Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Gör vi fel?

Skrivet av Lena W.
Jag har alltid tyckt att alla dessa såpor går till överdrift med allt. De ger en förvriden bild av vardagen. Därför tycker jag och min sambo inte att det är passande för barn att sitta och se på sådant.

Nu är det så att min sambo har två döttrar sedan tidigare (8 och 11 år) som vi har varannan vecka. Vi tillåter inte att de tittar på såpor hos oss men de veckor de är hos sin mamma får de se på dem.

Är det fel att ha denna regel? De får ju ändå se elandet varannan vecka.

Hur gör ni med såpatittandet?
Svar på tråden: Gör vi fel?

Avskyr såpor!

Skrivet av  Birgitta
Jag tror att såpor som visar en helt förvrängd bild av verkligheten, är mer skadliga i längden än det mesta annat våra barn matas med. Min dotter får inte heller titta, hon är 7,5. Däremot ser hon alltid Vita Lögner när hon är hos mormor. Jag gillar det inte och jag har pratat med mormor om det. Vi kom överens om att eftersom dottern så himla gärna vill se det och mormor ogärna missar ett avsnitt när hon är barnvakt så fick de se det tillsammans. Här hemma står jag för min syn på såporna och de är aldrig på. Dottern vet exakt varför jag tycker som jag gör. Hos mormor får hon alltså ändå en glimt av skräpet nån gång i månaden...

Min tanke är att kanske blir det lättare för dottern att bilda sig en egen, klok uppfattning om hon faktiskt vet vad det är jag säger nej till. Jag vet inte om det är så, men jag vet ju att allt som är totalförbjudet blir extra spännande.

I ert fall är det kanske så att ert ställningstagande så småningom ger eko i form av ett lite mognare ställningstagande i framtiden? Jag tycker absolut att ni ska hålla på er regel! Barn klarar att det finns olika regler i olika hem och det kanske tom berikar dem att det är så?
 

Hej

Skrivet av  
Myran
Vår dotter är snart 11 år och hon har aldrig fått titta på såpor tidigare.
Alla hennes klasskamrater har tittat varje dag så hon har verkligen varit utanför på rasterna när de diskuterat vem som varit otrogen med vem, vem som knarkar, vem som drack för mycket, vem som lurade vem och gu vet allt vad de gör i såporna :-)
Nu har vi gett med oss, hon får lov att titta i sällskap med oss.
MEN hon är inte så intresserad!! Hon vill ju gärna sitta där och titta, men hon håller på med allt möjligt istället, sitter och löser lite korsord, bläddrar i KP mm mm
Om det har att göra med våra tidigare förbud eller inte, det vet jag ju inte, men kanske?
 

Ser inte på såpor själv,

Skrivet av  Tacksam för förslag
men min dotter, 8 år, har fastnat för först "Sunset Beach" och nu både "Skilda världar" och "Nya tider".
Först slötittade hon någon gång, men plötsligt var hon fast, och nu ber hon mig spela in avsnitt som hon inte hinner se. Hon vill t.o.m äta framför TV:n för att inte missa något. Hur göra?
Först trodde jag att det var ganska oskyldigt, men nu har jag börjat tänka just så; Hon får ju en helt förvriden bild av verkligheten. Dessutom är det ju inte särskilt socialt utvecklande att sitta där framför burken.
Hur kan jag bryta detta? Först låter jag henne titta, och ändrar mig plötsligt. (Vet nu att jag aldrig borde låtit henne börja titta, men det är ju så dags) Hur kan jag motivera att jag inte låter henne fortsätta titta på såporna??
 

Överdramatisera inte, det går över...

Skrivet av  Helena V
Ge henne alternativ, gå och se bra filmer eller hyr bra filmer på video. Läs böcker tillsammans och diskutera. Se också såporna tillsammans med din dotter och förklara vad det är du tycker är dåligt utan att hetsa upp dig, se dem som ett diskussionsunderlag.

När jag var liten älskade jag verkligen Mitt Livs Novell, läste varje nummer om och om igen och jag vill väl inte påstå att Mitt Livs Novells världsbild var så lysande, men jag tror inte att det har påverkat mig negativt som vuxen på något sätt.

 

Jag gör likadant.

Skrivet av  Anna
Jag tillåter inte mina två barn se vad som helst på tv, pojken är bara 3 år och flickan är 6 år. Dom får bara se barnprogram, djur och naturprogram. Såpor och annan s.k tv-underhållning ser ingen i familjen på. Däremot har min dotter på 8 år och hon vill gärna se såpor och annat skräp som "Gladiatorerna". Men hos oss får hon det inte. Det är tex viktigt att inte försköna och glorifiera våldet...som det görs i mycket av det som sänds på tv. Tv:n är som sagt ingen kompis eller ett tidsfördriv.
 

Se det tillsammans

Skrivet av  Ma-mia
Ni kanske kan begränsa er till att se en såpa när de är hos er om ni tycker att såpor är farliga. I ert fall när ni bara har dem varannan vecka så skulle det vara tråkigt om eran meningsskillnad angående såpor kommer emellan er. Kanske ni kan göra trevliga saker tillsammans och ha såpan som en gemensam samtalsämne. Det händer ganska mycket i såpor som är bra samtalsunderlag. Det går nog inte att helt utesluta något som de ändå ser på.
Jag har själv fått ge mig när de gäller Pokemonprogram. Vi ser det tillsammans och pratar om vad det är som egentligen händer och vad vi tycker.
 

Vi har det

Skrivet av  Mimsan
exakt likadant. Äldsta tjejerna är 7 och 9 och får se såpor hemma hos mamsen. Hos oss tittar vi nästan aldrig på tv - av naturliga skäl. Vi gör annat tillsammans som är roligare. Spela spel, biljard, alla är med och lagar mat..osv osv. Numera finns inte ens intresset för tv:n. Möjligen önskemål om någon videofilm någongång, men ganska lagom. Och att de såporna hos mamman beror ju på att hon själv ser dem. Vi kanske borde föregå med gott exempel? Programmen kan ju inte gärna ge någon vuxen nåt att ha heller? Jag tror inte på att förbjuda, men andra bra alternativ har jag en uppsjö av...Lycka till!
 

Artiklar från Familjeliv