Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Antikroppar från mamman

Skrivet av Maria
Såg diskussionen nedan om varför man inte vaccinerar tidigare mot barnsjukdomarna. Någon sa att det berodde på att barnet får antikroppar från mamman. Menar ni att barnet föds med dessa eller att det får det genom amning? På vår föräldrautbildning fick vi lära oss att barnet får antikroppar mot sjukdommar som mamman haft via amningen. Barnet fick dock inte antikroppar från mamman om hon bara vaccinerats mot sjukdomen. Det krävdes alltså att mamman haft sjukdomen och bildat antikroppar på naturlig väg. Vi fick höra att man gav MPR sprutan vid 18 mån ålder därför att det kunde vara farligt att ge det tidigare då immunförsvaret inte var tillräckligt utvecklat. Om det skulle vara som ni säger att barnet får antikroppar mot de sjukdommar som mamman är vaccinerad emot så borde man inte behöva ge någon vaccin tidigare än 18 mån.
Svar på tråden: Antikroppar från mamman

Om antikroppar

Skrivet av  Lovan
Barnet får antikroppar via moderkakan under graviditeten. Dessa skyddar mot infektioner under ungefär första halvåret-året - därför är nyfödda inte så infektionskänsliga som man skulle kunna tro! Samma typ av antikroppar bildas vid infektion som vid vaccination, möjligen kan det finnas mängdskillnader. Plus att en genomgången infektion kan ge ett "bredare" antikroppssvar, men det beror på typen av vaccin.

Amning ger också antikroppar, men det är en annan typ, s k sekretoriska som mest skyddar slemhinnorna. De är inte alls lika effektiva. ¨

Vid 18 mån är alla medfödda mamma-antikroppar garanterat borta. Det skulle inte vara farligt att ge sprutan tidigare än så, men skyddet skulle inte bli lika effektivt och man kanske skulle vara tvungen att komplettera med fler sprutor senare. MPR skyddar ju också mot sjukdomar som är farliga för andra än barnet, eller för barnet i andra livsfaser (röda hund vid graviditet, påssjuka i tonåren, mässling hos cancersjuka).

Kontentan är att informationen du fått på föräldrautbildningen varit bristfällig.
 

Antikroppar

Skrivet av  K
Antikroppar överförs via moderkakan de sista veckorna av graviditeten, dessa antikroppar får inte de barn som föds prematurt. Antikropparna från mamman försvinner efter 6-8 mån. Att vaccinations programmet börjar vid 3 mån beror på att då börjar barnet att kunna bilda egna antikroppar och för att få ett fullgott skydd behövs det upprepad vaccinering. Barnen får även en annan typ av antikroppar via bröstmjölken. Att det skulle vara farligt på något sätt att ge mpr tidigare än 18-mån tror jag inte på. Ett av mina barn är fött i usa där ges den vid 12-mån.
 

Tack och en fråga till.

Skrivet av  Maria
Om man ger 3-månaders sprutan vid 1,5 års ålder, räcker det då med en?
 

Nej, det går inte.

Skrivet av  Lovan
Två sprutor krävs för att uppnå immunisering. (Nu frågade du inte mig, men du fick ju inget svar av K).