Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Tips på böcker som vänder på

Skrivet av Frippa
förväntade könsbeteenden hittade jag på radioprogrammet Genders sida. Klistrar in den här så kan hugade julklappsköpare få lite tips. Alla kanske inte håller med men här kommer listan i alla fall.

http://www.sr.se/cgi-bin/P1/program/index.asp?programID=1301

"Barnens bokhandel i Stockholm har specialiserat sig på att hitta böcker som vänder på förväntade könsbeteenden. Johanna Von Horn och Ada Wester tipsar om böcker där könsrollerna inte är så tydliga.

Barnens bokhandels Favoritbok:
”Så gör prinsessor” av Per Gustavsson.
Alla böcker av Jan Lööf

Småbarnsböcker
Molly och alla havens skräck - Cornelia Funke, Kerstin Meyer
Flickans lilla - Anna Schotz, Camilla Sjöstrand
Gittan och gråvargarna - Pija Lindenbaum
Malins mamma gifter sig med Lisa -Anette Lundborg, Mimmi Tollerup - Grkovic
Har Loppan snopp? - Thierry Lenain
Emmaböckerna av Gunilla Wolde
Alfonsböckerna av Gunilla Bergström
Pippi och Ronjaböckerna av Astrid Lindgren

Något större barn
Mod Matilda Markström! - Annika Holm
Grynets bok Elin Ek och Maria Örtengren
Matilda av Roald Dahl
Elin starkast i världen Katarina Quick
Dårfinkar och Dönickar av Ulf Starck"
Svar på tråden: Tips på böcker som vänder på

Fast Jan Lööf...

Skrivet av  kanjangen
... tycker jag inte direkt vänder på könsrollerna. Morfar är sjörövare och mormor stannar hemma. Kungen behöver en vakthund och en kille och en gubbe åker iväg och tar hem en drake medan prinsessan väntar hemma i slottet etc.

Jag gillar verkligen Jan Lööfs teckningar och historier, men tycker att han inte vänder på några könsroller. Dessutom tycker jag att det bild som han visar av "orienten" i Morfar är sjörövare inte heller känns särskilt uppdaterad.

Annars tackar jag såklart för tipsen.
 

Ok, jag har inte kollat

Skrivet av  Frippa
dem utan lägger helt okritiskt ut listan jag hittade bara :-)

Bra med lite annan syn också. Bra tips det också.
 

Jag har undrat om lokförarboken

Skrivet av  Maa
av Jan Lööf. För där är ALLA av hankön, varenda människa, djur eller leksak är pojksort. Den enda av honkön i hela boken är mamman, som inte är hemma, som huvudpersonen väntar på, och måste städa innan hon kommer hem, och som faktiskt ropar nerifrån hallen på sista sidan. Man blir ju nyfiken, det måste ju nästan vara nån tanke bakom...
 

Kanske inte?

Skrivet av  G
Jag tror att han inte ens har tänkt på sin rollfördelning, att det "bara blev så".

Uppsåt tror jag inte på - men katastrofal blindhet för norm.
 

Alfons...

Skrivet av  G
När jag läste pedagogik så använde jag Alfons som referens i en av mina inlämningsuppgifter som skräckexempel.

De pedagoger vi läst om hade forskat fram att barn påverkas av "samma budskap många gånger" och att det inte spelade så stor roll hur det gick i slutet (gissa varför reklam funkar).

I Alfons och Milla presenteras budskapet "pojkar leker inte med flickor" i hela boken förutom på sista sidan där Alfons visst vill leka med Milla. Fin tanke kanske av författaren men så fel det blir.

Att tro att fyraåringar klarar att tänka "hela världen gör si och så - men jag ska avvika" är mer än jag tror de klarar.

En annan Alfonsbok som jag inte vet vad den heter handlar om att pojkar alltid slåss. Hela boken där följer samma schema - pojkar slåss alltid - med slutklämmen "inte jag".

Jag tror inte att det fungerar och jag läser inte Alfons för mina gossar.
 

Där ser man

Skrivet av  Frippa
har just tänkt på den Alfonsboken som en mycket bra bok. Att han visar att han inte slåss och får beundran och respekt hos kompisarna.

Men visst, budskap som återkommer gång på gång sätter sig ju...

*skrattar* Listan krymper
 

Håller med om Alfons

Skrivet av  Mustardseed
Fast jag tycker man kan sortera ut de böckerna som faktiskt är bra. Just Alfons och Milla tycker jag är hemsk. Alfons kan leka med Milla för att hon inte är nån "riktig" tjej typ...

Sen är jag tveksam även till "har loppan snopp". Nu har jag bara bläddrat i den, men jag fick intrycket att man trodde att Loppan är en kille pga vad hon gör, dvs vilka intressen hon har och hur hon beter sig. Det blir också sådär tvärtombudskap för mig. Att titta, tjejer kan bete sig såhär, men då avviker de.

Bäst tycker jag är böcker där det finns alla sorters människor och man inte kommenterar det nåt särskilt.

TV-programmet Om barn har varit väldigt bra på sånt - de gör ett reportage om en kille som sitter i rullstol utan att man fattar att han gör det förrän precis på slutet, och då kommenteras det inte. Mycket bra.
 

Håller med dig

Skrivet av  Lotte
om både Alfons och Milla och Har Loppan snopp. Författarna försöker så det knakar att skriva en "jämställd" bok och så blir det bara helfel och tvärtom...
 

Håller med om Alfons...

Skrivet av  kanjangen
... och Milla. Den åkte raskt tillbaka till biblioteket. Jag har väldigt svårt att tro att den lilla slutklämmen överskuggar allt annat som står i boken.
 

Undrar lite

Skrivet av  Mustardseed
vad det är i Gittan och gråvargarna som vänder på könsrollerna? Iofs har Gittan en manlig dagislärare, men det är väl ungefär det slutar tycker jag. Missförstå mig rätt, jag älskar Gittan-böckerna, men vänder på könsrollerna? Njää. Gittan är ju en ganska försiktig och ordentlig liten tjej som iofs har en väldigt livlig fantasi och övervinner sina rädslor, men är det att vända på könsrollerna?
 

Ja...

Skrivet av  Helena
... och älgbrorsorna, kan någon förklara för mig? För den boken läste jag med stigande obehag, Gittan som så hett önskar sig syskon att leka med och så kommer de där helt grovhyvlade älgbrorsorna och bara bökar och ställer till - snacka om könsstereotyp!

Eller har jag missat något fundamentalt?
 

Fast

Skrivet av  Tigre
är det inte just att de är älgar som gör att de stökar ner så? Så tänkte jag när jag läste den, inte att de är "brosor".
 

Undrar lite

Skrivet av  Mustardseed
vad det är i Gittan och gråvargarna som vänder på könsrollerna? Iofs har Gittan en manlig dagislärare, men det är väl ungefär det slutar tycker jag. Missförstå mig rätt, jag älskar Gittan-böckerna, men vänder på könsrollerna? Njää. Gittan är ju en ganska försiktig och ordentlig liten tjej som iofs har en väldigt livlig fantasi och övervinner sina rädslor, men är det att vända på könsrollerna?
 

Listan visar

Skrivet av  rhino
mest vad knapert utbud det är med alternativ. Än så länge är det Sune-värderingar som styr våra barn. Killar ska gilla tjejer men ingenting som är "tjejigt".
 

Håller med

Skrivet av  ES
Min känsla blir att det hela visar hur otroligt eländigt det står till på bok-fronten.
Listan är väldigt kort, och hälften är ändå tveksamt... :-(
 

Så bedrövligt

Skrivet av  Frippa
Listan kort från början, och blir kortare ju fler inlägg det kommer :-) och då ska man betänka allt som inte finns med på listan, dvs. som inte platsar alls. DEN listan är lång.
 

Där finns ju fröet till en bok

Skrivet av  Tilia
Man skulle kanske spinna vidare på det du skriver. En liten kille som gillar tjejiga saker? Intrigen i boken ska inte fokusera på det, men huvudpersonen ska "flickiga" egenskaper.
 

Inte ens Mamma gifter sig med Lisa

Skrivet av  rhino
tycker jag, som är lesbisk, speciellt bra om. Den skulle vara helt ok om det inte var så att det är den enda boken som beskriver regnbågsfamiljer. För i den har ju Lisa en pappa och det är så himla gulligt med två mammor och två pappor. Med den boken i bokhyllan på dagis blir ju inställningen att alla barn till lesbiska också måste ha en pappa.
 

Enklast är

Skrivet av  Vimsa
att själv byta genus på figurerna i barnböckerna. Funkar åtminstone när barnen är mindre än 6 år. Jag brukar byta ut farfar mot farmor och han mot hon och på så sätt blir böckerna mindre stereotypa.
 

I gårdagens GP

Skrivet av  Lena
alltså Göteborgs-Posten, fanns i kultursidorna en lång artikeln om helt nya barnböcker som vände på könsrollerna (och att det börjar komma lite, kul!). Den finns kanske på nätet? Jag minns tyvärr inte, men det lät intressant så jag ska spara den för framtida bruk.
 

Här är länken:

Skrivet av  Emma - mer glitter åt folket!
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=121&a=193467
 

Har Loppan snopp?

Skrivet av  Fumlan
Den titeln låter för mig som att den som inte har snopp är ett undantag. Och om hon inte har snopp så är frågan besvarad med nej och då kvarstår något slags tomhet.

Men, jag har inte läst resten av boken.
 

Jo...

Skrivet av  ES
... har läst boken och den kommer fram till att Loppan har snippa, minsann.
Fast hon är egentligen bara ok för att hon gör samma saker som pojkarna. :-/

Ja, en bok där en pojke uppträder mot könsrollerna skulle vara väldigt befriande!
 

Ett annat tips

Skrivet av  Lotte
när det gäller att vända på de traditionella könsrollerna är Kråkeböckerna. Den större systern är både stark och princessig samtidigt, pappan ser man ofta i köket medan mamman är ute och tränar stup i ett. Inte böcker skrivna med fokus på jämställdhet, men de cementerar iaf inte könsrollerna.
 

Kvinnlig brandman

Skrivet av  trazzel
Visst var det väl i en Kråke-bok som det dök upp en kvinnlig brandman?

Femåriga dottern gillade den passagen, vill jag minnas. Även om den också kanske var lite skriven på näsan, typ "Tjejer kan VISST vara brandmän, så det så!"
 

Jag känner en!

Skrivet av  Mimmi
Fast hon jobbar faktiskt inte som brandman (-kvinna?) längre...
 

Det stämmer!

Skrivet av  Lotte
En pojke ifrågasatte en av Kråkes systrars önskan att bli brandman och då dök det upp en kvinnlig brandman och visade att "det kan hon visst bli, se på mig" ungefär. Min 4-åring reagerade också på det, "tjejer kan också bli brandmän" kommenterade han sen.
 

Elin starkast och KRåke!

Skrivet av  Anna
Kråke tycker jag är både urtrist (vilken ofattbart ordentlig kille) och bra ur ett genusperspektiv. HÄr finns också en kvinna som är polis. Pappans arbetskamrat Madde, en sjuksköterska som heter Fredrik osv.

Elin starkast i världen gillar vi skarpt. Den handlar om Elin som från början är svag och ämlig, men bestämmer sig för att bli stark och lyckas. Hennes elaka bröder retas med henne, men slutar när hon blir stark. Hon hjälper alla som vill ha hjälp, men känner sig ensam och tröttnar. DÅ låter hon de elaka bröderna tro att de är starkare än hon och de blir glada och snälla och tar över Elins roll som hela världens hjäpare. Elin kan då bli elefantskötare på Skansen som hela tiden varit hennes dröm.

Både jag och mon fyraårige son gillar den skarpt. Ytterligare en fördel är att den finns på En bok för alla och bara kostar 34 kr.
Anna
 

2000-talets argaste bok

Skrivet av  Tigre
tycker jag är en bra bok!

Ett tips till bara!
 

Varför bara tjejer?

Skrivet av  My
När jag läser i listan så handlar nästan alla böcker om flickor. Jag antar att det beror på att det är ok för flickor att bete sig som killar men fortfarande väldigt tabu för pojkar att vara tjejiga?

Vi fick f.ö. "Så gör prinsessor" och den är mycket älskad av vår 3-åriga flicka. Den kan jag rekommendera!
 

Artiklar från Familjeliv