Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

10-åring som bajsar o kissar ner sig!!!!

Skrivet av Titti
Ja, maken har en son sedan tidigare som gör detta jämt och ständigt! Givetvis (eller???) kan stackar´n inte rå för detta men vad finns det att göra?
Det har gått så långt att jag tycker det är pest när han ska komma hem till oss. Hans mamma säger att "det kommer att växa bort" - vad är det för "sjukdom"?
Har någon varit med om detta tidigare? Är det psykiskt, finns det något att göra, kan man få några hjälpmedel? Tycker det är såååå tråkigt att behöva tvätta i tid och otid och att det jämt ska lukta skit hos oss när han kommer.
Snälla - ge mig tips! Hoppas inte jag låter ego eller elak, det är jag inte - bara trött på problemet och känner mig ensam om det. MEN värst är det givetvis för honom själv, han skäms ju!
Svar på tråden: 10-åring som bajsar o kissar ner sig!!!!

Hjälpmedel finns

Skrivet av  Annika60
Om grabben har så stora problem bör ni kunna få hjälp med inkontinenshjälpmedel - gud vad tantigt det låter
:-) . Man kan få blöjor, madrasskydd och engångslakan - gratis eller mot en avgift, det är olika i olika landsting). Madrasskydd är ju guld värda, vi har en omgång tvättbara. Rejäla grejor, tål 90 grader och torktumling.
Jag är lite osäker på exakt hur ni ska gå till väga, det behövs säkert läkarintyg. I Stockholm är det distriktssköterskorna som sedan skriver ut inkontinenshjälpmedel som ni sen får hemlevererade. Vår dotter hade en uppsättning medfödda grunddiagnoser innebärande bl a utvecklingsstörning så det fanns ju redan läkarutlåtande på henne när det blev dags för inkontinenshjälpmedel. I ert fall tror jag det behövs ett läkarintyg. Men en läkarkontakt vore ju bra under alla omständigheter, för utredning av problemet. Jag tycker inte bara man ska vänta och se om han vid tio års ålder regelmässigt både kissar och bajsar på sig. Orsakerna kan ju vara både psykiska och fysiska, men om det finns hjälp bör han ju få den.
 

Hej Titti

Skrivet av  Katarina, 3 barn
Som sagt så finns det hjälpmedel, men det görs i samarbete med tex barnmotagningen.
Men man måste ju först veta vad det beror på. Detta bör din man veta, och om inte så måste det utredas. Jag håppas att du kan diskutera detta med din man och ev pojkens mor. Detta är inget att skämmas för, men för pojken skull *sök läkare*
Lycka till.
 

Problemet är vanligare än man tror!

Skrivet av  Monica
Jag känner mycket väl igen problemet. Min son som är 8 år bajsar också på sig i stort sett dagligen. Han har nu gjort det till och från sedan han var 5 år. Vi har varit till barnläkaren 2-3 ggr och hon sa att det var ett mycket vanligt problem men det är ju "ett problem man inte pratar om", oftast finns det någon i varje klass men de problemen. Hon sa att han "glömmer bort" att bajsa, känner inte när det är dags och att det är något han måste lära om med hjälp av lavemang och bulkmedel till att börja med för att kunna bajsa på regelb tider. I början fungerade det bra men till slut blev det en plåga att försöka ge honom lavemang och bulkmedlet. Läkaren menade att det skulle "växa bort" med tiden - men visst är det jobbigt och sen skäms han ju och smyger med nerbajsade kalsonger, så vi har det inte lätt.
 

Ja samma här...

Skrivet av  titti
...han var hos doktorn idag. Det är någon del av tarmen som inte töms som den ska och därav problemet. Fick lakansskydd som vi får hämta ut på apoteket.
Han klarar sig bra i skolan men hemma får man påminna honom hela tiden att gå på toa. Det värsta är ju att han inte talar om att han gjort ner sig! Man är rädd att han ska bli mobbad om det händer med kompisar.
 

Hej igen.

Skrivet av  mor till 3
Det ni behöver göra är att hjälpa honom att klara detta själv. Ställ ett skop på toan där han kan ha lite extra kläder, och om det har hänt ett missöde så kan han själv gå in och byta. Det är viktigt att han kan klara detta själv, för då växer han som person och hans integritet.
Det finns hjälp att få med att träna detta att hålla tätt mm. Detta beror på vart du bor. vi har en kvinna som är eldsjälen i detta och hon finns i Göteborg, men det finns även på Akademiska. Många barn har blivit hjälpta där. Vill du veta mer flår du säga till.