Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Men ES!

Skrivet av LottaH med Viggo 030214 och v. 26+4
Nu får du väl allt ta och skaka fram bebben! Verkar vara en envis rackare...
Fönstertvätt kanske? Eller bullbak... brukar kunna sätta igång det. Knäskura golven kanske?
Svar på tråden: Men ES!

Huvvaligen...

Skrivet av  ES - plus 15 dagar...
... men nu sätter de i alla fall igång mig på fredag om inget hänt innan dess...
*s*
 

Från en vars barn alltid kommer försent

Skrivet av  Balthazar
(fast jag verkar vara den enda som uppskattar det ;) Lite onödiga råd på vägen - njut av lugnet, vila heeela tiden, läs alla böcker på jorden och ät i luuuugn och rooo...
De brukar ju inte kunna hålla sig till slut :)
 

Fast...

Skrivet av  ES - plus 15 dagar...
... det har jag gjort sedan midsommar. Så inte ens att läsa är lika kul längre...
Fast den _stora_ fördelen med denna extra väntan är att jag fullständigt slutat bry mig om hur ont det kommer att göra - bara ungen kommer _ut_!
*s*
 

Nää.. *ot*

Skrivet av  Pappa Po
Eftersom du inte hade svarat på ett inlägg riktat till dig på hela tre timmar så var jag nästan övertygad om att det hade satt igång... *ler*, men inte.
 

Hmm...

Skrivet av  ES - plus 15 dagar...
... skriver jag sååå mycket...
Nåja, det blir väl lättnader snart. *s*
 

eller

Skrivet av  Sus
byta till vinterdäck, ta fram borrmaskinen eller starta röjsågen...
 

Men snälla du....

Skrivet av  ES - plus 15 dagar...
... jag är ju KVINNA!
Då kan man väl inte göra sånt???
*flinar*

(Skämt åsido så hindrar en grav foglossning alla fysiska försök till start - men gjorde att de sätter igång mig på fredag i st för nästa tisdag...)
 

Locka ut h*n kanske

Skrivet av  Mortorio
Du får hänga en liten pinglande färgglad mjuk nalle eller dylikt utanför som kanske får den lill* bebben nyfiken och kryper ut.
Kan kanske se lite lustigt ut och för bekvämlighetens skull kanske du ska ligga i sängen och fixa det hela, lite svårt att nå med. Fiskespö kan ju vara ett bra redskap.
Lycka till!
 

*skrattar*

Skrivet av  ES - plus 15 dagar...
Ja... varför inte!
Ska se till att maken tar vägen förbi fiskesportaffären imorgon. *s*
 

Ta till den klassiska färdknäppen!

Skrivet av  Elanor
Förr i världen visste alla barnmorskor vad som satte fart på de mest envetna bebisar. Prostaglandiner! Finns alldeles gratis i sperma! Kallades "färdknäpp" men är garanterat alkoholfri. Boka in en herdestund med bebisens pappa... rapportera gärna resultatet...
 

Jorå...

Skrivet av  ES - plus 15 dagar...
... den känner jag allt till!

Och så har jag fått veta att om det ska funka på riktigt så behövs det ungefär en halv liter... Hrrrmmm... *s*

Men man kan ju ha kul medans man håller på!

(Nu blir jag igångsatt imorgon om inget händer det närmsta dygnet... Så snart är denna prövning över. *s*)
 

plus 16 ska\'re ju vara! *s*(imt)

Skrivet av  ES - plus 16 dagar...
.
 

EN HALV LITER???

Skrivet av  Elanor
Hur många omgångar motsvarar det? Om man inte har en mycket vältränad och uthållig man blir man ju tvungen att vara ruskigt promiskuös om det ska fungera. Och i tionde månaden... hur bra går det att ragga då?

Kommer man alltså att kunna se dig i natt vilt raggandes på stadens krogar?

Eller ska du förlita dig på sjukvårdens insatser?

I vilket fall: lycka till!
 

*s*

Skrivet av  ES - plus 16 dagar...
Om ni läser imorgon i DN om en gravid halvgalen kvinna som sprang omkring på stan och raggade karlar frenetiskt - då var det jag..!

Eller vänta, jag tror förresten att jag litar till sjukvården... *s*
 

funkade för oss

Skrivet av  Anonyma F
med båda barnen. vi hade inte haft sex dagarna innan, men den dagen vi hade sex satte värkarna igång. slumpen? nej, det tror inte jag iaf.
 

Det sägs...

Skrivet av  ES - plus 16 dagar...
... att om det ändå nästan är på gång så kan man påskynda lite.
Så det är inte bara en myt att färdknäppen har effekt. *s*
 

bästa tricket jag prövade

Skrivet av  Tingeling med E, J och lilla L
var champagne och skaldjur, inte för att det satte igång något men det var väldigt trevligt (färdknäppen får man på köpet om man har tur)!
 

Champagne??? (imt)

Skrivet av  ?
 

Ja, litervis. Jättefull blev hon (imt)

Skrivet av  Kunde inte låta bli
 

Jag förstår.

Skrivet av  Tillbaks på ruta ett igen?
Ett litet glas då och då gör ingen skada.

Hm.
 

Jag drack ett glas,

Skrivet av  Tigre
när jag gått över tiden 8 dagar, men det hjälpte inte speciellt bra...men glad blev jag...
 

Känt råd från BB Stockholm

Skrivet av  Sophia
Just det rådet fick jag från BB Stockholm – champagne, räkor och älskog (dessvårre måste man åstadkomma fem samlag på ett dygn för att det senare ska ha effekt, och det är ju inte så himla lätt fixat när man är höggravid).
Berusad får man såklart inte bli… Men det fattar du såklart!
Feministiska tummar hålls för snar spontan förlossning!
 

Så det är ok att dricka

Skrivet av  Tillbaks på ruta ett igen?
alkohol när man är gravid om man bara inte blir berusad?
 

varför tycker du att man inte ska

Skrivet av  Tingeling med E, J och lilla L
dricka alkohol när man är gravid? Är det därför att det _känns_ fel, eller för att man ska visa att man kan vara utan i 9 månaderoch vara duktig och oegoistisk eller är det för att det är farligt för barnet? Jag personligen är alldeles övertygad om att ett halvt glas champagne varken gör till eller ifrån och det finns inget som visar att det skulle vara skadligt i den mängden och den tiden i graviditeten heller vad jag vet. Vet du något annat?
 

med tanke

Skrivet av  Tigre
på allt som stoppas i folk som föder, borde nog inte ett/två glas vin göra något när man gått över tiden 14 dagar... *suckar*
 

Jag är faktiskt

Skrivet av  Tillbaks på ruta ett igen?
riktigt, riktigt förvånad över era svar. Att dricka ett glas champagne när man är gravid i nionde månaden är detsamma som att mata barnet med nappflaska med samma mängd, när det kommit ut. Det var ungefär vad man gjorde förr - dvs. gav spädbarn tygsuddar doppade med brännvin att suga på, för att de skulle sova bättre (ibland råkade de dö på kuppen). Modern läkarvetenskap har liksom avvisat dessa metoder som mindre lämpliga för hälsan. Det kanske har gått er förbi?

Det är av hänsyn till mitt barn, inget annat. Ja, självklart är det egoistiskt att dricka när man är gravid. Att det skulle handla om feminism är direkt löjligt. Den man som gjorde detsamma (matade sitt barn med alkohol) skulle jag spola på stubben. Jag tycker att det är extremt omoget att hitta på egna regler om kropp och hälsa och motivera dem med att man minsann "inte är en fånig ofeministisk typ som beter sig oegistiskt hela tiden", ungefär som om oegoistiskt beteende skulle vara detsamma som att ha på sig en viss modepryl.

Jisses.
 

PS

Skrivet av  Tillbaks på ruta ett igen?
Om jag ska operera blindtarmen någon gång ska jag fråga vad "Tingeling personligen" tror om saken först :-/

Ja, era svar gör mig indignerad. Alla barn är allas barn, och antalet barn med "bokstavsdiagnoser" ökar hela tiden. Jag hoppas innerligt att det inte beror på att er inställning representerar majoritetens.
 

En referens, bland väldigt många

Skrivet av  Tillbaks på ruta ett igen?
http://www.systembolaget.se/AlkoholHalsa/Alkoholochkvinnor/graviditetBolaget.htm
 

Att det skulle vara

Skrivet av  Tingeling med E, J och lilla L
det samma att ge barnet ett glas vin som om jag drack ett glas är inte sant, barnet får samma promillehalt i sitt blod som jag får. Om jag skulle ge mitt barn ett glas vin direkt skulle barnet få en betydligt högre halt eftersom dess kropp är mycket mindre. Ärligt talat så säger länken du skickade med ingenting om det jag skrev. Ja det föds barn med alkoholskador och det är hemskt men ärligt talat vi pratar om ett (halvt) glas champagne inget annat.

För övrigt har jag pratat med två olika läkare (förlossningsspecialister) och ingen av dem har din rigida syn vad gäller alkohol, däremot har båda varit väldigt tveksamma till det höga koffeinintag och sockerintag som de flesta har... Jag har också pratat med en forskare som är minst sagt tveksam till aspartam. Jag tycker att det är _absolut nödvändigt_ att själv utvärdera undersökningar och ta egna beslut. Jag tycker inte att det är sunt att bara köpa rekommendationer rakt av utan att fundera på varför de finns och vems syften de tjänar.
 

Men snälla människa

Skrivet av  Tillbaks på ruta ett igen?
"min rigida syn"? Det är snarare din syn som är mycket kontroversiell. En sak är utom alla tvivel bekräftad: det finns ingenting som hindrar den alkohol du förtär att gå över till ditt foster. Så även om det skulle vara sant att barnet "bara" får samma promillehalt som du: tror du det är nyttigt för ett spädbarn att ha samma promillehalt i blodet som en vuxen kvinna som druckit ett glas champagne?

Jag förstår att ämnet är känsligt, troligen för att de som envist hävdar myten att "lite alkohol aldrig kan skada" redan druckit de där glasen under graviditeten och alltså inte kan ångra sig. Självklart är det traumatiskt att ha blivit påkommen med att man kan ha skadat sitt barn. Och självklart gör man då allt för att förneka det, inte minst inför sig själv. Så jag kan förstå att jag inte kan "omvända" dig, om jag så sticker 17 vetenskapliga rapporter under näsan på dig.

Däremot vill jag gärna hjälpa till att skingra dimmorna för eventuella andra som läser här: _Nej_ det är inte garanterat riskfritt att dricka aldrig så lite alkohol under graviditeten, och i synnerhet inte "ett glas vin då och då". Tvekar man bör man söka på Internet efter "alkohol och graviditet" - där finns en djungel av vederhäftiga medicinska argument. Är det så att man inte _kan_ låta bli att dricka under graviditeten bör man ärligt fråga sig om man har ett missbruksproblem. Alla missbruksproblem ser inte ut som sådana på ytan.

Och nej, jag är inte nykterist. Förutom när jag är gravid - självklart.

Sist men inte minst: Vem skulle ha ett "intresse" som du säger av att felaktigt utmåla alkohol som skadligt under graviditeten? Den stora medicinska manliga konspirationen? Du hör själv hur idiotiskt det låter - det är att anpassa verkligheten efter sitt eget huvud.

Själv är jag genusvetenskapligt skolad och feminist i själ och hjärta sedan många år, och jag avskyr omotiverat skuldbeläggande av kvinnor. Jag avskyr också all form av kvasivetenskapligt flum - t.ex. att alkohol skulle vara garanterat ofarligt vid graviditet. Det är, ursäkta uttrycket, rent skitsnack, påhittat för att man ska få dricka vin när man känner för det utan dåligt samvete. Barnsligt trots - rationaliserat som någon sorts politisk handling.
 

Mer referens

Skrivet av  Tillbaks på ruta ett igen?
som var uppe sist ämnet avhandlades här på sidan (och som, såvitt jag vet, fick debatten att definitivt avstanna). Försök att inte bara läsa det som handlar om stort alkoholintag och FAS-skador, utan även det andra.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=287163&previousRenderType=1
 

Besides

Skrivet av  Tillbaks på ruta ett igen?
"Champagne och skaldjur" som ett sätt att komma i stämning, det låter för mig som en klassisk och därmed ganska trist schablonbild av "vad kvinnor vill ha". Nästan som vitt vin och räkor, fast mer utstuderat.

Visst, det är OK med champagne och skaldjur. Men jag gillar öl och tysk korv också. Och __ingetdera__ när jag är gravid.

 

Ur den artikel

Skrivet av  Tillbaks på ruta ett igen?
... som du påstod inte hade något med det du skrev att göra (jag vill påminna om att ditt barn inte är färdigutvecklat efter nio månader i magen, utan det återstår ungefär 17 år):

”Allt mamman gör, gör också det växande barnet i magen. Den mängd alkohol som kommer in i moderns blod hamnar oåterkalleligen även i fostrets. Det behövs inte mycket fantasi för att räkna ut hur svårt det är för en så liten kropp att bryta ned ett enda glas vin.

- En växande organism är mer känslig än en färdigbildad. Alkohol stör cellbildningen och kan skada fostrets centrala nervsystem. För att vara på den säkra sidan avråder vi därför helt från alkohol under graviditeten.”

”- Många kvinnor har fått för sig att det till och med är nyttigt att dricka alkohol och att lite grann under graviditeten nog inte kan skada. Men sanningen är att vi inte har en aning om vilken mängd alkohol som kan orsaka fosterskador. Därför är vårt mål att få gravida kvinnor att helt avstå.”

Har du svårt att hålla dig kan det däremot vara OK med ett glas då och då när du ammar (i synnerhet om det går lite tid emellan):

”Till skillnad från vad många tror är det dock inte lika farligt för barnet om mamman tar ett glas vin under amningsperioden. Koncentrationen av alkohol är visserligen densamma i bröstmjölken som i mammans blod - låt säga en halv promille (0,05 procent). Men i och med att barnet dricker i stället för att få alkoholen direkt ut i blodet blir det en kraftig utspädning.”
 

Nej jag hittar

Skrivet av  Tingeling med E, J och lilla L
fortfarande inte att det någonstans står att det är farligt att dricka ett halvt glas champagne när barnet är fullgånget. Det hela sammanfattas ganska väl i följande citat:

"På ett övergripande plan kan kunskapsläget sammanfattas som följer:
vi har sedan länge god kunskap om fosterskador vid hög alkoholanvändning
en hygglig kunskap håller snabbt på att växa fram om effekter av måttlig användning
kvarstående osäkerhet finns om effekter av mycket låga konsumtionsnivåer."

Jag tycker överlag att din ton är minst sagt otrevlig därför avsutar jag nu.
 

Du säger det ju själv

Skrivet av  Tillbaks på ruta ett igen?
"kvarstående osäkerhet finns om effekter av mycket låga konsumtionsnivåer"

Du har själv citerat det jag säger hela tiden: kvarstående osäkerhet finns = ingen kan säga att det är garanterat oskadligt. Varför anser du med flera att ni har rätt att ta risken, på era barns bekostnad?

Min ton är säkert ganska skarp. Jag anser att det finns skäl för det.
 

Och var går gränsen

Skrivet av  Tillbaks på ruta ett igen?
... mellan "mycket låga halter" och "måttlig konsumtion"? Vid två glas per graviditet, tre glas, fyra glas? Varför dribbla i gränslandet mellan "kanske skadligt" och "garanterat skadligt"?

Jag kan inte tro att någon vill skada sitt barn, men en del är uppenbarligen extremt bra på att ljuga för sig själva och vrida till verkligheten så att den ska passa egna nycker och fixa idéer, som att ett glas vin (eller två, eller tre, eller fyra ...) skulle vara något man inte kan leva utan under nio månader av sitt liv. Jag tycker att det är riktigt läskigt. Som "politisk handling" (protest mot gud-vet-vad) är det så omoget att man baxnar.
 

var går gränsen

Skrivet av  Tingeling med E, J och lilla L
för att låta bli det som garanterat inte är oskadligt, vilka undersökningar och vad har du tittat på när det gäller tex
socker
aspartam
koffein
ämnen i deodoranter,hudkrämer etc
färgämnen, etc
avgaser
strålning från mobiltelefoner, datorer etc
ultraljud (som man fö inte kan garantera är ofarligt, vilket uttryckligen stod i den foldern jag fick)
fostervattensprov
inre undersökningar efter att vattnet gått
farmakologisk smärtlindring vid förlossning

jaa du listan med sånt vi inte vet allt om kan göras lång, många saker vet vi är farliga i större mängder, tex fisk med tungmetaller i ändå äter vi dem i mindre mängder vid graviditet enligt rekommendationer, andra är en riskfaktor i sig tex fostervattensprov. I vilken utsträckning man väljer att vara försiktig och med vad är upp till den enskilda.

Att du hela tiden väljer att skriva ett eller två.. tre .. fyra glas när vi pratar om _ett halvt_ glas visar väl om något på att du inte har något på fötterna när du gapar om risker kring det _halva glaset_...



 

Vansinnig jämförelse

Skrivet av  Tillbaks på ruta ett igen?
Att jämföra alkohol med mat och liknande är idiotiskt (och jag tror att du vet det). Du behöver inte det där halva glaset champagne, om du inte är missbrukare. Däremot behöver vi alla vanlig mat, röra oss utomhus trots miljögifter, tvätta oss etc.

Men visst, jag kan gå igenom din lista:

"socker"
försöker undvika övedrifter i första hand för min egen skull, även om det såvitt jag vet inte är skadligt om man inte har tendens att få diabetes

"aspartam"
intar inte under graviditet

"koffein"
intar inte under graviditet

"ämnen i deodoranter,hudkrämer etc"
är medveten om ftalater och liknande, och försöker läsa på förpackningarna, använda oparfymerat etc. inom rimliga gränser

"färgämnen, etc"
äter inga s.k. azo-färgämnen, som kan vara allergiframkallande, och undviker de andra också

"avgaser"
bor inte i stan

"strålning från mobiltelefoner, datorer etc"
har marknadens mest lågstrålande skärm (kollat med mätare) och använder inte mobilen särskilt ofta

"ultraljud (som man för inte kan garantera är ofarligt, vilket uttryckligen stod i den foldern jag fick)"
herregud, man får väl väga ev. faror mot nytta?

"fostervattensprov"
se ovan

"inre undersökningar efter att vattnet gått"
se ovan

"farmakologisk smärtlindring vid förlossning"
se ovan

Jag är medveten om att jag är ovanligt försiktig, och jag skulle aldrig att sätta mig till doms över någon som inte var lika försiktig i alla avseenden, t.ex. en stressad trebarnsförälder som inte hade tid att kolla innehållsförteckningen på varenda livsmedel eller jämt köpa svindyra kravmärkta grejor (som jag gör själv). Men herregud – alkohol! Vakna! En så meningslös grej (annat än för din njutning i två minuter) som bevisligen är skadlig även i mycket låga mängder (ingen vet exakt hur låga, och det kan säkert variera från fall till fall).

Vad gäller det halva glaset. Enligt min erfarenhet är det mycket få som dricker ett halvt glas under graviditet. Antingen skippar man alkohol helt eller så smuttar man lite då och då (i tron att ”lite är väl ingen fara, så länge man inte går till överdrift”). Kanske är du ett unikt undantag. Vi får väl hoppas, i så fall, att du hade så kul de där sekunderna det tog att dricka upp ett halvt glas champagne att det var värt risken för ditt ofödda barn.
 

Klassisk skuldbeläggning

Skrivet av  lägg ner nu
att säga att ett _halvt_ glas champagne i slutet av graviditeten skulle skada barnet, vilket var det _enda_ som diskuterades. Finns ingen forskning som tyder på att det skulle vara farligt, det påverkar ju knappt promillehalten i blodet.
 

Självklart

Skrivet av  Tillbaks på ruta ett igen?
... är det ett skuldbeläggande! Jag anser nämligen att den som dricker alkohol under graviditeten _har_ skuld. Är det ett problem för dig att man kan göra sig skyldig till idiotiska saker oavsett hur man är skapt mellan benen? Att vara feminist betyder för mig inte att anse att kvinnor aldrig kan göra fel. Att dricka alkohol under graviditeten är extremt fel. Att sedan maskera det som feministisk aktion är inget annat än vad man på psykologspråk brukar kalla rationalisering, dvs. man uppfinner ett rationellt skäl till ett känslomässigt (och i detta fall egoistiskt) ställningstagande.

 

Mer

Skrivet av  Tillbaks på ruta ett igen?
1) Jo det påverkar promillehalten i blodet, och nej det är _inte_ garanterat ofarligt. Man _vet_ att alkohol är ett gift som går rakt över till fostret och man vet_inte_ var gränsen går för när det börjar bli skadligt, men man har goda skäl att tro att den går vid mycket låga halter. En överväldigande majoritet av den medicinska expertisen rekommenderar _total_ avhållsamhet.

2) Andra av dem i tråden jag ursprungligen svarade propagerade för ett helt glas, och de som i största allmänhet propagerar för större alkoholliberalism i samband med graviditet brukar resonera i allmännna ordalag om "ett glas då och då". Så var det t.ex. sist diskussionen var uppe här på sidan.
 

Artiklar från Familjeliv