Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Först sårskorpor och nu sprickor - tips?

Skrivet av Marie med Lukas 041213
Jag ammar Lukas, född på Lucia och snart en månad gammal. Redan efter ett par dagar fick jag sårskorpor på båda bröstvårtorna som skavdes av vid varje amning. Sårskorporna har försvunnit nu efter att jag smörjer in bröstvårtorna med salvan Bepanthen efter varje amningstillfälle. Nu har jag fått sprickor istället vid sidan av bröstvårtorna - det ser nästan ut som om de kommer trilla av...!

Lukas äter och suger jättebra och jag tror han får "rätt" tag om bröstet. Vårtorna är i alla fall "hallonformade" när han släpper. Just när han suger tag och börjar suga så gör det jätteont men sen efter ett par tag så blir det uthärdligt.

Jag vill så gärna amma mycket och helamma minst i 6 månader och sedan delamma ett par månader till. Men om bröstvårtorna nästan går av vet jag inte hur jag ska göra...

Är det någon som har tips? Jag är jättetacksam för alla råd!
Svar på tråden: Först sårskorpor och nu sprickor - tips?

Våga inte låta honom snutta

Skrivet av  Marie med Lukas 041213
Glömde säga att han gärna vill ligga och snutta efter att han ätit klart men nu när jag har sprickor så vågar jag inte låta honom göra det annat än en mycket kort stund. Känns jättetrist att inte kunna ge honom den tryggheten att få ligga och snutta... Åhh, vad jag önskar att mina sprickor kan försvinna!!!
 

Lider med dig

Skrivet av  Sussie m. Oliver 02 & Isabelle 04
Har ingen lyckad amningsbakgrund så ska väl inte komma med råd men känner igen det du skriver svarar ändå.

Hade precis så med sonen för 2½ år sedan. Först sår och sen sprickor -djupa. Såg så otäckt ut så vågade knappt titta. Det enda som hjälpte var att avlasta. Pumpa på heltid och ge flaskan tills det läkt ihop lite alla fall. Försök sen att inte "slita" på bröstvårorna utan han äter och sen får han snutta på napp om han behöver (duckar). Kände inte till att det fanns snäckor då men jag tror verkligen dom kan hjälpa dig.

Lycka till hoppas det ordnar sig. Ska tillägga att vi kom tillrätta med såren tillslut. Hade även mycket envis svamp och det kanske bidorg till problemet.
 

Vågar inte

Skrivet av  Marie med Lukas 041213
Tack för ditt svar!
Har inte vågat ge Lukas nappflaska eller napp än men han har helt klart ett stort sugbehov... Men jag hoppas kunna härda ut utan att behöva börja med napp.

Ska ringa amningsmottagningen i veckan och hoppas få hjälp där.
 

Jag tycker ...

Skrivet av  Cecilia med Juni & Tindra 30/8
att det låter som att han kanske har för litet tag om bröstet ändå. Så där ska du inte behöva ha det!

Var bor du? Finns det någon amningmottagning på sjukhuset i närheten där du bor? Kanske någon kan titta när du ammar och ge lite tips. Det kan ju också vara en bakterieinfektion om såren inte vill läka som behöver behandlad med antibiotika. Jag tycker att du ska kolla upp det för säkerhets skull.

Annars är sådana där vanliga saker som jag har gjort fel - vilket man lätt gör när man har sår och det gör ont! - att man vill hjälpa till för mycket och för bröstet till barnet istället för barnet till bröstet. Det är också viktigt att hålla nära och stdigt, tätt intill kroppen. Jag fick först lära mig att amma med min dotter liggande på en kudde, men det var inte alls bra för mig. Jag måste hålla henne på armen (kudde kan man ha under armen som stöd ändå) och trycka henne tätt mot min kropp. Har man stora tunga bröst kan det också underlätta att "bulla upp" det med en hoprullad handduk under, man liksom bjuder fram bröstet så att barnet får ett bättre tag.

Jag skulle definitivt råda dig att helt undvika nappflaska. Det påverkar taget och sugtekniken negativt, vilket kan göra att sår uppstår. Napp kan också påverka taget negativt om man har otur - tyvärr ett moment 22 för jag har ju också haft sår och vet ju hur man drar sig för att amma.

Jag känner verkligen igen mig i dina tankar, hur man ska kunna fortsätta amma osv. Det är ju inte kul att ha det som du har det just nu! Jag ryser vid minnet. Men för mig så blev det helt bra när jag hade fått hjälp på Amningsmottagningen på SöS. Fast det tog lite tid att lära om och var lite knepigt i början. Men min erfarenhet är att det går att lösa, men att man inte ska bita ihop och kämpa på ensam och vara duktig, utan söka hjälp direkt. Är det något jag verkligen ångrar så är det att jag inte sökte hjälp tidigare. Kram!
 

Ska ringa

Skrivet av  Marie med Lukas 041213
Jag bor på Söder och födde på SöS - ska ringa Amningsmottagningen så snart jag kan nu - tack för det tipset! Det är nog bra att någon tittar på hur Lukas tar tag i bröstet och hoppas vi får hjälp där.

Jag har inte använt nappflaska eller napp - har inte ens tänkt tanken att pumpa ur utan har hela tiden envetet fortsatt att amma honom trots smärtorna...

Än en gång tack för ditt svar, det peppade mig att inte ge upp!
*kram*
 

Glömde

Skrivet av  Cecilia med Juni & Tindra 30/8
Amningssnäckor och luftkoppar underlättar läkningen. Det är viktigt att du varvar snäckorna med luftning - har man snäckorna jämt, som jag gjorde mot bättre vetande för att det lindrade *dumt* - så kan man få svamp istället. Det blir ju rätt varmt och funktigt.

Vill du ge urpumpade mjölk så finns det en bra drickskål på apoteket som barnet kan lapa i sig mjölken ur, lite halvsittande i famnen.
 

Natursnäckor

Skrivet av  KIo med F 041222 + 2 till
är mitt bästa tips. Vet inte var man frå tag i dem men någon på Aff borde kunna tipsa, annars ring runt till BB-avdelningar och fråga om man får köpa.

DE är underbart svala och sköna att sätta på ömma bröstvårtor efter amning! Lufta så mycket du kan och som nån skrev, kanske låt nån kolla på "taget" så att Lukas verkligen har ett rejält tag.

Det kan ju vara infektioner eller så , som gör att det gör ont, fast å andra sidan är min erfarenhet att det ofta GÖR rejält ont att amma första tiden, iallafall inledningsvis, och det behöver inte signalera att något är fel.

Tycker att det varit sådär som du skriver om i perioder när barnen varit riktigt små och för mig har det funkat att växelvis lufta och använda snäckorna (mjölken som då omger vårtan i snäckan är ju steril)....och var ajättenoga med hygienen. Duscha/skölj vårtorna varje dag och koka snäckorna, tvätta händer före varje kontakt med amningsområdet....

Hoppas och tror att det löser sig för er snart!
 

Tack

Skrivet av  Marie med Lukas 041213
Tack för ditt svar!
Jag ska ringa amningsmottagningen i veckan - ska även fråga om de snäckor du beskriver.

Än ger jag inte upp!
 

länk!

Skrivet av  mija
http://www.babybag.se/foraldra/bestalln.asp


skålsnäckor var det som räddade hela min amningsperiod. jag hade sår och djupa sprickor, men var ihärdig med skålsnäckorna redan från början, ohc när en spricka kom tillbaka var skålsnäckorna där igen och hjälpte till.

Sen finns occkså en alldeles fantastisk salva som heter lansinoh, den läker det mesta, sprickor både här och där. själv har jag använt den i flera år när läppar och händer spricker, och så nu i höstas på bröstvårtorna också.


kram och lycka till
kämpa på
och börja inte med aminngsnapp ;)
 

Precis som jag

Skrivet av  Åsa
Hade ett helvete framförallt med första barnet. De första 3mån. Sedan träffade jag en underbar läkare och som hjälpte mig att helamma i 6mån och delamma upp till 13mån. Andra barnet blev aldrig lika alvarligt för då "visste" jag ju redan hur jag skulle sköta problemen. Trots det ammade han av egen vilja bara till drygt 10mån. Så det går att lösa, det finns hjälp. Trots att det gör vansinnigt ont så kan du mycket väl liksom jag amma så länge du vill med rätt kompetens.

Nu till problemet. Skulle jag beskriva mig så hade jag skrivit som du. Var till och med och visade upp amningen för en amningssköterksa på BB och de tyckte min son hade perfekt grepp låg nära rakt mot tog hela bröstvårtan i munnen osv.

Men jag är pollenallergiker som ca10% av svenska befolkningen är. Nästa alla pollenallergiker är atopiker och ett av de allra vanligaste symptomen för kvinnliga atopiker är "lätt" eksem på bröstvårtorna. Detta syns inte för en lekman och känns inte heller förrän man börjar amma. Min BVC såg det inte, amningsköterskan inte heller. Men hudspecialist läkaren på universitetsjukhuset såg det på 5 sekunder. Jag fick en kombinerad kortison och svampdödande salva som jag skulle smörja med 2-3ggr per dygn. Minns inte vad det hette men med barn nummer 2 använde jag den receptfria Kortimyk.

Direkt efter amning smörjer man tunt, tunt så att allt tas upp av huden. Sedan skulle jag absolut inte tvätta innan amningen eftersom det inte finns salvrester kvar om man smörjt rätt. Huden är som en svamp på bara 20 min är salvan inne i din kropp. Jag skulle sedan inte heller berätta för BVC, amningshjälpen för de kommer då få "släppet" som han sa eftersom man inte "ska" behöva ha det så här när man ammar och det borde vara greppet osv. Å ändå kan det alltså vara så många som har dessa problem. Berättade förresten för amningshjälpen senare eftersom jag tyckte min info kanske kunda vara användingsbar å ja de fick fläppet :) Så kunde man inte göra barnet får ju kortison i sig osv...

Mitt läkningsschema var alltså en kombination av:

-Amma smörja med salvan, eventuellt med engelsk amningsnapp
-Vädra i luft använd inte amningssnäckor när du smörjt men gärna annars.
-Första gången när det var som värst så pumpade jag oxå ut och gav med kopp. Jag pumpade för hand, det sliter minst, på morgonen när det fanns mycket att ta av och gav sedan på kvällen så jag sparade tuttarna ett kvällsmål. PÅ det sättet var det även gott om mjölk för nästa lite senare kvällssnuttning och då blev han mer nöjd somnade och sov längre och tuttarna fick läka ännu mer.

Ca 3 dagar tog det att läka första gången sedan bara ett dygn. Med första barnet fick jag ta till kortisonsalvan 3 ggr med andr 1ggr. Men utan den efter veckor/månader av pinande hade jag inte ammat i 13mån.


 

Intressant

Skrivet av  Sussie m. Oliver 02 & Isabelle 04
Hade ju också dom problemen med första barnet och jag är pollenallergiker.

Fick inte så bra hjälp som du fick tillslut men gissade att problemen förvärrades av svamp och då inget annat hjälpte använde jag Dactakort (är inte 100% säker på att det hette så men var för fotsvamp) och då försvann det tillslut ihop med att brösten fick vila och jag använde amningsnapp.
 

Kortimyk

Skrivet av  Åsa
och Daktacort är i princip samma sak milda salvor med både svamp och kortison. Den jag hade till första barnet var betydligt starkare.

Det som är problemet är att eksemhy inte läker lika bra så det blir svamp i de ständiga mikrosåren. Mha av kortison och svampdödande så läker mikrosåren ut och svampen kommer inte tillbaka.
 

Luftar

Skrivet av  Marie med Lukas 041213
Tack för ditt svar!
Jag luftar brösten så mycket jag kan och annars använder jag sterila kompresser istället för amningsinlägg som är alldeles för täta.

Tycker att Bepanthen-salvan känns bra men om sprickorna kvarstår mer än en vecka till så ska jag testa ditt förslag om Kortimyk.
 

vitkål!!!!

Skrivet av  trollmamma med Tor o Axel
Det hjälper läkningen, svalkar o är billigt.
Lider med dig jag var rätt kass i början jag använde "snäckor o det hjälpte men jag använde vitkål mer det la jag mellan bröst o bh:n det hjälpte välldigt fort jag bytte "vitkåls blad" så ofta jag bara kunde o jag såg snabba resultat. Lätt att testa o det är inte så tätt som snäckorna.
Lycka till!!!
 

Låter otroligt :-)

Skrivet av  Marie med Lukas 041213
Tack för tipset! Vitkål var nog det sista jag skulle ta till - hade aldrig kommit på det själv. Men det låter helt klart som värt att testa!
Tack!
 

Artiklar från Familjeliv