Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Hur får man ett barn att sitta vid matbordet??????

Skrivet av Anne
Min dotter är 20 månader. Hon sitter i sin Tripptrapp-stol utan bygel och med bara en "hylla". Hon tar en halv tesked av maten och dricker lite mjölk, sen klättrar hon antingen upp på bordet och röjer runt, eller så hoppar hon ner och försvinner ut från köket. Det går inte att få henne att sitta kvar o äta!!!
jag har fått magkatarr av det här, då jag aldrig får äta i lugn och ro- för ofta står hon och skriker och drar i mitt finger och vägrar låta mig sitta o äta. Jag blir så jävla trött, ledsen , galen och helt tokföbannad av det här. Alla måltider slutar med gråt och skrik och spring runt lägenheten- och hon äter nästan ingenting. Vad fan ska jag göra????????
Ska jag börja med sele i stolen eller? Men då kommer hon bara o vrålskrika tills jag slänger ner henne på golvet. HLÄÄÄLP!!!
Svar på tråden: Hur får man ett barn att sitta vid matbordet??????

Gör henne delaktig

Skrivet av  ÅsaL *jultokig som få*
Vi har en son som sitter när o äter bra (19 månader). Kan ju dela med oss av våra framgångskoncept:

1. Alla ska vara hungriga när det är middag. Se över om mellanmål är för stora eller frekvensen för tät på måltiderna
2. Alla är med och förbereder maten, dukar och sedan äter vi ihop. Detta inkluderar även barnen som får ta fram bestick, röra i grytor etc.
3. Alla äter på likadana tallrikar och med likadana bestick.
4. Maten lägger man själv upp på tallriken (inlkuderar även lillen)
5. Går man från bordet är middagen avslutad.
 

faser

Skrivet av  maria
i livet kan man ha tidigt Om det gäller middagen så har jag ett enkelt råd till dig Ge dottern mat först och ät ni sedan senare när hon sover Så kommer i alla fall din matro att fungera, Dessemellan kan du ta strid om att sitta vid bord frukost o alla andra mål Kan kanske vara dax med en vanligt stol , Lite lågt sitte hon men det går bra för en snart tvååring , Kan ju vara så att hon inte gillar sin stol alla är ollika , så testa undvik dock de höga stolar som ser ut som vanliga kökstolar Olyckor har hänt med dem ,,,
 

Så här gjorde vi

Skrivet av  Hoppas det hjälper
Vissa kanske klarar av att göra barnen "delaktiga" och hungriga inför middagen. Inte vi! När vi till slut insåg att vår lilla jordbävning inte var intresserad av matlagning och inte heller kunde sluta med småätandet, så installerade vi en lekhörna i köket. Vårt barn tilläts att lämna bordet när h*n var nöjd under löftet att h*n satt och lekte i köket tills vi andra var klara. Det gäller att ta riktigt intressanta leksaker för lekhörnan!
Jag har full förståelse för din begynnande magkatarr. Fick nästan en själv! Det är fortfarande svårt att få äta i lugn och ro här hemma, men det blev lite bättre med lekhörnan.
 

När man inte sitter fint har man ätit klart!

Skrivet av  Superwoman
Den regeln har vi tillämpat sen barnen var bebisar och det funkar bra. På det viset koncentrerar de sig på maten tills de har ätit klart (de vet ju att om de börjar bråka eller försöker ta sig ur stolen så får de gå från bordet).

Nu överdriver du förmodligen lite grann men OM det är som du skriver, att din dotter helt enkelt inte äter mer än en halv tesked av maten, så är det definitivt dags att se till att hon blir hungrig till måltiderna! Ransonera mellanmålen (frukt brukar räcka bra, mer mättande mellanmål kan sabba aptiten totalt och då får man den situationen du beskriver). Äter hon välling? Sluta med den i så fall så orkar hon äta mer mat.

Vad de tar sig för när de har ätit klart är ett annat problem förstås. Tyvärr har de ju inte alltid den största förståelsen för att man själv vill äta sin mat i lugn och ro även när barnet ätit klart och gått från bordet.

Vad jag kan förstå är den enda lösningen att vara envis, vänlig men bestämd. Tydligt visa att du tänker sitta där du siter tills du har ätit klart, och antingen så sitter dottern fint i sin stol eller också går hon från bordet och roar sig själv. Så försöker vi göra här hemma och det går rätt så bra även om matron förstås ändå inte är densamma som innan vi fick barn :-)
 

testa detta:

Skrivet av  Ananak
sätt henne på stolen!! DU ÄR MAMMA DU BESTÄMMER!!

Herregud, sen jag kom in på denna sidan i dag har jag läst om alla desse mammor som inte vet vad dom ska göra med sina barn! Skrämmande!

Du är vuxen, du bestämmer, om hon får göra som hon vill nu, hur tror du det kommer bli när hon är 5 eller 15??
 

Fast

Skrivet av  Helena, fskl
tror du verkligen att det blir trevliga måltider på det sättet? Jag kan se situationer där det är viktigt att våga vara vuxen, men det här är inte en sådan i mina ögon...
 

kanske inte

Skrivet av  Ananak
men när ska hon lära sig att sitta då? jag har själv inga barn men väntar första, jobbar inom barnomsorgen, har tre yngre systrar och vi har alltid fått lära oss att sitta ordentligt vid bordet, annars åkte vi från.
HUr tycker du att man ska göra då?
 

*sss*

Skrivet av  En annan Ika
Nä det kan man förstå att du inte har några barn ännu! :-) Inte sarkastiskt menat, men det är lätt att ha massa fina principer innan man möter verkligheten!
 

Det har jag svarat på

Skrivet av  Helena, fskl
nedan. För mig, både på jobbet och hemma som mamma, är tvång, måsten och hot förbjudet i samband med måltid.
 

Jag valde

Skrivet av  Majan
mellan att bli förbannad på ditt sätt att bemöta barn eller att skratta åt eländet, och jag väljer att skratta. Kom tillbaka om ett år och jag lovar att du har samma fråga :) Jag hade också principer innan jag fick barn, jag visste precis hur jag skulle göra. Men när knyttet låg där på min mage på bb så förändrardes jag, min syn på barn och jag lovar att samma sak kommer att hända dig.

Jag har en tvååring som aldrig någonsin setat still vid bordet, samma tvååring sitter som ett ljus på dagis. Samma barn hällde under flera månader alltid ut mjölken på golvet hemma, det hände inte en enda gång på dagis. samma barn slängde tallriken i golvet som en gest att nu är jag mätt (jo, vi försökte på alla sätt och vis att hindra det) och på dagis har han inte slängt en enda bit mat på golvet. Min son tar en timme att få att somna på helgdagarna, på dagis lägger han sig ner, blundar och somnar.

Att vara förskolepersonal, barnvakt och storasysetr har ingen som helt likhet med att vara mamma. Och det kommer du snart att bli varse :)

 

Har

Skrivet av  Pernilla
du barn? Antagligen inte eftersom du vet det naturliga svaret!
 

*ler*

Skrivet av  Ananak
nej inte än, väntar dock barn, jobbar inom barnomsorgen och har tre yngre systrar och vi har alla fått lära oss att sitta ordentligt vid bordet.
Vi har barn på förskolan som är födda -03 som vet hur man uppför sig vid ett bord, gör dom inte det så hjälper vi dom på vägen.
 

Men lilla gumman

Skrivet av  Pernilla
Du kan inte jämföra dagis med hemmet. Mitt barn är också väluppfostrat på dagis, bl a pga grupptrycket.
Vad barnet gör "mot" mamma gör h*n absolut inte mot fröken, var säker på det!
Och att du fick lära dig att sitta ordentligt, ja visst, det du _kommer ihåg ja_. Men här pratar vi om barn i en ålder som du antagligen inte kan komma ihåg.
 

Men du...

Skrivet av  Anne
när man har satt henne på stolen en tjugo gånger så är man lite småtrött och är man hungrig och har ont i magen så vill i alla fall jag äta till slut.
 

klart

Skrivet av  Ananak
men då kanske hon ska gå från bordet? så får du äta i lugn och ro. Funkar det att få klättra på bprdet en gång så kommer hon fortsätta tills det blir en tydlig gräns. Jag menade inte att klanka ner på dig för jag vet hur jobbigt det kan vara med barn och specielt en dag när man är trött o bara vill ha lugn. men jag tror till 110% att om man bara tar fajten ett par ggr o visar att det är fel så vinner man. Lycka till iaf!
 

Här kommer jag igen! :-)

Skrivet av  En annan Ika
Jovisst är det så att man måste ta fajten och till slut lyckas man ju. Men det går nog bra mycket snabbare på dagis än hemma. Det är ju hemma som man måste utmana sina föräldrar för att utvecklas, och jag lovar, då handlar det inte om att ta fajten _ett par_ gånger - det kan vara _tusentals_ (överdriver faktiskt inte nu).

 

Hmpf!

Skrivet av  Emma
Passa på att vara barnexpert medans tid finns...tids nog kommer du märka vad som händer med expertisen.
 

Så här gör jag:

Skrivet av  Helena, fskl
börjar i andra änden! Mina råd till dig är väl utprovade såväl som två barns mamma som förskollärare där jag arbetar med små barn upp till tre år.

Försök att tänka målinriktat: vad är det du vill? Jo, ha en trevlig matsituation _tilsammans_ med din dotter. Hur når du dit? Genom att göra måltiden trevlig och sitta kvar själv! Gör måltiden så mysig som möjligt, med så få krav och måsten det bara går (helst inga!). Försök att involvera så många sinnen som möjligt; doften av maten, färgglad, vacker mat, dämpa belysningen och tänd ljus. Låt henne inte bara äta själv, utan också _ta mat_ själv. Försök att skapa lugn och ro, en mysig och inbjudande stämning. Lita på att hon äter sig mätt! Hon kommer inte att svälta- jag lovar! Sitt lugnt kvar om hon går, jaga inte efter henne, andas och räkna till 10 istället för att bli arg! Ropa inte på henne och ge dig inte in i några maktkamper. Jag tycker gott att maten kan stå kvar och hon kan få komma och gå under en övergångsperiod medan ni gör om måltiden till en mysig stund. Däremot tycker jag inte att man ska få ta mat med sig från bordet.

Det är inte så lätt i början men det ger UNDERBART resultat! Lycka till!
 

Sätt dit en sele då

Skrivet av  Eva
Jag har barnstolsbälte på mina barn eftersom de inte kan sitta still för en sekund under en måltid. Det har de till och med på dagis!

Det gäller helt enkelt att sätta reglerna redan igår. Vid måltider sitter man vid bordet tills alla ätit eller åtminstone tills man själv ätit klart och "ursäktas från bordet".
 

Hon vet ju att hon vinner loppet

Skrivet av  Tonårsmamma
Så länge hon vet att hon bestämmer, så har du ingen chans i världen.

Du måste vara mer envis än ditt barn. Man behöver inte vara arg eller otrevlig, utan bara bestämd.

Varför tillåter du henne springa omkring på matbordet? Verkar lite onödigt, om jag får säga så. Så har inget av mina barn gjort, någonsin. Inte nu heller. ;)

Jag tror du får sätta dit en bygel också.

Men sätt gränser för hur man uppför sig. Gör du inte det nu, så får du ett elände längre fram. För det blir bara värre och värre tills du inte kan kontrollera något tillslut. Belive me!
 

Jag tillåter henne inte...

Skrivet av  Anne
att vara på bordet, varför tror du jag plockar ner henne därifrån???
 

Jag trodde

Skrivet av  Sofia*
Min äldsta var ett mycket lätthanterligt barn (har jag förstått senare) När hon var lite trodde jag att saker som att sitta vid matbordet hade med uppfostran att göra. Sedan kom lilla f!
Visserligen tycker jag att man tidigt ska visa barenen vilka beteenden som är acceptabla och vilka som inte är det. Men jag tror att man biter sig själv i svansen om varje måltid är en kamp. Vem vill sitta med vid en måltid där det är bråk? Nej, låt lillan vara, ge henne mat på tallriken och se sedan till att måltiden är en lugn och trevlig stund. Är hon inte hungrig när det är dags att duka av så peta i henne ett par tuggor medn ni dukar av. Så småning om kommer hon att vilja vara med, om måltider är något är positva!
 

Är ni ensamma vid måltiden?

Skrivet av  Lena_O o<:-)
Alltså du och dottern själva?

Kanske bjuda hem någon kompis med barn och äta tillsammans? Då ser hon ju hur dom andra sitter vid bordet och tar efter.

Ta hem fler fikagäster, för även om hon själv inte sitter med vid bordet, så ser hon hur ni gör.

Jag har själv två tätt, väldigt livliga sådana, men dom var aldrig upp på bordet eller knölade vid matbordet. Kanske för att dom hade varandra, och jag själv åt med dom? Vi hade också sällskap av kompisar och vänner ibland. Eller så åt vi helt enkelt ute, sommar som vinter.

Kanske värt att testa?
 

nej

Skrivet av  Anne
vi har inga vänner att äta med, inte heller möjlighet att gå ut o äta.
 

Fler förslag

Skrivet av  Lena_O o<:-)
Jag hade ju två små hemma samtidigt som skulle äta... Men vi var ju rätt mycket ute, även på vintern. Så vi åt rätt många måltider ute i snön, om inte annat så fick det bli smörgås och frukt.

Men man kan ha varmkorv i en termos med vatten. Sedan blandar du det heta vattnet med pulvermos. Eller har korvbröd till. Så gör man det enkelt för sig.

När våra tjejer började åka pulka, så hade vi engångsgrill i backen, men då var vi fler som delade på den.

Men det går att äta det mesta ute även på vintern. Man får lösa det på ett annat sätt än på sommaren, då man får jaga getingar istället.

Just att byta miljö och plats för måltiden kan göra underverk.

Jo, vi brukade också ha picknick på golvet framför TVn. Då satt vi alla på golvet och åt på ett lakan.

Hoppas du får några tips!
 

OJ!

Skrivet av  Anne
Vad mycket respons jag fått! Det är verkligen superkul och intressant att läsa alla inlägg!
Vissa kanske var lite hårda, men jag tar inte åt mig!
Vi har det redan bättre, för tillfället i alla fall. Min dotter är inte uppe på bordet längre men inte sitter hon länge och äter heller...
MEN hon äter upp ALLT när det är nåt hon ÄLSKAR, som blodpuddig och pastahjul, ägg och keso och fetaost.
Så kanske är det så att hon inte gillar all mat och blir uttråkad av att sitta vid bordet...
Hur som helst, tack för alla fina tips och råd!
 

Visst är det tur..

Skrivet av  Lena m.3
..att så många har svar åt dig..? *ler lite ironiskt* Sorgligt att flera här tycker sig ha rätten att beklaga sig över hur dålig du är på att sätta gränser och ha åsikter om vad som är det RÄTTA att göra..
Gå en mil i en annan mans skor först, säger jag då... Åk hem till den här mamman och ta reda på hur det här barnet funkar, för tänk er, barn är olika! Inte alla barn funkar som era barn gör därhemma. man kan ge råd UTAN och samtidigt vara lite ödmjuk för den man ger råden till, jag lovar.

Hoppas du, Anne, får ordning på ditt problem med ditt barn, att inte få någon lugn och ro vid måltiderna kan vara jättejobbigt!
 

Fel blev det..

Skrivet av  Lena m.3
man kan ge råd OCH samtidigt vara ödmjuk skulle det ju såklart vara..