Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Jag blir rädd

Skrivet av Banan Pappan
När jag läser vissa inlägg på denna sida. Hur 7-8 åringar får se filmer som sagan om ringen-filmerna, Beck, StarWars, Terminator, Jurassic Park mm...

Jag blir rädd när jag hör hur föräldrarna motiverar med att vårt barn klarar minnsan att se sånna filmer, utan att få mardrömmar osv.

Jag blir ledsen av att höra sånt, hur kan man i sin medvilling tillåta barn se filmer om krig,våld,blod,monster som äter upp varandra mm.

Jag förstår inte syftet med att barn ska titta på sådana filmer. Varför ?
Varför ska barn se sånna filmer? Varför?

Nu lär jag säkert bli påhoppad av vissa, men jag står för mina ord, varför?

Ni som är för att små barn ska se sådana filmer får gärna motivera varför det är så bra att era barn tittar på sånna filmer.

Tack för ordet!
Svar
Tack och lov att vi är fler
Jag blir också förfärad. Varför måste en 7-8-åring se såna filmer? Folk som blir mördade, våldscener osv. Kan verkligen ett barn se sånt utan att påverkas? Kan inte barnen få vara barn? Min 8-årige kille skulle ALDRIG få se sånt. Det finns ju så mycket annat att se!

Tycker det är nog hemskt att de ska behöva höra om verklighetens Usama Bin Ladin & co. Räcker det inte med det? Min son och alla hans kompisar är ibland jätterädda för att Usama ska bomba Sverige (efter den 11 september), eller som under Irak-kriget att "England skulle tappa någon bomb från planet på vägen till Irak". Detta pga att man i skolan (naturligtvis) diskuterat dessa händelser. Ska man dessutom spä på med fantasi-krig och våld?

En icke populär tanke: Är det för att de är vakna när filmerna kommer på TV, och föräldrarna vill se..? Isåfall finns det ju video, så man kan banda och se det senare.
Skrivet av  mor lilla mor
Mhm...
"Det finns ju så mycket annat att se!"
Som vadå? Gulliga barnfilmer á la där man nonchalerar våldet helt?
Tyvärr är inte världen rättvis, ju tidigare man diskuterar våld och orättvisor med barnet, detso bättre.
Meningslöst våld där det inte finns något som helst positivt budskap befogat tycker jag i alla fall inte att man skall utsätta barnen för, särskilt INTE UTAN en riktig diskussion.
Skrivet av  Marcus "Elwin" Björs
Barn och Tv...
Som förälder till 1+2 barn så kan jag väl hålla med till viss del om att man skall styra vad ens barn tittar på för filmer/ tv programm. Mina barn får i pricip se vad dom vill men det finns självklart vissa undantag, men som förälder hindra barn att se filmer som är gjorda för barn anser jag bara är löjligt. Till ex Jurassic Park speglar ju nånting som faktiskt har utspelat sig på jorden och ska du inte låta dina barn ha historia i skolan när man pratar om vikinga tiden?

Självklart skall man ha kontroll men det får inte gå till över drift.
Skrivet av  Ware
Så historia är
att visa barn hur dinosarier äter upp människor?
Och om vikinga tiden visa hur folk dödar varandra brutalt ?
Det kallar inte jag historia, då finns det bättre filmer som visar hur det var på den tiden.

Och att hindra barn för att se barnfilmer som du skrev, nä absolut inte, Men jag anser fortfarande inte hur krig,mord,våld,monster som äter upp människor kan vara barnfilmer.
Skrivet av  Banan Pappan
Överdrift
Ojdå, då måste jag har förstått någonting fel! Jurrassic ParK är ren fantasi inte historia!
Visst ska barnen lära sig historia, men jag tycker faktiskt, att de inte behöver titta på nyheter för att det finns alldeles för mycket våld där. Det är farligt nog när de hör om det på radio.
Om man "överdriva" och inte har någon TV/video alls, då skadar det inte barnet, men för många och för våldsamma filmer, de skadar säkert!
Skrivet av  Tyskan
Jag tillhör de där hemska föräldrarna
Och min son har fått se Jurassic Park etc och han drömmer ytterst sällan mardrömmar, han är inte rädd för att någon skall bomba Sverige, han är en trygg kille, min sambos söner har också fått se barnförbjudna filmer, de är inte våldsamma, har aldrig varit med i fel gäng, ena studera på högskolan, den andra går i gymnasiet, båda har bra betyg, har inte heller sprungit omkring och oroat sig för attentat eller så.

Däremot så finns det en hel del barnfilmer som gjort Erik rädd, när de tagit upp vissa saker på barnprogram, döden eller så, då blir han rädd (men han har varit på begravning utan att bli rädd)

Bröderna Lejonhjärta och Ronja Rövardotter är två filmer som han blir rädd under (och vill inte se dessa), men Jurassic Park, Stjärnonas krig, Sagan om Ringen är filmer som han inte är det minsta rädd att se.

Sedan vet jag att det finns barn som inte klarar av att se dessa filmer, därför får dessa filmer inte visas när han har kompisar här, för jag vet vad min son klarar av, men vet inte vad hans kompisar klarar av.
James Bond är också filmer som jag inte anser är så farliga (det skulle vara de äldre, som jag tycker är betydligt råare än de nya, det våldet är mer verklighetstroget)
Skrivet av  Mamma Erik
Känner mig inte hemsk...
För att jag låter mina barn titta på sagan om ringen m.m. Däremot vill inte heller mina döttrar se ronja och bröderna lejonhjärta själva på grund utav att dom blir rädda.
Skrivet av  Ware
Prata
Det gäller ju att prata om rädslan också.
Skrivet av  Marcus "Elwin" Björs
Men jag anser
att det spelar ingen roll vad barnet klarar eller inte. Jag anser att barn inte ska titta på filmer som innehåller mord,våld,monster som äter upp människor mm.
Jag förstår inte syftet med att barnen ska titta på sånt. Sen spelar det ingen roll att ditt/dina barn inte blivit våldsamma.Det har liksom inte med saken att göra.
Utan varför barn ska se sånt i huvet taget?
Skrivet av  Banan Pappan
Och jag anser inte
Att barn skall filmer med elaka sagofigurer (som Karlsson på taket), filmer där barn blir övergivna (som i Ronja Rövarotter), eller vuxna människor som försöker döda en massa valpar (i 101 dálmantiner) eller hur människor skjuter Bambis mamma.
Dvs jag kan rabbla upp en massa barnfilmer som ajg anser är slänger på en massa saker som min son inte alltid är redo att ta emot, som gör att han grubblar, drömmer mardrömmar och är ledsen efteråt.
Jag anser att monster och sådant är mindre skadligt för barn, därför det är fantasifuigurer som han kan hantera betydligt bättre.
Min son har aldrig haft monster i garderoben, vi har aldrig behövt att titta under sängen efter monster

Men jag har tröstat en otröstlig son efter Bambi, jag har kramat och lugnat ner en livrädd son efter Ronja Rövardotter, han är livrädd för vittrorna och tycker rumpnissarna är superotäcka
Skrivet av  Mamma Erik
Titta tillsammans
Men vittrorna och rumpnissarna är ju också fantasifigurer?
Jag tycker det viktigaste är att man tittar tillsammans med sina barn för att kunna se deras reaktion och ingripa i fall att det behövs. Video är bättre än TV eftersom man kan stänga av den, när man behöver en paus och man kan se filmen igen vilket är viktigt för barn.
Skrivet av  Tyskan
Så du tycker att
jag skall tvinga Erik att titta på filmer som han inte gillar och blir rädd för, istället för att se filmer han gillar och inte är rädd för *skakar på huvudet*, för övrigt har vi ingen video med Astrid Lindgren, av den enkla anledningen att Erik aldrig tyckt om henne.

Vi sitter med Erik första gången han ser en video, tycker han den är läskig, så ser vi inte den mer, men vissa filmer älskar han, t,ex Jurassic Park (som nästan är sönderspelad) och stjärnornas krig (som också nästan är sönderspelad)

Vi som låter våra barn se dessa filmer vet att våra barn klarar av det, med all respekt för de vars barn inte klarar av dessa filmer.

Skrivet av  Mamma Erik
Men jag anser fortfarande
Du säger att monster och sådant är mindre skadligt eftersom det är fantasi figurer. Vad är inte Disneys filmer mm? är inte dom också fantasi figurer?

Men jag kan hålla med om att det finns olämpliga saker även i dessa filmer, och jag är också medveten om att alla barn klarar olika saker mm.

Men jag förstår ändå inte hur det kan vara motiverat med att låta sina barn se tonåring/vuxen filmer?

Det finns väl så mycket andra barn filmer då att visa för ditt barn, istället för dom som du nämde som barnet blev rädd för?


Skrivet av  Banan Pappan
Störstsa orsaken
Är att det gällde hitta filmer som passade sambons tio år äldre söner och vår son och eftersom vår grabb är en vaken kille, som inte gick och la sig klockan 07 (ifall man inte ville gå upp 4 på morgonen) utan gärna sitter uppe med oss, så kollade vi av filmer som skulle passa alla tre.
Och så länge det fungerar bra, så ser jag inga problem, och du, ni lider inte ett smack av detta, det är ju inte motorsågsmassakern vi visar för våra barn, inte heller Scream eller några andra filmer av den typen, utan roliga fictionfilmer med en del action i, inga blodiga massaker.
Skrivet av  Mamma Erik
Mamma Erik
Märker att du känner dig angripen. Varför? Om du tycker att du gör allt korrekt, måste du väl inte bli sur?

Dessutom missförstod du mig totalt. Jag tycker inte alls att någon ska titta på en film han eller hon inte tycker om. Må det vara Astrid Lindgren (som jag personligen älskar - jag såg dem när jag var tillräckligt gammal för att gå själv på bio och jag har själv inga barn som jag har visat dem till än) eller vilken skräckfilm som helst (som jag inte skulle vilja se). Däremot tycker jag att alla små barn skulle slippa att titta ensam på en ny film. Jag blir så förskräckt när 2-åringar sitta ensam framför TVn! Jag vet inte riktigt var jag skulle drar gränsen i åldern, får en 10-åring titta ensam på en film för första gången eller redan en 8-åring, eller ska man väntar tills de är.......
Det beror nog på både barn och film.
Mitt äldsta barn är snart 3 år gammal och förutom på vissa tillfälle hos andra fick det inte titta på film än. Nu är hon tillräckligt gammal för att man kan börja med en DVD/video som repeteras många gånger tycker jag, men jag ser ingen nödvändighet i det, altså börjar jag inte med det. Hellre läser jag en bok med henne, eller hon läser den ensam eller så pysslar vi/hon, leker... gör någonting kreativt.

Förresten anser jag också att vuxna titta alldeles för mycket på film, men det är nog en annan diskussion.
Skrivet av  Tyskan
Mamma Erik
Hej, verkar som du känner dig angripen. Varför? Dina argument höll inte.

MEN - du missförstod mig totalt. Jag tycker inte alls att ett barn ska titta på filmer som det inte gillar. Ingen ska titta på någon film han eller hon inte tycker om!
Visst älskar jag Astrid Lindgrens filmer, men jag läste faktiskt alltid först boken och jag såg inte filmerna innan jag var stor nog för att gå själv på bio.
Hur som helst var meningen av mitt inlägg inte att föreskriva vilka film som man ska titta på. Jag tycker däremot att barn skulle slippa att titta ensam på en film (i alla fall första gången)! En vuxen borde alltid vara med och kolla hur barnet reagerar, stänga av om det behövs, prata igenom filmen bortsett om den var bra eller dålig. Video/DVD är bättre en TV eftersom man kan ta en paus om det behövs och man kan se filmen flera gånger.
Men någon gång måste barnet ju vara tillräckligt gammal för att titta ensam på en film? Jag vet inte var gränsen ligger, det beror både på barn och film. Vad tycker ni, ligger gränsen ungefär vid 10/11 år kanske?
Skrivet av  Tyskan
Mamma Erik
Verkar som du känner dig angripen. Varför? Dina argument höll inte!

MEN: Du förstod mig alldeles fel. Aldrig skulle jag vilja att någon titta på en film han eller hon inte tycker om. det gäller barn som vuxnar! Visserligen är jag Lindgren-fan, men jag läste alltid böckerna innan jag såg filmerna och jag såg inte filmerna förän jag var tillräckligt stor för att gå själv på bio, dvs. 12-13 år gammal. Hur många barn läser "Börderna Lejonhjärta" eller vad som helst innan de titta på filmen? Oftast är de för små för boken, men filmen tittar de på. Märkligt, tycker jag.
Klart, man behöver inte läser boken innan. Däremot borde barn slipper att titta på en film ensam (första gången). Jag blir alltid så skrämd att 2-åringar titta på "Bolibompa" alldeles ensam! Det tillkommer att allt svisha förbi. Video är mycket bättre än TV. Då kan man ta en paus, när det behövs att prata och man kan få repititionen. Den är ju så viktig för barn!
Var någonstans ligger gränsen när barn får titta själva? Jag vet inte, det beror nog på både barn och film, men jag skulle gissa vid 10-11 år kanske?
Jag har dock inga barn än som är så gamla. Mitt äldsta barn är 3 år och hon får inte titta på film än (förutom når vi är på besök någonstans) eftersom jag anser att det är onödig.
Skrivet av  Tyskan
Jag
håller med dig fullständigt, bananpappa.
Vi tänjer hela tiden gränserna för vad barn får se
och jag tror inte heller att det är bra.
Jag skulle aldrig drömma om att visa Sagan om ringen för mina barn.
Det borde finnas fler som du!
Skrivet av  Tova
Jag är lite ambivalent i detta
och skulle själv inte köpa Jurassic Park eller Sagan om ringen till min son. Vi har hyrt film då och då, jag har alltid suttit med honom och tittat. Det kan vara en film som är 11-årsgräns på någon gång.
Nu har pappa köpt Jurassic Park och då har sonen tittat, jag tror säkert 20 ggr på den. Men han var inte ensam första gången när han såg den. Det vill inte jag.
Men jag kan hålla med dig att jag begriper inte egentligen varför barn ska se alla möjliga filmer redan när de är sju. De måste ju inte ha sett allt och upplevt allt redan.
Nu har jag inte så många TV-kanaler och jag tittar knappt på TV själv. Väldigt sällan på Nyheterna, det är alltid pappa som gör det.
Min son tycker också att Bollibompa är för barnsligt nu, men Hjärnkontoret, Evas Pysselshow, vissa tecknade filmer tycker han om. Han tycker mest om olika tecknade actionserier, men de finns mest på 4:an eller på kanaler som jag inte har.
Skrivet av  Mamman
Mamma Erik
Verkar som du känner dig angripen. Varför? Dina argument höll inte!

MEN: Du förstod mig alldeles fel. Aldrig skulle jag vilja att någon titta på en film han eller hon inte tycker om. det gäller barn som vuxnar! Visserligen är jag Lindgren-fan, men jag läste alltid böckerna innan jag såg filmerna och jag såg inte filmerna förän jag var tillräckligt stor för att gå själv på bio, dvs. 12-13 år gammal. Hur många barn läser "Börderna Lejonhjärta" eller vad som helst innan de titta på filmen? Oftast är de för små för boken, men filmen tittar de på. Märkligt, tycker jag.
Klart, man behöver inte läser boken innan. Däremot borde barn slipper att titta på en film ensam (första gången). Jag blir alltid så skrämd att 2-åringar titta på "Bolibompa" alldeles ensam! Det tillkommer att allt svisha förbi. Video är mycket bättre än TV. Då kan man ta en paus, när det behövs att prata och man kan få repititionen. Den är ju så viktig för barn!
Var någonstans ligger gränsen när barn får titta själva? Jag vet inte, det beror nog på både barn och film, men jag skulle gissa vid 10-11 år kanske?
Jag har dock inga barn än som är så gamla. Mitt äldsta barn är 3 år och hon får inte titta på film än (förutom når vi är på besök någonstans) eftersom jag anser att det är onödig.
Skrivet av  Tyskan
Det jag inte tycker om
Det är när man säger att det generellt för alla barn gäller speciella regler när det gäller TV-program.

Jag tror det är olika för olika barn och olika barn reagerar på olika saker, sedan så ser många barn filmer på ett helt annat sätt än vuxna.

Jag är inte Astrid Lindgrenfan, inte så att jag tycker hon är dålig, men det är få filmer och böcker som jag tycker om och vill läsa för min son (som inte är så förtjust i dessa böcker och filmer, Emil är OK, men inte de andra)

Erik är 6 1/2 och han ser på filmer själv, han vet precis vilka filmer han tycker om och vilka han inte få se (och om dessa diskuteras det inte ofta)

Min sambo har två killar sedan tidigare och dessa killar har fått exakt samma riktlinjer som Erik har och det har fungerat bra, de är inga våldsfilmskonsumenter eller så.

Hade vi märkt att Erik drömt mardrömar, inte kunnat hantera filmerna, då hade vi inte låtit honom se filmerna, självklart.

Sedan en annan sak, det är en jätteskillnad att se en film på video, det finns massor av filmer som jag inte tvekar att Erik kan se på TV, men aldrig jag skulle låta honom se på bio.

Men till sist, jag tror vi föräldrar är väl kompetenta och avgöra huruvida våra barn är mogna nog att klara av vilka filmer/videos eller TV-program som de klarar av.

Just nu sitter min grabb helfascinerad av Äntligen hemma, julkalendern är superbra enligt honom, men bollibompa har han egentligen aldrig tyckt om, men Teletubbies var en storfavorit när han var 1-2 år.

Och vi är en TV-tittande familj, vi är tre som bor här, vi har tre TV-apparater och ofta är alla på när vi är hemma
Skrivet av  Mamma Erik
min son får inte
titta på Star Wars, Jurassic Park etc. Att han skulle få se på Jurassic, Terminator, Beck-filmer etc har aldrig slagit mig in ens. Däremot spelade vi i Dinosauriernas tid, från BBC, och de avsnitten har han sett en massa gånger. HAn får inte ens se på tecknade Batman etc på 3an eller 5an eller vilken kanal det nu är (fast det har rätt mycket med att göra att jag vill undvika reklamen). Star Wars vill han se på men får inte. Han är 6 och ett halvt, och jag tycker han är för liten. Och som många andra säger, visst är det olika för olika barn. JAg tror inte alls min son skulle bli skrämd av Star Wars, han blir rädd för helt andra saker som när barn snattar etc, då blir han skärrad. Men jag vill ändå inte att han ska se när andra dödar andra, vare sig det är orcher, rymdvarelser eller robotar. Jag tänker på alla amerikanska undersökningar man läst om, hur många tusentals mord barn i en viss ålder har sett. Det kan ju inte vara bra i längden, även om de inte får mardrömmar nu, hur påverkar det barnen i framtiden? Det känns bara inte som om det är ok för mig att mina barn ser en massa dödande, därför säger jag nej. Jag ser ingen anledning att säga ja, helt enkelt.
Skrivet av  söderbönan
Jag tror
faktiskt att dessa våldsbrott som utlöst av vissa filmer har helt andra orsaker än filmerna, dessa barn har med all sannolikhet mått otroligt dåligt.
Skrivet av  Mamma Erik
jag är fortfarande hemsk..
Hej!

Jag låter mina barn se dessa filmer eftersom de tycker att de är bra! De gillar spännande filmer och de filmer jag låter barnen se har ju en handling, det är ju inte rena slaktarfilmer! Varför tittar vi vuxna på dessa filmer? Jo, för att vi gillar spänningen!

Jag säger som förut. Ifall mina barn skulle märkbart påverkas av filmerna så skulle de ju inte få se MEN eftersom de inte gör det så tycker jag det är ok. Mina barn slåss inte, de drömmer inte mardrömmar, de är inte oroliga osv...

Vi tycker helt enkelt olika! Mest troligt pga. att vi alla ÄR olika (gäller både vuxna och barn)!
Skrivet av  Ulrica
Det som är svårt
Är att acceptera att barnet är olikt en själv, själv är jag superharig när det gäller filmer, jag undviker massor av filmer för jag inte klarar av att se dessa, men måste acceptera att Eriks filmsmak inte alltid är detsamma som sin mors.
Skrivet av  Mamma Erik
Det kan jag förstå...!
Själv har jag och mina äldre barn (10 resp 8 år) samma filmsmak så vi sitter ofta tillsammans och myser framför filmerna! De mindre barnen (4 resp 1½) tittar helst på Disney och det är inte riktigt min grej...
Skrivet av  Ulrica
Mogenhet
Jag tycker att man skall ha en balansera våldet och se till så att det är så realistiskt som möjligt.
Varför då?
Varför hålla på och ljuga för barnet om verkligheten?
Skrivet av  Marcus "Elwin" Björs
Klart man inte ska ljuga för
barnen, men bara för att man inte låter dem se på actionfilmer så ljuger man ju knappast om verkligheten. Inte kan man kalla våldet i Batman, StarWars, Jurassic Park etc för särskilt verklighetstroget. Inte lär man sig något om livet av action-filmer. Det är ju inte riktigt så världen ser ut. Med den logiken borde man visa barn filmer som
Ondskan, Välkommen till Sarajevo, Schindlers list eller något liknande, och det gör man ju knappast.

JAg gillar själv actionfilmer men ser inget syfte i att visa det för så små barn som 6-7-åringar. Det måste ju vara begripligt också.

Jag tror ånyo inte att de kanske blir så rädda och att det heller inte är hela världen att bli skrämd, utan ser mer de långsiktiga effekterna. Den totala avtrubbningen för allt detta dödande. Inte så enkelt som att 1) nu ser vi en actionfilm 2) nu går vi ut och dödar någon, utan snarare hur påverkar det barnens uppväxande själar och moral. Det vet vi ju inte nu.

Dessutom vad är det som är så bråttom, måste barn ha sett och hört allt, lagt pusslet, köpt t-shirten och kepsen innan de ens är 7?
Skrivet av  söderbönan
Men jag kan med all säkerhet
säga att min son har massor kvar att uppleva, han har inte fått allt ännnu, men vissa filmer har han fått se, av den enkla anledningen att vi, som föräldrar, har ansett att dessa filmer inte är vare sig skrämmande eller ge några incitament att han skall gå ut och slå ned någon efteråt (tja, OK om han hittar en dinosaurier utanför huset isåfall *S*)

Inte heller har sambons grabbar slagit ned någon på stan för att de fått se filmer av dessa slag.

Jag anser faktiskt inte att dessa filmer är värre än de sagor som presenterades för oss som barn
Skrivet av  Mamma Erik