Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Hur fördela sömnen mellan oss?

Skrivet av Nora
Jag är mammaledig, min man arbetar heltid. Han sover i arbetsrummet eftersom man sover dåligt i sovrummet pga barnen. På helgen sover jag i arbetsrummet en natt. Sex nätter sover jag 2-5 timmar per natt och har huvudvärk, mår dåligt och känner mig kraftlös. Å andra sidan funkar det ok; jag är ganska pigg när jag väl släpat mig upp på morgonen. Kan tyvärr inte somna på dagtid men däremot kan jag ofta ligga ner och vila. Vi tycker att det är rimligt att den som jobbar kan vara utsövd. Tycker ni att vi delat upp det dumt? Hade ni delat upp det annorlunda? Jag funderar nämligen på om jag borde kunna få sova i eget rum fre-lö och lö-sö, alltså 2 nätter i veckan. Kommentarer?
Svar
Om du mår dåligt...
har huvudvärk och känner dig kraftlös så är självklart fördelningen fel. För lite sömn skall man ta på allvar. I det långa loppet är det riktigt dåligt för kroppen. Ni får helt enkelt göra en ny fördelning så du får mer sömn. Varför är det så självklart att den som jobbar utanför hemmet skall ha mest sömn? Gör inte du ett viktigt jobb? Är inte din hälsa viktig?
Skrivet av  Pepparkakan m 2 grabbar + bf juli
Få sova?
Det handlar ju inte om vad man får eller inte utan hur man väljer att dela upp det.

Vi gjorde som så att alla tre sov i samma rum och när babyn lät på natten (efter 2:30) så tog mannen (som precis kommit hem från jobbet) upp, bytte blöja, fixade och sedan ammade jag så länge som det behövdes ville inte Max sova så låg han hos hans pappa så att jag fick sova lite. Sen sov Max pappa mot morgonsidan då Max och jag steg upp och gick ut en stund. Tror inte att någon av oss sov mer än ett par timmar i stöten första dryga året.

För mig var det ett heltidsjobb att gå hemma, helt jämförbart med att arbeta utanför hemmet, därför har inte skilda sovrum varit något tänkbart alternativ.

Sen när jag började jobba och mannen var pappaledig så tog vi oxå och delade på ev nattvak.

Jag tycker att det mer avkopplande att jobba än att vara hemma, klarar mig på mycket mindre sömn om jag umgås med andra vuxna om dagarna än om jag ska sköta barn :-)
Skrivet av  maria65a
Håller med ovanstående...
...inlägg: det är inte alls säkert att det är mer ansträngande att vara på jobbet än att vara föräldraledig. Att vara föräldraledig är ju också ett jobb. Och jag tycker tveklöst det låter som om du behöver mer sömn! Att ligga ned och vila på dagen är bra, men det ger ju inte alls samma återhämtning som sömn. Så prata med din man och försök hitta ett system som ger dig mer sömn. Ni kanske kan ta varannan natt? Att du ska få sova (minst) två nätter i eget rum låter absolut rimligt.

Så här gör vi: Maken, jag och sonen sover i samma rum. När sonen vaknar på natten går någon av oss upp och lyfter över honom till vår säng. Jag ammar och sedan lyfter maken tillbaka honom i spjälisen. På helgerna får vi varsin sovmorgon.

Maken störs inte särskilt mycket av att behöva gå upp och lyfta över sonen, och eftersom jag har svårt att sova medan jag ammar, är det värt jättemycket för mig att bara kunna vända mig om och somna om när jag har ammat, i stället för att behöva gå upp och eventuellt "söva om" sonen. Så för oss fungerar det jättebra. Jag sover dessutom med öronproppar, vilket stänger ute onödigt brus (vi bor i stan) men som inte hindrar mig från att höra sonen.

Prata med din man som sagt, och ta din sömnbrist på allvar! Ni kommer alla må mycket bättre av att du får sova ordentligt. Lycka till!
Skrivet av  Kajsa
Mer sömn till dig!
Jag håller med de tidigare, det är inte alls självklart att "den som jobbar måste få vara utsövd". Det är lika viktigt att den som är hemma är det - den sköter ju också ett jobb. Kan ni inte dela på det och ta halva natten var några nätter? Langa in bebisen till mannen i arbetsrummet när halva natten har gått!

Lycka till!
Skrivet av  Ronja
Dumt ja
Ja, det verkar inte rimligt att du sover så illa sex nätter på raken, för att sedan få sova ut en enda natt... och så börjar det om igen. Jag skulle nog försöka få till en uppdelning som gav mig möjlighet att sova ut en eller ett par nätter även under arbetsveckan. SÅ jobbigt är det inte att vara på jobbet om man är trött en dag - de krav som ställs där är inte lika känslomässigt krävande.
Skrivet av  Helena