Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Om jobb och barn

Skrivet av Marie
Det var jag som skrev kritik mot Annahoj längre ner. Angående fertilitetsbehandlingar.

Jag står för åsikten att man inte kan förvänta sig att bli behandlad för infertilitet om man väntat med att skaffa barn pga karriär och hunnit bli till åren kommen. Där tycker jag att kvinnan och mannen har gjort ett val att vänta. Och därmed tar den större risken att inte kunna få barn. Jag vet inte om jag missförstod Annahoj. Jag tycker också att det behövs mer forskning om kvinnors kroppar.

Däremot så har jag full förståelse för de som inte hittar den rätta förrän de passerat 30 och lite till. Och de som har svårt att få barn även fast de är unga.

Jag bara reagerade mot att det skulle vara så himla självklart att ge fertilitetsbehandlingar till karriärskvinnor. Jag vill ha MÅNGA karriärskvinnor, visst vill jag det. Att kvinnor ska kunna jobba och ta sig fram. Men jag tycker inte att man kan begära att samhället ska stå där redo när denna kvinna bestämmer sig för att skaffa barn vid exempelvis 37 och det inte funkar. Och denna kvinna har inte gjort mer för samhället än någon annan.
Svar på tråden: Om jobb och barn

Varför denna aggression..

Skrivet av  Fru Marmelad
...mot karriärskvinnor? Det finns ju massor av kvinnor man kan vägra betala för vad deras avkomma kostar:

- Kvinnan som p.g.a. könssjukdomar fått svårt att bli gravid, usch och fy vilket oanständigt beteende! Låt henne betala sin infertilitesbehandling själv

- Kvinnan som inte skaffat sig nån utbildning eller jobb men desto fler barn. Unge efter unge kläcker hon, i VÄRSTA fall med olika oansvariga och kriminella fäder. Usch och fy, sånt ska straffa sig och betala själv för all mödravård och barnavård tycker jag!

- Kvinnor som föder barn med ärftliga sjukdomar. Man VISSTE ju att ungen skulle bli sjuk, betala själv människa så inte vi andra belastas.

- Kvinnor som föder barn trots att de själva då försämrar SITT hälsotillstånd och kräver specialistvård. Betala! Ni visste ju redan innan att ni skulle bli sjuka

Listan på besparingar kan ju göras oändlig!
 

Bäst att tillägga...

Skrivet av  Fru Marmelad
IRONI
 

ha ha

Skrivet av  LottaH med Viggo och v. 24+4
Håller med!
Det finns många saker som kostar pengar när det gäller barn- och mödravård...
Själv skulle jag nog kosta en del eftersom jag behöver "service" på specialist-MVC, samt belastar min vårdcentral med extra besök minst en gång i veckan. Dessutom har jag en gång i tiden gått på utredning för barnlöshet och kostat mitt landsting en hel del för det, men det kanske "stryktes" på min "räkning" eftersom vi faktiskt efter tre års tid lyckade med egen tillverkning och slapp belasta landstinget med kostanden för provrör... :)
 

; )

Skrivet av  Marie
ja det var ju en diger lista på besparingar.

 

Hm

Skrivet av  Fru Marmelad
Var det den enda kommentar du hade?
 

ja =)

Skrivet av  Marie
varför ska jag kommentera utförligt allt som skrivs?
 

Tja...

Skrivet av  Fru Marmelad
...jag trodde i min enfald att det var det man gjorde i ett diskussionsforum, diskuterade alltså?
 

Därför att du vill bli tagen på allvar? (imt)

Skrivet av  Rudolfina
 

Ovanstående till Marie (imt)

Skrivet av  Rudolfina
 

Nu trampar du på ömma tår

Skrivet av  Annahoj bf 25/4, 2 mf
Eftersom jag råkar vara 37 år, men det kunde ju inte du veta...

men var tycker du att gränsen går för den hjälp jag som 37-åring som har kämpat med att bli gravid i 2 år kan få?

IVF får jag inte, i vart fall inte i Stockholm
Borde jag få missfallsutredning?
Borde jag få gå på MVC?
Borde jag få gå på specialist-mvc om det behövs?
Borde jag få tidiga VUL som stöd under tiden med hög mf-risk?

Var går gränsen för vilken hjälp jag har rätt att få till skillnad mot yngre kvinnor?

Det är intressant eftersom jag själv inte upplever mig själv som "gammal" och "har valt att vänta". Livet utvecklar sig som det gör, och i mitt fall handlade det nog mest om att det tog ett tag att möta rätt man. Så fort jag gjorde det så började vi försöka. I stockholm är en 30+-förstagångsfödare väldigt normalt...

Jag tror att det är lätt att uttala sådana generella åsikter när man inte har de verkliga "fallen" och människorna framför sig, men när man har det så är det mycket svårare.

Tack Fru Marmelad för en bra lista!
 

hej

Skrivet av  Marie
jag menade mer principiellt så här att om nån tänker att "visst fertiliteten sjunker dramatiskt efter 30 och speciellt efter 35, men vi kan gott vänta med barn ett par år till för jag vill jobba och sen kan man ju alltid göra en behandling och få hjälp ifall jag inte blir gravid" - då är man ute och cyklar.

men det finns nog ingen människa som tänker så. som du skriver så är verkligheten annorlunda, kärleken kan dyka upp när man minst anar det osv.

 

tack,

Skrivet av  Annahoj bf 25/4, 2 mf
för vettigt svar. Blev riktigt rädd för hur du tänkte förut...
 

tack själv

Skrivet av  Marie
verkar som att många inte förstod att jag drog allt till sin spets. blev ledsen faktiskt.
 

Det är nog ingen som tänker så!

Skrivet av  Lena
Jag vet inte hur det var för dig själv när du blev förälder, men jag tror inte någon resonerar som du antyder. Att vilja få barn är ju så himla mycket mer komplext, för många känns det bara inte aktuellt, men så en dag dyker suget upp. Jag har mycket svårt att tro att det finns kvinnor (eller män såklart) som sitter och kalkylerar såsom du antyder. Människor fungerar helt enkelt inte så.

Och, en nyfiken fråga. Hur ställer du dig till rehabilitering för män som fått hjärtinfarkt pga att de ätit fet mat och druckit mycket vin och stressat? De har ju också sig själva att skylla, har säkert varit "varnade" av stort magomfång ett tag. Eller rökare? Ska de få vård gratis? Ditt resonemang håller inte alls.
 

Men jisses Marie

Skrivet av  Rudolfina
"sen kan man ju alltid göra en behandling och få hjälp ifall jag inte blir gravid"

Det där lät verkligen insiktslöst. Aldrig någonsin har jag hört någon kommentar som ens liknar den. Äldre föräldrar är äldre för att livet artat sig så. Inte för att de tycker att det är skoj att spela rysk roulette med sin fertilitet.

 

Vore intressant...

Skrivet av  LottaH med Viggo och v. 24+4
... att veta hur många "karriärskvinnor" som finns inskrivna på fertilitetsklinikerna. Tror inte att det är så många som _medvetet_ väntar med att bilda familj på det sättet som du beskriver det.

Vad är förresten din definition på "karriärskvinna"?
 

Oj, hur tänker du...

Skrivet av  Lena
...att man ska urskilja karriärkvinnorna som får skylla sig själva från de stackars kvinnorna som inte hittat den rätte förrän fertiliteten sjunkit? Frågeformulär? Utfrågning av anhöriga? Förlåt, men det var nog det mest korkade jag läst på länge. Varför vet du bättre än de kvinnorna varför de inte skaffat barn förrän de fyllt 30 (och lite till)? Och vad har du med det att göra?
 

Frågan är...

Skrivet av  Pappa Po
om samhället ska stå för karriärshungriga mäns vård i 50+ åldern som börjar få hjärtproblem efter ett allt för stort matintag på diverse bjudmiddagar genom åren... *IRONI*
 

Håller inte med dig

Skrivet av  Mamma Doktor
Jag tror att det är ganska få kvinnor, karriär eller inte, som _planerar_ att kunna bli gravida med hjälp av infertilitetsbehandling. Och sättet du uttrycker dig på gör att jag inte tror att du förstår hur påfrestande en sån utredning och behandling är.

Och vem ska för övrigt avgöra vilka skäl som är godtagbara för att få landstingsfinansierad behandling? Måste man ha "förtjänat det" som du verkar tycka? Enligt den definitionen är det ganska mycket vi borde sluta göra på våra sjukhus. Själva vitsen med offentlig sjukvård är ju lika vård för alla.
Du får lika bra gipsning av din handled oavsett om du ramlat i trappan hemma eller har åkt snowboard fast du är "till åren kommen" och borde ha förstått att risken var stor för dig.
 

Mer komplicerat än så

Skrivet av  Amelie
Samhället välkomnar inte att karriärkvinnor får barn tidigare. Det krävs att vi ändrar normerna så att det accepteras att kvinnor i början av karriären föder barn, innan vi kan kräva av kvinnorna att vi verkligen gör det. Tills dess måste samhället, och inte den enskilda kvinnan betala.

 

Oerhört aningslöst

Skrivet av  Allis
Du har verkligen inte en susning om vad fertilitetsbehandlingar handlar om eller vilka som får det eftersom du skriver "Jag bara reagerade mot att det skulle vara så himla självklart att ge fertilitetsbehandlingar till karriärskvinnor."

Vad bygger du det antagandet på? Känner du till någonting om utredningstider, krav på antal år av egna försök och sist men inte minst åldergränser? Vet du ens vilka som får behandlingar i Sverige?

När vårt barn föds är jag 34 och då är det nästan på dagen fem år efter att vi började försöka bli gravida. Den som själv inte lidit av barnlöshet kan nog aldrig riktigt förstå vad det innebär men med lite fantasi kan man kanske försöka.
 

Marie

Skrivet av  Rudolfina
Se gärna mitt svar under det aktella inlägget.
 

om du läste noggrannare

Skrivet av  Marie
så skrev jag att nog ingen tänkte så =)

 

???

Skrivet av  Rudolfina
Jag förstår inte vad du menar med "så". Jag förstår faktiskt inte vad du menar alls. Vill du vara snäll och förklara?
 

jag visste inte att du menade längre ner

Skrivet av  Marie
nu har jag svarat
 

Jag har alltså svarat dig långt

Skrivet av  Rudolfina
längre ner, under det ursprungliga inlägget där du kallade dig "Anonym 2". Vad menar du med "så"?
 

det är ett ord

Skrivet av  Marie
jag menar ordet så, vet inte exakt om man kan mena så mycket mer med ordet så.
 

Goddag yxskaft

Skrivet av  Rudolfina
Jag tog dig på allvar och trodde att vi förde en dialog. Eftersom jag inte alls förstod ditt svar bad jag dig om ett förtydligande. Som svar får jag - ingenting.

Det är inte ofta jag blir irriterad på nätet, men nu börjar det kännas som om du stulit min tid.
 

PS.

Skrivet av  Rudolfina
Fast jag får ge dig en eloge för att du är så "öppen" med att du inte har ett skvatt att svara i sak ;-)
 

Du glömmer alla de som

Skrivet av  Helene med Leo 17/5
haft clamydia och inte testat sig i tid och därmed blivit infertila, inte ska väl de slarvorna få ligga samhället till last? Och de killar som kroppsbyggt med anabola och blivit sterila!
Nej, jag tror nog att vi kan komma på ännu fler som inte ska få skaffa barn och ligga samhället till last.
Vi kanske även kan utöka det hela till att omfatta mer än just fertilitet och dra in mer sjukvård vi missunnar våra medmänniskor. Cancerbehandling för rökare...
(ironi)
 

Artiklar från Familjeliv