Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Varför

Skrivet av Tova
har ni TV om det är så farligt?
Det är ju bara att slänga ut den?
Svar
en sak
som förundrar mig är det famtum att många här framför datorns dåliga inverkan på små barn som om datorn i sig skulle vara farlig...
Jag tog för givet att de som "snackar" här är lite mer öppna till internet och datorer eftersom de tillbringar sin tid här istället för att skriva brev eller påta i trädgården eller vad de nu tycker att alla andra ska göra.
Samma sak gäller TV-mediet.
Allt ansvar ligger på de vuxna, som barn tror jag att det är enormt lärorikt att se en bra dokumentät om hur barn lever i andra länder o.s.v
TV är inte bara reklam, porr, Big Brother m.m.
Jag är inte upprörd över TV-mediet just för att jag väljer BORT det som inte gör mig gott.
Men ve och fasa för lärare t.ex som visar sin avsky för Big Brother inför sina elever istället för att DISKUTERA och ta upp till ytan.
Det blir fantastiska diskussioner om man bara visar sig lite öppen.
Skrivet av  Tova
håller med dig
kan bara hålla med dig!!!!
Skrivet av  mamma till2
Var det inte på sjuttiotalet
som det fanns fördomar som framförs härinne? Kan vi inte ta personligt ansvar istället? Min son tittar på TV OCH spelar data, ack och ve vilken dålig mor jag är!! Vi läser i mängd, och bakar, och går i skogen, och går och simmar. Också. Varför moralpredika? Varför skuldbelägga? Varför negativisera? Alla gör som de vill ändå misstänker jag. Heja Tova som vågar säga högt vad vi andra tänker!
Skrivet av  Ewa
På 70-talet...
...kanske det fanns fler som vågade ifrågasätta den människofientliga teknologi som bl a teve (också kallad dumburken) innebär.

Att folk tar åt sig så väldigt inför tevekritik visar bara på vilken helig ko det har blivit. Det är givetvis inte så att alla föräldrar som utsätter sina barn för teve är dåliga. Bara omedvetna skulle jag säga. Om de därmot verkligen är pålästa (alltså även läst på om de rön och den litteratur som kritiserar teve) och sedan låter sina barn se television, så tycker jag själv att man knappast gör barnen en tjänst, men fördömer dem inte för det.

Att påvisa televionens skadliga inflytande på både vår barn och vår kultur är inte moralpredikan, utan uppmaning till försiktighet och eftertanke.

Man kan inte som mig - givet det jag vet om teve - säga att det är positivt, alltså måste jag tillstå att det är negativt.

Ger teve föräldrar en skuldkänsla så kanske det är därför att de innerst inne känner att det är fel, och inte för att några fåtaliga röster höjer ett varningens finger.

Javisst är det så att alla gör som de vill, men så är det väl inför allt.

I pronomet "vi" finns det både tv-skeptiker, tv-positiva, tv-kritiker mfl. Tova vågar inte alls säga vad "vi" andra tycker, eftersom vi tycker olika. Det krävs inget speciellt mod att skriva på fN att teve är okej, det tycker de flesta i vårt samhälle.
Det är snarare tvärtom. Sedan kanske Tova är en modig person i övrigt.

Skrivet av  Karin
Tova
vågar visst påstå att vissa här är oerhört TV-fientliga och sådana påståenden som att TV:n är en "helig ko" och att jag och 100% av alla jag känner tycker att TV är bra är för att dölja vårt dåliga samvete kan jag bara småle åt.
Det känns som att du retar dig på att jag får medhåll och det är ju lite elakt av dig.
På 70-talet var det trend att kasta sig på alla "fientliga" medier och mycket annat för den delen.
Människor strejkade för strejkandets skull och jag tror de flesta fnissar åt det idag.

Jag hävdar fortfarande att inga medier är skadliga.
Allt handlar om vad du väljer att titta på.
Dessa val måste du ju göra med allt annat också såsom litteratur barnet läser, kläder barnet bär och leksaker barnet får.
Mediet är verktyget, inte orsaken.Skrivet av  Tova
Det är teven i sig som är det skadliga
Hej!

Retar mig? Alls inte. Ifrågasatte bara Ewas påstående att det skulle vara modigt att påstå ngt de flesta ändå tycker i vårt samhälle.

Att påstå att vissa här är tv-fientliga är väl heller inget mod. Bara fakta. Själv är jag mycket tv-fientlig. Att vara emot ngt som skadar ens barn är bara sunt och riktigt.

Att media bara är ett verktyg? Själv tycker jag nog tvärtom:
-The media IS the message, som medieforskaren Marshall McLuhan sade.
Visst finns det bättre och sämre teveprogram. Det är en självklarhet. Men jag är övertygad om att själva teve-tittandet i sig är skadlig, oavsett hur oskyldigt och uppbyggligt ett program antas vara.
Och mycken forskning kring barn och tevetittande tyder just på det.
Skrivet av  Karin
det
Marshall menar är "media", d.v.s mediainnehållet,
inte MEDIET-
annars skulle Marshall inte ha kunnat skriva en bok eftersom han använder ett medieverktyg själv.
Och du skulle definitivt inte chatta på nätet.
Den därna Marshall verkar vara en rolig djävel!
Känner igen budskapet från några som brukar mässa i dörröppningen om det eviga paradiset...
Skrivet av  Tova
dessutom...
skadar det inte om själva forskningen är objektiv och inte UTGÅR från att allt är skadligt...
Mitt förslag till dig är att läsa de nedladdningsbara häftena från våldskildringsrådet, de är sakligt skrivna.
Vad det anbelangar ditt chattande här är jag glad att du finns, det är alltid nyttigt att få en annan vinkel på ämnet.
Skrivet av  Tova
TACK KARIN !
Jag håller helt med dig Karin, skönt att höra någon mer som tycker som jag - känner mig som ett udda UFO här i världen, har själv två småttingar på snart 5 och 3 år - och har då a´vstått TV i vårt hem.
Men sällan (eller nästan aldruig) som jag stöter på nå´n som tycker som du - underbart

Hur gamla är dina barn ?
Skrivet av  lena
1-åring
Hej!

Vi har en ett-åring till pilt och bor i en närförort till hufvudstaden.

Har varit tevekritiska många år men först i april, tog vi steget här hemma (kom ut...). Fick tillbaka några hundringar på tv-agiften, så det kändes bra i relation till vår modesta enföräldrararbetesekonomi. :)

Vi var knappast några dumburksfreaks innan, men saknar den alls inte.

Mvh,

Karin
Skrivet av  Karin
För hundra år sedan eller så
var det "farligt" för barn att läsa böäcker, man förstörde ögonen, tänkte på "annat", fick konstiga idéer, fantiserade. Man förstörde ögonen.
Sedan var det serietidningar och kioskdeckare... Mycket farligt med Tarzan och Stålmannen som räddade folk på broar osv.
Så var det inte bra att lyssna på radio, nej ut och jobba på åkern.
Bio var ju farligt, sitta i en mörk lokal och titta på flimrande bilder som kunde upåplevas som verklighet och vara skrämmande.
Dansbaneeländet ska vi bara inte tala om.
TV kom, kunde det vara skadligt? Man kunde bli skadad av strålar, ljuset förstörde ögonen, man slutade läsa böcker (!) och läxor, man blev uttröttad, fick ingen motion. Man fick konstiga ideer också.
Så kom färg-teve, man kunde få felaktigt färgseende, få farliga strålar i ögonen.
Videobandspelarna kom, motorsågsmassakrer och annat otyg. Visserligen har man hela tiden kunnat välja och "vraka" men ingen såg på naturprogram, intressanta faktaprogram, debatter - alla såg ju bara på farligheter, eller hur???
CD-skivan kom, taktkänslan skulle försvinna för dessa kunde inte gå i rätt takt.
DVD, nu förstör man ögat genom att man inte ser en äkta bildsekvens utan bara lurar ögonen. Så finns det ohörbara frekvenser på CD och DVD som kan skada hörseln, eller hur??? Flimret kan orsaka störningar i hjärnan.
Datorer... nej nu slutar jag, tar bara och repriserar vad "Läkaresällskapet i Bajern" skrev 1834, återupprepat i tidskriften Ny Teknik härförleden, om tågen - ni vet väl att telefonledningarna var livsfarliga att vistas i närheten av, fåglarna föll döda ned sades det och det surrade i dem - med ånglok och allt (man placerade stationerna långt utanför samhällena i början, ifall loken skulle explodera):


"Den fruktansv\'rda hastigheten kommer att framkalla en hjärnsjukdom hos de resande, ja till och med anblicken av tågen!!!"

Hastigheter över 30 km/t var omöjliga, då skulle allt levande falla i små bitar, ansåg man.

Får man nämna att Venus passerade Solen i går......
Skrivet av  Pappa AJ, han med Lilla aj
Du glömde alla
oss som går omkring med fyrkantiga ögon...
Skrivet av  A
Jo, glasögonmodet
förändras också. - Kan man ha fönsterglas i glasögonen? frågade en skådespelare.
- Jovisst, fyrkantiga, var svaret.
Skrivet av  Pappa AJ, han med Lilla aj ©
Alla föräldrar
klarar inte att sätta gränser för sina barn. Många föräldrar inser heller inte vart gränserna går för bra eller dåligt tv/data användande.

Visst är det vi vuxna som styr, men även vi vuxna blir avtrubbade, och kan därmed inte heller inse vad som är bra och dåligt för våra barn.
Skrivet av  Felicia
Att
låta barnet titta oavbrutet på TV handlar om åsidosatthet och oansvar - det håller jag fullkomligt med om.
Den avtrubbning du talar om finns självklart, dåligt omdöme kommer alltid att finnas och det är bara att beklaga.
Skrivet av  Tova