Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Datorförbud för fyraåring!!

Skrivet av Lås datan för barn under 6år!
Är det bara jag som inte tillåter min son på fyra år att sitta vid datorn?
Jag är av den bestämda åsikten att barn före skolåldern absolut inte har behov av att sitta vid datorn!!
Jag har hört den löjliga åsikten att de lär sig så oerhört mycket av att sitta och spela spel...
Min fyraåring räknar rent till 15, kan i stort sett hela alfabetet, kan läsa många ord och skriva. Han är tidig i sin intellektuella utveckkling, enl BVC - och allt beroende på att vi pratar mycket med varnadra, vi läser böcker och leker!!
Jag är ingen hemmamamma som har hur mycket tid för min son, utan jag pluggar på högskolenivå och är ensamförälder...

Jag känner att det behövs en jämvikt till all romantisering av datanvändandet hos barn!
Svar på tråden: Datorförbud för fyraåring!!

Romantisering??

Skrivet av  Nattugglan
Jag förstår inte riktigt vad du menar med romantisering. Jag tycker snarare att det är tvärtom. Många verkar tycka att det är en så stor grej det här med barn framför datorn (du själv inräknad?) åt bägge hållen om man säger så. Antingen är det _så_ hemskt. eller också är det _så_ pedagogiskt och bra.

Jag ser datorn som vilken annan teknisk pryl som helst. Om mamma/pappa använder datorn mycket så blir det ett naturligt inslag även för barnen att använda sig av denna "grej" för att lösa problem/uppgifter eller bara ha kul. Jag förstår inte varför det skulle vara något speciellt med just datorn som gör den till något som många har så mycket åsikter om. _Själva datorn_ är ju ganska ointressant i sammanhanget egentligen, det är ju i så fall vad man fyller den med som är intressant och där är ju möjligheterna i princip obegränsade. Det är kanske just detta, datorns flexibilitet, som är anledningen till att du upplevt att folk talat om datorer med någon slags rosaskimrande dimma för ögonen *s*. Det kan ju faktiskt upplevas som fantastiskt detta att man kan fylla sin dator med allsköns skojiga eller praktiska applikationer, anpassade efter just _mig_.

Jag förstår inte det här med att sätta datoranvändande i motsats till andra aktiviteter (som exempelvis de du nämner). Varför måste det ena utesluta det andra? Vad är det som säger att man inte kan prata, läsa, busa, spela fotboll _och_ ibland sitta framför datorn??

Datorförbud för 4-åring säger du, men när är i så fall en lämplig ålder att börja tycker du? Jag förstår liksom inte behovet av ett förbud. Okej om det handlade om förbud mot vissa spel eller liknande men totalförbudet förstår jag inte. I så fall borde väl TV:n vara minst lika förbjuden, eller?
 

Romantisering = att inte se allt negativt med datoranv. för barn!!

Skrivet av  Lås datan för barn under 6år!
Ja, du har rätt att det är lika fel med Tvn, det är ett väldigt begränsat tv-tittande hemma hos oss!!
Jag menar, precis som jag faktiskt skrev!, att när barnet börjar skolan kan det vara bra med datorn - till skolarbetet!! Inte innan!!

Jo visst, det kan var skojjigt med allt man kan göra med datorn osv... men varför skulle små barn behöva utsättas för musarm, risken för elallergi pga strålningen från skärmen (Jo, det kommer strålning från ALLA skärmar!!!), ryggproblem mm mm

Med förbud menar jag naturligtvis inte någon lag som skall skrivas in i Sveriges Rikes Lag, utan ett förbud för våra barns bästa!!
 

Varför förbjuder du inte TV:n då?

Skrivet av  Nattugglan
Det är klart jag förstod att du inte efterlyste en allmän lag... Jag förstår bara inte varför du anser att det _behövs_ ett förbud (i din familj). Om du nu tycker TV:n är så hemsk, borde den väl vara _minst_ lika förbjuden?? Där har du ju mindre möjlighet att styra vad barnet i fråga "utsätts" för och strålningen du talar om är ju mycket värre från en TV än från en datorskärm. I varje fall om man tar i beaktande att barn ofta gillar att krypa relativt nära TV-rutan samt att det ofta handlar om längre tid i taget än framför datorn.

Jag förstår fortfarande inte varför just datorn skulle vara "farlig". Vad är det som är så negativt (det som romantikerna inte ser)?

Även böcker kan väl anses vara farliga om man resonerar kring dem på samma sätt. Om ett barn sitter och läser hela dagarna riskerar det att få ont i nacken, röra på sig för lite, samtala med familjen för lite samt överhuvudtaget tappa kontakten med den "riktiga" världen. Om böckerna barnet läser dessutom är "Mein Kampf" eller något liknande ska vi inte tala om vad som kan hända.... Varför kan vi inte ha en lika nyanserad bild av datoranvändande som av bokläsning? Antagligen för att datorn är "ny". När boken var ny, gastades det också högt om hur farligt _det_ var.

Jag kan förstå om man i vissa familjer inför regler för _hur_ datorn får användas, men oftast tror jag det löser sig självt det med. Barnen är oftast intresserade av det som även _ger_ dem något. Precis som med böcker kan de mycket väl ha en period när det "slukas" för fullt, men varför skulle det vara så negativt? Anledningen till detta är ju att de tycker det är så himla kul! Mer "pedagogiskt" (gillar inte det ordet trots att jag är pedagog själv *ler*) kan det ju inte bli... Barn som har roligt - lär sig!
 

Det farliga boken m.m.

Skrivet av  Callowai
Javisst ansågs det förr jättefarligt att läsa vissa böcker, främst romaner. I slutet av 1700- och början av 1800-talet pågick en intensiv debatt om romanläsning. De åkommor som "svaga" individer (kvinnor och ungdomar) skulle drabbas av vid romanläsning liknar de åkommor som datorspel av vissa anses orsaka.
Och till sign. "Lås datan..." (det heter förresten "dator", data är detsamma som "fakta, uppgifter", en felskrivning som här blir komisk eftersom du ju förblandar apparat med apparatens innehåll) återigen; skyll inte på apparaten utan på innehållet. Min son får hellre spela "Pettson i snickarboden" en halvtimme på datorn (och konstruera roliga uppfinningar m.m.) än jag läser "Sagan om Babar, den lilla elefanten" för honom; den senare har ett imperialistiskt budskap som jag anser mer "skadligt" än att konstruera byggmodeller på en skärm.
 

men hallå!!

Skrivet av  för datorn!
håller inte med dig! Barna lär sig så mycket med
hjälp av bra cd-skivor idag. Det är ju Du som skaffar
dem materialet. Så då kan Du ju påverka vilka cd
som är bra, eller hur? Sedan ska man NATURLIGTVIS
bestämma hur länge och hur ofta de sitter vid
datorn.
Sitter mina barn och tittar på TV vill jag inte att
de går direkt från Tv till dator, antingen eller
säger jag. Jag vill självklart inte att de sitter
och ugglar framför en skärm jämt oavsett om det är
TV eller datorn. Så visst, jag tycker datorn är ett
utmärkt läromedel och nyttigt att kunna. Men man
ska ha kontroll på hur länge och vad de gör.....
 

Bra skrivet

Skrivet av  Marie
Jag håller helt med dig - nattugglan - Du uttrycker allt jag känner i detta ämne.
Jag tycker inte heller att det är något fel att barn sitter framför datorn. Man kan naturligtvis begränsa tiden de sitter där, men visst är det lärorikt. Barn behöver naturligtvis vara ute och leka och sporta och busa också.
Vad är det för tidsålder vi lever i? Jo, dataåldern. De skall växa upp i ett samhälle där ytterst få arbeten inte har datorer till hjälp. Datorer har blivit en del av vardagen. Varför förbjuda detta?
 

Varför förbud???

Skrivet av  LB
Då kan man ju förbjuda allt som har med skärmar att göra hemma. TV"n också. Det är ju ändå du som skaffar programmen till datorn. Inte barnet. Då är det ju också du som har en inblick i vad ditt barn har tillgång till på datorn.

Ja, visst finns det en uppsjö av rena spel till barn, men det finns också oerhört många riktigt bra pedagogiska och kunskapsgivande program att fylla datorn med. Min son har lärt sig massor av datorn och då får han definitivt inte sitta obegränsat. Max 1 timme/dag, men oftast så kanske det blir 3-4 timmar/vecka om ens det. Han är jätteduktig på att styra den tiden själv och det är faktiskt sällan jag behöver stoppa honom. Som 3-åring visste han t ex vad en romb var och både cirkel, triangel och kvadrat. Onödigt för en 3-åring kan tyckas men allt som lärs in under lekfulla former är ju bra eller hur?

Några rena spel fick han inte förrän han fyllt 6 år och då är det enbart ett bilspel då han har ett stort bilintresse.

Och "arbetsplatsen" vid datorn kan man med ganska enkla medel ordna på ett mycket ergonomiskt sätt. Om man dessutom inte tillåter obegränsad tid framför den och barnet varvar med andra aktiviteter så är inte en stund vid datorn sämre än en stund framför tv"n eller med en serietidning.

Låt ditt barn sitta vid datorn om det är intresserat men styr hårt vilka program han får använda. Levande böcker har massor med mycket bra och pedagogiska program. En del till riktigt bra pris dessutom.
 

inte svart eller vitt...

Skrivet av  Lotta
... datorer, tv och spel för ju också gott med sig. Men måste alltid kombineras med andra aktiviteter som att läsa och tala med sitt barn. Allt är väl utvecklande på sitt sätt.

Men visst kan man känna sig orolig ibland. Vår femåring; en flicka, är totalt speltokig. Hon spelar avancerade tv och dataspel som sonen som är 12 nyss lämnat bakom sig. Hon lär sig helt själv genom try and error, ett slags mönster inlärnings beteende. Hon spelar även schack; slår sin mamma förstås.

Om hon inte får spela ( kan ju använda som bestraffning vid behov; datspels el tv spelsförbud funkar bra på våra barn) så konstruerar hon egna små spel. Dessa kan vara ihopvikta lappar i en bröd korg som man ska ta och få par utav.

Så om barnet är intresserad av spel och du förbjuder dataspel så kommer barnet ändå att vilja spela, endast kreatviteten sätter stopp. Föräldrarnas uppgift är väl i så fall att balansera upp det hela.


Lotta mamma till två speltokiga barn plus speltokig fader( ni ska bara höra hur det låter ibland hos oss; strategispel på datorn, TV-spel på ett barnrum och annat dataspel på ytterligare ett barn rum.... )
 

Datorförbud??

Skrivet av  Lena
Vet inte om jag helt kan hålla med dig.
Jag har ens on på 4 år som tycker det är jättespännande med datorn och han får spela under "ordnade former" Naturligtvis sätter vi stor vikt vid att sitta och prata med honom om vad som hänt under dagen, det skall ju inte vara någon barnvakt.
Tittar ditt barn på video? Där är en lika stor bov i så fall, tycker jag, om inte större? Vid datorn är de åtminstone interaktiva, de gör något under tiden, vid tv"n så sitter de ju verkligen bara och glor, men ditt barn kanske inte tittar så mycket på tv. Jag tycker det är fascinerande att se att barn snappar åt sig så mycket och lär sig så otroligt snabbt och har man bara rätt spel och man gör det tillsammans med barnen så ser jag inga fel i att låta dem sitta vid datorn. Det är ju bara ett nytt redskap i vår tids utveckling. Istället för papper och kritor ritar de i något program osv, det behöver inte vara fel.
 

Jag håller med dig!

Skrivet av  Pojkmamma
Återigen blir jag så glad när jag finner en "själsfrände", som inte tror att barn måste sitta framför en tv eller dator "hela dagarna"!!! Vi har inte skaffat någon dator hem, för att slippa ifrån diskussionerna. Jag tycker inte att mina barn som är 4 och 2 behöver sitta framför en dator än. De lär sig tids nog. De lär sig mycket ändå, genom att vi pratar med dem, genom att vi läser med dem/för dem, genom att vi ger dem vår tid! Måste en 3-åring veta vad en romb är? Vi är även mycket begränsade i vad barnen får se på tv - Bolibompa började vi med i höstas, när äldsta barnet var 3,5 år. Nu får han även se typ Emil på fredagar och Disneydags på lördagar (som han älskar, medan jag tycker att "Timon och Pumba" är hur dumma som helst...). Ingen helgmorgonstv hos oss. Det är väl bättre att gosa i sängen hela familjen eller äta frukost ihop och prata. Varför måste barn aktiveras med tv/video/dator? Vad är det för fel med att prata med dem, rita med dem - de kan lära sig både skriva och räkna utan dator och med hjälp av papper och penna. Faktiskt! Så det är ingen ursäkt för att sätta dem framför datorn! Är det inte så att vi föräldrar idag är så trötta (det tar på krafterna att stressa på morgnar, stressa på jobbet, stressa hem, fixa, dona och ordna hemma) att vi inte riktigt orkar ge våra barn den tid som vi egentligen skulle vilja? Så kan jag känna i alla fall. För visst skulle det vara himla skönt - för mig - om barnen satt vid datorn/tv:n/videon så jag fick ta det lugnt, ta en kopp kaffe och bläddra i en tidning och "glömma" ungarna, dammråttorna och tvätten för en stund.
 

Ursäkta men kan du inte läsa liiiite bättre!

Skrivet av  LB
Jag skrev för det första att veta vad en romb var kunde tyckas onödigt för en 3-åring. Jag skrev inte att jag tyckte han BORDE veta det vid den åldern!

För det andra så skrev jag dessutom att min son sitter max 1 timme/dag vid datorn och att det många gånger endast blir 3-4 timmar/vecka! Det kallar inte jag för "hela dagarna" som du skrev!

Dessutom så läser jag svåra kapitelböcker för honom (typ Harry Potter m.m) och det går jättebra! Han är 6 år!

Jag ger honom massor med tid då jag är hemmamamma. Han får både leka och busa i massor!

Däremot får han inte titta på sådant skräp som Disneydags!
 

Varför måste det ena utesluta det andra??? -imt

Skrivet av  bist
Det är väl inte så att man "sätter" sitt barn framför datorn. Om du visste hur många gånger sonen vill spela när jag håller på med mat, men kruxet är att han måste ha hjälp av mig att komma igång vilket gör att jag - om han ska spela - måste gå ifrån det. Så några kaffepauser under tiden är det inte tal om.
 

Oops, det blev mer text, jag var visst lite för snabb där. - imt och nu st

Skrivet av  bist
.
 

Hmmm?

Skrivet av  Trillian och Saga 990403
Citat: \<\;i>"För visst skulle det vara himla skönt - för mig - om barnen satt vid datorn/tv:n/videon så jag fick ta det lugnt, ta en kopp kaffe och bläddra i en tidning och "glömma" ungarna, dammråttorna och tvätten för en stund." \<\;/i> \<\;b>När min dotter ser på tv eller sitter vid datorn sitter jag alltid med henne och förklarar vad som händer. \<\;/b>Möjligtvis händer det att jag "utnyttjar" teletubbies för att kunna vika tvätt någon gång, eller tom duscha (teletubbies är såpass harmlöst att man inte behöver förklara så mycket - jämfört med Disneys oförklarliga våld).
Barnen vill göra som föräldrarna gör, och eftersom jag jobbar med datorn relativt mycket, vill såklart även min dotter testa att sitta vid den lite!

 

Behov och behov...

Skrivet av  Lås upp datorn för dem som är intresserade!
Inte låter jag min dotter använda datorn för att jag tror att hon har ngt slags grundläggande behov av det...

Men hon är intresserad och tycker att det är roligt, varför förbjuda henne? Däremot var jag ett tag inne på det här med tidsbegränsning, men när väl nyhetens behag lagt sig har hon själv balanserat upp det där. Hon sätter sig någon eller några gånger per vecka och sitter 30-60 minuter (max) sedan stänger hon av och gör något annat.

Att hon dessutom lär sig en massa saker får man väl bara ta som en "bonus", men det gör hon ju även när hon leker, läser, pratar osv...

Min dotter är snart 3 år och har mycket fantasi och kan sysselsätta sig själv långa stunder i invecklade låtsas-lekar och rollspel, så hennes kreativitet har inte hämmats av datoranvändandet. (Många tror att datorn har den effekten.) Snarare tror jag att hennes begreppsvärld, tänkande och slutledningsförmåga har påverkats positivt.

F ö delar jag Nattugglans inställning om datorn allt för ofta ses som "Antingen är det _så_ hemskt. eller också är det _så_ pedagogiskt och bra." (svart/vitt-tänkande) Det finns flera nyanser av grått oxå!

Det tycks också finnas ngn slags romantisering kring det dator/TV-lösa livet. Att man har bättre livskvalitet, bättre kontakt med barnen, man ÄR mer med barnen. Och det där tror jag är hyckleri och självbedrägeri. Man kan skita i barnen hur mycket som helst utan dator/TV, och "ta det lugnt, ta en kopp kaffe och bläddra i en tidning och "glömma" ungarna". Precis som att man kan låta barnen se en film _och_ göra meningsfulla saker med barnen samma dag.




 

varför det?

Skrivet av  bist
Jag hoppas du inte direkt drar slutsatsen att barn som får använda datorn inte kan räkna till 15 (min fyraåring kan räkna till 20 om det nu ska jämföras:) -på två språk dessutom eftersom vi bor i ett engelskspråkigt land).
Och jag hoppas att du inte drar slutsatsen att de barn som får sitta vid datorn har föräldrar som inte är engagerade i sitt barns utveckling. Vi leker och läser och spelar "vanliga spel" med vår son, likväl som att han ibland spelar spel på datorn.

Varför tycker du att barn under sex år ska förbjudas att använda datorn? (Och varför ska gränsen sättas just där?)

Själv ser jag hellre att min fyraåring sitter vid datorn och jag vet vad han håller på med, än att han sitter vid teven där jag inte har lika bra koll.

Ang. "...den löjliga åsikten att de lär sig så oerhört mycket av att sitta och spela spel... " . Det stämmer faktiskt, _men_, bara så länge föräldrarna är engagerade tror jag, dvs precis likadant som med allt annat.
 

Det är inte mediet utan innehållet....

Skrivet av  Callowai
...som kan vara "olämpligt". Detsamma gäller ju t.ex. TV. Men TV kan vara mer passiviserande. Ett bra och lärorikt dataspel för en fyraåring kan tillföra mycket, dessutom lär sig barnet umgås med datorer på ett naturligt sätt som blir svårare med åldern. Min fyraåring har några "bra" dataspel som han älskar (men får för den sakens skull inte sitta framför skärmen hela dagarna, vilket han inte heller vill) och kan "trots det" (anspelar på ditt inlägg om din sons räkneförmåga) räkna till 50. Bra dataspel kan tvärtom uppmuntra till inlärning, att det skulle vara "löjligt" tyder tyvärr på viss okunskap om den rika floran av både utmärkta och undermåliga dataspel som finns. Dessutom finns det undermålig litteratur för små barn (själv minns jag indoktrinerande kommunistiska och socialistiska barnböcker från min ungdom om hur kul det var att bo i Kina...), jag tycker att du istället har en romantiserande bild av böcker (och här uttalar jag mig som fackman eftersom jag just nu forskar kring detta). Men du kanske väljer sonens böcker med omsorg - och isåfall tror jag du är fullt kapabel att (om du vill) välja dataspel med omsorg. Som sagt: kolla innehållet, vilket även gäller för TV-program, video, böcker - ja till ocfh med lekkamrater. Den mesta "skiten" min 4-åring lär sig kommer faktiskt från barn på dagis vars föräldrar uppenbarligen är mindre noga med vad deras barn ser på TV, vilka dataspel de spelar etc.
 

Allt låter så enkelt...

Skrivet av  agneta
Vill bara tala om att livet alltid inte går som på räls. Två av mina tre barn skulle ha jättesvårt att klara sig utan datorn. Den är till stor hjälp för dem. Med jämna mellanrum åker vi också till en specialpedagog för att plocka fram program som passar just för dem. Visst gör vi allt annat också...vi läser, pusslar, spelar brädspel osv, men nästan varje dag sitter vi också gemensamt framför datorn och tränar. Önskar att man kunde se till att alla barn har olika behov och därför ska behandlas därefter!
 

Den Farliga Boktryckarkonsten

Skrivet av  Annika60
Jag vill minnas att det förfasades en del över Gutenberg också när han kom med sitt påfund. Hur skulle det se ut om vanligt folk började läsa böcker...
Jag har aldrig begripit mig på det här med att datorer i sig skulle vara hemskt - eller en slags frälsarpryl heller för den delen.
Datorn är bara en död maskin som man kan fylla med rätt mycket olika innehåll utifrån tycke och smak: Utvecklande grafikprogram, utmanande spel - som man kanske delvis själv får programmera - eller ren skit i form av pang-du-är-död-och-blodet-skvätter-spel.
Jag är betydligt mer intresserad av att ha koll på vad mina barn gör med maskinen än att förfasa mig över att de sitter framför den.
Jag har sett barn med flerfunktionshinder, barn som aldrig kan lära sig att ens hålla i en penna eller bok - som kunnat arbeta med t ex form och färg med hjälp av en anpassad dator. Men du skulle kanske hellre förbjuda de barnen att rita före skolåldern, bara för att möjligheten hos dem är knuten till ett annat medium - datorn - än de kritor du omhuldar? Datorer är ju så läskiga...
Jag hittar tusen gånger hellre mina ungar framför ett stimulerande spel än framför den dynga som visas på TV.
Det vore mig dock fjärran att förfasa mig över själva maskinen, televisionsapparaten. Jag och barnen har haft en massa trevliga upplevelser framför bra TV-program lik väl som jag har suckat trött över all smörja. Men det är ju innehållet det är fel på. Inte maskinen.

 

Är man i socialgrupp ett

Skrivet av  AJ och Lilla aj
ska man inte ha televisionsapparat.
Så sa en bekants bekanta i slutet på 50-talet.
Å jag som har tre...
 

min femåring

Skrivet av  molle
Har aktivt använt datorn sedan han var ca tre år.
Han har klarat Casper, Krakelspektakel ABC och Den galna dammsugaren, Toonstruck, Rosa Panter, Bamses cirkus, Train town och Pelmanism sat testat Sim spel som simpark, sim stad. Han använder Paint och Word där han skapar och skriver. Desutom loggar han in på internett mmed vuxen för att lete info om t.ex Lego eller barn program.
Desutom läser han enklare ord och skriver i sin arbets bok, arbeter med ord memmory och tal övningar för sitt tal handikapp samt övar bokstavs former allt på eget insiativ men med stöd av oss och logopeden. Vi läser var kväll nu Harry Potter och Pelle Svanslös.
Pratar sjunger och diskuterar mycket samt ser på både tv, video och bio när det finns möjlighet.
Vardagar 16.00 ser vi på BBC prims barnprogram efter förskolan.
Hans syster nu tre och ett halvt har inte samma intresse för ord och bokstäver gillar inte heller datorer eller tv. Hon leker hällre med lego och bilbana eller lägger pussel och ritar.

Utan dator hade han inte haft ett lika stort ordföråd eller varit lika duktig på att ljuda. Pasiv av dator? det är upp till föräldrarna.
 

Dator del i leken

Skrivet av  Dator sen 1983

















Mina barn har fått använda dator när de vill, om de leker och göra andra saker ibland också.
Jag tror dottern var åtta år, hade kompisar här, jag hörde att de spelade pingis i källaren, så jag tänkte att jag kunde sätta mig vid dator utan att vara ivägen.
När jag kom till dator var den igång, dom förde protokoll i Excel över pingisresultaten. Jag tycker det är bra nyttjande av datorer.





 

min två 1/2-åring kan också alfabetet!

Skrivet av  
...Det har han lärt sig på CD-romskivan "fem myror..."
 

Förlåt men...

Skrivet av  
inte tror jag att ett barn på 2 1/2 år kan alfabetet utantill......?

Tänkte du sätta honom på KTH som 10-åring då eller?
 

nej...inte KTH

Skrivet av  
...varför skulle jag det? Han är en normal liten kille och inget litet geni. Jag har inget behov av att göra honom till nåt heller.
Självklart blir man bra på det man övar på. Vissa jämnåriga killar kan olika bilmärken som rinnande vatten, men det anses inte lika konstigt. Det här är inte märkvärdigare.
 

vad är det för taskig kommentar

Skrivet av  bica
Vissa barn lär sig alftabetet, vissa kan räkna långt, min lillebror kunde i samma ålder hur många olika bilmärken som helst. Barn är olika och lär sig olika saker. Är det lika konstigt att 2,5 åringar kan sjunga sånger utantill?
 

Vissa barn lär sig tidigare...

Skrivet av  Inget geni
...jag kunde räkna "riktigt"när jag var knappt tre år (dvs jag förstod hur räknesystemet var uppbyggt och kunde när jag väl lärt mig räkna till 100 räkna så länge som jag orkade) och läsa utan att ljuda och staka mig när jag var fyra (och skriva fast med extremt dålig handstil)... Det ansågs vara "rätt så tidigt", men det finns \<\;i>alltid\<\;i> barn som är ännu tidigare! Kan du inte glädjas med dem i stället för att i din avundsjuka visa hur dumdryg du är
 

Lagom är bäst!

Skrivet av  Trillian och Saga 990403
Är det t ex "sämre" när min dotter tittar på fotografier på datorn än när hon bläddrar i fotoalbumet?
Förr var ju böcker "farliga"... onödigt vetande.... man kunde få dålig syn om man läste för mycket mm.
Min dotter som är två år sitter vid datorn ca 1 timme i veckan (eller kanske en och en halv om någon av oss är hemma med henne på en vardag). Vi har ett program som hon kan styra själv och lära sig färger och siffror. Men oftast vill hon spela musik (lyssna på astrid lindgren visor) samtidigt som hon tittar på fotografier.
 

Artiklar från Familjeliv