Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Hur skulle du hjälpa Nisse?

Skrivet av tack på förhand...
Nisse har en måttlig begåvningsnedsättning. Verklighetsuppfattningen och tänkande är ganska typiskt för det här stadiet. Han förstår ganska många ord, även om han svårt att berätta omsina önskningar. Nisse blir arg om rutiner ändras.

Nisse har nu ont i magen och allt är upp och ner i tillvaron. Man har beställt tid för att röntgen.
När Nisses hjälpreda Lotta berättar för Nisse var de ska och att de är ofarligt, blir Nisse alldeles utom sig av oro. Nisse förstår ordet *sjukhus* Han har ramlat en gång förr och är jätte rädd för sjukhuset eftersom de tog så ont när de rengjorde såret.
Jag vill inte till sjukhus, sjukhus ont säger Nisse.

Hur ska det här gå för Lotta som även måste ha han att fasta? Hjälp Lotta att förklara för Nisse att de inte är farligt så att han förstår.
Svar på tråden: Hur skulle du hjälpa Nisse?

Hur gammal? imt

Skrivet av  Ann m Fanny -99 & Frida -02
\'
 

Leka?

Skrivet av  Hanna
Köp doktorväska och massa plåster och bandage.
Du har fått sår och Nisse plågar dig som doktor....

Du är doktor och Nisse sjuksköterska och dockan har ont i magen.... Dockan får inte äta...

Finns det någongång Nisse varit utan mat länge, som ni kan minnas?

Lycka till!!
/HANNA
 

Kolla med sjukhuset

Skrivet av  Hanna
om det har något förberedelse material. Kan finnas pärmar med fotografier.

Gör gärna ett besök på sjukhuset i förväg. Kanske bara gå och fika i entren.

Kolla om det finns sjukhus/doktorböcker på biblioteket.

/HANNA
 

Är det

Skrivet av  nb
en skolfråga? Känns så.. Hur gammal är Nisse?

Nå, oavsett skulle jag prata kring bilder, prata, prata och åter prata. Finns böcker med bilder på vad de ska göra på sjukhuset/vc osv, de är mycket bra.
När han väl kommer dit ska personalen ta sig tid, boka in dubbla tider så de inte behöver stressa. De ska förklara allt, kanske med en docka eller hans gosedjur om han har något sådant med sig. Varför inte visa vad som ska hända och hur på Lotta?
Lämpliga ord för att översätta röntgen är fotografera, filma mm. Han ska även få se bilden på skärmen sedan utanför, det hjälper tills nästa gång han ska dit OM det blir så. Säg innan att han ska få se det konstiga kortet sedan ute på datorn utanför rummet.
Inte prata så mycket om sjukhus, mer om sköterska som ska ta kort på magen för det är så det oftast är där iaf.
 

Kontakta lekterapin

Skrivet av  Pia
på det sjukhus ni ska göra undersökningen på (hoppas vid gud att de har en sådan där, annars är fortsättningen inte någon hjälp alls). De är oerhört kompetenta på att hjälpa barn med sjukhusskräck. Nisse verkar ju inte ha rädsla för bara den här undersökningen, utan för sjukhus i största allmänhet, och då är det bra om man kan hitta något positivt med det där hemska huset. Lekterapin är en oas.
Det är dock viktigt att ni inte gör något annat än leker de gånger ni går dit för att få hjälp, att inte kombinera det med undersökningstillfället, om ni inte på förhand har bestämt att ni ska göra så, utan att Nisse vet att idag ska vi bara ha kul, inte göra något obehagligt alls. Lekterapin brukar ha som policy att där gör man inga undersökningar alls det ska vara en fredad zon för barnet.


Lycka till!
 

Artiklar från Familjeliv