Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Har kommit till vägsände

Skrivet av Helene m Leo 17/5-04
vad gäller kämpandet med fördelningen av hemarbetet så nu blir det städhjälp. Min mans kompis och dennes sambo ska skaffa hemhjälp nu och vi hänger på. Tyvärr har det inte fungerat med fördelningen överhuvudtaget och sonen ska inte behöva växa upp med tjat och hårda ord omkring sig.
Böööö, det känns bara SÅ tråkigt men det verkar vara det eller skiljsmässa tyvärr...
Svar på tråden: Har kommit till vägsände

Mmm...

Skrivet av  Helena
Jag förstår att det känns trist att inte kunna komma överens om en så pass grundläggande sak. Vad är det för sorts städhjälp?
 

Ja, det blir väl

Skrivet av  Helene m Leo 17/5-04
dammning, dammsugning och golvtvätt plus badrum.
 

Ni måste ha...

Skrivet av  Helena
... höga krav på städningen om ni behöver hjälp redan - jag menar, två vuxna, en sån knatte? OBS, inte alls min sak, jag bara reflekterade. Vad betalar ni, svart eller vitt? Du behöver förstås inte svara.
 

Men snälla,

Skrivet av  Helene m Leo 17/5-04
lägg av med skuldbeläggning! Varför skulle vi ha högre krav på renligheten i vårt hem än någon annan? Saken är den att vi inte klarar av att FÖRDELA det på ett vettigt sätt.
 

Ojdå

Skrivet av  Helena
Det var bara en reflektion. På det du berättade lät det inte som om det skulle vara så mycket att fördela alls, jag menar, hur skitigt kan det bli, men ursäkta då. Hoppas städhjälpen råder bot på era svårigheter.
 

Ja det är ju en klassiker.

Skrivet av  lyckligt lottad
Att man ersätter kvinnans obetalda arbete med en annan kvinnas (i de flesta fall av lägre status) lågbetalda. För att mannen skulle lufta ett finger är ju inte aktuellt...

Barbaren Ehrenreich behandlar detta väldigt väl i sin bok "Global Woman" som handlar om hur västvärlden löser sina konflikter kring städning och omsorg genom att låta andra kvinnro sköta dem - så att männen slipper.

Jag säger inte detta för att moralisera. Vi har också städhjälp, min man har fixat det för jag är så kass på att städa... Och vi betalar vitt, det känns viktigt.
 

Visst men

Skrivet av  Helene m Leo 17/5-04
samtidigt är det ju också ett nedvärderande sätt att se på hushållsarbete. Varför skulle inte det kunna vara ett arbete värt att betala för som t ex trädgårdsskötsel eller snickeri?
 

Jaaa...

Skrivet av  Helena
Varför betalar dem som nyttjar svarta snickar-Lasse mer än dubbelt så mycket än dem som anlitar snickar-Zloty? Och varför får Slavenka som städar ännu mindre per timme?
 

Nedvärderande och nedvärderande,

Skrivet av  lyckligt lottad
det är ju helt klart ett arbete man helst inte gör frivilligt om man kan slippa eller köpa sig fri?
 

Ja, och en annan man

Skrivet av  H-n
byter däck på bilen och servar den, så att kvinnan slipper, eller? Varför är just städning så laddat, undrar jag. Så länge det är vitt och villkoren är OK, kan jag inte se något fel med städhjälp. (Om man inte är en kombination av Luther och ärkekonservativ syn på könsroller, förstås.)
 

städhjälp

Skrivet av  heidi m. hildis
Vi löste våra städproblem genom städschema. Låter väldigt analt och tråkigt kanske men det fungerar faktiskt! Min man dammsuger och torkar golven varannan vecka och jag gör detsamma. Diskar varannan gång och tvättar två gånger i veckan, en gång var. På så vis blir det den millimeterrättvisa som jag kräver eftersom jag aldrig skulle acceptera att göra mer än någon annan. Avskyr städning och min man hävdar att han bara inte tänker på det annars. Men nu med schemat är allt löst!
kanske nåt för er?
 

Detta är

Skrivet av  Helene m Leo 17/5-04
egentligen en liten följetång här på fem.föräldraskap, min och min mans problem med fördelningen. I våras hade jag nog mitt första inlägg i ämnet.
Scheman, städdagar, ansvarsuppgifter mm ALLT har testats med samma tråkiga resultat tyvärr...
 

ja..

Skrivet av  heidi m. hildis
då får man väl säga att det mesta redan var prövat. trist för dig att din man verkar vara en liten latmask :-). jag menar, städhjälp blir ju en extra utgift. men klart man måste försöka rädda sitt förhållande. hoppas det blir bättre av det.
lycka till!
 

Ett litet allmänt inlägg till

Skrivet av  Tilia
Varför måste man motivera att man har städhjälp? Betalar man vitt spelar det väl ingen roll varför man köper tjänsten? Jag har bekanta som är ensamstående och har städhjälp eftersom de vill ha roligare saker för sig än att städa på helgerna och det är väl deras sak.

Så länge man håller sig inom lagens råmärken får man göra vad man vill med sina pengar.

Jag tycker förvisso att det har ett pedagogiskt värde att båda föräldrarna städar med barnen, men folk kan ju tycka olika.
 

Ja, du har rätt

Skrivet av  Helena
... det är live and let live som gäller, jag reagerade bara lite på det första inlägget eftersom jag även hade tidigare diskussionsämnen från samma person i bakhuvudet. Så ska man förstås inte göra:-) Sen är jag lite desillusionerad - det är SÅ många som tycker svart städhjälp är helt OK och jag kan bara inte hålla med om det. Därav mina taggar, även om jag inte har en susning om hur det förhåller sig just i det här fallet.
 

Wow, smart tänkt!

Skrivet av  Helene m Leo
Så bara för att man inte tycker lika i en viss fråga så är allt en person skriver skit!?
Heja, med den inställningen kommer du nog långt...
 

Skrivet av  Helena
Det har jag inte skrivit. Och inte menat heller. Men visst kan det vara så att ens inställning färgas av tidigare debattinlägg, så är det nog för fler än mig.

Din ton är inte särskilt trevlig, tycker jag för övrigt.
 

Svart städhjälp är inte OK

Skrivet av  H-n
tycker jag, men det beror på att det är svart och inte att det är städhjälp. Svart hantverkarhjälp är inte heller OK.
 

jag håller med

Skrivet av  MiaMaria
jag brukar mest läsa här inne, eftersom jag inte är en feministiskt förälder än (feminist är jag alltså, men förälder först om ett tag:)

Jag kan tycka att det är tragiskt att en kille inte klarar av att ta lika ansvar hemma, men jag förstår inte varför det skulle vara hemskt med städhjälp.

Hade vi råd med det skulle vi anlita någon bums, och vi har inte ens barn än! jag hatar att städa och tänk bara vad ljuvligt att lämna bort tvätten och få tillbaka rent och hopvikt. Istället är jag så lycklig att jag har en man som snällt gör mer än 50 %, även om det också känns fel. (framförallt gör han de grejerna som jag avskyr, som att tvätta och dammsuga.)

Så länge man betalar en vettig vit ersättning tycker jag att städhjälp är en toppenidé. Tänk nu bara om jag hade råd själv.....
 

Det är ett intressant moraliserande

Skrivet av  Lingling
Försök tänka er motsvarande om att köpa färdigmat? Eller halvfabrikat.
Man kan minsann laga sin egen mat? Barnen bör se bägge föräldrarna laga mat och lära sig att den inte kommer ur lådor?

Sedan är det en annan fråga att man som sagt bör hålla sig till det lagliga ...

Må var och en få lägga sina pengar det de vill prioritera!
 

Lägga pengarna!

Skrivet av  rhino
Jag är helt värdelös när det kommer till praktiska bestyr. Jag kan bli helt paralyserad av att försäka bestämma var jag ska lägga en sak. Jag är ganska säker på att jag ärvt dessa känslor kring städning från min mor som hatade att vara hemmafru. jag har alltså ingen man att bråka städning med men jag tror ändå jag drabbas av könsmaktsordningen retroaktivt så att säga. Jag är istället snabb i mitt yrke och är prilivigerad nog att lätt kunna jobba några välbetalda timmar extra. De pengarna lägger jag mer än gärna på tjänster.
Jag har nu anlitat en 21-årig kvinna som har satt upp gardinstänger och lagt upp gardinerna. Hon har även skurat hela huset och tvättat de väldigt stora fönstren. Hon får 100 kronor vitt i timmen. Det här är en tjej som tidigare arbetat som aupair och som ska börja studera efter jul. Hon får ingen a-kassa och har inte lyckats få något jobb. Nu har hon sex olika arbetsgivare och hon säger att om hon inte hade lyckats hitta dessa roliga jobb hade hon sökt ett macdonaldsjobb. Något nedvärderande kan jag inte riktigt se i det hela, jag tycker tvärtom att det är driftigt av henne att skaffa jobb och att det känns rätt bra att vara den som ger någon arbete. Det enda problemet jag har är att jag som privatperson inte kan ta ut en ansvarsförsäkring för henne.
 

Undrar

Skrivet av  Tove
100 spänn i timmen vitt?
Betalar du ovanpå det in hennes sociala avgifter som "arbetsgivare?
Eller har hon ett företag med så extremt låg timpenning?
 

Är det extremt lågt?

Skrivet av  rhino
jag har försökt kolla runt men vill verkligen veta om det är för lite. På ams hemsida fanns lokalvårdarjobb för 80 kronor i timmen. jag betalar in hennes skatt och får dessutom betala sociala avgifter ovanpå 100-lappen. När hon tvättade fönster betalade jag 20 kronor mer i timmen för det. I Svenskan idag stod det om svartjobb, de flesta verkar ju inte vilja betala skatt för städning och 70 kronor svart verkade vara vanligt. DET är skitdåligt, tycker jag.
 

Nej

Skrivet av  Tove
Nej om du pröjsar sociala ovanpå är det inte extremt dåligt betalt! Om vi antar att hon inte kan ta mer än sex uppdrag per dag pga resorna mellan er så blir det 52 spänn rent efter skatt på 30%! (600/8 tim) eller 9-10.000/ rent i mån. Som egen företagare ska man ta betalt efter en kalkyl där hela arbetsdagar ska betalas. Och även om hon inte har företag så måste ju lönen sättas i relation till det rimliga.

Varför inte föreslå henne firma? Det tjänar hon på även om slutsumman lön skatt sociala blir densamma.
Dessutom är det lätt som en plätt i praktiken och inte alls krångligt som det brukar framställas. Inte så länge man är enkvinnasföretagare.

AMS kan inte ta bort annonser som innehåller orimliga lönenivåer. När man går in där kan man ibland ana missförhållanden, hur det vuxit fram en ny underklass som är osynliggjord i media och offentligheten.

Jag stötte ihop med en svart tjej i hissen till AF en gång och vi kom i slang. Nu minns jag inga detaljer längre men jag baxnade över de villkor hon berättade om.

I senaste BANG har en tjej skrivit om sina erfarenheter av att vara au pair. I Sverige. Läsvärd.

 

ok...

Skrivet av  rhino
Ja, alltså jag räknar ju inte på hennes övriga jobb, som inte alltid är städjobb utan hon jobbar en natt i veckan och plockar disk, och en helg varannan vecka som personlig assistent natt och hon tar marknadsundersökningsjobb när hon får etc. Sedan passar hon barn tre eftermiddagar i veckan plus tar det som erbjuds, t ex av mig.
Jag räknar alltså att från mig får hon 70 kronor i timmen efter skatt. Hon bor väldigt nära så det blir ingen speciell restid,.

Jo, jag vet om AMS att de släpper in annonser även på svartjobb. Men jag tittade på städjobb för kommunen och på vad Hemfrid betalar. KOmmunen betalar mindre per timme än jag men då får man förstås jobba fler timmar per dag.

Firma är bra, och jag ska se om jag kan uppmuntra henne till det. Jag har det själv, alltså FA-skatt, och det är hur lätt som helst. Jag förstår faktiskt ingenting om snacket att det skulle vara svårt att betala vitt och svårt att ha ett enpersonsföretag. Har man företag är det mycket lättare att göra avdrag varför det definitivt kan löna sig. Det svåra kan vara att definiera vad man sysslar med och få det godkänt av skattemyndigheten.
Svenskan hade ett mycket stort jobb om den underklass du pratar om häromdagen. De hade svarat på åtta annonser om städjobb, samtliga erbjöd jobbet svart. Vitt verkar folk definiera som att köpa tjänsten av Hemfrid för 300 spänn i timmen. Det är där jag inte begriper vad som hänt med logiken, det är inte alls svårt att betala vitt!


 

Asbra idé!

Skrivet av  Allis
För när det gått ett tag och din sambo upptäcker hur *mycket* det faktiskt kostar kanske han kommer på att de pengarna vore roligare att lägga på något annat? Om det nu är han som inte fixar städning får väl han i rimlighetens namn betala för sitt ointresse medan du kan fortsätta diska och ha dina pengar till något kul.

Min enda andra lösning är faktiskt att vara iskall och vägra lyfta ett finger på den andres sysslor. Hemmet må gro igen men förr eller senare (helst när kläderna är slut) brukar poletten trilla ner.

Men det här kan ju också vara en strategi. Nu utgår jag förstås från att det är en vanlig städfirma och att det precis som för all annan hjälp i hemmet betalas vitt, annars kommer man ju in på helt andra diskussioner.

Lycka till!
 

kan inte låta bli att svara

Skrivet av  filur72
för oss är städhjälpen vår räddning. Jag håller med om att det ska vara vitt, självklart. Vår städhjälp varierar mellan en man och en kvinna så även om det självklart är mest kvinnor som jobbar som städhjälp så finns det faktiskt manliga också. Vad nu problemet med det är det finns ju en massa yrken som är dominerade av ena könet.

Jag tycker inte att ensam är stark. Jag tror att feminister som tror att kvinnor ska klara allt själva bara stjälper andra kvinnor. Vi är i alla fall väldigt många som håller på att arbeta ihjäl oss och det är ju inte städningen som tar längst tid, det är ju arbete, pendling och att vara med sina barn. Så är det ju för männen också. Jag kan och vill ju inte välja bort detta m en städningen väljer jag och min man gärna bort. Liksom att köra soporna till soptippen. Det betalar vi gärna för även att det mest är män som jobbar med det.

För det andra så räcker inte städhälp en gåmg i veckan inte för att vi inte behver städa med våra barn. Någon måste ju sätta bort disk, torka upp spilld mjölk dammsuga upp grus i hallen etc etc. Så nog ser våra barn oss städa alltid.

För det tredje har jag arbetat som städerska och det är en helt annan sak att städa när man har ordentliga grejer, avsatt tid utan att bli störd och betalt än att gno hemma. Det finns väldigt många andra jobb jag anser vara sämre. Men det har väl så dålig status just för att det är dominerat av kvinnor och nedvärderas av både kvinnor och män.
 

Artiklar från Familjeliv