Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Underbett

Skrivet av Ännu en orolig mamma
Jag är en orolig mamma som har märkt att min snart ettåriga dotter har lite underbett. Hennes tänder på botten käken kommer precis framför de övre tänderna när hon ler. vet inte om det kommer att rätta till sig av sig själv eller om hon maste bli opererade. Jag känner mig så orolig för detta. snälla svara någon som kanske har råd. Kanske jag kan få lite sömn.
Svar på tråden: Underbett

Hej

Skrivet av  Double
Kan väl egentligen inte så mycket om sånt här. Har ni varit hos någon tandläkare? Antar att ni inte har varit det eftersom hon är å liten? Men skulle jag var dej så skulle inte jag vara orolig. Lätt för mej att säga, men hon har många å framför sig då hon kommer att utvecklas och ändra sitt utseende.
Skulle det vara så att hon får underbett så går det ju att operera som du skriver, men detta görs ju inte förrän hon har växt färdigt. Så mitt råd är att låta tiden se hur det hela blir.
 

Jag har underbett....

Skrivet av  MammaM, som fortfarande har underbett....
och det fick jag av att jag sög på tummen/nappen för länge....

Din dotter är 1 år säger du? När hon är mellan 1-1½ så kommer hon att bli kallad till tandläkaren så jag tycker nog att du iaf kan avvakta till dess.

Med årens lopp kanske hennes underbett rättar till sig, om inte så är det ändå inget man kan operera så där direkt utan man får isf först ha tandställning ett tag innan för att se om tänderna kanske rättar till sig mha den...vilket de ofta gör om det handlar om ett litet underbett. Har man däremot ett stort underbett kan det hända det kan bli operation, men först efter att ha haft tandställning som sagt ett tag.

Men eftersom di dotter är så liten så är det nog inget de gör ngt åt redan nu utan vänta du nu först till dess att din dotter kommer till tandläkaren och fråga dem om detta då du kommer dit. Troligen så kommer säkert tänderna att rätta till sig med åren...om inte så blir det nog inte aktuellt med tandställning förrän runt 10 års åldern eller så eftersom man ska ha tappat sina mjölktänder först innan man sätter en sådan.

Sedan så är det som sagt inget fel eller farligt i att ha under bett. Jag är nu 30 år och jag har fortfarande mitt kvar. Dock inte ett lika stort som jag hade i början eftersom jag haft tandställning under x antal år. En operation kommer ej bli aktuellt för mig förrän möjligen den dag jag får problem med mitt underbett (huvudvärk tex)....

Allt gott

 

kanske en konstig jämförelse!

Skrivet av  Maggie
Jag har haft en hund som hade underbett som valp och uppfyllde därmed inte raskraven. Vi var inte särskild bekymrade över det för vi hade ändå inte tänkt ställa ut honom.
Underbettet försvann i allafall när han fick de permanenta tänderna och bettet blev helt perfekt.
Kanske är det för tidigt att avgöra hur din dotter tänder och bett kommer att bli när hon bli stor.

 

min dotter hade det

Skrivet av  oa
men sen kom nya tänder och detta försvann helt och hållet!Hon är 9,5år idag och har 18 nya tänder.Ingen i familjen har underbett.Vi tänkte oxå på tandställning men sönt att hon slapp det.
 

Tandställning?

Skrivet av  Aliel
En av sönerna i familjen hade underbett. Inte så att det störde utseendet men det var besvärligt för honom att inte kunna ha käkarna i viloläge nån gång...
Fick tandställning som han skulle ha endast på nätterna i 3-4 veckors tid och det försvann!
Detta var efter att de permanenta tänderna kommit...kanske löser det sig av sig självt innan dess!
 

Vi ska till BVC...

Skrivet av  En lugnare mamma
på 1 års kontrol och då ska vi höra vad de har att säga. Vi har inte heller någon med underbett i familjen och därför undrar vi vad som kan ha orsakat det. Tack för alla svar. Det känns i alla fall skönt att höra från er som har någon erfarenhet av det. Det låter som att det blir tandställning i värsta fall. Jag var mest rädd för att det skulle bli operation. Jag återkommer till er och talar om hur det har gått när vi vet lite mer.
 

Underbett behöver inte vara ärftligt....

Skrivet av  MammaM m underbett...
ingen i min släkt el familj har eller har haft underbett men jag fick det pga av att jag sög på nappen och tummen för länge.....
Eftersom ditt barn är så litet ännu så blir det nog att avvakta tills han/hon har tappat alla mjölktänder och fått de riktiga......det är inget man gör något åt innan.
 

jag hade underbett som orsakades av

Skrivet av  också fd. underbett
att jag slog ut de fyra framtänderna i överkäken när jag var ett år, var alltså utan tänder där i fyra år och käken gled fram eftersom inget hindrade den...
Ingen annan i min familj har haft underbett men både jag och min pappa har större underkäke en överkäke men min har ju flyttats fram nu..

Jag hade tandställning från vt i tvåan tills ht i nian...