Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Soja

Skrivet av Mitt i matlagningen
Vad är det för skillnad på Japansk och Kinesisk soja? Det ska vara Japansk i en maträtt jag lagar, men jag har bara kinesisk. Nåt jag kan ersätta med??
Svar på tråden: Soja

De smakar helt olika

Skrivet av  Bea m. Vincent & Herman
Kinesisk soya är salt och relativt kraftig i smaken, passar utmärkt som smak- och färg-förstärkare i kötträtter och såser. Används också som bordskrydda, i marinader och olikaformer av wokade rätter.

Japansk soya, som är ljusare och något mildarei smaken än sin kinesiska kusin, passar bra till exempelvis kyckling, fisk, risrätter och nudlar.Japansk soya är en utmärkt bordskrydda och är det självklara valet till sushi.

Klippt från http://www.servera.se/bilder/tryckbest/ASIATISKhelfil.pdf

Om du skall ta kinesik istället för japansk så minska mängden.
 

Tack för det snabba svaret! IMT

Skrivet av  Mitt i matlagningen
sdf
 

Håller med om det

Skrivet av  Lotta
mesta Bea skriver utom att den skulle vara mildare i smaken. Jag tycker nog faktiskt att den japanska är fränare i smaken. (Åtminstone om man jämför Mrs Chengs kinesiska med den japanska diton)
 

Ja vissa sorter

Skrivet av  Bea m. Vincent & Herman
de är mer stickiga i smaken, den jästa smaken kan slå igenom rätt så mycket.
 

Det finns också

Skrivet av  Nilla med Joel
vit soja. Den använder man till wok-rätter, stekta nudlar, stekt ris mm. Ser ur som rödvin i färg och konsistens ungefär. Har hittat den i thai-mataffärer. Vet inte varför den heter vit soja sås, men det gör den trots färgen!
 

Också finns det Ketjap...

Skrivet av  Helén
Den indonesiska sojan, som är otroligt söt.