Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Hur kommer det sig att...

Skrivet av Birgitta med Moa
vissa stillasittande aktiviteter är OK för barn medan andra är det inte?

Nu menar jag absolut inget illa med det här inlägget, jag vill bara höra era funderingar. Visst finns det en aspekt med spel som inte är lämpliga för barn men om man bortser från det för ett ögonblick och bara ser till själva TV/dator-spelandet.

Låt säga att en 10-åring är jätteintresserad av exemplevis online-spel och tillbringar så mkt tid som möjligt med att öva och bli bättre. Kanske tom ställer upp i turneringar och kommer att vilja tävla i framtiden.

En annan 10-åring kanske är intresserad av schack och spenderar all sin lediga tid med det.

Visst känns det som om schack är en mer legitim hobby? Där det är OK och stötta och hjälpa till som förälder. Att sitter man inne och spelar schack så behöver man inte gå ut och leka för man håller på med sin hobby. De flesta föräldrar verkar resonera så här. Jag och sambon brukar diskutera det eftersom det var detta han fick höra från sina föräldrar när han var liten. Han lade alla sina pengar och mkt tid (inte all tid, han höll på med olika sporter också) på att sitta och programmera. Hans stora intresse även idag. Ändå fick han hela tiden höra att han borde gå ut och inte sitta still.

Vad tror ni? Varför är spelande ingen legitim hobby? Kommer det bli det i framtiden i takt med att antalet spelare ökar? Många föräldrar spelar ju idag och det lär ju bara bli fler.
Svar
Det
var nog inte legitimt att sitta och läsa heller för många år sen. Det har nog med nyheter, tiden vi lever i och inställninar att göra.
Det verkar ju så himla onyttigt att sitta och spela. Läser man så verkar det mer nyttigt.
Skrivet av  a
Njae...
Inte riktigt.

När det inte var nyttigt att läsa hade man även dålig belysning. Då hade man inte tid att läsa under dagtid då alla sysslor skulle göras.

Det man skulle läsa var Lilla katekesen. Det var ok.
Skrivet av  Chatterine
sitta stilla!
Det kommer att bli legitimt att sitta framför datorn om några år, tidigare fick inte ungdomar läsa för många veckotidningar, de kunde bli förslöade. Jag tycker att stilla sittande aktiviteter är okej bara de inte tar över fritiden helt. Barn och ungdomar måste röra på sig men kan även sitta vid datorn. Det är när datorn blir ett beroende som det kan bli ett problem, att ungdomar inte kan aktivera sig utan endast väntar att få använda datorn igen som jag anser att det gått för långt. Datorn är viktig i skolarbete, arbetslivet och att örbjuda datorn helt är att göra barnen en otjänst inför vuxenlivet. Men det är upp till varje förälder att välja hur mycket tid ens egna barn ska få spendera vid datorn.
Skrivet av  backis
Ögonen tar stryk.
Ögonen rör sig minimalt i sidled när man tittar på TV eller sitter framför datorn. Man tränar inte sina ögonmuskler så att dom fungerar som dom ska.

Närsyntheten har också öka markant med TV- och datoranvändandet.
Skrivet av  AnnaCarin
är en gammal myt
som inte stämmer. Inte heller stämer det att man får dålig syn att läsa i för dåligt ljus.
Skrivet av  
Lite gammaldags moraliserande tror jag...
datorspel anses lite "fult" och fördärvande,medan exvis läsning är "bra",idrott ännu bättre.Tror att spel(inom rimliga gränser förstås)kan vara bra,det "farliga" tror jag är om barnet sitter mycket ensamt vid datorn utan interagera med andra.
En jämvikt är förstås att föredra,barn behöver ju trots allt röra på sig.
Skrivet av  Trillian bf 14/12 o fyra till
Kan vara "beroendeframkallande"
Jag håller delvis med dig, jag tycker i princip att dataspelande är lika okej som andra stillasittande aktiviter. Våra killar har bl.a. lärt sig massor av engelska genom datorn och TV:n. Men vissa människor, även vissa barn, blir "beroende" av dataspelande. Forskare tror att det handlar om samma mekanismer som bakom andra typer av "missbruk", d.v.s. att belöninssystemet i hjärnan blir aktiverat, genom att man ganska lätt och snabbt når framgång, når högre nivåer, skaffar sig poäng eller liknande.

Jag har själv oerhört lätt för att fullständigt fastna vid datorn, och likadant är det med mina barn. De har aldrig kunnat sitta en hel dag och t.ex. bygga lego, men datorn vill de helst sitta vid från det att de kliver upp tills de går och lägger sig. Sitter de inte framför datorn blir det TV:n istället.

Den äldre, som är mycket blyg, umgås en del med sina kompisar genom datorn och det är kanske på sätt och vis bättre än inget kompisumgänge alls. Men jag tror att det är bra att han "tvingas" att även träffa dem IRL genom att vi bestämt att datorn och TV:n ska vara avstängda 2-3 timmar varje dag. Vi hade länge inga regler, eftersom vi inte såg dataspelande som något "ont", och eftersom vi var rädda för att begränsningar skulle göra datorn ännu mer intressant. Men efter ett par år av konstant spelande märkte vi att båda tappade kontakten med kompisar och fick problem med vikten.
Skrivet av  Ullen61