  omak
I en mindre barngrupp är barnen hänvisade till varandra, oavsett kön och ålder. Dessutom är man ju i dagmammans hem där det kanske inte heller finns utrymme för speciella kill- och tjejutrymmen, så som dockhörnor och snickerier. Alla leker med varandra och med alla leksaker.
Nu ska en utav killarna i gruppen sluta och jag har från flera utav de andra föräldrarna fått kommentarer i stil med: "nu hoppas du väl att det kommer en tjej, så din dotter får någon att leka med?". Va? Hon har ju kompisar att leka med! Jag är glad att hon aldrig sagt något om skillnader mellan tjejer och killar. Ja, förutom snoppar och snippor :). Som dagens samhälle ser ut kommer hon snart nog att bli medveten om tingens (o)ordning...
 

Inte klokt! Skrämmande!

Skrivet av  Annahoj
Man blir ju mörkrädd. Läste upp ditt inlägg för min man och han reagerade också.

Hur kan vi förändra detta som de flesta av oss i den här snackgruppen tycker är så fel?

Situationen är ju svår eftersom det bara är 2 individer som möte i bvc-tantens rum. Man är dessutom på något sätt lite beroende av henne, även om jag tror att man lätt känner sig mer beroende än vad man egentligen är. Men det kan tänkas göra det svårare att säga ifrån. Plus att det kan kännas meningslöst eftersom det är en individ som är bvc-sköterska... (svamligt värre, men jag hoppas ni förstår vad jag menar)

Men är det inte så man borde börja? Om alla vi härinne sa ifrån nästa gång vi möttes av såna fördomsfulla kommentarer, borde vi inte då kunna förändra på sikt. Däremellan får vi peppa varandra och tänka klokt tillsammans härinne för att stärka oss mot en massa upplevda hinder som ligger emellan att man vågar göra något.

Vill vi så kan vi!!!
 

Du har ju så rätt!

Skrivet av  omak
Jag blev så ställd att jag inte alls kom mig för att säga någonting. Det är väl också det som är problemet, att man i mötet med dessa fördomar inte alltid finner sig.
Nu funderar jag faktiskt på att ringa till BVC och höra lite hur dom tänker och resonerar kring dom här frågorna.
Det var ju jobbigt också att se dottern bli förvirrad. Först sågas hennes kompisar och sen får hon veta att hon borde leka prinsessa.
På ett sätt var det nog nyttigt för mig. Jag har inte riktigt fattat att man redan som treåring förväntas inordna sig efter sitt kön. Det borde väl egentligen inte komma som någon överaskning med tanke på utbudet av barnkläder till små tjejer, men det är ju en helt annan diskussion.
 

Ifrågasätt henne direkt!

Skrivet av  G
Jag möttes av en läkare på BvC med tvivelaktiga tankar och sade ifrån på en gång. Den dagen var jag på humör för det och hade mod ochkraft att dänga tillbaka, och jag önskar att jag alltid lyckas med det i fortsättningen också.

Läkaren fnös tex när min son valde en brödkavel att leka med istället för ett tåg, och han reagerade på att sonen valde en röd kloss framför en grön!

Så jag drog hela harangen om att vi inte måste fostra in barnen i trånga roller de kanske inte trivs i, och att han ska ge fasen i att tvinga på mina barn sina värderingar av färger och leksaker och att kan han inte tänka längre än så bör han återgå till forskning och inte träffa patienter alls. Gud vad han skämdes och han började stammande säga att han menade inte så bara att... Men jag stod på mig och sade att man som representant för en sådan kår inte får kläcka ur sig vad som helst utan måste tänka till mer professionellt.

Sen dess bokar min BvC-sköterka in mig hos andra läkare... :-)

Hoppas du har mod och kraft att säga till din sköterska, skriv ett brev annars? Hon måste få veta hur hon låter och agerar och hur illa berörd du bir av det.

Lycka till!
 

Heja!

Skrivet av  Helene med Leo 17/5
Underbart att du "orkade" säga till. Oftast så hukar man ju bara bakom sin elefanthud och stänger öronen när man konfronteras med dylikt. Men när det gäller kottarna så måste man ju baske mig säga ifrån.
Det skulle varit mkt roligt att sett läkarens min...
 

Gött!!!

Skrivet av  Nissan
Bra gjort, härligt att du orkade! Jag har lovat mig själv att börja säga ifrån, coh inte mesa, du är ett bra föredöme. Och gött att läkaren faktiskt hade vett nog att skämmas, det bådade ju lite granna gott ändå!
 

Skulle ringt hennes chef

Skrivet av  Joppa
och allvarligt ifrågasatt detta förfarande. Chockerande att man kan fortsätta leva i sån dimma än idag, som hon gör.
 

Samma sak

Skrivet av  BeaBom
..har jag varit med om på BVC - både med min som och med min dotter. Sonens språk skulle testas genom en diskussion om bilar. Han lekte inte då (och inte heller nu) med bilar, vilket gjorde att han hade svårt att intressera sig för BVC-tantens frågor om vilken hans "finaste bil" var, hur många bilar han hade osv.

När dottern (som ÄLSKAR allt med motorer) skulle sitta lugnt i knät för att få spruta var det självklar inte en bil hon fick leka med, utan med nån mäklig silverhårig historia i plast (gissar att det var "lilla sjöjungfrun" i McD-tappning...)

Man blir så matt!!!
 

Våran går i pension om sex-sju år tror jag

Skrivet av  politisk vilde
och vi måste ha haft fantastisk tur, för några så knäppa frågor skulle hon aldrig ställa!

Försök komma ihåg det gamla tricket att ta några djupa andetag och stillsamt fråga "Vad menar du med det?" nästa gång du råkar ut för det. Att ringa människans chef tycker jag också verkar vara en klok idé, så fler föräldrar slipper få hjärnblödning över alla korkade människor de sätter på barnavårdscentralerna nuförtiden...