Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Kom att tänka på en sak...

Skrivet av Nattugglan
Har inte följt debatten nedan så noga - den om lämpligheten i att små barn ser filmer som Jurassic Park, Sagan om ringen, Batman osv. I sak håller jag nog mest med Mamma Erik - barn är så otroligt olika och reagerar olika på den här typen av filmer och är framförallt rädda för vitt skilda saker. Det här fick mig att minnas min lillasysters TV-tittande i början på 80-talet. Jag tror hon var runt 2 år när hon var totalt skräckslgen varje gång apan i barnprogrammet Tårtan visades. Hon var verkligen livrädd och skrek rätt ut varje gång apan var med i bild. Däremot älskade hon TV-serien Hulken och satt och skrek och klappade i händerna av förtjusning varje gång som han (vad han nu hette...) förvandlades till Hulken...ni minns kanske den där återkommande scenen när skjortan sprack och han röt så där argt ;-)

Ja, nu menar jag ju inte att det var farligt för min lillasyster att se på barnprogrammet Tårtan bara för att hon blev rädd för det. Att bli rädd är inte farligt, men för just henne var det i varje fall mer olämpligt att titta på barnprogrammet Tårtan än att titta på den ganska våldsamma (för en 2-åring i varje fall) TV-serien Hulken.
Svar
Så är det nog
Barn reagerar så olika. För att ta ett exempel, det är flera scener i Jurassic Park som jag som vuxen reagerar för, t.ex när kossan släpps ned till odjuren, när geten står och väntar på att bli mat, när en av killarna blir middag etc etc.
Erik reagerar helt annorlunda, han lägger inte alls samma känslor på detta som jag gör, han konstaterar helt enkelt att vissa dinosaurier är köttätare och de behöver kött för att leva, om köttet presenteras i form av en biff på bordet, en ko, en get eller människa är liksom naturligt.
Han reagerar inte det minsta för att lejon fångar en zebra på ett naturprogram, det är naturens gång.
Jag kan inte sätta dessa filmer i våldsfacket, de är egentligen inte mer våldsamma än ett naturprogram, där man ser lejonet huka sig i det höga gräset i väntan på att ett lämpligt offer skall dyka upp.

Stjärnornas krig-filmerna innehåller en massa häftiga rymdskepp, massa läckra laservapen etc.

Egentligen är det konstigt att man reagerar på filmerna, med tanke på att många barn (i min generation och tidigare) blivit matade med fruktansvärt grymma sagor, tala inte om Rödluvan, Snövit och massor av HC Andersens sagor, som visar verkligen människans grymhet.

Skrivet av  Mamma Erik
Barnprogram är läskigast
Det är nästan samma sak som mig. :P
När jag var liten så var jag jätterädd för vissa bilder i teckningsserien "Platon".
Det var bland annat en brun orangutang som skrämde mig, eftersom den var så läskigt ritad.
Jag är lika rädd än idag.
Amerikanska våldsfilmer är för det mesta trams, enligt mig.
Jag ser mest på japansk tecknad film...
Skrivet av  Marcus "Elwin" Björs
Rädsla eller mardrömmar är inte det värsta!
Att barnen blir rädda och skrämda eller inte förstår vad som händer i filmerna, vare sig det är barnprogram eller skräckfilm, tycker inte jag är det värsta. Jag tycker det är mycket värre med allt annat som förmedlas i många filmer! Värderingar, ideal, människouppfattning, empati eller snarare brist på empati, osv. Ju mer barnen matas med skit, desto mer fulla med skit blir de...

Även om tex Ronja kan vara skrämmande så är budskapet och grundtemat djupt mänskligt och väldigt vackert. Det finns en sensmoral jag kan ställa upp på och som dessutom är tämligen tydlig även för barn. Ronja och flera andra av ALs filmer är (väl?) från 7 år, alltså inga småbarnsfilmer egentligen! Jag kan tycka att Ronja är helt ok, till skillnad från många vuxenfilmer som kanske verkar mindre skrämmande för stunden, men som förmedlar en fullkomligt vansinnig bild av vuxenvärlden till barnen. En bild de inte kan balansera mot egna erfarenheter eller referenser alla gånger.

Och alla vidriga såpor ska vi inte tala om! Skilda värdar, vita lögner och allt vad de heter. Sånt är definitivt totalförbjudet här.
Skrivet av  Birgitta, since 1997
Jomen de filmer
som det har pratats om har varit Jurassic Park, som inte innehåller några vuxenintriger, snarare spänning och odjur, Stjärnornas krig, som är en saga med onda och goda som i för sig fightas, men med laservapen och massa häftiga rymdskepp, och sagan om Ringen, som jag läste redan i mellanstadiet första gången, också en saga med gott och ont.

OK, Erik få se Robinson, men han är helt ointresserad av intrigsnacket, utan det han vill se är tävlingarna, som han älskar, det andra skippar han.

Däremot så tror jag faktiskt att den enda "såpan" som någon tittar på här hemma är Bachelor, dvs min sambo tittar, någon annan såpa tittas det inte på, finns inget intresse av det.
Skrivet av  Mamma Erik
Skräp-Tv
Tack Birgitta! Du skrev ner precis mina tankar och åsikter.Vad barn än tycks "tåla" idag kan dyka upp senare i livet, när förstånd och mognad hinner ikapp.Gick själv och såg Exorcisten 13år gammal något som jag som vuxen kan känna som en traumatisk händelse, ingen av mina föräldrar reagerade.Jag fick se all skit jag önskade tyvärr.Detta medförde att jag fick en massa kunskaper som jag inte alls var mogen att hantera mentalt.Låt för guds skull barnen vara i sin egen ålder, och inte agera vuxna som glor på destruktiv skit i alltför låg ålder.
Skrivet av  Tre barn
När jag var 11
Så gick Frankensteins monster och dessa filmer på TV, och vad vi såg dessa, vi blev självklart livrädda och för att spä på rädslan så gick vi ut på min kompis tomt och tältade, fast jag har nog inga större men av detta, mer mysiga skräckminnen.

Exorsisten såg jag också när jag var ganska ung, men den tyckte jag var mest äcklig.
Skrivet av  Mamma Erik
Jo, det håller jag med om
Jag är inte särskilt rädd för att mina barn ska bli rädda när de tittar på TV/film - det är inte skadligt. Jag håller med dig om att det är värre med exempelvis dokusåpor och såpor än läskiga filmer med våld och andra läskighter. Men jag är ganska liberal angående TV/film/spel osv överlag. Jag förbjuder väldigt lite men pratar och diskuterar det vi ser tillsammans med barnen. Jag skulle hellre se Batman (exempel)tillsammans med 4-åringen än lämna henne ensam att titta på AL:s Madicken med dess totalt annorlunda bild av barns vardag än den min dotter lever i (barnaga etc). Min poäng är att det viktigaste är att titta tillsammans med barnen och diskutera det som händer i filmen/på TV inte att ge dem en tillrättalagd bild som jag valt. Självklart finns det ändå gränser för vad jag låter barnen se men inte så där specifikt.
Skrivet av  Nattugglan
Håller med bla Mamma erik
Mina barn har fått se filmer de inte har åldern inne för samtidigt som de inte får se vissa filmer som de har åldern inne för.

Sagan om ringen fick min kille se när den kom ut på vidoe (han var 8,5 då) Nu sista delen ska vi se hela familjen på bio (okej då Patrik får inte följa med *L*).

Folk som blir våldsamma lider ofta av självupplevda trauman som misshandel och krig. Det är verkligheten som gör människor våldsamma inte filmer.

När bröderna cartwright visades på tv för första gången så var det väldiga disskussioner om att det skulle fördärva ungdomen och göra dem våldsamma. Ingen idag skulle väl stänga av tv:n för det är för våldsamt. Samtidigt är våldet i gamla västern ofta värre än i många av dagens actionfilmer. Man skjuter och dödar massor i västernfilmer.

Det är bara man själv som förälder som kan avgöra vad ens barn bör se. Jag går inte in och berättar för andra hur de ska uppfostra sina barn och inte heller vilka filmer de bör låta sina barn se. Även om jag personligen tror att 5mm är mer skadlig än jurassic park.
Skrivet av  Maria & Patrik 030306 + 2 stora
*ler*
Det tror jag också, dvs för min son alltså att 5 mm har gett större men än Jurassic Park
Visst är det så, vi föräldrar märker mycket väl hur våra barn reagerar för olika saker och barn är så väldigt olika
Skrivet av  Mamma Erik
Olika åldersgränser....
Har sett att detta debateras flitigt. Kan bara säga att om man ex går in på SF sida så står att om en film har 11-års gräns så får barn från 7 år gå på den med målsman. Så här står det (kopierat från SF sida):

Det finns fyra åldersgränser för film i Sverige:
Barntillåten - filmen får ses av alla.
Tillåten från 7 år - får ses av alla som fyllt sju år. I sällskap med en vuxen får även mindre barn se filmen.
Tillåten från 11 år - filmen får ses av alla som fyllt 11 år. I vuxens sällskap får filmen ses av barn som är 7 år och uppåt.
Tillåten från 15 år - får bara ses av den som fyllt 15 år, utan undantag för yngre. Medtag leg (Pass är OK)

Detta bara för att upplya. Sedan så känner väl var och en sina barn bättre än dom som aldrig träffat dom...
Skrivet av  Susanne