Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Varför ska barnen inte gå på dagis?

Skrivet av Maj03
Hejsan!
Jag har aldrig varit inne på denna sida tidigare. Min pojke är drygt 1,5 år och har Downs syndrom så jag är ofta inne på den sidan och "snackar". I höstas började han på dagis och det går hyfsat bra. Ville gå in och få lite bra "dagistips" när jag fick syn på denna sida. Jag bara undrar, vad finns det för argument att INTE ha sitt barn på dagis??? Det är oerhört utvecklande för min pojke (skulle vilja säga alla barn men då är det väl säkert någon som opponerar sig för det) att träffa andra och lära sig av dem. För barn med särskilda behov som min son finns det till och med lagstiftat om sk stimulansplats där barnet får gå 15 timmar i veckan gratis för att få stimulans av andra barn för att utvecklas optimalt.
Jag vet att "normala" barn inte behöver lika mycket hjälp på traven för att lära sig saker men ändå, varför hålla dem hemma? Är det en kostnadsfråga?
Svar på tråden: Varför ska barnen inte gå på dagis?

Man har

Skrivet av  Maja E
sina barn på dagis den tid man förvärvsarbetar eller studerar.
Den tid jag är hemma tar jag hand om mina barn själv och är också kompetent att göra det.
Studerar eller förvärvsarbetar jag på andra tider än då dagis är öppet ordnar jag barntillsyn på annat sätt och är då int ei behov av dagisplats.
Många resonerar kring dagis som om det vore en slags skola för alla barn. Ja gkan inte se att mina barn behöver dagis på annat sätt än det ovan beskrivna.
Om barn med downs syndrom kan jag inte uttala mig om då jag saknar erfarenhet.
 

Skriver helt under på det *imt*

Skrivet av  A
.
 

Jag tror jag förstår

Skrivet av  Maj03
Ser man dagis (förskolan) som enbart en plats för barnpassning så finns det ju absolut ingen anledning att ha barnen där när man är hemma. Jag kan kanske se vissa pedagogiska fördelar med dagis, men det är ju upp till var och en.
Jag trodde snarare att detta forum var för dem som propagerade för att man inte skall ha barnen på dagis av några andra anledningar och det var då jag undrade vilka anledningar det kan vara....
 

Forumet..

Skrivet av  J med N & M
är till både för dem som har åsikter om varför barn inte ska vara på dagis o för dem som har åsikter om varför barn absolut ska vara på dagis.. men även för dem som är där mittemellan..
 

Fördelarna

Skrivet av  Rita
med förskolan ska vara stora.
Men tid med föräldrarna kan inte ersättas av någonting.
Snart nog rutas ditt barns tillvaro innan(om inte annat vid sex års ålder).
Det är de första åren föräldrarna och barnen verkligen har tillsammans.
 

Man har inte ett behov..

Skrivet av  J med N & M
helt enkelt.. o i vissa fall som mitt eget t.ex. så anser man sej kunna ge mer till barnen hemma än på dagis.. Jag är mina barns mamma o jag vill ge mina barn det dagisfröknarna kan ge dem.. o jag anser att små barn hör hemma med sina föräldrar o inte på dagis.. senare när de blir äldre kan det bli fråga om att gå på dagis för stimulansens skull..
 

Fast du tycker ju precis

Skrivet av  Maja E
som jag så unde rmitt inlägg hade du bara behövt skriva tycker jag också.
 

Jag tycker också som du imt

Skrivet av  Rita
Jag tycker också som du
 

Öh?

Skrivet av  J med N & M
Jag skriver nog vad jag vill ska du se.. bara för att jag svarar på ett inlägg så betyder det ju inte att man läst alla svaren.. dessutom så tycker jag det är mkt bättre att svara själv än att hålla på o hålla med!
 

Varför ska de vara på dagis?

Skrivet av  ännu en ds-mamma
Kan egentligen inte se någon anledning till att barn ska vara på dagis; mer än att samhället tvingar oss.
Varför inte ge mig samma pengar som dagiset får så ska jag gärna stanna hemma.

Och vad gäller downs syndrom så måste nog jag göra dig besviken. Min dotter - med ds - utvecklas bättre när hon inte är på dagis; som nu under juluppehållet.
Hon tar fullständigt paus på dagis och kan inte påstå att personalen är till någon större hjälp i utvecklingen än vad vi själva är.

Så nej, den enda kostnadsfrågan är snarare att jag måste ha henne på dagis för att kunna jobba = betala mina räkningar.
 

Göra dig besviken

Skrivet av  Inger
Jag förstår inte vad du menar. Den andra mamman som har ett ds- barn behöver väl inte bli besviken för att ditt barn med ds inte utvecklas på dagis.
Barn med ds är väl olika individer som alla andra. En del trivs på dagis andra inte en del gillar blodpudding andra inte.
Hon kan väl glädja sig åt att hennes barn utvecklas på dagis fast inte ditt gör det.
Mina barn utvecklas också bäst hemma. Så det är inte sakfrågan i sig jag vänder mig mot.
Men jag menar att hur ditt barn utvecklas har faktiskt inte något med hur hennes barn utvecklas.
 

Besviken över

Skrivet av  Ännu en ds-mamma
att dagis inte är allenarådande, var det väl snarast menat.
Vad den andra mamman - och du -tycker om mitt barns utveckling är mig fullständigt likgiltigt.
 

vet inte

Skrivet av  Inger
men det är en tolkningsfråga kanske. Jag uppfattade inte att dagis var allenarådande för den mamman.
Och jag har som sagt var själv ett barn med särskilda behov som utvekclas bäst hemma så i sak är jag inte alls oense med dig.
Andra barns utveckling är inte likgiltig för mig och jag har inte menat att vi skall starta någon hätsk debatt mellan oss eller vara ohövliga.
 

för mig som tidigare stark dagismotståndare

Skrivet av  gwendolyn
som fått äta upp sin hatt många gånger så tycker jag att en bra förskola är ett utmärkt komplement till föräldraskapet när jag inte kan vara med mitt barn.

jag har alltid hävdat attd et är bäst för barn att vara hemma tills de är minst tre år, men jag har fått ändra mig.

antingen är jag en usel mor (jag lekte, gick på öpnna förskolan nästan varje dag, träffade barnlediga vänner o s v och hade aktiviteter) eller så är förskolan bra för mitt barn trots att jag är en god mor som älskar min unge över allt och gillar att umgås med henne och vi gör mycket saker tillsammans. hon _älskar_ förskolan och sina kompisar och hon har utvecklats i raketfart sedan hon började där. detta trots att jag anser att vi har en stimulerande hemiljö, mycket leksaker, böcker, vi målar och ritar och pratar mycket. ändå tycks hopn ha behov av andra människor på förskolan. så jaghar ätit upp min gamla hatt och tycker att förskolor som fungerar är väldigt bra.
 

För mig är det

Skrivet av  Jag
så att jag kanske inte ser på barn på samma sätt då??
Iaf, mitt barn måste inte socialiseras av andra barn. Mitt barn socilaiseras av mig som vuxen.

Dagis är inte dåligt men inte heller det bästa.

VIsst utvecklar alla kriser en människa (som det i mitt tycke är att bli separarerad från sin flock för tidigt, fast jag anser att bara det att få barn är en kris i sig med;) )

Jag tycker alltså inte att dagis är av ondo. MEN jag har valt att ha Elma hemma längre än andra kanske. Jag anser att när barnet är redo o moget så är dagis bra.
Men jag tror ite att det måste till för att min dotter ska bli en "bra" medborgare;) Det tror ajg att jag är bättre på att lära henne hur hon ska vara ;)

 

Kanske

Skrivet av  Jag
borde förklara det där sista. Inet hur hon ska vara, utan vad osm är acceptabelt i samhället.

Hmmm, ja så.
 

Argument

Skrivet av  Solros
Jag har inte haft mina barn på dagis mer än ett barn under knappt ett år pga jag helt enkelt tycker de får en bättre barndomstid om de är hemma med oss föräldrar så mycket som möjligt (och förstås träffar folk i olika åldrar tillsammans med oss). För mig är det det naturliga sättet att växa upp och utvecklas på. Tids nog hamnar de i en inrutad tillvaro i större barngrupper, de hinner med det tillräckligt mellan 6-16 års ålder. Vi har också valt dagmamma istället för dagis en period pga den mer hemlika miljön. Att vi alls hamnade på dagis till slut berodde enbart på att alla damammor försvann.
 

Tror att det finns olika anledningar

Skrivet av  Amelie
De flesta som är hemma gör det nog för att de tycker det är så kul att vara med sina barn jämt att de inte vill jobba utanför hemmet. Men det finns helt klart ett litet fåtal som gör det för att kunna skylta med att de är bättre föräldrar än andra för att de är hemma. Fråga mig inte varför, jag är inte psykolog. Fast de brukar inte bli så långlivade på det här snacket.
 

En kostnadsfråga?

Skrivet av  Miss Lane
Vad menar du med det? Nog kostar det mindre att ha ett barn på dagis än man förlorar i inkomst när man är hemmaförälder... Då är det väl mer en kostnadsfråga om man skickar i väg de små liven, eller?