Soja |
|
Skrivet av | Mitt i matlagningen |
Vad är det för skillnad på Japansk och Kinesisk soja? Det ska vara Japansk i en maträtt jag lagar, men jag har bara kinesisk. Nåt jag kan ersätta med?? | |
Svar på tråden: Soja | |
|
|
De smakar helt olika |
|
Skrivet av Bea m. Vincent & Herman | |
Kinesisk soya är salt och relativt kraftig i smaken, passar utmärkt som smak- och färg-förstärkare i kötträtter och såser. Används också som bordskrydda, i marinader och olikaformer av wokade rätter. Japansk soya, som är ljusare och något mildarei smaken än sin kinesiska kusin, passar bra till exempelvis kyckling, fisk, risrätter och nudlar.Japansk soya är en utmärkt bordskrydda och är det självklara valet till sushi. Klippt från http://www.servera.se/bilder/tryckbest/ASIATISKhelfil.pdf Om du skall ta kinesik istället för japansk så minska mängden. |
|
Tack för det snabba svaret! IMT |
|
Skrivet av Mitt i matlagningen | |
sdf | |
|
|
Håller med om det |
|
Skrivet av Lotta | |
mesta Bea skriver utom att den skulle vara mildare i smaken. Jag tycker nog faktiskt att den japanska är fränare i smaken. (Åtminstone om man jämför Mrs Chengs kinesiska med den japanska diton) | |
Ja vissa sorter |
|
Skrivet av Bea m. Vincent & Herman | |
de är mer stickiga i smaken, den jästa smaken kan slå igenom rätt så mycket. | |
Det finns också |
|
Skrivet av Nilla med Joel | |
vit soja. Den använder man till wok-rätter, stekta nudlar, stekt ris mm. Ser ur som rödvin i färg och konsistens ungefär. Har hittat den i thai-mataffärer. Vet inte varför den heter vit soja sås, men det gör den trots färgen! | |
|
|
Också finns det Ketjap... |
|
Skrivet av Helén | |
Den indonesiska sojan, som är otroligt söt. | |