Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

film...

Skrivet av Anonym med dotter-01
Tycker ni att det är lämpligt att en 3-åring tittar på "bröderna lejonhjärta"? Hur sätter ni upp gränser för vad som anses lämpligt på film?
Svar
en treåring förstår knappast den berättelsen va?
Dessutom tror jag de flesta (dock inte alla) treåringar blir rädda för både draken Katla och en del andra saker i den filmen.

Se Lotta på Bråkmakargatan istället, den berättelsen kan möjligen en treåring fatta.
Skrivet av  sisla
orsaken
till att jag undrar är att dottern får se såna filmer hemma hos sin pappa, inte hos mig. Jag anser inte det vara särskilt lämpligt, å jag ville höra andra åsikter..
Skrivet av  Anonym med dotter-01
vad säger pappan då?
synd att du inte fått fler svar, men det finns säkert en hög folk som tycker att det går jättebra att sätta en treåring framför vilken Lindgren-rulle som helst.

fråga pappan vad han tänker att 3-åringen får ut av att se Bröderna Lejonhjärta.. kanske har han nåt vettigt svar? eller så har han bara inte tänkt sig för? oavsett, när det kommer till att deala med gamla ex som man har gemensamma barn med vet jag att det är bäst om man väljer sina fighter och bara bråkar om det gäller nåt jätteviktigt.
det är mer skadligt för en treåring att föräldrarna är i pågående konflikt, än att se på Bröderna Lejonhjärta. Det är min åsikt.

Hoppas det var en engångsgrej bara.. att pappan har bättre omdöme nästa gång.
Skrivet av  sisla
Nej, det tycker jag inte!
Skulle aldrig sätta min dotter framför den filmen, i den här åldern. Hon är alldeles för liten och kan omöjligt förstå innebörden i filmen. Precis som sisla skriver kan hon ju dessutom bli rädd, för en del scener är verkligen skrämmande för barn.
Tycker du ska fråga varför pappan inte köper en mer lämplig film för en treåring. En film som de kan ha glädje av. För faktum är, Bröderna Lejonhjärta är en underbar film, men inte är den rolig.
Skrivet av  Kia
NEEJ
Bröderna Lejonhjärta, Mio min Mio, Ronja Rövardotter och dom där (finns säkert några till A.L-filmer som jag inte kommer på nu) tycker jag inte är lämpliga för barn under skolålder iallafall.

Jag läste en halv sida ur Ronja för min 4½-åring och hon tyckte det var trist och ville hellre höra om Lotta på B. Hon kan "lotta flyttar hemifrån" nästan utantill.

Astrid Lindgren har ju en bredd, och det är väl ganska självklart att vissa böcker är för större barn. Tycker det är synd att många verkar ha så bråttom att introducera A.L:s ALLA alster till sina småbarn.

Tills dess att mina når 6-7 år får de nöja sig med Pippi, Emil, Lotta, Kajsa, Madicken, Bullerbyn dom härliga "extraböckerna" som "Jag vill också ha ett syskon" och jag tror dom klarar sig utmärkt för vi har ju böcker av andra författare också hemma.

Och mängder av filmer...
Skrivet av  Filia
Nej!
3-åring är för liten. 7-åring kanske.9-åring ska man vara tycker lärarna i skolan där mina barn går.
Skrivet av  Lillkatt
Man kan faktiskt använda fjärren
och spola förbi de jobbiga scenerna!
Sen tror jag att barn förstår MYCKET mer än man tror men kanske inte alltid kan koncentrera sig på en bok utan bilder.
Själv har jag inte sett filmen i fråga, men kan tala om att min sons favoritfilm i treårsåldern var "Harry Potter och de vises sten"!
Vi spolade förbi de jobbiga scenerna och gör det fortfarande, han är nu fyra år.
Han ÄLSKAR Harry Potter och kunde hela historien när han var tre år.
Det gäller att man tittar MED sitt barn och finns där för att förklara saker som barnet upplever som märkligt och inte vara så säker på att barnet är för litet för att förstå vad man säger. Filmer kan till och med hjälpa till när man ska försöka förklara något svårt.
Nu har jag inte sett filmen, men läst boken, och jag tror nog ändå att jag skulle låta min son se en del av den tillsammans med oss, alltså inte i "barnvaktssyfte".
Skrivet av  Meche
Fast jag tycker faktiskt
inte att harry Potter är lämplig heller för en treåring. Att barnet kan tycka det är "kul" är ju möjligt, men förståelsen för vad det handlar om, tror jag ärligt talat inte finns. SÅ utvecklade är inte barn i 3-4-års ålder (jag vet, alla är olika). Istället för att behöva spola över obehagliga scener, förstår jag inte riktigt varför man inte kan välja en film som är anpassad för barnets utveckling istället. Det finns ju en uppsjö av filmer som är både spännande och lärorika för barn, och jag väljer nog hellre det. Tids nog kommer hon att få se filmer lämplig efter ålder.
Det är ungefär samma princip med dataspel. Många barn får redan i väldigt ung ålder spela de mest våldsamma spelen där det finns åldergränser på 18 år. Varför inte istället välja ett spel efter hur utvecklade barnen är?
Skrivet av  Kia
Nej
det tycker jag inte. Den är både alldeles för svår och ganska läskig. Den tar ju upp existensiella frågor på ett sätt som en 3-åring omöjligt kan förstå.
Jag skulle nog tycka att den var okej från 7-års åldern men som bäst från 9-års åldern om barnet ska ha som mest glädje av den. Det är ju en jättebra film tycker jag och värd att "spara" lite på.

Jag sätter upp gränser när det gäller film på lite olika sätt, dels om den är läskig men även om den är svår att förstå eller om jag helt enkelt tror att de kommer ha mer glädjde av dom senare. Jag har tex väntat med Harry Potter (både bok och film) för min 7-åring därför att jag har mött 10-åringar som verkligen har älskat Harry Potter och haft så mycket mer glädje av den än jag tror att min 7-åring skulle ha nu. Jag tar också hänsyn till åldersgränser.
För en 3-åring tycker jag typ: Mumin, Pingu, Petson och Findus, Lotta på bråkmakargatan passar.
Jag skulle absolut prata med dotterns pappan om du inte tycker att det känns okej att hon ser filmerna.
Mvh
Skrivet av  Margurit med 3 barn
Tycker jag inte
Min 6 åring får inte ens titta på den, men har samma problem som du, han får titta på mycket hos sin pappa som han aldrig skulle få se på hos mig...
Skrivet av  Ebba m 3
Tror jag
min son sett... När systrarna tittat. Ronja har väl gått söndagskvällar nyligen? Det verkar han ha sett av vad han pratat om.
Jag har inte märkt att han är så rädd av sig. Flickorna har sett Sagan om ringen filmer, de är 8 och 11.
Skrivet av  mamma till 3