Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

blivande dataspelsmissbrukare?

Skrivet av ek do tin
Jag har en åttaårig son som visar tecken på att kunna bli dataspelsmissbrukare. Han blir otroligt engagerad i spelen, rödare om kinderna än vid något annat tillfälle, blir helt förkrossad när han inte klarar en nivå i ett spel, och jättearg om han måste stänga av spelet för att det är dags för mat eller läggning.
Igår fick han ett sånt vansinnesutbrott att jag blev orolig.
Har nån ett tips på hur man kan hjälpa honom att inte ta spelen på så blodigt allvar?
Vi begränsar hans spelande till en timme om dagen. Vissa dagar spelar han faktiskt inte alls, så än är det väl ingen jätteproblem, men jag är rädd att det kan bli…
Svar
Jag tror
det är vanligt att barn blir engagerade i spelen, det är ju liksom meningen. Men att han blir så arg när man säger till honom att sluta spela är ju inte ett bra tecken. Jag skulle säga till honom att om han inte kan avsluta spelet när han ska utan att bli arg så får han inte spela alls. Min son var också så tidigare (är nu 8år) att han blev sur och arg när det inte gick bra. Jag sa till honom att det bara är ett spel och lät honom inte spela på ett tag (ca 2 veckor) när jag tyckte att det blev för jobbigt. Nu har vi inga sådana problem längre. Hoppas det går bra :)
Skrivet av  mammas
Förbereder du honom?
Säger du till en stund innan eller säger du bara till när det är dags att stänga av? Det brukar gå lättare om man säger att "när denna nivån är klar ska du stänga av" än om man säger "stäng av nu".
Vad gäller humöret har jag inte så mycket tips. Det har väl lite med personligheten att göra. Kanske det lugnar sig när han har börjat tröttna på spelet? Håll kvar begränsningen och undvik våldsamma spel så är det nog ingen större fara.
Skrivet av  Hanna