Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Spånar vidare om kanjangens inlägg nedan

Skrivet av Meche
vad säger ni när barnen börjar fråga vad för skillnad det är på pojkar och flickor?
Vi har sagt - pojkar har snoppar och blir pappor när de får barn, flickor har vagina och blir mammor och kan ha bebis i magen.
Sen är min son lite bröstfixerad, så det fick vi ju också förklara. Och för honom är det en väsentlig skillnad att tjejer har svårt att stå och kissa.
Vi har inte alls en genomtänkt plan, men kan faktiskt inte komma på mer skillnader!
Ett tag funderade han på om tjejer egentligen var killar som tappat sin snopp på gatan och därför hade en vagina istället... men nu har han förstått att flickor är flickor från början
:-D
Jag låter honom spåna bäst han vill.
Svar på tråden: Spånar vidare om kanjangens inlägg nedan

Pojkar har ingen snippa!

Skrivet av  Ronja
För att bryta det "traditionella" sättet att förklara skillnader mellan pojkar och flickor, som dyker upp lite här och där, nämligen att "flickor inte har någon snopp", eller t o m "är pojkar som tappat sin snopp", tycker jag man till sina barn lika väl kan vända på det och säga att "pojkar har ingen snippa". Jag har sagt det några gånger till min dotter (2,5 år) när hon kommenterat att hennes pappa varit naken, "men titta, pappa har ingen snippa!" och det verkar gå hem. Det känns för mig som en skön motvikt till den vanliga bilden där mannen är norm och kvinnan är ett undantag!
 

Vet du, det där har jag inte

Skrivet av  Meche
funderat på alls... mest pga att jag bara har pojkar och då utgår man ju från dem? Hoppas jag.
Fast det här med att ha tappat snoppen har min son kommit på helt själv, det är förstås inget vi har sagt.
Han brukar gömma snoppen bakom låren och så säger han "titta, jag är en flicka" och sen - ta-daaaa! "nu e jag pojke igen!"
Det är ganska sött tycker jag, att han vill vara både och ibland.
 

fast snoppen syns ju på ett annat sätt

Skrivet av  mums
Jag säger t ex att pappor har inga bröst, för bröst är ju synliga precis som snoppar.
Jag säger om en som är flintskallig att han inte har hår, och en som är tandlös har inga tänder. Visst kan dom ha korta fjun på huvudet eller nån tand bak i munnen, men det är inte det som syns och därför inte betonas. Springan finns ju där, men den syns ju inte som snoppen.
 

Livmoderavund

Skrivet av  Sus
Jag tror att Freud hade helt fel när han myntade begreppet penisavund, det existerar bara mellan pojkar och män. De flesta flickor vet att de alla har förmågan att skapa liv och föda ett barn, vilket är mycket större.
Jag har valt att fokusera på livmodern då jag har pratat med min son om skillnaderna. Springan är ju liksom bara en liten del av det som egentligen är den stora skillnaden mellan könen. Jag tycker inte att det verkar vara svårare för barn att förstå att flickors könsorgan sitter "mer på insidan" och att de verkligen inte saknar något.
 

Har hört...

Skrivet av  ES
... av en psykolog att just insikten att inte kunna föda barn är smärtsam och är något pojkar går igenom. Men att det inte pratas om och att det snart förträngs. En tidig bortglömd sorg helt enkelt.
 

Sonen har inte frågat...

Skrivet av  kanjangen
... men vet att det finns folk med snippor och folk med snopp. Han brukar konstatera "Mamma snippa pappa snopp" då vi knatar runt nakna.

Då säger vi att visst har tjejer snippa och killar snopp, men att det också är den enda skillnaden. Annars är tjejer och killar likadana.

 

Vår äldste 4 år

Skrivet av  G
har noterat att det finns två sorter. En med snippa och en med snopp.

I början när diskussionen började sade han om sin kompis F att F har ingen snopp. Nä, F har snippa sade jag, och nu är inte diskussionen alls på nivå ha/inte ha utan _vad_ man har. Det känns bra tycker jag.
 

Fast min tjejj står och kissar

Skrivet av  raggsockan
hon gillar att kissa utomhus, och tar då av sej byxorna helt och hållet. Lättare på sommarn, självklart. Och så står hon bredbent, skjuter fram höften, och kissar.

Klart det heter snippa, något måste det ju helt.
 

Japp, så gör min dotter än!

Skrivet av  Helena
Och hon fyller sju snart. Visst är det lite krångligare att ta av sig byxorna än att bara hänga ut snoppen och pinka men för oss har det känts viktigt att hon inte behöver ta hjälp av någon vuxen för en så grundläggande sak. Varken hon, brorsorna eller pojkkusinerna har någonsin tyckt det har varit det minsta underligt.

Skillnaden mellan pojkar och flickor är könsorganen, livmodern och brösten och den reproduktiva rollen. Socialiserade skillnader börjar de kunna se och reagera på, vi pratar mycket om sånt hemma. Men att tjejer respektive killar inte skulle kunna göra samma saker, det har de ingen uppfattning om.
 

min son kan inte

Skrivet av  rhino
stå och kissa och är inte heller intresserad av att göra det. det droppar alltid lite efterår och han vill definitivt inte ha kiss på byxorna. sitta för sig själv på en toalett är det korrekta sättet, anser han. kan inte direkt säga att jag försöker motverka denna åsikt även om det förstås ibland har hänt att det skulle varit praktiskt att kissa ute.
 

Påminner...

Skrivet av  ES
... mig om en (mkt könsrollsrigid...) släkting som har som argument för att den femåriga sonen inte kan sitta och kissa att "snoppen är för kort så då når han inte ned".
Men hallå - kan han stå och hålla i den kan han väl hålla ned den när han sitter...

Maken har redan deklarerat att sonen ska minsann läras att sitta och kissa. *s*
(Sedan är det självklart praktiskt att han kan stå ute, på äcklig toaletter etc.)
 

Tycker du ska fråga din släkting

Skrivet av  Pappa Po
hur han är konstruerad där nere... Det var det mest konstiga argument jag hört. ;-) För övrigt slipper man städa toaletten lika ofta om man sitter ner.
 

Jo...

Skrivet av  ES
... man undrar ju. :-/
Det är alltså mamman till 5-åringen som använder argumentet att sonens snopp är för kort för att han ska kunna sitta... Själv blir jag irriterad nästan varje gång pojken har kissat på vår toalett eftersom det nästan alltid är stänk. Så mycket bättre det hade varit om han hade suttit och bara hållit ned snoppen något... *suckar lite*

Jag är i alla fall glad att maken och jag tycker lika, det skulle vara svårt att hävda att sonen bör sitta ned (när det senare blir aktuellt) om maken inte var inne på samma spår.
 

så då

Skrivet av  G
lär de också sin son samtidigt att torka upp efter sig? Eftersom han har ett sånt handikapp och "tvingas" använda den stänkande metoden med efterföljande läbb...?

;-)
 

Vi har..

Skrivet av  -Johanna-
ungefär som ni försökt förklara, sonen fattar inte riktigt men dottern på 4½ har ganska stor koll på läget. Killar har en snopp och tjejer har en fisse.

Gillar inte ordet Snippa alls som jag tycker är en direkt kopiering av snopp.
 

Håller med

Skrivet av  Meche
hade jag haft en tjej hade det inte blivit snippa i alla fall. Vagina säger vi, det låter vackert.
 

Problem med ordet snippa, ja

Skrivet av  Amelie
Men det låter ändå lagom avspänt, precis som snopp. Man kan ju uppfatta det som en ordstam med två ändelser, precis som sångare och sångerska. Sen att vi uppfattar det ena som en variant av det andra beror kanske också litet på vår från början inlärda, djupt sittande uppfattning att kvinnor är en variant av män. Vagina låter så vetenskapligt, precis som penis. Men det är ju bara en vanesak, det är ju ett rätt vackert ord.
 

Flickor kan bli mammor

Skrivet av  Amelie
och pojkar kan bli pappor. Mammor har barnen i magen, men det har inte pappor. Det är så mycket fixering vid snoppar och snippor, men det är ju bara ytan. Nu har jag flickor själv, och den äldsta har varit i peroiden när hon frågar om detta. Då sa jag just det ovanstående. Och hon blev jätteintresserad och undrade vidare om hennes blivande barn i magen, om alla ägg som finns där o s v. Hade jag haft en pojke kanske jag hade sagt annorlunda, jag vet inte.