Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Tv lär barn att supa och röka

Skrivet av Roxy
Jag är mamma till två tonåringar. Dom tycker att dokusåpa Big Brother är mycket bra tv program. Jag känner mig både maktlös och förtvivlad över att samhället inte reagerar kraftigare mot vad som visas i medierna. Kanalerna tar inte själva något som helst ansvar över vad barn och ungdomar ser på tv. Jag tycker inte att vi vuxna ska sitta stilla och acceptera det. För att hålla tv-tittarnas intresse, och för att det ska hända spännande saker, ger kanalen deltagarna mängder av sprit öl och cider. Resultatet är att svordomar, könsord och sex haglar i detta hus. Det söps kopiösa mängder sprit, de ramlar, spyr, kissar på sig, alla hånglar med alla och har sex. Om vi vill att ungdomarnas sprak och attityder ska bli bättre måste vi vuxna ta vart ansvar. Vi måste kräva att vissa program inte ska få visas överhuvudtaget eller att de åtminstone sänds sent på kvällen. Da kan jag som vuxen styra hemma vad mina barn far se. Jag tycker att sända sådan program tidigt på kvällen, mitt på dagen, på lör. 10.35-11.30, på sön. 10.35-11.30 då dom flesta barn tittar på tv. Har tv5 inget annat att erbjuda. Hoppas att fler vuxna kan ingripa och ställa krav på att medierna tar sitt ansvar ifråga. Sa att vi i fortsättningen slipper se program som är i klass med Big Brother.
Svar på tråden: Tv lär barn att supa och röka

Håller med fullständigt!

Skrivet av  upprörd
"BB" har spårat ur HELT och hållet!
Har väl kanske aldrig varit seriöst från början heller...
Jag blir chockad och förbannad då jag ser vissa fragment från det då tv´n är på.
BEDRÖVLIGT! så´n skit.
Vad är det att visa? absolut inget för barn
och en vuxen kan knappast tycka det är bra!?
Kvar återstår tonåringar/ungdomar som kanske tycker det är kul och häftigt (ryser)

jag förstår din vånda!!! jag spyr galla över programmet var gång jag ser delar av det och tackar gud att mina är för små än...
Men det lär finnas liknande för dem att se den dagen...då har de väl inte ens täcken över sig när de skall onanera/ha sex!

Kanal 5 har sänkt sig rejält!
Skandal att de FÅR sända detta!
Säger som dig: kan ingen stoppa skiten!?
 

Håller också med

Skrivet av  Flugan
Hittills har jag inte så gamla barn att de är ensamma hemma på eftermiddagarna, men jag bävar. Vi har bara kanal 1, 2 och 4, och tänker inte skaffa de andra kanalerna, för att hålla borta "det värsta". Tycker trean och femman verkar göra vad som helst för att ¨hålla tittarsiffrorna uppe.

Men vad ska man då göra för att få dom att fatta? Eftersom tonåringarna kommer att fortsätta titta (och påverkas!) så kommer tittarsiffrorna inte att sjunka.
Då återstår lagstiftning (inte troligt) eller namninsamlingar (mer troligt). På det sättet kanske man kan påverka kanalerna och ännu hellre de som sponsrar skiten, dvs annonsörerna.
 

Hmm.

Skrivet av  Christer Enfors
Korta versionen:

Det är inte Big Brother som är problemet. Problemet är att svensk ungdomskultur är exakt som i Big Brother.

Långa versionen:

Jag måste erkänna att jag följer Big Brother, och tycker att det är någorlunda underhållande (när deltagarna är nyktra).

Jag håller med om att Big Brothers sändningstid, 19:00, är klart olämplig. 22:00 vore betydligt bättre, så att så få barn som möjligt såg det.

Vad beträffar rökande, supande, sex... utan att egentligen veta, så tror jag att många i åldrarna 40+ tror att det är ovanligt att svensk ungdom beter sig på det sättet. Detta anser jag vara en grav missuppfattning. Faktum är ju, att det är precis så de flesta ungdomar beter sig! Jag tror att många tänker "Usch, sånt där vill jag inte att mina barn ska komma i kontakt med", och förbjuder dem att se Big Brother. Men problemet med det resonemanget är att när barnen blir tonåringar, så kommer det ändå att hamna mitt uppe i detta, eftersom det är så svensk ungdomskultur ser ut, helt enkelt. Så om man inte har tänkt sig att låsa in sina tonåringar på heltid, så kommer de att se hur mycket "Big Brother-beteende" som helst ute i verkligheten ändå.

Ett exempel:

För några år sedan skulle jag på 5-årsjubileum med min gamla gymnasieklass (jag är nu 26 år). Min då 50-åriga pappa frågade mig vad vi skulle äta på "kalaset".

-"Äta?" frågade jag undrande.
-"Ja, vad ska ni äta?", upprepade pappa.
-"Pappa, när ungdomar har fest en lördagkväll så äter de inte. De dricker!" svarade jag, bestört över pappas naivitet.
-"En del ja, men alla super väl inte heller!" sa pappa.
-"Antagligen blir det jag och någon till som inte dricker. Resten kommer att supa sig fulla", svarade jag något frustrerad.
-"Äsch, nu överdriver du. Så illa kan det väl inte vara, heller" svarade pappa.

Detta tror jag är ganska typiskt. Många vuxna har ingen, eller alldeles för dålig inblick i vad ungdomarna gör ute på helgerna.

Hur som helst. Poängen är att i Big Brother ser man inget som man inte kan se ute på stan en helt vanlig lördagkväll. Big Brother-deltagarnas beteende är representativt för svenska ungdomars beteende.
 

Yes box

Skrivet av  Bob
Det är helt korrekt uppfattat, iaf i mina ögon. Är själv 25 bast. Och va fan, det är exakt, eller iaf VAR exakt så när man var i krökarsvängen. Alla man kände söp i princip som svin. Det är så det är bland ungdomarna. I princip alla yngre man känner gör det varje helg.

Berättar man för morsan hur man var förr i tiden så kikar hon på en som om man vore ett ufo.

Fast Bib Brother är fanemig den uslaste smörjan på TV just nu, tätt följt av 100% av de andra dokusåporna. Jag kikar fan hellre på mosaik än BB!
 

NEJ, fel, fel, fel

Skrivet av  /Andreas
Visst ska medierna ta ansvar men inte kan man enbart lasta dem för det. Televisionen är ett relativt nytt sätt för människor att skicka information och den generationen barn/tonåringar som växer upp med TV idag kunde lika gärna fått den informationen itutad i sig på annat håll. Ok, det ÄR fruktansvärt att se de i BB huset och jag vill inte att mina barn ska se på det heler. Men å andra sidan vill jag heller inte att mina barn ska se andra människor röka, men inte kan jag gå på stan och banna folk för att de röker inför ögonen på mina barn? Nej, såklart inte. Vad jag menar är att skillnaden ligger i att informationsintaget har ändrats från förr i tiden. Samhället går framåt och som förälder måste man nog acceptera att barnen ser saker på t. ex. TV som man inte vill att de ska se. Men ärligt talat, inte springer barnen ut och super och har sex med alla människor bara för att de i BB-huset har det? Isåfall lastar jag till viss del endast föräldrarna och INTE medierna. Mina barn ser t. ex. på nyheterna och jag har inte sett de skjuta eller råna människor, ännu mindre skjuter de kryssningsrobotar i Bagdad bara för att de visar det på TV! Varför inte? därför att de vet att det är fel!
 

Eller så

Skrivet av  mio
ser de hur dumma männsikor blir när man får alkohol i kroppen.
använd det som utbildningssyfte istället.
Jag tycker att det är en bunt pinsamma människor i det där huset
 

Japp

Skrivet av  Andreas
Håller fullständigt med
 

Det sorgliga är ju att även föräldrarna

Skrivet av  Elisha
ser dyngan och vilka signaler sänder det till barnen? Jag skulle inte heller vilja att mina tonåring såg BB och tack och lov är de inte intresserade, men de vet min inställning och jag tror att de även delar mina värderingar, vilket är att de här människorna inte är värda varken respekt eller uppmärksamhet som de bär sig åt.

Hårda ord, jag vet, men jag blir ilsken bara jag tänker på BB.
 

det är

Skrivet av  
FÖRÄLDRARNAS ansvar och INGET annat.
Försök inte skylla på tv!
Ni har ett val, förbjud barnen/tonåringarna se på programmet alt stäng av tv:n
Skyll inte på omvärlden, det är ALLTID och åter ALLTID föräldrar som har ansvar över sina barn!