Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

4 år och fast vid datorn

Skrivet av Stina
Hur ska jag göra nu? Ska jag förbjuda eller gör det bara saken ännu mer intressant? Hon kan sitta i timmar med olika dataspel, mest Minsting och Lekis (från mcDonalds), Kunskapslandet och Findus och Pettson i snickarboden. I början när jag såg hur snabbt hon lärde sig alla siffror och bokstäver, och hur duktig hon blev att hantera datorn, så tyckte jag mest att det var bra och utvecklande, men nu ska hon sitta där varje dag, och oftast blir det några timmar.
Tänkte att jag som förälder aktivt måste ta tag i detta och erbjuda henne andra aktiviteter. Frågade idag om hon ville måla med sina färger som hon fick i julklapp, men det ville hon inte. Baka muffins ville hon däremot, men när det var klart så var det datorn som lockade i alla fall.
Det är också så att det är mitt eget fel att det gått så här långt, eftersom jag nyligen var gravid och hade diverse krämpor, samt att jag även var väldigt trött, så jag tyckte ibland att det var skönt när hon satt vid datorn en stund så att jag kunde vila. Nu har hon fått ett syskon och min kropp börjar återhämta sig. Bebisen tar en del tid men nu känner jag i alla fall att jag har ork att bry mig om hennes datorvanor, men jag vet inte i vilken ände jag ska börja!
Svar
Svarar ovanför IMT
.
Skrivet av  Linda
motboken
fick motboken av maria Borelius i julklapp suverän "föräldrabok" den tar bla upp just detta. läs den!
Skrivet av  lärare
Ska försöka...
...få tag i den boken. Tack för tipset!
Skrivet av  Stina
Min dotter...
fyller snart 3 och har perioder när hon väldigt gärna vill spela mycket på datorn. Vi har inga som helst regler för det. Hon kan bli som besatt när hon får prova nåt nytt spel och då vill hon spela jämt och ständigt. Sen tröttnar hon faktiskt till slut och vill inte spela mer, ibland på många veckor. Jag tror att hon är fri att tröttna på datorn just för att vi låter henne sitta när hon vill.

Dessutom vet jag att jag skulle få total-spatt om någon kom och försökte begränsa min datoranvändning till ett visst antal timmar...

Precis som du försöker jag locka med alternativ om jag tycker att det får räcka med datorspel. Det fungerar olika bra olika gånger, oftast beroende på hur energisk och entusiastisk jag själv är. Man får vara lite uppfinningsrik med förslagen och det är klart att ibland orkar man inte det men i så fall orkar man väl inte bråka om regler heller?

Sen tycker jag att man ska fundera på _varför_ man inte tycker att barnet ska sitta vid datorn... annat än "det kan väl aldrig vara bra". Skulle man känna annorlunda om barnet satt och tittade i en bok eller byggde med lego? Enligt mig borde det inte vara någon skillnad.

Däremot tycker jag att min dotter ska röra på sig ordentligt varje dag. Har hon gjort det så bryr jag mig inte om hon parkerar sig vid datorn sen. Annars försöker jag oftast vinkla mina förslag på alternativa aktiviteter mot fysisk aktivitet av olika slag... Jagas, sparka boll, hoppa i sängen - det är inte lika lätt på vintern som det är på sommaren!

På tal om årstider så märks det tydligt här hemma att datorn är bra så mycket mer populär när vi inte kan vara ute på samma sätt. När det inte var overall-tid så ville hon bara gå ut i stället.
Skrivet av  Mygga
Håller med!
Min dotter började sitta mkt redan vid 2 års ålder och är snart 4 år.

Precis som med filmer blir hon besatt av nya datorspel, kan sitta flera tim varje dag.

Men på sommaren är vi oftast ute och i sommarstugan där finns ingen dator...

Jag vet att hon inte blir "skadad" av det för hon funkar och gör annat då hon inte sitter där.

Hon lär sig MASSOR vid datorn! och precis som du säger, vaddå sätta upp regler "bara för att" en viss tid gått, det vill man ju inte ha själv...

Det är skillnad om de inte klarar och vill göra annat sedan som det inte är bra.
att de skriker och protesterar är nog ganska sunt då man vill ta bort dem, de har ju kul...och är uppslukade, samma "fenomen" uppstår ju med vad som helst man skall slita dem ifrån, lekplatser,bollhav mm mm.
Så det har ju inget med datorn i sig att göra att den skulle vara skadligare.

Det här med småbarn och större barn vid datorn är relativt nytt och så var det ej förr... det skrämmer många och många anser då att det kan aldrig vara bra...

Tänk om barnen mår väldigt bra av det!? stimulerar inlärning och hjärnan så de har lättare för annan inlärning också!

Jag låter henne sitta och även där som du säger, vi har inga regler och tillslut tröttnar hon, ibland sitter hon inte alls på några dagar.
och det hon lärt och snappat upp vill hon inte längre ha efter ett tag, det krävs nya svårare lösningar vartefter, det lär dem massor!

siffror,bokstäver,färger, motsatser, kvadrater,cirklar mm mm det är ju just biten att lära sig som drar för henne! samtidigt som hon är suverän med datorns funktioner mer o mer.

Vissa verkar tro (menar inte frågeställaren Tina) utan de som är helt är emot att de bara sitter som vid ett flipperspel utan mening.
Skrivet av  Mia
Kanske ser jag det med andra ögon...
...eftersom jag själv varit internet-beroende och även gått hos en kurator som var specialiserad på missbruk.

Eftersom min dotter bär på mina anlag så oroar jag mig ganska mycket. Jag var tvungen att begränsa min tid vid datorn. Jag var benhård mot mig själv, och efter en tid sade vi även upp bredbandet och började med vanlig uppringd uppkoppling istället. Då hade jag inte råd att sitta där 10 timmar/dag längre. Men jag var medveten om mitt problem, och det var jag själv som begränsade min datortid. Hade någon annan bestämt över mitt huvud så kanske att jag inte hade gillat det.

Därför tänkte jag att när det gäller min dotter så kanske det är en bättre metod av avleda istället för att förbjuda.

Kanske tycker ni att det är omotiverat att reagera på dotterns datoranvändande, men jag tror inte att ni hade tyckt det om ni hade haft min bakgrund.
Skrivet av  Stina
Stina!
Jag tycker inte att det är konstigt att du reagerar, särskilt inte om du har den bakgrunden. Däremot så tror jag att förbud och tidsbegränsningar sällan är någon bra idé. Men där verkar vi ju tycka lika - att avleda är bättre än förbjuda.

Jag känner liksom att det finns risk att det förbjudna eller hårt ransonerade blir extra attraktivt just för att det är förbjudet/ransonerat. Därför undviker jag den vägen.

Jag vet inte så mycket om Internet-beroende så jag vet inte om din dotter verkligen skulle ha högre risk att fastna i det. Däremot tror jag att just rädslan för att föra över ett visst beteende på sitt barn ibland kan öka risken att man gör det. Om man till exempel var väldigt blyg som barn och ens eget barn visar liknande tendenser så kanske man pressar barnet för mycket i sociala situationer så att det blir blygt bara därför.

Jag vet inte om det går att dra en sådan parallell. Vad jag vill ha sagt är att jag tror att det är vettigt att inte göra någon "grej" av det utan vara lite sådär subtilt manipulerande i stället ;-)
Skrivet av  Mygga
Med största respekt,men
JAG "köper" inte riktigt vilka "beroenden" som helst.

Jag tror att beroendet I SIG handlar om något annat,ett substitut för annat som tar sig uttryck i ett form av "missbruk" alltså har jag svårt att tro att BARN kan drabbas, det är för mig ett vuxenfenomen.

Men som sagt med största respekt för att du hade en jobbig tid och ett beroende, jag ifrågasätter inte att du INTE hade det.
Utan tänkte bara utifrån barnen och med det jag sagt så kan enligt mig inte barn drabbas av beroende i den grad som en vuxen. Det är skillnad på att bli "fast" av förtjusning,spänning och vilja lära/spela mer som barn än att som vuxen få ett "sjukligt" beroende trots att vi vet konsekvenserna och vet varför vi skall sluta i tid, att trots det fortsätta sätta sig i ekonomisk kris,försummar tid med barnen,familjen,hemmet,vänner jobb mm.

Men jag förstår att du blir orolig när du själv har varit så fast! men ja, för mig ligger det mkt långt bort att din FYRAåring skulle drabbas av samma som dig.

Skrivet av  Mia