Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Apropå vårdyrken

Skrivet av Flu
"Det var en intressant vinkling (2004-12-22 att inte uppvärdera vårdyrken utan få kvinnor att ta andra jobb." skrev PBSthlm nedan ang att kvinnor hellre väljer lågbetalda vårdyrken än högbetalda maktyrken.

Jag tror det finns en grundläggande punkt som är svår i sammanhanget; Många kvinnor gör medvetna val att söka sig till deltidsyrken som vård, eftersom det gör det lätt att arbeta färre timmar.

Deltiden har alltså ett värde i sig. Därav gör det "mindre" att man får någon procent lägre lön när man räknar på heltidslönen.

Att antalet arbetade (eller kanske snarare icke arbetade) timmar per dag har ett värde i sig känner naturligtvis deltidsarbetsgivarna i ryggmärgen, och de blir mindre benägna att ge högre lön än nödvändigt.

Eftersom kvinnorna är så överrepresenterade i deltídsyrkena, så måste de lämna dem helt för få den "kollektiva egoism" som gör att man inte _kan_ acceptera vilka löner som helst.
Svar
Ansvar
Jag förstå inte riktigt vad du menar. Lägger du ansvaret för att få bort en orättvisa (låga löner och svårigheten att få heltidstjänst för kvinnor) på de som är förtryckta (kvinnorna)?

Skrivet av  Anders
Ja och nej.
Det är inte svårt för en kvinna att få en heltidstjänst. Men det är svårt att få en heltidstjänst i yrken som oftast _måste_ vara schemalagda.

Ingen annan än kvinnorna själva kan få dem att börja söka sig till yrken där heltid är regel snarare än undandag.

Och ingen annan än kvinnorna själva bär ansvar för att de accepterat lägre löner. Vem skall annars ta på sig det ansvaret? Arbetsgivarna? De erbjuder ju inte högre löner än vad personalen kräver för att arbeta.
Skrivet av  Flu
Vi...
medborgare formar ju samhället som vi vill. Kvinnor har lägre löner eftersom de är förtryckta av oss män. Då är det inte bara att säga till dom att skärpa sig. Det är som att säga till någon som är nere att rycka upp sig. Det kan nästan bli en förolämpning ibland. Vi kan, om vi vill, bestämma att kvinnor ska ha lika lön för lika arbete, vilket vi gjort.

Vi kan även underlätta för kvinnor att få och ta heltidsarbeten.
Skrivet av  Anders
*L*
som du skriver så verkar det som om kvinnorna är så körda att de måste ha oss män som vårdnadshavare *S*

Nää de får faktiskt ta lite ansvar själva också. Som flu säger...arbetsgivaren erbjuder ju inte högre löner än vad personalen kräver för att arbeta. Är du inte nöjd med lönen då får man faktiskt se sig om efter något annat och lämnar tillräckligt många en viss arbetsplats då kanske arbetsgivaren hostar upp fler kulor för att få personalen att stanna kvar.
Skrivet av  Smålandspappa
Vissa yrken _är_
lägre betalda än andra. Kanske av tradition, kanske av förtryck (det sistnämnda tror jag personligen inte alls på). Men orsaken är ovesäntlig, så länge det finns personer som är villiga att arbeta inom de yrkena till de lönenivåerna.

Endast genom att bojkotta yrken/arbetsgivare med låga löner, kan man få upp lönenivåerna. Endast genom att bojkotta yrken/arbetsgivare där det är svårt att få heltidsjobb, kan man underlätta för sig själv att få ett heltidsarbete.

Men det är inte bara vi män som sätter låga löner; Det finns en stor del lönesättande kvinnor inom låglöneyrkena också, som _också_ sätter den högsta lön som behövs för att besätta sina platser med personal.

Det kanske känns som en förolämpning att få höra att man har ett eget ansvar att ta. Men då får man vända den irritationen till motivation att byta yrke istället, _om_ man prioriterar lön före arbetstid, till exempel.
Skrivet av  Flu
Självklart...
...ska den som är förtryckt, vare sig det är för fetma, fulhet, hudfärg eller kön, ta ansvar för sin frigörelse. Det är enda sättet att bli fri.

Men orsaken till att alla inte kan göra det är att det ligger i förtrycket att den förtryckte internaliserar en underlägsenhet. Många kvinnor har "hjärntvättats" av det patriarkala samhället att känna sig underlägsna. Det kan vara undermedvetet men många går säkert omkring och tycker att de inte förtjänar mer i lön.

Och då kan de behöva en "förmyndare" som säger åt dem att de är värde mer.

:-)
Skrivet av  Anders
Man väljer
redan när man söker till ett yrke vilken lönenivå man kommer att ha. Väljer man att läsa till Socionom så väljer man troligen samtidigt att aldrig kunna betala av studielånen.

Jag har inga problem med att vårdyrken är lågt betalda. Det ger sig självt när det (i stort sett) bara finns en arbetsgivare. Varför betala mer än som behövs?

Samma resonemang fungerar på läraryrket.

Konkurrens bland arbetsgivarna driver upp lönerna och förbättrar arbetsförhållandena! Utan konkurrens är "höga" löner bara välgörenhet och det sysslar ingen (nästan) arbetsgivare med.
Skrivet av  Jag
Sant
och arbetsgivaren i det här fallet är stat och kommun och drivs lönerna upp ska det in mer skattepengar och det vill ju ingen förstås vara med och betala.
Skrivet av  Smålandspappa