Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Hur lång tid ska de spela tv-spel...

Skrivet av Tv-spelgalen morsa
Hej, jag har två killar (6 o 10 år). Jag undrar hur mycket som är "okej" att spela varje dag/vecka. De har i stort sätt fått spela tv-spel hur mycket de vill, med jämna avbrott. Nu vill pappa sätta en gräns hur mycket de ska spela, vilket kan vara bra. Fast vi har inte kommit överens om vad som är rimligt. Han tycker en timme på lördag o söndag. Vilket jag tycker är ganska lite. Jag tycker ca 1 timme om dagen, med tanke på att det alltid är kompisar här som leker o vill spela.
Svar på tråden: Hur lång tid ska de spela tv-spel...

Vad är bakgrunden?

Skrivet av  nattugglan
Det skulle vara intressant att veta vad som är anledningen till att ni funderar på att införa en begränsning. Spelar de extremt mycket? Är det så att de inte har några andra intressen? Verkar de inte må bra av spelandet? Eller vad är bakgrunden?

Det verkar som att det är lite "inne" att tidsbegränsa just TV- och dataspelande. Däremot är det inte så ofta man hör talas om föräldrar som tidsbegränsar barnens läsande eller LEGO-byggande - undrar varför egentligen ;-)
 

Fyrkantiga ögon

Skrivet av  Marcus "Elwin" Björs
Barnen får fyrkantiga ögon och strålskador antagligen. =P. Dessutom är det inte bra att sitta stilla.
 

bakgrunden...

Skrivet av  Tv-spelgalen mors
Eftersom det kommer över kopisar som avlöser varann, så blir våra ungar sittande framför tv alldeles för länge (tycker vi). Dåligt mår de inte, men det kan bli lite bråk vilket spel de ska spela. Vi försöker därför att uppmuntra de till att göra andra saker. Precis som du säger så är det lite inne att sätta tidsbegränsning. Eller säga "om det är sol ute, så blir det ingen tv-spel". Det kör våra grannarna med. Vilket vi har apat efter. Fungerar hyfsat.
 

Här är en idé..

Skrivet av  Mister B
Jag har märkt att ungar vill gärna tro att dom har kontrol, låt dom tro det. Genom att ge dom en konsekvens för deras val av att sitta å spela spel, eller titta på tv så väljer dom själva hur mkt dom kan titta på tv. Konsekvensen som jag tänker på är att dom får för varje vald timma att sitta framför tv:n eller spelet så får dom göra en hemma-syssla. 1 timme = 1 syssla. Allt från diskning, städning till att bära ut soporna. Då "tjänar" dom ihop sin tv-tid. Sen om du gör någon lista på kylskåpsdörren med olika sysslor som kan/ska göras så blir det enklare att bara peka ut något.
 

När kompisar kommer över

Skrivet av  Datanörden
och gör det för spelens skull, så måste man sätta gränser.

Vi sätter gräns vid att dom får spelförbud när kompisar kommer över. Då kan dom gå ut och leka istället.

Barn blir feta och lata om dom sitter för mycket på rumpan.

Kompisarna kanske också har begränsningar hemma, kolla det först innan ni låter dom sitta obergränsat framför spelen.

Jag som förälder, brukar umgås med mina barn, och spela gamla vanliga klassiska spel med dom. Gör det ni också, du och din man. Man måste umgås mera! Då behöver man inte sätta så mycket gränser. Barnen får en vuxentrygghet ändå.
 

Tack för svaret....

Skrivet av  tv-spelgalen morsa
Vi sitter oxå med barnen o spelar de klassiska spelen. Barnen tycker det är jättekul.

Jag ska fråga om de barn som kommer över till oss har begränsad tv-spelstid. Vissa av dem vill nämligen spela tv-spel så fort de kliver över tröskeln.

Hos oss har de alltid fått spela tv-spel. Men jag bryter efter ett tag o skickar ut de på tomten, där de brukar leka diverse springlekar (burken, tjuv o polis mm). Det är lika viktigt för oss vuxna att röra på oss, så ibland är vi oxå med i lekarna. Hur kul som helst...
 

Artiklar från Familjeliv