Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Morrrr

Skrivet av Anonym just nu
Ju mer information jag försöker skaffa mig om min graviditet, desto mer irriterad blir jag på att detta med kvinnors hälsa är så mytomspunnet och flummigt och outforskat. Barnmorskor är snälla men beskäftiga och ger absurda svar de inte kan motivera, och det ska man bara finna sig i.

Varför forskas det inte mer om kvinnors hälsa??? Gissa.
Svar på tråden: Morrrr

det borde göra det

Skrivet av  Mysan med Flisan
Det forskas inte speciellt mycket om kvinnliga sjukdomar, det kanske inte ligger några pengar i det. Tyvärr är det väl så att läkemedelsbolagen styr mycket av forskningen idag och många som bestämmer om pengar är män. Nu har det ändå forskats relativt mycket om gravida kvinnor och ammande kvinnor jämfört med forskning om kvinnlig depression, kvinnors ökning i hjärt och kärlsjukdomar, artros. Det är en gammal kvarleva från förr, då mannen ansågs vara viktigare. Om jag ska vara cynsik tror jag mest på pengarna, eller bristen på epngar som man får av att forska på kvinnosjukdomar.
 

har inget svar på din fråga

Skrivet av  Annahoj bf 25/4 2 mf
Men jag känner igen mig i din ilska. Det känns som om omvärlden helt plötsligt förväntar sig att jag ska "köpa" tomma floskler och helt obevisade eller oförklarade sanningar utan ett enda argument. Speciellt barnmorskor.

Blir också förvånad när jag inser att de egentligen kan så liiite om graviditeter och speciellt missfall, som jag tyvärr råkat ut för 2 gånger på kort tid. Det känns på något sätt som om det inte är viktigt att ta vara på min tid och kraft, det är bara att acceptera att "det är så vanligt" och "vi gör inga utredningar". Jag vet ju att det handlar om pengar, och det är väl det som är kärnan, både för forskning och vård. Männen får helt enkelt mer pengar.

Sen har jag respekt för att det är mirakel, liv och skapande vi pratar om. Och jag vet att vi kan mycket mer nu än när jag föddes i mitten på 60-talet. Vilket jag är glad för.

Men ihop med faktumet att fler och fler kvinnor föder barn senare, eftersom vi utbildar oss och har kvalificerade arbeten som samhället har nytta av, så kommer problemen med fertilitet att öka, och då är det väl upp till samhället att stå för att dessa kvinnor är berättigade till hjälp.

svamligt? kanske?
 

Jag tycker personligen

Skrivet av  Anonym 2
att om en kvinna och man väntar med att skaffa barn tills de är äldre bara för att de satsat på sin karriär, kan de inte vänta sig att de ska servas med fertilitetsbehandlingar och liknande. Det är fakta att fertiliteten sjunker och det är inte samhället som ska skjuta till pengar, lite ansvar får personer ta själva.

Det var hårda ord.
 

hmm.....

Skrivet av  Mysan med Flisan
intressant åsikt från någon som inte vågar stå för sin åsikt speciellt med tanke på de hårda orden. Jag tror inte att de förväntar sig att bli servade med fertilitetskliniker heller. problem med fertilitetten kan även drabba yngre kvinnor. Men som föregående talare ville diskutera var den brist på forskning om kvinnans sjukdomar vilket detta kan vara ett perspektiv på. Man vet väldigt lite egenligen om kvinnans fertilitet idag. Så du menar att kvinnor över en viss ålder får skylla sig själva om de finner kärleken sent i livet och får barn efter det? Hur fasen kan de skylla sig själva?

Stå för dina hårda ord i fortsättningen och göm dig inte i anonymiteten...
 

oj då igen...

Skrivet av  LottaH med Viggo och v. 24+4
Det var ju lyckosamt för dig att du aldrig drabbats av en sådan kris som barnlöshet innebär för män och kvinnor - och vad det gör med ett förhållande. Även om fertiliteten sjunker i och med åldern är det faktiskt inte bara "äldre" par som "belastar" fertilitetskliniker och utnyttjar behandlingar som landstingen kan erbjuda.
När t o m statsministern uppmanar folk att föda mer barn för att det är bra för statskassan, känns det lite avigt att som barnlös inte få hjälp eftersom det "kostar för mycket". I längden är inte de kronorna någon större kostnad för samhället. Dessutom kan en "följdsjukdom" som t ex depression bli ytterst mer kostsam för samhället/landstinget än vad fertilitetsbehandlingen i sig innebär.
Håller i alla fall med dig om en sak i ditt inlägg: "det var hårda ord".
 

Håller med...

Skrivet av  ES - bf + 1 dag
... plus tillägget att staten tjänar på dessa tydligen hemska kvinnor som "satsar på sin karriär".
 

exakt!

Skrivet av  LottaH med Viggo och v. 24+4
Fertilitetsbehandlingar får inte användas in absurdum, t ex kvinnor som redan passerat klimakteriet. Då går det överstyr. Men alla landsting har åldersregler för sina behandlingar, så här i Sverige är det inte något stort problem. Hur man löser det på privatkliniker är jag inte insatt i, men i de fallen betalar ju paren själva och samhället står inte för kostnaden på samma sätt.
Och som ES säger, samhället tjänar även en hel del på att medborgarna faktiskt utbildar sig :)

Hur går det annars ES? såg att du passerat ditt bf med en dag. Lycka till med den kommande bebben - och att han/hon vill kika ut snart!
 

LottaH

Skrivet av  ES - bf + 1 dag
Tackar!
Och pust. Ja, en dag över tiden är ju inte så mycket, men det är verkligen _väntans tider_. *s*
 

Då tycker jag

Skrivet av  politisk vilde, bf 28/12
att du ska kunna stå för dina ord.
 

jaså

Skrivet av  Annahoj bf 25/4, 2 mf
Det var en intressant vändning, så om en kvinna bidragit till samhället genom att utbilda sig och jobba så får hon skylla sig själv om hon behöver stöd. Det är ju inte bara oerhört dyra fertilitetsbehandlingar utan störd pga ökad missfallsrisk etc. som kan behövas.

Menar du att det är bättre att strunta i utbildning, föda barn ung och belasta samhället innan man har kunnat börja bidra. Är det något som borde värderas högre? I så fall, vart leder det jämställdheten? Vi är ju faktiskt inne på Feministiskt Föräldrarskap och diskuterar. En konsekvens av det du säger, att kvinnor får skylla sig själva om de föder barn senare (senare än vad föresten, var går DINA gränser för "äldre"?), blir ju en tillbakagång till en ojämlik familjesituation då kvinnan fick barn innan hon hann utbilda sig, eller innan hon hann få upp sin lön. Vilket leder till obalans där hemma.

Jag blir trött på dig som inte tänker längre. Dessutom har dessa kvinnor du pratar om, som "satsat på sin karriär" gjort precis vad som behövts för att nå ökad jämställdhet vilket borde gagna även dig.

nu har jag ju ingen aning om vilken ålder eller situation du befinner dig i, eftersom du väljer att vara anonym...
 

Ja, det var hårda ord.

Skrivet av  Rudolfina
Några tankar från mig:

1) Vem säger att man väntar med barn bara pga. karriären? Man skaffar inte barn på beställning, det är mycket som ska klaffa, t.ex. med relationer. Ibland artar sig livet så att man kan börja försöka först sent i livet. Vem är du att döma?

2) Som Annahoj skrev: en äldre föräldrar har vanligen varit nyttiga för samhället och betalat skatt i många år. De har bekostat några extra undersökningar många gånger om, ifall det skulle behövas. Vad har de att skämmas för?

3) Äldre föräldrar har mer livserfarenhet och är därför ofta bättre psykiskt rustade för ett föräldraskap än yngre. De kan t.ex. uppfostra barn till förståndiga vuxna som inte skaffar barn i stället för yrkesutbildning vid 19 års ålder, bara för att bebisar är så söta och för att de själva ska få en identitet (därmed inte sagt att alla 19-åringar är olämpliga föräldrar, naturligtvis inte).

4) Jag skriver av taktiska skäl "äldre föräldrar", men naturligtivs inser både du och jag att det i första hand gäller kvinnor; det är ju de som har en biologisk klocka att ta hänsyn till. Därför undrar jag: Tycker du att din argumentation gäller även för människor med välfärdssjukdomar, t.ex. män som får hjärtinfarkt för att de rökt eller druckit för mycket eller ätit för många feta representationsmiddagar? Kanske ska de också skylla sig själva? Men om dem har det forskats i oändlighet och skrivits spaltmeter efter spaltmeter.
 

svar

Skrivet av  Marie
1) det har jag inte sagt och det har jag pratat med Annahoj om att man inte bestämmer när kärleken kommer
2)de behöver inte skämmas, men unga föräldrar kommer att vara nyttiga så de borde få lite cred för det och få pengar så att de klarar sig
3)förståndighet hör inte ihop med äldre föräldrar
4)ja
 

OK Marie

Skrivet av  Rudolfina
"1) det har jag inte sagt och det har jag pratat med Annahoj om att man inte bestämmer när kärleken kommer"

Nä då så.

"2)de behöver inte skämmas, men unga föräldrar kommer att vara nyttiga så de borde få lite cred för det och få pengar så att de klarar sig"

Det är möjligt, men det ena utesluter väl inte det andra? Min poäng är att man bör vara (minst) lika tolerant mot äldre föräldrar som mot yngre.

"3)förståndighet hör inte ihop med äldre föräldrar"

Livserfarenhet, kunskap och psykologisk mognad hör ihop med äldre föräldrar, och allt detta kan vara väldiga fördelar när man ska uppfostra barn.

"4)ja"

Mycket intressant! Jag skulle vilja se hur du skulle lägga upp en vård som alltså inte är "lika för alla" som mamma doktor skrev ovan. Det blir många som kommer att ligga och plågas till döds på gator och bakom persienner i ditt samhälle, Marie, om man ska börja kalkylera med på vilket sätt de själva bidragit till sina sjukdomar och alltså inte har rätt till vård. Himmel och pannkaka.
 

Till Rudolfina

Skrivet av  Marie
man behöver inte gå till överdrift som du gör och hävda att de som orsakat sina problem själva inte ska få någon vård.

äldre föräldrar är inte bättre föräldrar. har sett vänner vars äldre föräldrar aldrig låtit dem dricka en droppe alkohol och som sedan i smyg tagit hela flaskan och fått åka ambulans. vänner vars äldre föräldrar inte låtit dem äta godis förräns de var 4. och som sedan mumsat godis varje rast i skolan.
 

Marie

Skrivet av  Rudolfina
"man behöver inte gå till överdrift som du gör och hävda att de som orsakat sina problem själva inte ska få någon vård"

Nehej, och hur menar du att jag skulle kunna tolka det du säger på något annat sätt? Och hur menar du att gränserna ska dras för vem som ska få vård och inte?

"äldre föräldrar är inte bättre föräldrar."

Var har jag sagt det? Allt jag sagt är att det inte finns någon anledning att skuldbelägga dem, eftersom de hur som helst inte är sämre.
 

Svarar alla

Skrivet av  Anonym just nu
Det hela kom att handla om fertilitetsutredningar, men det jag ville ta upp var att kvinnors hälsa, inklusive reproduktion, tydligen inte är lika intressant att forska om som mäns hälsa. Detta märks på alla nivåer, inte minst hos barnmorskor som ofta svarar kvasivetenskapligt eller direkt felaktigt på frågor, gärna maskerat som "moderlig" omsorg (beskäftighet). I övrigt hänsvisar jag till utmärkta svar/inlägg från Annahoj, Mysan, ES m.fl. och uttalar mig inte mer under mitt anonyma nick.

 

ja och det tycker jag var bra

Skrivet av  Marie
att du tog upp!
 

ang forskning

Skrivet av  Mamma Doktor
Det forskas faktiskt väldigt mycket på kvinnors hälsa just när det gäller graviditet och barnafödande.
Att det sedan finns barnmorskor (och säkert läkare också) som svarar kvasivetenskapligt är en helt annan historia. Det finns nån sorts "livmodermystik" en del av nån anledning vill hålla fast vid. Oftast samma människor som tycker att man har varit duktig om man fött barn utan bedövning...