Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

en tanke..

Skrivet av willow
Många glömmer att förskollärare i många fall har mer än 6 års utbildning!! Först Barn och ungdoms ped. programet på 3 år och sdan minst 3 år på lärarhögskolan. I andra yrken där någon har studerat så länge har man mer tillit till personens kunskaper. Varför inte här? Är det för att det gäller ens barn? Jag mest funderar högt just nu..
Svar på tråden: en tanke..

Hmm..

Skrivet av  J med N & M
jag har tillit till de flesta läkare.. det är väl jämförbart med ditt resonemang om att man har tillit till andra med lång utbildning.. men det beror ju på att jag har inget val.. jag kan absolut inte bota sjukdomar så där vet de mer än mej.. Men ta hand om barn, det kan jag o speciellt mina egna barn eftersom jag är den som känner dem bäst.. för mej är inte pedgogik så viktigt.. lr iof så är väl allt man gör med barn pedagogik men jag anser inte att en pedagogisk utbildning är så otroligt viktig för att ta hand om ett barn.. jag tror en 5-barnsmamma utan utbildning skulle kunna göra lika bra jobb på ett dagis som en barnlös 25-åring utan erfarenhet.. det är vad jag tror.. Sen så är ju en anledning till att jag inte haft dagis åt mina barn att jag inte behövt det.. jag har under förra året gått i skolan ca 2-3 timmar per dag o jag har inte ansett det nödvändigt att ha barnen på dagis när jag varit ledig.. Dessutom så litar jag inte på dagismiljön o det har inget med fröknarna att göra utan att de helt enkelt är för få på för många barn.. Men nu lutar det åt att mina barn kommer att börja hos dagmamma under våren..
 

Hm

Skrivet av  glad förskollärare
Ingen har påstått att det behövs utbildning för att ta hand om egna barn.
Det ha rväl folk gjort i alla tider.
Att ta hand om en grupp på förskolan är annorlunda med exempelvis anmälningsplikt till socialtjänsten, sekretess som är en av många uppgifter.
Som socionom kan du komma att samarbeta med förskolor.
Näst förskolläraryrket har du förresten gjort det intressantaste yrkesval man kan göra.
Har under många år samarbetat med socionomer som lovordar förskollärares kompetens ha rbara ha´ft gott av det samarbetet och vi har haft ömsesidig repsekt för varandras utbildningar.
 

Alltså..

Skrivet av  J med N & M
det handlar inte om att inte respektera utbildningar.. Jag respekterar ingen människa på grund av deras utbildning utan hur de är som människor.. En pedagogisk utbildning är förstås bra om man ska jobba med barn.. hur man ska handskas med anmälningsplikt o sekretess är inget man behöver en utbildning för enligt min mening utan det är något man kan lära sig inför jobbet.. Jag menar inte att vem som helst kan ta hand om ett barn utan jag menar är att huruvida man är lämplig att jobba med barn har o göra med ens personlighet o erfarenhet inte nödvändigtvis utbildning.. o jag tycker ungefär samma sak gäller när det handlar om att jobba med ungdomar lr med socialt arbete..
 

Jag har tillit

Skrivet av  Vickan m EJ
Visst kan jag ta hand om mina barn. Men jag måste erkänna att mina barns dagisfröknar har mer erfarenhet av barn i allmänhet, har mer utbildning och erfarenhet av konfliktlösningar tex. De har gett oss väldigt bra tips om hur vi kan lösa vissa problem eller hur vi kan förklara något mer pedagogiskt.
 

Har faktiskt

Skrivet av  glad förskollärare
inte märkt att folk int ehar tillit till mina kunskaper.
Jag arbetar med barn och trivs med det. Jag hade möjlighet att vara hemma länge med mina barn. Ingen har börjat på dagis före fyra års ålder därför att jag inte hade behov av barntillsyn innan dess. Deras behov kunde tillfredställas inom de ramr vi rörde oss inom då. Pappan var också hemma en lång period.
Jag har varit nöjd med deras barnomsorg och ser att de fått mycket av sina förskollärare och jag är glad att det int ebara är förvaring när jag arbetar. Ja det är ett krav att det int e bara är det.
Ser liksom ingen motsättning att man kan å ena sidan vara för förskolan men å andra sidan helst tillbringar de första åren med barnen själv om man har chansen.
Livet är sällan så svart eller vitt som många vill göra gällande.
 

Du får nog precisera(till Willow)

Skrivet av  glad förskollärare
lite mer vad du menar. Jag har arbetat som förskollärare och har aldrig märkt att människor inte har tillit till mina kunskaper.
Jag har även samarbetat med socionomer som lovordar förskollärares kompetens när det gäller ärenden där de samarbetar med oss.
Jag var även på en kurs med anska kollegor där vi fick reda på att svenska förskollärare överlag har mycket gott rykte.
Löneutvecklingen börjar gå uppåt också. En nyutexaminerad förskollärare nu kan välja och vraka bland jobben.
Jag kan inte känna igen mig i beskrivningen av att människor inte skulle ha tillit till oss.
Att många kan och vill vara hemma några år med sina barn ser jag bara som något sunt.
Man hinner allt gå på förskolan även om man börjar som fyraåring.
Förskolläre arbetar ju för övritg med sex års verksamhet också.
 

jag tror du har fel i o f s

Skrivet av  gwendolyn
jag tror att många är impade av förskollärare och allt de kan hitta på som stimulerar t o m riktigt små barn. en av mina bästa vänner samt min svägerska är förskollärare och jag är alltid i stum beundran för dem och deras erfarenheter.

visst kan man det mesta om _sina egna_ barn. men vad vet gemene man om utvecklingspsykologi och annat som är viktigt för att handskas med barn? jag tror att vårt samhälle inte stimulerar barn på samma sätt som förr där man följde med i de dagliga göromålen och tidigt fick egna uppgifter. pedagogiken i förskolan kan delvis ersätta detta tror jag. att man på roliga vis lär sig nya saker.

jag är socionom och det lilla jag läst av t ex utvecklingspsykologi har gjort mig mer först¨ående inför en trotsig tvååring t ex.

förskollärare har ju också trääffat många olika slags barn under ofta långa tider och många olika föräldrar och har en bredare erfarenhet av barn än den specialiserade på sitt eget barn som en förälder har. jag tycker det är ett bra komplement till varandra.
 

Av den enkla anledningen

Skrivet av  Lilla Jag
att jag anser att alla barn är olika o hur lång erfarenhet du har så frånkommer vi inte faktumet att en förälder är det absolut bästa för ett barn!
 

fast bra

Skrivet av  Rita
förskollärare förstår precis vad du menar med ditt inlägg. Det finns ingen förskolllärare som vill uttrycka något annat än att föräldrar är bäst för sin a barn tror jag.
Förskolan är ju inte heller något barnhem som det låter på vissa inlägg här.
Jag är förskollärare med mångårig erfarenhet samt har många års erfarenhet som hemmamamma också.
Jag anser att förskollärare bland annat behöver utbildning därför att förskolärare lär ut saker i grupp, och för att förskolan i viss mån också är skolförberedande.
De barn som är på förskolan ska inte vara det enbart för förvaringens skull.
Därför vill vi inte att vem som helst ska arbeta med dem de timmar vi är i behov av barnomsorg eller hur?
 

Men det skrev jag väl inte heller!

Skrivet av  Lilla Jag
O inte skrev jag att ni inte ska ha utbildning heller;)

Som ajg ser det så är det kanske "förvaring" det ska va. MEN självklart ska det vara BRA sån.

Men jag ser inte att förskola skulle finnas för att barn ska "utbildas" eller utvecklas.
Det är för mig absurt.

Självklart ska det finnas dagis med kompetent personal! MEN jag hävdar ändå att föräldrar är bäst o kan sitt barn bäst! Fast du fattade ju vad jag menade;)

Kramen Emma
 

Men

Skrivet av  Ulrikah
Ingen annan är mamma till mina barn än jag själv. Ingen vill eller ens försöker ta den rollen på förskolan. handlar väl inte om VEM som känner barnet bäst?

Är helt övertygad om att pedagogerna på förskolan känner mitt barn så pass bra att de kan tillgodose mitt barn på bästa sätt och vid vissa situationer till och med bättre än mig själv. Det är en omöjlighet att ge dem alla bitar de får på förskolan hemma. Bitarna hemma kan de heller inte få på förskolan så förskolan fungerar som ett utmärkt komplement till mig som mamma och barnets pappa.


Sedan kanske barnen inte _behöver_ förskolan och det går inte att jämföra med hur de behöver sin familj och hem.

Att se förskolan som en förvaring tycker jag är ett slag i ansiktet mot de underbart duktiga pedagoger som finns.
 

Ja men om du ser det så

Skrivet av  Emma me elma
som ett slag i ansiktet så har du missuppfattat andemeningen med mitt inlägg!

Jag tycker itne att dagis ska finnas för att barnen "behöver" det. Utan ska finnas för att föräldrar måste jobba eller liknande!
Det finns inget bättre ord än just "förvaring"

Jag skulle aldrig i livet låta någon FSKpedagog tro att hon vet bättre än jag hur mitt barn ska ha det!
O det var det som ursprunginlägget handlade om till en del.
OCH jag tycker att det är beklagande att föräldrar blir så ifråntagna sin roll att många faktiskt inte ens litar på sin egen intuition utan följer andras mallar.

Jag är inte emot dagis i sig.
Skitbra att det finns bra ställe för mitt barn att vara om jag måste jobba.
MEN jag är starkt emot att börja för tidigt OCH att barngrupper är för stora osv osv.


Kramen EMma
 

ok

Skrivet av  Ulrikah
"Jag tycker itne att dagis ska finnas för att barnen "behöver" det. Utan ska finnas för att föräldrar måste jobba eller liknande!
Det finns inget bättre ord än just "förvaring"""


Eftersom föräldrar jobbar så behöver barnen förskolan. Varför ens skriva förvaring? Barnet och föräldrarna har ett behov att förskolan helt enkelt.
Mina barn har med tiden fått ett större behov av förskolan än bara för mamma och pappa jobbar. De har en stor del av sitt liv där med många vänner. De ser det definitivt inte som att de är där bara för mamma och pappa jobbar. Dom är där för dom vill det.


"Jag skulle aldrig i livet låta någon FSKpedagog tro att hon vet bättre än jag hur mitt barn ska ha det!
O det var det som ursprunginlägget handlade om till en del."

Tja, i vissa situationer vet säkert en utbildad pedagog mer än mig om barn i allmänhet. Att förneka det är väl bara fånigt? Jag har erfarenhet av endast två barn. Ingen påstår väl för det att pedagogen skulle känna just mitt barn bättre?


"OCH jag tycker att det är beklagande att föräldrar blir så ifråntagna sin roll att många faktiskt inte ens litar på sin egen intuition utan följer andras mallar."

har inte med detta att göra. Jag är mamma dygnet runt men föskolan kan ge mycket annat som inte jag kan ge. Inget jag skäms för eller får mig att känna mig dålig. Jag kan aldrig lära mina barn i samma utsträckning hur man umgås i grupp, turtagning och en massa lekar. jag är ingen lekande mamma, tycker uppriktigt det är rätt trist.

"MEN jag är starkt emot att börja för tidigt OCH att barngrupper är för stora osv osv."

Tja när barnen skall börja beror väl på behovet? Barngrupper är ofta för stora och stökiga ja och det kan man givetvis vara emot. Vem är inte emot allt förs stora barngrupper?

 

Men du

Skrivet av  Emma me elma
inte märka ord! jag är inte här för sånt!
Det handlar inte om att känna sitt barn bäst! Det handlar om att jag anser att man som förälder är det allra bästa för sitt barn och att barnet inte har något annat behov än av flocken (sin familj)
Du hänger upp dig på ord!

Jag är inte heller nån lektant, men det innebär inte att Elma inte har det allra bäst hos mig. O vad beträffar turtagning osv så är det sånt som faktiskt kommer automatiskt även hemma när barnet är redo för det!

Jag ser inte att ett barn måste gå på dagis för det.

Men du har bestämt dig för att inte förstå vad jag menar utan hakar upp dig på ord! Så nu slutar vi här.
Ordkrängningsvalser har jag mkt lite för;)

 

Och du

Skrivet av  Ulrikah
läser inte vad jag skriver så jag upprepar väl.

"Sedan kanske barnen inte _behöver_ förskolan och det går inte att jämföra med hur de behöver sin familj och hem."

Du sa själv du utgick från ursprungsinlägget, det verkar inte så.


 

Men då fattar jag inte

Skrivet av  Emma me elma
för då tycker vi ju lika men inte identiskt lika såklart.

Då var det ju bara för att märka ordet "förvaring" Ge mig gärna ett bättre ord?
 

Men?

Skrivet av  Ulrikah
Det var ju bara en liten del av hela mitt inlägg som handlade om förvaringen?
Vem är det som hakar upp sig?

Näe jag tycker inte att det alltid är bäst för barnen hemma. Allting beror på omständigheterna. Jag tror inte det är sämre för ett barn på förskolan än hemma. För detta säger jag inte att det är bättre heller. Utan att det kan vara lika bra på förskolan för de allra flesta barnen som hemma.

Jag ser förskolan som ett komplement till mig som förälder. Jag ser förskolan som någonting positivt.
För att återgå till "förvaring" så anser jag att förvara gör man när man har mejeriprodukter i kylskåpet eller smink i badrumsskåpet.

Barn befinner sig inte på förskolan bara för att förvaras.

 

Och för att förtydliga

Skrivet av  Ulrikah
"Sedan kanske barnen inte _behöver_ förskolan och det går inte att jämföra med hur de behöver sin familj och hem."

Barn behöver inte alltid förskolan men ett barn behöver ALLTID ett hem.
 

Ja för att lämna

Skrivet av  Emma me elma
det övriga för där tycker vi på stora hela lika så är det ju då bara förvaringen kvar.

Har du nått bättre ord för jag antar att du hajjar vad jag menar iaf)?

Alltså jag hittar inget bättre ord som beskriver det ajg menar.
E inte helsvensk så det kasnke förklarar det;)
 

Kanske ska

Skrivet av  Emma me elma
förtydliga vart jag håller med oxå;)

jag håller med i ditt resonemang när barnet är äldre.
MEn jag håller inte med på ett yngre barn.
Just i ett års åldern lär man sig som bäst att mamma o pappa finns kvar (eller andra man tyr sig till)
De är ofta så att barnet "lämnar" för att leka lite på ett litet avstånd för att sen komma tillbaka o tanka närhet. Om barnet är på dagis kan det inte det.
jag tror helt ärligt att det kans töra utvecklingen.
Bland annat tror jag att man i vuxen ålder kan få problem emd att knyta an till en annan männsika (något som man ser rätt ofta hos vuxna numera)

Fast det har inte alls med saken att göra;)

Jaja. Thats it.* Nu ska den här morsan pussa på sitt barn som jag är oerhört tacksam för i de här tiderna med katastrof o allt:) Sen ska jag ta mig till jobbet :) Bra pengar idag minnsann*

Kramen Emma
 

Ja

Skrivet av  Ulrikah
Mina barn
"är på förskolan" "går på förskola"

Istället för förvara skulle jag kanske skriva "omhändertas"?
Ska fundera ut fler ord men för mig lite förvara som någopt mycket negativt när vi talar om människor.
Inte ens äldreomsorgen handlar om förvaring även om jag kan tänka mig ordet skulle passa lite bättre där! :)
 

*fnissar lite*

Skrivet av  Emma me Elma
Ja det har du rätt i. Det passar bra där;)
Elakt men sant! För det mesta iaf.

Men betyder inte "omhändertas" att någon tas om hand för den har dåliga omständigheter (jaja, det där var väl fin svenska va;) )
Alltså, är det inte de säger på soc om nån ska "flyttas på"?

Iroo för vi har ett bra ord på mitt språk mend et finns inte i svenskan.
Å andra sidan har vi inte "lagom" som är ett alldeles ypperligt ord;)

karmen Emma *som flög in på språkprat ist och som har en dotter som INTE ville gosa mamma NÄE*
 

Nja

Skrivet av  Ulrikah
Barnen är på dagis helt enkelt. Dom går på förskola. Befinner sig och så vidare.

Dom förvaras inte där för använder man ordet förvaring så menar man att de varken stimuleras eller får någon tillsyn. Så är det verkligen inte.

Så tolkar jag förvaring i detta sammanhand. Man förvarar någonting/en sak.
Ett barn är ingen sak. Ordet i sammanj´hanget upplevet JAG som något väldigt negativt.

Åter till ettåringar. Få kan nog säga att en ettåring har ett _behov_ av förskola. Däremot är vi många som säger att en ettåring i en bra förskolemiljö inte tar skada där. Alltså att det inte är en dålig miljö och därför inte ser att dewt är fel miljö för en ettåring. Men att de skulle ha ett behov? nej det tycker inte jag heller men det var väl inte frågan från början?

Självklart har barnet det _minst_ lika bara hemma i den åldern om det är ett BRA hem. Tyvärr finns det många barn som har det bättre på förskolan än hemma även i den åldren. Ett hem inebär inte bara för att det är ett hem att det bra för barnet.
 

Ja där var förklaringen

Skrivet av  Emma me Elma
för det var INTE så jag menade.
För mig betydde det inet alls en ostimulernade miljö osv. Mest var det för att jag inte hittade ett bättre ord :)

Vad beträffar ettåringar o dagis så kommer det bli svårt att ändra min uppfattning;)
Men jag fattar hur du menar med:)

Kramen emma *vars dotter nu har målat hunden med sprit penna \'skrattar lite faktiskt*
 

O du har absolut rätt i

Skrivet av  Emma me Elma
att för några barn så är det inte ett bra hem även om de har ett.
O för de barnen anser jag att det är en jäkla tur att dagis finns:)