Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Mammor till tillväxthämmade hjälp!

Skrivet av sarabanan med Stella 25/2-04
Hej!
Jag har en tillväxthämmad tjej. Hon föddes 35+6 och vägde då 1,7 kg, 40 cm. Idag är hon ett halvår och väger ganska precis 5 kg, 60 cm lång. Nu tycker vår läkare att hon går upp för dåligt och att hon nog skulle kunna vara längre än hon är. Vi måste nu tokkämpa med maten för att få upp henne i vikt.

Saken är den att hon är totalt ointresserad av mat. Det är bara tutten som gäller. Får i henne några teskedar men det slutar alltid med vilda protester och jag känner mig hemsk. Läkaren sa att om hon inte gått upp bättre på ett par veckor måste vi strypa amningen så att hon tvingas att börja äta bättre.

Känner mig stressad och orolig. Är det någon som har haft det såhär? Hur stora var era barn när de föddes - efter ett halvår - idag? Jag har ju inget att jämföra med, kanske inte måste vara så orolig som jag är, eller så ska jag vara jätteorolig... Hoppas ni förstår vad jag menar. Läkaren talar mycket om att hon måste upp i vikt annars kan hon inte växa på längden och det kan påverka hennes möjlighet till längdtillväxt för alltid... och det vill vi ju undvika till varje pris självklart.

Tack för att ni läst. Kram till alla fantastiska föräldrar och barn.
Svar på tråden: Mammor till tillväxthämmade hjälp!

Hej

Skrivet av  Amanda med Viktor-02, Oscar&Hanna 18/5-04
Viktor var tillväxthämmad när han föddes. född v 34+6 och vägde 1790 g, 44 cm lång.
Han ville inte bli ammad speciellt länge.
När han var 6 månader vägde han ca 6,4 kg och nu när han är drygt 2 år så väger han 11,5.

Om hon inte vill ha mat går det inte att amma henne lite oftare? Har du försökt ge välling i flaska?

Jag har annars inte så mkt råd att komma med. Viktor var tokhungrig hela tiden sen han föddes och är det fortfarande.

Hoppas att det ordnar sig

kram

Amanda
 

Hej hej

Skrivet av  sarabanan med Stella 25/2-04
Tack för svar! Hon är inte så förtjust i välling, men det börjar lossna lite. Ikväll gick det inte alls, men jag fick i henne 50 ml tidigare idag. Har börjat föra en noggrann dagbok, för min egen skull. Känns bra att kunna gå tillbaka och se dag för dag vad som har funkat. Ska prova med välling inatt när hon vaknar i stället för bröstet. Men tokhungrig är hon långt ifrån. Hoppas det vänder.
 

Här är en!

Skrivet av  Amatea
Hej!
Jag tycker alltid det är roligt att få kontakt med andra mammor med tillväxthämmade barn; känner mig ofta lite ensam bland prematurer och normalstora bebisar *ler*...
Nu ska jag titta efter i vårt BVC-kort och jag tror jag kan lugna dig faktiskt! :-)
Felica föddes v.38+0, vägde 1855 g och var 43 cm lång. När hon var 6 månader vägde hon 5180 g och var 59,5 cm lång. Det är ju nästan precis som din lilla Stella! Och på vårt BVC har de absolut ingen panik. När min dotter var runt 4 månader helammade jag och då gick hon plötsligt upp lite sämre i vikt; vi fick då rådet att börja ge tillägg på flaska. Vi gjorde så och hon började följa sin kurva igen. Just det att följa sin kurva betonar de på BVC och det gör F; hon äter fortfarande inga mängder men hon följer sin kurva (som f.ö fortfarande ligger _under_ den nedersta viktkurvan).
Så hittills har de faktiskt varit nöjda med hur hon växer.
Jag slutade alltså helamma runt 5-6 månader och delammade fram till 7 månader. Sedan var F helt ointresserad av bröstet och nu är det välling, gröt och lunchpuré som gäller. Till lunch äter hon en halv 5-månadersburk, alltså inga stora mängder. Välling dricker hon kanske 130 ml som mest. Det som funkar bäst är gröt; tex banangröt, det äter hon en hel bebisportion av.

Har ni testat med ersättning och/eller välling på flaska? Har ni testat med olika grötar? Tyvärr är det kanske så att man inte kan helamma jättelänge om man har små bebisar och det är ju en sorg i sig. Jag hoppas att din lilla dotter börjar tycka om annan mat så småningom men till dess tycker jag inte du ska bli alltför orolig; Felicia var alltså inte mkt större runt 6 månader och vårt BVC var nöjda. Fortsätt testa med olika former av mat och smkisar så ska du se att hon hittar någon favorit!
Hör gärna av dig igen om det är något mer du undrar över.
*kram*
 

Tack för ditt långa svar!

Skrivet av  sarabanan med Stella 25/2-04
Känns jätteskönt att läsa. Vi känner igen oss mycket och det känns verkligen bra att ditt bvc var avslappnat och tog det med ro.
Stella börjar också bli bättre och bättre på gröten så det får hon varje morgon. Matburkarna är inte så poppis. Och jag ska jobba hårdare på välling. Att hon är så tutt-fixerad tror jag har mycket att göra med att hon inte tar napp eller tumme. Hon vill ligga och snutta lika mycket för att det är gosigt och för att kunna somna...

Har börjat föra mat-bok och ska visa den för min bvc-Anneli när jag går dit på måndag och se om hon har några andra tips. Men det känns mycket bättre idag.

Än en gång. Tack snälla för ditt svar. Det lugnade både mig och Daniel, och vi hoppas att det ska föras över på Stella också :-)
 

Inte tillväxthämmad men lika liten...

Skrivet av  Sara med Linus 27+5 030428
Min son föddes i vecka 27+5 och vägde 1040g och var ca 35 cm lång. Vid 6 mån+1v vägde han 5130g och var 60,5cm lång. Jag har aldrig ammat så vi hade aldrig den diskussionen, linus har alltid ätit jättebra, däremot har han alltid kräkts upp mycket.
Han var inte tillväxthämmad när han föddes men har på senare tid inte gått upp tillräckligt (16mån,8kg,73cm) och det har visat sig att han är allergisk mot mjölk. Efter drygt en månad utan mjölk hade han gått upp 500g och växt två cm.
Jag tror inte att du behöver oroa dig så mycket. Vi fick veta på neo att han var lite liten och att de höll koll på det men vi krävde mer eftersom han kaskadkräktes av all ren mjölk. Jag tror att det är bra att du dokumenterar vad din dotter äter och tycker att du ska sluta tvinga i henne mat. Hon är bara 6mån och mat ska ju vara lustfyllt. Jag såg i ett annat inlägg att hon gillade gröten, ge henne det hon tycker om så kommer resten sedan.
Lycka till!
 

Tack!

Skrivet av  sarabanan med Stella 25/2-04
Jag känner precis som du skriver att jag ska sluta tvinga i henne maten. Känner mig helt hemsk och är jätterädd att sabba matintresset för framtiden. Ska fokusera på gröten. Och fetta på den så gott det går. Mer kan jag inte göra nu känner jag.
Tack!
 

Två rätt små..

Skrivet av  Annica m Carl o Gustav
..killar har jag med haft. Ingen har precis oroat sig över deras vikt - dom är fortfarande inga tungviktare.
Du kan se deras kurvor på deras oerhört ouppdaterade hemsidor (adress i infot).
Hoppas det vänder snart!
 

Tack

Skrivet av  sarabanan med Stella 25/2-04
Har surfat runt och tittat på era siffror.
Gulliga killar :-)
 

Inte milton...

Skrivet av  -Johanna-
men min systerdotter var väldigt liten, dock fullgången. De kämpade me hennes vikt hur länge som helst, de snackades om peg/sondmatning osv osv...
De gav mkt fett, i allt dom kom på..
Syrran gav tom några tsk rent olja varje dag =)
Idag är min systerdotter snart 5 år, hon väger ca 14kg och är ca 1m lång.
Hon är lika stor som Milton (min premis)som är 2½ år, trots detta är hon inte nu klassad som onormalt liten utan mer bara "liten"...

Milton vägde 2445g och var 45cm lång när han föddes...
vid 6 mån var han 6.770g 67 cm. Jämfört med sin storasyster som var ett "monster"barn i jämförelse tyckte jag han va liten...

Försök ge välling/gröt med lite fett i nån gång per dag kanske? Gör eget potatismos me mkt fett.
Jag gjorde med smör och morotssaft,de älskade mina barn.

kram o hoppas de löser sig så du slipper sluta amma!
 

Tack

Skrivet av  sarabanan med Stella 25/2-04
för tips. Ska bli bättre på att spetsa gröten. Olja och grädde ska blandas i! :-)
 

Rådet vi fick på Neo

Skrivet av  IkaPika med Maya 28/4-04
Maya föddes i v. 38+6 och vägde då 2120g och var 47 cm lång. Låg en vecka på Neonatalavdelningen och sondmatades p.g.a. att hon var tillväxthämmad. Var på återbesök i veckan och nu (4 månader) väger hon 5140g och är 62 cm lång. De tyckte vi skulle börja med smakportioner och försöka ge gröt en gång om dagen. Vi ska dit igen om en månad för att se hur tillväxtkurvan är och om vi eventuellt måste börja ge henne extra fett. De vill att hon tar igen vikten så mycket som möjligt under första året. Hon ligger mitt på kurvan vad det gäller längd och huvudomfång men två standardavvikelser under på vikten. Har försökt med palsternackspuré vilket var OK. Men banangröten verkar hon bli helt knäpp i magen av. Dessutom har hon råkat på en dunderförkylning just nu och äter dåligt vid bröstet. Har tyvärr inget råd att ge men ville dela med mig om vad de sagt till oss.
 

Tack så väldigt mycket

Skrivet av  sarabanan med Stella 25/2-04
för att du delar med dig. Det är guld värt.
Stella är inte förtjust i någon mat förutom gröten som är ok. Banan som jag trodde skulle gå bra får hon bara kväljningar av... Jag ska prova att göra något med pasta och se om hon kan tänkas gilla det.
Något som Stella varit bra på är att äta när hon är sjuk. Hon hade tredagasfeber och uppåt 40 graders feber, men hon snuttade på precis som vanligt! Alltid något att glädjas åt...
 

Förstår så väl din oro!

Skrivet av  MA & son
Här är ännu en mamma till tillväxthämmas son, född i v 31+6 och vägde 1570g. Inte någon stor tillväxthämning men den har, precis som för dig, fått konsekvenser. Ett halvår gammal vägde han 5460g och var 60cm. Ett år gammal 7 kg, 70 cm. Idag, snart 2 år gammal väger han (efter två månaders viktspurt) 8700g. Julius visar sällan hungerkänslor och tycks kunna leva på enbart luft, vatten (favoritdrycken) och kärlek. Så har det alltid sett ut, även under amningen. Ofta var det svårt att få honom att amma 4-5 ggr/dygn. Han helammades i ca 6-7 mån och därefter till nästan ett års ålder, då jag fick det besämda rådet av en bvc-läkare att sluta med amningen helt eftersom han då skulle börja äta mycket bättre. Så gick det dock inte alls, sanningen är den att det varken gjorde till eller från. Det bara lämnade mig med en ilska över att tvingas avbryta något som jag själv trodde på och ansåg bra för min son. Kan tillägga att han inte är kräsen på något sätt, tvärtom är han nyfiken på nya saker och provar gärna, det är bara det att han äter väldigt lite av allt. Vid ett års ålder kontaktade vi en av Julius neo-läkare (fö mag-tarmspecialist). Sedan dess har vi gett honom näringstillskott i pulverform (receptbelagd), inget mirakelmedel men utan det hade han förmodligen rasat ännu mer nedåt bland kurvorna. Denna läkare har också haft kontakt med dietist och vi fick under några veckors tid redogöra för exakt vad Julius åt. Därefter har vi gått på regelbundna kontroller hos såväl denna läkare som bvc. Läkaren förklarade för oss att det är mycket vanligt att tillväxthämmade barn inte visar någon egentlig hunger och hon förklarade det med att de redan från början under graviditeten blivit vana, "programmerade", att klara sig på endast lite näring. Och det är som du hört, att det kan påverka storleken som vuxen. Det är ju också det man är orolig för som förälder, inte så roligt för en kille att hamna under 1,60 t ex. Annars har min son alltid mått bra och varit pigg och frisk, vilket vi är mycket tacksamma för. De senaste två månaderna har han för första gången ätit riktigt bra, genom att vi stoppar i honom mat medan han leker eller håller igång på annat sätt. Vid matbordet äter han fortfarande minimala mängder. Vi ser det som ett tecken på att han är på rätt väg och vi bryr oss inte om att han inte sitter själv och äter "som man ska". Ett råd till dig är att ge din dotter det hon gillar och gör det mesta möjliga av det, blanda t ex ut gröten i lite grädde istället för bara vatten och ös på med olja eller smör. Så håller vi på med allt, äter han kräm så är den utblandad med grädde, äter han välling så är den gjord på mycket olja och grädde osv. Hoppas du fått något vettigt ur detta virriga svar och lycka till i fortsättningen!
 

Tack snälla du.

Skrivet av  sarabanan med Stella 25/2-04
Det är så fantastiskt att kunna få svar från er som varit/är på samma ställe...
Vi var och vägde Stella idag. Efter en vecka utav 100%-igt fokus på maten och så många utbytta amnings-mål som möjligt hade lilltjejen gått upp 35 g... Hon brukar gå upp 100 i veckan ca så detta har ju än så länge inte gått så bra. Men jag fortsätter kämpa och ska försöka ännu mer med gröten som hon gillar rätt bra. Som du skriver blanda med grädde ska vi göra och olja.

Men jag vill inte heller skära ner amningen. Det är det enda hon gillar och jag vet att det kommer bli en så himla ledsen tjej här hemma om hon inte får snutta. Och nu då med facit i hand verkar det ju inte skjuta i höjden med vikten när man trappar ner på amningen. Men jag ska fortsätta dokumentera vad hon äter.

Ja ja. Jag tror som du skriver att Stella är inställd på att klara sig på lite mat. Det verkar onekligen så.
 

Artiklar från Familjeliv