Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Är det bara jag...

Skrivet av Issy
som tycker att Teletubbies är ett fruktansvärt dåligt barnprogram. Jag vill inte göra någon ledsen om det skulle vara någon som tycker att det är jättebra, men varför pratar de babyspråk? Varför beter de sig så att man misstänker att det är något allvarligt fel på dem? Varför finns det ingen handling? Tubbiebjöd...Lalahatt...Dipsydumihuvet. Skulle vara intressant att höra om det finns någon som tycker det är bra och i så fall varför?
Svar
Tycker det är bra
Jag tycker programmet är bra då det vänder sig till mindre barn och då de pratar på deras nivå.
Inte för att mindre barn inte förstår "riktigt" språk, det är inte så jag menar, utan det är ett språk som de direkt kan ta till sig för de tror att det är en jämlik, en jämnårig som pratar.
Kan inte begripa varför allt hela tiden måste vara så trovärdigt, så "riktigt", så pedagogiskt att det blir tråkigt.....
Skrivet av  Jessica
Ok!
Jag vet inte direkt om det är pedagogiska barnprogram jag söker. Det är nog mer så att jag tycker att Teletubbisarna är ovanligt korkade. Varför är de bra förebilder? Eftersom det finns Teletubbieskläder, dockor m.m, måste det ju vara meningen att barnen ska vilja likna dem. Mina barn hade bättre ordförråd när de var 1 år än Teletubbisarna har. Eftersom TV4 har visat skiten varje morgon, hela sommaren, förstår jag ju att det måste finnas en publik. Jag respekterar naturligtvis din åsikt och speciellt din motivering i alla fall.
Skrivet av  Issy
Visst, men
om de nu vänder sig till mindre barn varför är då filmen i mitten riktad till de större barnen?? Teletubbies målgrupp är barn i åldern 1-3 år, men filmen är för åldersgruppen 4-7 år....
Det är de ekvationen jag inte får ihop, vi(mor och far) har alltid varit emot detta program, men vår dotter på nu 9 månader älskar att titta på dessa koko-figurer och "dansar" till musiken...
Fram för bättre barnprogram för små töser och pojkar!!
Min lilla gillade Nu är det Nu... när hundarna kom i bild.... måste vara för de är så stora och har så stora ögon....
Skrivet av  ulrikaP
Håller med dig
Filmerna de visar mitt i programmet år dels för fel åldersgrupp och dels väldigt tråkiga. Min son 2år, börjar alltid att uttråkad leka något annat när filmen kommer. Men han ÄLSKAR Teletubbies
Skrivet av  Linus
Eftersom programmet
riktar sig till riktigt små barn är det kanske inte så konstigt att du som är vuxen tycker att det är dåligt. Du är ju precis inte målgruppen. Fråga barnen istället.
Mina föräldrar tyckte att programmet Ville, Valle och Viktor var förskräckligt när jag var liten. Men vi barn tyckte att det var jättebra. Barnprogram skall inte i första hand roa vuxna.
Skrivet av  Protan
Där har du ju en...
...viss poäng förståss. Det är inte jag i första hand som ska roas. Jag gillar i och för sig att titta på barnprogram och tycker att det är kul om jag roas lite i alla fall. Teletubbies är väl inte mina barns favorit direkt men de har tittat nu i sommar. Jag tror att de riktigt små kanske tycker om det eftersom det är fina figurer, mycket färger, musik och sådant. Däremot är jag övertygad om att även de riktigt små uppfattar språk och tal långt innan de börjar prata, och så ska de sitta och lyssna på det där dravlet då. Kul att höra vad andra tycker.
Skrivet av  Issy
Hörde någon som berättade...
... att det var utvecklat efter någon speciell sorts pedagogik med massor med vetenskap bakom, så. Ja, jag vet faktiskt inte vad det var för pedagogik, det var min kompis som är lärare som hade ondgjort sig över programmet och fått detta berättat för sig. Någon som vet mer än så? Min 8 månaders dotter tycker allt utom filmerna är mycket fascinerande..
Skrivet av  JessicaF
Intressant...
...jag har inte hört något om detta, men det vore ju nästan kul om det är så :-)
Skrivet av  Issy
Jag tror..
Att de bygger på återupprepandet. Barn som är små älskar ju att höra samma saga om och om igen. Det är så med teletubbies med att mycket upprepas och enligt forskning och pedagoger så är det sånt små barn tycker om. Sen är färgerna gjorda för att det ska fånga små barns intresse och babyspråket är för att de ska identifiera sig. Ni har väl läst Max böckerna? Sen finns det ju skilda åsikter huruvida vi ska prata babyspråk med små barn. Jag läser till lärare och när jag läste litteraturvetenskap så pratade vi om teletubbies faktiskt och det var mycket det här om upprepandet påminner om sagans uppbyggnad. Min son som är åtta månader älskar teletubbies, inte när det är filmerna men när tubbisarna visar sig. Han sitter som trollbunden då.
Skrivet av  maud
Vad man kanske inte tror...
..så ligger det väldigt mycket pedagogik i programmet, mycket forskning ligger tydligen bakom. Läste det i Aftonbladet (tror jag det var). Först gillade jag inte heller Tubbiesarna, men efter att ha läst repotaget så förstod man lite mer.

För att ta ett exempel så kommer solen (med bebisansiktet) fram då och då för att barnen känner igen sig själv i solen. Bebisen i solen är glad för att visa barnen att det är ett glatt program som man blir glad av. De kan idetifiera sig med solen, bebisspråket osv osv. Filmerna visas två ggr för att små barn tycker om upprepningar, och för att barnen kan ha svårt att både lyssna och titta samtidigt. MEnjag håller med den talare högre upp som tycker att filmerna riktas mot äldre barn än vad själva Tubbiesarna gör.

Visst, jag är inget fan av Teletubbies, men om man kollar sig omkring så är det INTE många barnprogram som INTE innehåller nått slags våld eller svordomar, TYVÄRR! Så på det viset är ju Tubbies ett väldigt snällt program. Men när jag läser det du skriver om "dumihuvet" blir jag förvånad och besviken. Säger de verkligen så?

Nå nå, hur som helst har det varit ett väldigt uppskattat program hemma hos oss...när de var mindre.
Skrivet av  Pochis
Åh förlåt...
...jag skulle inte ha skrivit det. De säger inte så. Det var nog snarare min egen tolkning. Om det är som flera här har sagt kanske jag får sluta att reta mig på dem. Jag kommer nog aldrig att gilla programmet men kanske förstå meningen bakom lite bättre.
Skrivet av  Issy
Annat på engelska
Det är fler som precis som du och jag har konstaterat att "magfilmerna" är riktade till lite äldre barn. Men har ni tänkt på att filmerna är annorlunda om man lyssnar på engelskan "bakom" de svenska rösterna. På svenska är det barn som berättar i tredje person vad barnen i filmen gör, men på orginalspråket är det barnen i filmen som själva berättar vad de gör och ska göra. Kan det ligga något i det?
Skrivet av  AlicePuh
Gillar det inte heller..
Jag gillar inte själva idén med Teletubbies. Såg lite av ett program om det. Det är gjort i England och specialinriktat till barn i 2-års åldern så den gruppen också skulle börja titta på TV. De hade upptäckt att det inte fanns några program som var specialinriktade till denna åldersgrupp.
Minns inte vad de sa om pedagogiken bakom programmet.
Skrivet av  M
Läste en intevju med den som skapade figurerna
Och det var för att hon tyckte det saknades något bra TV-program för de riktigt små. Inte för att de locka de små.

Jag har för mig att hon hade arbetat med barn väldigt länge.

Men en sak vet jag, Teletubbies är inte skapade av BBC utan av en kvinna som sedan lät BBC producera det
Skrivet av  Mamma Erik
Mina barn älskar dem
De sitter som klistrade, och det tycker jag är OK, det handlar ju om ett program som faktiskt är för dem. (De är 2½ och 1 år.) Till skillnad från flera andra här gillar de filmerna också. Men Teletubbisarna är ju bäst. Jag tycker inte om babyspråket, men jag överlever...
Skrivet av  Linn
Jag tycker det är ganska okej faktiskt
Kanske inte ett dröm barnprogram men mina tvillingtjejer som är 11 månader skiner upp som två solar och kryper fram till TVn när programmet börjar och så sitter de och tittar tills de små filmerna börjar och så tappar de intresset. Jag håller med den person som sa att filmerna riktar sig till äldre barn än själva programmet gör. Som sagt programmet roar de små som skall se det och det är väl ändå huvudsaken. Alla kan ju inte tycka om allt och så länge det är snällt och icke våldsamt så är jag nöjd. För övrigt tycker jag det generellt är ett dåligt utbud på barnprogram som inte är teckade och stimmiga och för lite större barn.
Skrivet av  Jensita
Visst är den dålig...!
jag håller med dig,
jag tycker också att programmet är dålig och figurerna får mig att tänka på människor som har leggat under vattnet en tid....(jag vet, det låter morbid men så är det)Dock, det som stör mig mest är bebyspråket som talas-jag anser nämligen att man skall prata "rent" med barn-hur små de än är. Sen är den ju väldigt tjatig och fånig. Dock- min tvååriga dotter ÄLSKAR programmet så det är bara att stå ut...kanske är att den är okomplicerad, figurerna ser ut som babysar och de kräver inte mer engagemang av tittaren än just handlingen som visas, kanske är de glada färgerna som programmet har...eller babysolen-min dotters favorit.
Jag skulle tro att programmet i sin enkelhet så är den lät att förstå för våra små och kräver inte så mycket. Dock tycker jag att de borde prata rent! Enkelt men förståeligt.
Skrivet av  Tycker inte om Teletubies
Visst ska man prata rent till barnet som förälder
Men Teletubbisarna pratar i samma nivå som många barn precis som när barnet kanske pratar med en kompis!
Alla kompisarna till barnet pratar väll inte heller så rent alla gånger.
Skrivet av  Marie & Isak
Jag har totalt missat det!
Har aldrig sett ett avsnitt av Teletubbies, inget av våra TV-älskande barn har heller sett det! Det måste gå samtidigt som något som de gillar bättre... Visste inte ens att det gick i TV nu.
Skrivet av  Helena V
09:30 vardagmorgnar - TV 4... (imt)
...
Skrivet av  Jessica
är det bara jag....
jag tycker det är ett gulligt program, min son älskar att titta på det och då speciellt när babysolen skrattar, då skrattar han också.
Jag förstår visserligen inte heller varför de pratar babyspråk och skuttar fram som de gör men så länge min son tycker om det så bryr jag mig inte om det.
De är söta att titta på och det bästa av allt är det inte är några otäcka bilder och ljud i programmen.
Min son (1år) blir rädd när det dånar och pangar på TV.
Skrivet av  Camilla
Teletubbies!
Min dotter gillar dem, och jag tycker att det är ett bra program för små barn (om de nu ska se på tv överhuvudtaget, men det är en annan fråga!)

De kramas och hjälper varandra och är snälla hela tiden, det är väl bra saker att influeras av när man är liten!?
Mest gillar min tjej filmern med riktiga barn, och att dom är äldre är bara fascinerande för henne. De flesta små barn ser och lär av större, och älskar att vara med större barn.
Anna
Skrivet av  Anna
Små barn älskar det stora barn (vi) tycker ofta som du
Jag tyckte nog lite som du tills jag förstod att dom minsta verkligen älskar sina Teletubbies.
Tempot är långsamt för att dom små barnen kan följa med, upprepningarna detsamma färgerna, formerna och det dom säger typ : Titta e det?? Är precis vad en liten hänger med och kan ta till sig.
Så jag har helt ändrat uppfattning Teletubbies är suveränt för minstingen.
Skrivet av  Lala:-))
Ett bra småbarnsproramm...
Hur gamla är dina barn? eftersom du reagerat på att Teletubbies sänds varje förmiddag bör du ha barn i"barnprogrammsåldern".Min dotter är snart 17 månader och hon fullkommligen älskar de där små varelserna hon kommer springande och sätter sig i sin fåtölj och sitter där under hela programmet,utom när de visar "magfilmerna". Du irriterar dig på hur Tubbiesarna pratar, visst kan det vara irriterande med detta UPPREPANDE bebisprat det håller jag med om men har du tänkt på hur små barn pratar? Barn har fantasi, de är nyfikna och vill veta och för att barn ska lära sig krävs upprepningar eller hur, eller vet dina barn vad tex smörgås är första gången du säger det? Berättande rösten och bebisspråket är på barns nivå det är därför barn tycker det är så kul. Jag har flera kompisar med barn i samma ålder som min dotter och jag är också barskötare och har jobbat med barn.Jag vet att de barn i den åldersgrupp, alltså Ca 1-2 år, som Teletubbies är riktat till, älskar det men av alla dessa barn vet jag inte många som sitter kvar när de visar "magfilmerna" för de är inte på samma nivå.
Personligen tänkte jag som du till en början, mest för att jag tyckte det var jobbit och inte orkade lyssna på tjatet men när jag fick Saga och märkte att hon tyckte det var jättekul satte jag mig ner brevid henne och funderade över varför barn gillar det och ändrde uppfattning.Teletubbies är riktat till SMÅ barn och det är ett pedagogiskt småbarnsprogram, borde finnas fler sådana.
Skrivet av  AlicePuh
De är...
...i åldrarna 3-6 år. 6-åringen är för stor men 3-åringen tittar ibland. Hon gillar inslagen bäst, tvärtom mot de flesta små barnen alltså.
Skrivet av  Issy
STÄNG AV ISTÄLLET! 1-2 åringar behöver inte TV.n! imt
.
Skrivet av  linn
3-6 år sa jag ju!
Dessutom skulle de nog bli ganska sura om jag bara knäppte av tv:n mitt framför näsan på dem, om de vill titta. Det skulle jag också bli.
Skrivet av  Issy
Jag struntar i om jag....
tycker det är bra eller dåligt,självklart tycker jag inte om att de inte kan pjata som folk men min son på snart 2-år blir överlycklig,det bara lyser i hans ögon då vi sätter på filmen,det är det enda han vill se,så varför inte,bra mycket bättre än cartoon iallafall,och fungerar alldeles utmärkt som "barnvakt" då jag tar hand om bebisen....
Skrivet av  jonna med max9911 och lucas 010616
Inte bara du
Varken jag eller mina killar gillar Tubbisarna. Äldsta killen fick låna ett videoband av en kompis. Han tittade mycket fundersamt. När det var slut frågade jag om han ville titta igen. Neej inte bra, sa han då. Minstingen gick när det visades film i magen på en av dem. Figurerna i sig har jag inget emot men resten...
Skrivet av  busemor