Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Graviditet och alkohol

Skrivet av Rudolfina
Läste längre ner att frågan om alkohol och graviditet kom upp under en intressant diskussion om den eviga skuldbeläggningen av kvinnor. I ett (i övrigt tankeväckande) inlägg stod att det moraliseras för mycket över gravida som dricker alkohol, och att "ingen har lyckats bevisa att lite alkohol är skadligt" (nej, men ingen har bevisat motsatsen heller ...).

Jag håller inte med om att just detta är en del av den allmänna skuldbeläggningen av kvinnor, som det vore feministiskt att motarbeta. Jag ser inget feministiskt i att dricka alkohol när man är gravid, om än aldrig så lite. Och se hur de gör i t.ex. Frankrike och Italien (som definitivt inte är mer jämställda än Sverige, snarare tvärtom); där pimplar gravida kvinnor alkohol som bara den, i förhållande till svenska, och ingen vet egentligen vad det får för konsekvenser.

Nä, det här är en hälsofråga och inte ett steg tillbaka för feminismen. Om man vill kan man nästan se det som ett steg framåt. Dvs. i Sverige har vi intresserat oss mer för kvinnohälsa och kvinnlig reproduktion än i många andra länder, och därför är frågan mer i fokus.

Kalla mig gärna moralist, men då är jag moralist även när jag propagerar för annat jag anser som moraliskt riktigt, t.ex. lika lön och rätten att slippa formas efter hur man ser ut mellan benen.

Eller vad tycker ni andra?
Svar på tråden: Graviditet och alkohol

Tvärnykterist

Skrivet av  G
jag var tvärnykterist både under gravididet och amning alla gångerna och det var inte ett svårt val. Så desperat efter alkohol är jag inte att jag tycker det är värt risken.

Alkohol är generellt sett skadligt, det vet alla - så när jag nu hade en liten individ i maggen så kändes det som självklart att avstå.

Läs gärna mer på www.ksan.se eller kontakta dem - de har nog bra koll på läget!
 

Bra koll kan de ju ha

Skrivet av  maisy
Men oberoende är de ju knappast då de bildades ur Sveriges Nykterhetssällskap. Jag säger absolut inte att de har fel, men jag saknar oberoende forskning och information.
 

Absolut

Skrivet av  Nissan
Kan absolut inte se hur man kan försvara "bara liiite" alkoholdrickande under graviditet, med hänvisning att man inte vet till 100% att det blir skador. Nej men massa undersökningar visar att det _verkar_ kunna skada fostret även vid mycket låga halter. Varför chansa, jag fattar det bara inte! Kan absolut inte se ur feministisk synvinkel att man kan tycka att kvinnor ska få ta ett glas vin, inte alls. Själv dricker jag helt alkoholfritt under grav. alltså inte ens lättöl eller något sådant (på inrådan från bm och läkare dessutom).
 

Så tänker jag också ...

Skrivet av  Rudolfina
... varför i all världen chansa?
 

Det finns inga undersökningar

Skrivet av  politisk vilde, bf 28/12
som visar att små mängder vid enstaka tillfällen ger fosterskador.

Avstå från alkohol om du själv tycker det är bäst, men tro inte att du gör det för att det är bevidsat i undersökningar. Att BM och läkare säger det är för att de tar råd från Folkhälsoinstitutet, och de i sin tur kan inte bevisa sina rekommendationer med forskningen som bakgrund.
 

Jag avstår

Skrivet av  Rudolfina
för att inga undersökningar bevisat att det _inte_ är skadligt.

Vinsten är dessutom så oerhört liten, anser jag. Det finns andra goda saker att dricka under just dessa månader, och effekten (som jag förvisso kan sakna) uppnår man ju inte av ett halvt glas.
 

Jag är inte ute efter någon effekt

Skrivet av  politisk vilde, bf 28/12
jag är ute efter smaken.
 

Däremot finns...

Skrivet av  Nissan
undersökningar som _tyder på_ att det kan ge skador. Förklara igen varför man i det läget ska chansa och inte kan tänka sig att avstå under den korta tid en graviditet ändå är?
 

Det som upprör mig

Skrivet av  maisy
Jag tycker att det finns mycket moraliserande och tyckande från t ex MVC och BVC när det gäller graviditet och moderskap, och att de istället borde ägna sig åt att förmedla väl underbyggda fakta.

Det som retar mig med det här med alkohol är just att det inte finns någon tillräcklig oberoende forskning. För det kan ju bara inte vara helt omöjligt att ta reda på i vilken utsträckning alkohol skadar foster och ammande barn. Men det görs inte. Jag vet ju inte vad det beror på, men gissar att det är ett lågprioriterat område som så många andra kvinnorelaterade hälso-/sjukdomsfrågor.

Och så länge gravida följer MVC:s råd så föds det ju inte särskilt många alkoholskadade barn, så då blir problemet ganska litet. Nu menar jag inte att man ska sluta följa MVC:s råd och börja toksupa när man är gravid bara för att skapa ett problem med alkoholskadade barn, naturligtvis inte. Men jag tror att det kan vara en del av förklaringen till varför det är underprioriterat.

Jag försöker också dra liknelsen till att det är farligt framför allt för lite äldre män att äta för mycket feta saker. Och där har man ju inte sagt att "det är bäst att ni helt låter bli att äta fett, för vi vet inte i vilken omfattning det är skadligt", utan här finns det ju massor med forskning.

Nu pratas det ju om att gravida dricker mer alkohol än tidigare, och det ska bli intressant att se om det får konsekvenser i fler alkoholskdade barn. Hoppas bara att de utreder det ordentligt nu när de s. a. s. har chansen. Men det lär vi väl inte få se förrän om sisådär tio år, för jag har förstått att en typ av alkoholskador är koncentrations- och inlärningssvårighter som visar sig främst i skolåldern.
 

Fast där är en skillnad

Skrivet av  Nissan
ditt exempel med såsen får stormagade äldre herrar menar jag. Att vara gravid är man bara i 9 månader, det är en ganska kort tid att avstå från alkohol, till skillnad för äldre herrar som skulle avstå från allt fett hela tiden. Och, det är inte sig själv man riskerar att skada, utan en litet litet nytt liv. Jag tycker exemplet att ingen mamma med en nyfödis skulle få för sig att ge lite vin på en sked är bra, eftersom det ju är exakt samma sak när man är gravid. Det är bara inte tydligt nog för den blivande mamman att barnet faktiskt får i sig all alkohol hon själv intar!

Jag är inte så insatt i om forskningen är oberoende eller ej. Men exemplet man brukar höra: att man kan se i försök (i labbmiljö alltså) att celldelning störs av alkohol, det är ju tydliga och rakt-på-sak fakta, alldeles oavsett vem som betalar forskningen.

Alldeles oavsett om det finns bra belagt eller inte, finns studier som _pekar på_ att det kan vara skadligt även i låga halter. Det är klart man skulle vilja ha mer forskning, det vore jätteintressant, men att man _tror_ att det kan vara skadligt borde räcka för blivande mammor. Jag förstår inte att man kan ha svårt att avstå under den förhållandevis korta tid det innebär att vara gravid. Jag kan inte tycka att det är moraliserande.
 

Grejen

Skrivet av  maisy
Det jag skrev handlade inte om huruvida man ska dricka alkohol under gravidititeten eller inte, utan om kvinnor är underprioriterade inom forskningen, vilket jag tror att de är.
 

Och

Skrivet av  maisy
varför kvinnor ska behöva acceptera att det bedrivs mindre forskning i frågor som gäller dem med moralistiska motiveringar.
 

Aha

Skrivet av  Nissan
Då missuppfattade jag dig! Håller helt med. Det är nästan skrattretande (om det inte vore så tragiskt) ibland när man läser hur lite forskning som görs. Även hur mycket resurser som tilldelas. Tänk t.ex. på sjukskrivningsproblem under en graviditet, allt är normalt, bara för att du inte kan gå kan du inte räkna med att bli sjukskriven, det är ju ingen _sjukdom_ att vara gravid. Och hur mycket forskning bedrivs egentligen på foglossning, som ökat enormt de sista 10 åren utan att man egentligen vet varför eller hur det ska lindras.
 

Håller också med om

Skrivet av  Rudolfina
... att forskning om kvinnors hälsa är underprioriterat, och _det_ är definitivt en fråga för feminismen. Däremot löser man ju inte problemet genom att ta ett glas när man är gravid, utan det känns mer som en trotsig protest. Jag tror att det finns hälsosammare sätt att protestera på.
 

Ja (till Rudolfina)

Skrivet av  maisy
Och ingen har ju påstått nåt annat heller.
 

nä visst

Skrivet av  ior
varför ska man satsa på kvinnosjukdomar (som det så fint heter i min läkarbok -vilket är sååå sjukt enligt mig) när det finns prostatacancer....
 

Farligare för barn med pappor som dricker

Skrivet av  politisk vilde, bf 28/12
Genomgången av forskningen som det hänvisades till visade att det är betydligt farligare för barn att papporna dricker stora mängder alkohol under deras uppväxt än att mammorna tar sig ett enstaka glas under graviditeten.

Påståendet att mammor dricker mer under graviditeten visade sig vid forskningsgenomgången vara bluff, de mammor som öht drack alkohol hade gjort det en eller två gånger under hela graviditeten.
 

Ja

Skrivet av  Rudolfina
Självklart är det inte bra att växa upp med missbrukande föräldrar, vilket kön de än har. Men det ena utesluter väl inte det andra?
 

är det lika

Skrivet av  sahara hot
farlig när mammorna dricker sig genom barnets uppväxt?Eller har forskning inte tittat på den heliga kvinnans alkoholvanor?

 

Varför jämföra så?

Skrivet av  Nissan
Varför jämför du så? Tänker du också "det är farligare att jogga på motorvägen än att cykla utan cykelhjälm" och så cyklar du utan cykelhjälm av den anledningen? Du tar upp två helt olika saker, det är väl helt självklart att det är jätteilla att ha en pappa som dricker. Men varför ska _mamman_ då unna sig ett glas vin under grav?
 

Det var inte jag som gjorde det

Skrivet av  politisk vilde, bf 28/12
det var sociologidoktoranderna i artikeln som gjorde dte. Har ni öht läst artikeln?
 

ja

Skrivet av  ior
håller med till del...finns förvisso en poäng - men dock inte att det skulle vara farligare att pappor dricker än mammor EFTER att barnet är fött, så där går ju liksom genusperspektivet om intet. Sen, i realiteten är det ju inte mvc\'s ansvar att upplysa om föräldrarnas alkoholvanor när barnet väl är fött.

Bäst är att lyssna till sitt eget sunda förnuft tycker jag. Tycker också det kan finnas en risk med sådana artiklar som publiceras av sociologdoktoranderna (inga jättetunga medicinforskare precis - de kan uttla sig om att forskningresultaten är svaga, men knappast säga att de vet att motsatsen föreligger, jaja enkel induktiv forskning, precis som medicinarna) - nämligen att de som redan har svårt att hålla sig från alkohol kanske får den "bekräftelse" de inte ska ha - tänker att det inte är sååå farligt ändå.
 

politisk vilde

Skrivet av  Nissan
Javisst har jag läst den. Jag förstår ändå inte jämförelsen (eller menar du att det är en bra jämförelse därför att sociologidoktorander skriver det i en debattartikel?).
 

En social fråga

Skrivet av  Elanor
Jag håller med dig om att frågan om alkohol och graviditet inte är någon feministisk fråga. Däremot anser jag att det är en social fråga. Genom forskning har man klarlagt ett samband mellan alkoholm under gradivitet och fosterskador. Det har handlat om missbrukande mödrar som fött skadade barn. Det har varit svårt att slå fast hur mycket alkohol mödrarna har druckit och därför har man inte velat tala om några nedre gränser.

I de nordiska länderna hade vi länge en tradition att kvinnor öht inte drack. Så har det inte varit i många andra länder. Kvinnor har druckit under graviditet, om än i små mängder. Det gjorde vi i vårt land under sextio-, sjuttio- och åttiotalet också. I en bok för gravida kvinnor som jag har kvar sedan mitt första barn, rekommenderas man ett glas vin på kvällen om man har svårt att somna.

Det som jag ser som problemet är, att MVC:s information inte når dem som verkligen behöver det: unga kvinnor, missbrukare, kvinnor som lever i samhällets utkant. Dem skulle man behöva fånga upp betydligt bättre. Deras konsumtion är fullständigt livsfarlig för barnen. Det är naturligtvis mycket lättare att rutinmässigt upplysa alla kvinnor om att man ska undvika alkohol än att verkligen fånga upp dem som har stora problem.

Jag är inte säker på att man räddar så hemskt många foster från alkoholskador genom att gå ut med varningskampanjer till kvinnor som dricker mycket små mängder alkohol.

Den stora vinsten skulle göras om man verkligen kunde hjälpa de kvinnor som aldrig i livet skulle läsa en broschyr på MVC (för att inte tala om dem som inte ens kommer dit på kontroller).

Så, tja, man kan visst rekommendera total avhållsamhet för alla. Men att tro att det skulle räcka för att färre alkoholskadade barn skulle födas, är nog naivt.
 

Du för frågan vidare

Skrivet av  Rudolfina
Nu för du diskussionen vidare, vilket är intressant. Visst är det en social fråga, och självklart är det grupper i marginalen som löper störst risk att skada sina foster. Jag håller med om allt du säger där. Däremot kan jag inte se hur det ena skulle utesluta det andra. Att det är oerhört angeläget att särskilt utsatta grupper får hjälp och upplysning betyder inte att det är OK eller feministiskt för en upplyst medelklass att ta sig ett glas till middagen då och då. Tvärtom kan man kanske tycka att de om några borde veta bättre.
 

Värt att nämna apropå ditt inlägg

Skrivet av  Rudolfina
... är kanske också att alla missbrukande kvinnor inte befinner sig i samhällets utkant. Tvärtom blir väl "vinlådealkisarna" bara fler (dvs. socialt välanpassade alkoholister, inte sällan kvinnor). Kanske ett resultat av att vi börjar ta till oss det kontinentala sättet att dricka (och kombinerar det med vårt "skandinaviska svårmod"?).
 

Håller med om din tes.

Skrivet av  Helne med Leo 17/5-04
Själv tänker jag att det kan finnas negativa konsekvenser med skräckpropagandan om alkohol och det ligger i att mammor kanske inte riktigt lyssnar på det VIKTIGA bitarna som man verklilgen ska passa sig för. Risken blir ju att mammor tänker "äsch de överdriver ju alltid...".
Själv lyssnar jag inte på skräckprat om alkohol för jag vet att det inte är farligt med ett glas vin någon gång under graviditeten.
 

Håller helt med dig!

Skrivet av  politisk vilde, bf 28/12
Tänk om man kunde lägga resurserna på rätt ställe för en gångs skull...
 

Problemet var väl

Skrivet av  H-n
om jag minns rätt att man inte kommer åt problemet med alkoholskador hos barn med de metoder som används nu. Det som möjligen uppnås är att ansvarskännande mödrar som druckit något enstaka glas under graviditeten eller innan de visste att det var gravida ges dåligt samvete, fastän en eventuell skada hos deras barn inte har med detta att göra.

De kvinnor som dricker för mycket unden graviditeten gör tydligen det även om MVC propagerar för total avshållsamhet för kvinnor i fertil ålder - man kan ju bli gravid av misstag också, så då måste man ju vara totalt avhållsam från alkohol om man har sex och är i fertil ålder.

Problemet är alltså att detta inte leder till färre alkolholskador hos barn, enlgit vad man kunnat notera. Det vore effektivare att rikta insatserna mot att få de kvinnor som dricker mycket att dricka mindre.
 

Mnja

Skrivet av  Nissan
Jag måste bara kommentera att man skulle behöva vara helnykterist om man överhuvudtaget försöker bli med barn. Innan man märker att man är gravid (om man gör det i ca 5e veckan som de flesta gör) anses det ju inte farligt att ta nåt glas, klart man inte ska bli kanonfull, men ägget fäster ju inte ens i livmoderväggen förrän nån vecka eller två efter befruktningen. Så försöker man bli gravid kan man dricka mycket (om man nu vill det) innan ägglossning, och sedan dricka måttligt tills man ska ha sin mens egentligen. Men det var ju mest en parantes.
 

Jepp

Skrivet av  Rudolfina
Under de perioder av samlivet när man inte använder preventivmedel går det bra att dricka fram till ägglossningen, alltså halva cykeln. Vad gäller veckan fram till implantation går åsikterna isär, har jag för mig, men man pratar inte så mycket om eventuella (små) risker. Detta för att inte lägga onödig skuld på dem som druckit utan att veta om att de varit gravida.

Men personligen kan jag nog inte se varför man över huvud taget dricker efter ägglossningen om man går in för att bli gravid. Vad spelar en vecka mer eller mindre för roll?

Jag kanske ska tillägga att jag inte förespråkar absolution under normala omständigheter. Själv är jag mycket förtjust i vin och öl.
 

som livet kan se ut

Skrivet av  Sophia
Det beror väl i och för sig på hur länge man försökt. Föreställ dig en situation där man försökt bli gravid månad efter månad i flera år, då kanske man inte orkar tänka att nu är jag nog gravid hälften av alla veckor under året.
Det är alltid svårt att förstå att inte alla tänker lika klokt som man själv, men livet kan se hemskt olika ut. Människor gör oftast så gott de kan.
 

Sophia

Skrivet av  Rudolfina
Visst kan det vara olika och alla gör nog så gott man kan, som sagt. Fast ... inte dricker man ett glas vin när man vet att man är gravid, bara för att man inte _kan_ låta bli - om man inte är missbrukare?
 

ett glas vin=alkoholberoende?

Skrivet av  Sophia
Det finns det ju uppenbarligen många som gör. Inte för att jag tycker att det är bra, jag tycker som du att friheten att kunna dricka ett glas vin måste vara mycket mindre värt än att veta att ens barn inte riskerar att få hjärnskador. Jag ville bara påminna om att livet är bra mycket mindre perfekt än vad det borde vara, och att det är så lätt att döma andra när man inte satt sig in i deras situation. Informationen om fosterskador och alkohol är inte särskilt tydlig. Det finns bland en bred allmänhet en uppfattning om att ett glas vin inte kan skada fostret. Dessutom kallas vi inte till mödravården förrän fostret funnits till i ungefär två månader. Jag tycker att man så fort man gjort ett positivt graviditetsbesked borde få en tid hos MVC bland annat för att tala om riskerna med alkohol och den mat som anses skadlig för fostret. Som det är nu ser det ut som att så himla noga är kan det inte varna, när man varnar först när en betydlig del av graviditeten gått.
Dessutom är det oerhört svårt att leva sig in i hur andra människor har det.
 

Jo, jag förstod

Skrivet av  Rudolfina
redan av ditt förra inlägg att du uppfattade mig som fördömande, och det är tråkigt för det är det sista jag vill vara. Däremot var jag nyfiken på hur attityden till detta var bland er här, som jag uppfattar som upplysta och medvetna. Jag blev helt enkelt lite ställd av ett tidigare inlägg om att "ett glas vin spelar väl ingen roll" och ville se om det var en allmänt spridd uppfattning bland oss som kallar oss feminister som gått mig förbi (och som jag alltså inte delar). Jag konstaterar att uppfattningarna går vitt isär och att ämnet är ganska känsligt, av naturliga skäl.

Och jag håller verkligen med om att man borde kallas till mvc tidigare. I synnerhet är det angeläget för yngre kvinnor och andra grupper som kanske inte aktivt söker information själva.

Sen har jag aldrig sagt att ett glas vin är missbruk, vi måste ha missförstått varandra? Jag sa, apropå att "människor gör så gott de kan", att man trots allt knappast tar ett glas vin som medvetet gravid för att man inte _kan_ låta bli - om man inte har ett missbruksproblem. Snarare gör man det väl för att man inte bedömer riskerna som tillräckligt stora. Och det var det senare som förvånade mig något.

Jag vill helst inte tro att någon tar ett glas vin i trots mot det allmänna skuldbeläggandet av kvinnan.
 

förtydligande

Skrivet av  Sophia
Nej, jag tyckte inte att du var fördömande och jag tog inte illa upp. Jag ville bara ge dig ett perspektiv, för jag tyckte att du tänkte det som att man bestämmer sig för att man blir gravid, och så avstår man från alkohol några månader och sedan är man gravid. Verkligheten är ju inte alltid så.

Och så tror jag att du har fel när du tror att man är missbrukare om man inte avstår från ett glas vin när man är gravid. Det finns, som du märkt, en mycket spridd uppfattning att ett glas är ok. Tror man så kan man mycket väl ta ett glas vin utan att för den skull vara missbrukare. Problemet är istället att man är desinformerad.
Som Elanor skrev var det inte länge sedan man uppmanade att ta ett glas vin. Min syster födde barn i Frankrike och fick detta råd så sent som 1999.
Jag tycker att frågan är mycket intressant och att det var bra att du tog upp den. Jag skulle vilja diskutera den ytterligare, så det kommer strax ett nytt inlägg från mig lite längre ner – så fort jag får tid. Det är lite brist både på eget rum (Virginia Woolf du vet) och egen tid här.
ps ursäkta om du tycker att jag upprepar mig, jag försöker bara vara tydlig. ds
 

Nej men oj

Skrivet av  Rudolfina
Jag måtte uttrycka mig urbota otydligt, eller skriva för långt så att man inte orkar läsa färdigt mina inlägg. Så igen: Jag anser alltså _inte_ att man är missbrukare för att man tar ett glas vin som gravid. Så här skrev jag:

"Sen har jag aldrig sagt att ett glas vin är missbruk, vi måste ha missförstått varandra? Jag sa, apropå att "människor gör så gott de kan", att man trots allt knappast tar ett glas vin som medvetet gravid för att man inte _kan_ låta bli - om man inte har ett missbruksproblem. Snarare gör man det väl för att man inte bedömer riskerna som tillräckligt stora."

Jag var ute efter detta att alla som vill (och inte är missbrukare!) faktiskt _kan_ låta bli att dricka en droppe som gravida. Apropå att "göra så gott man kan" alltså.

I övrigt håller jag med dig.
 

Jaha men då så

Skrivet av  Sophia
Ok, förlåt, nu har jag läst väldigt noggrant, förstår och håller med. Klokt och bra uttryckt, det var jag som var trött och inte du som var otydlig.
ps – om det inte är för privat – har jag anledning att gratulera? ds
 

Tack

Skrivet av  Rudolfina
för att du kom ihåg! :-)

Jo, jag är lite hemlig om det dära. Återkommer säkert i ämnet.
 

"Tack" var till Sophia alltså (imt)

Skrivet av  Rudolfina
 

Tycker

Skrivet av  Trillian bf 14/12 o fyra till
det är värre med skuldbeläggningen av kvinnor som tex måste äta mediciner undr graviditeten;inte minst om det råkar gälla psykofarmaka.Alkohol är inte nödvändigt(om man inte är beroende och upplever det som nödvändigt,men det är väl en annan historia),alltså bör man(tycker jag)undvika det,eftersom det otvetydigt inte är nyttigt.
Vet kvinnor som MÅSTE äta medicin under graviditeten och mår jättedåligt eftersom det överallt sägs att det är "fel",slutade själv med Zoloft tidigt under graviditeten eftersom jag blev nojjig av detta.
Ja,jag tycker man ska undvika alkohol helt eftersom det är svårt att dra en gräns för vad som är skadligt och inte.
 

fast det var väl

Skrivet av  Trillian bf 14/12 o fyra till
lite *ot* kanske:)
 

Nej, inte OT

Skrivet av  Rudolfina
.. tycker jag. Tvärtom en väldigt intressant aspekt jag inte tänkt på, detta med psykofarmaka alltså.
 

Nja

Skrivet av  Rudolfina
Jag tycker nog att det hör hit. Det är relevant för skuldbeläggandediskussionen, och det är också en hälsoaspekt - åtminstone för mamman. Jag avundas inte den som är gravid och beroende av psykofarmaka om det visat sig att det kan ge fosterskador (det vet jag ju inte). Det måste vara jättejobbigt! Men kanske är det, liksom alkohol i mycket små mängder, ett gränsfall - där man inte riktigt vet? I så fall tycker jag att det är en enorm etisk skillnad mellan att äta psykofarmaka för att över huvud taget fungera och att ta ett glas vin bara för att man har lust, liksom. För man måste väl alltid väga fördelar mot nackdelar, vinster mot risker?

Tack för ditt svar, och välkommen hit förresten!
 

ja

Skrivet av  ior
tycket att man gott kan avstå. de som skrev den omtalade artikeln för några veckor sen är sociologdoktorander och inte medicinare. Inte för att jag har överdrivet förtroende för någon av dessa forskningsgrupper - poängen tycker jag är: varför chansa??

Håller med om att det kanske moraliseras väl mycket, men det är väl som med viss fisk - det går inte att fastställa exakt hur mycket som är ok, däför sätter man en nollgräns.
 

Precis min poäng

Skrivet av  Rudolfina
Egentligen var jag inte ute efter att diskutera de medicinska effekterna i detalj, utan mer vad man uppnår med att tänja gränserna i det här fallet - gränser som ingen med säkerhet vet något om. Jag kan inte riktigt se något feministiskt i det, utan bara trots.
 

Det är feministiskt såtillvida

Skrivet av  politisk vilde, bf 28/12
att man skrämmer upp kvinnor med att deras barn kommer att bli alkoholskadade om de druckit vid enstaka tillfällen under graviditeten, oftast innan de vetat om graviditeten. Det finns INGEN forskning som stödjer det påståendet.

Att de som gjort forskningsgenomgången är sociologidoktorander och inte medicinare spelar ingen roll för mig. Det går utmärkt att kritisera undersökningars urval, uppläggning och tolkningen av resultaten ändå.

Hittills har jag druckit ett halvt glas vin vid ett tillfälle, och om jag nu skulle lyckas ta mig till en fest med den jäkla foglossning jag har nu (sitter i rullstol) så tänker jag dricka ett halvt glas vin till om jag vill ha det.
 

Tråkigt med din foglossning

Skrivet av  Rudolfina
hoppas du känner dig bättre snart!

Hoppas också att inte jag, med mitt "moraliserande", stärkt din motivation att dricka vin på festen :-D
 

Skitkul hörru

Skrivet av  politisk vilde, bf 28/12
:-(
 

Klavertramp

Skrivet av  Rudolfina
Jag ber om ursäkt om jag var oförskämd, det var verkligen inte meningen. Tvärtom ville jag uppriktigt beklaga din foglossning.

Visserligen undrar jag (som du säkert förstått) om detta att ta ett glas vin under graviditeten kan ses som en manifestation mot skuldbelägganget av kvinnor, men jag inser i efterhand att skämtet var plumpt.
 

Kritiken mot sociologerna...

Skrivet av  Nissan
...gällde att de studier de använde sig av för att säga att "studier visar att lite alkohol inte skadar fostret" var gamla, från -99. Det finns betydligt senare studier som indikerar att det visst kan ge skador. Det var huvudkritiken.
 

Artiklar från Familjeliv