Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Ångest! (långt, men glad om ni orkar!)

Skrivet av tjorven
Hej!!

Har idag testat positivt , mkt oväntat men ändå glädjande :) Har en son på 13 mån och visst hade vi tänkt oss en eller två barn till, men inte så snart.. Men men, det är bara att tacka och ta emot gåvan.

Är alltså i 5 v nu, och det jag mår dåligt över är att jag för ca 2 veckor sedan åt en receptbelagt medicin mot svamp i underlivet som heter Fluconazol 50 mg. Åt tre kapslar första dagen och sedan en per dag i ca en vecka, enligt min gynekologs ordination. När jag var på besök hos min gynekolog pratade vi om detta att jag inte har ngt skydd i forn av p-piller eller så, och han kollade upp i FASS vad som funkar mot svamp ifall jag mot förmodan skulle vara gravid. Han sa lite skämtsamt att alla kvinnor i fertil ålder som inte skyddar sig är gravida tills motsatsen är bevisad, och var alltså noga med att kolla upp vilken medicin han gav mig.

Men nu idag när jag kollade FASS på nätet så stod det att man har begränsad erfarenhet av att använda denna medicin under grav, och att det inte rekommenderas med undantag om en läkaren väljer att föreskriva det..

Ska givetvis ringa min gynekolog imorgon och kolla,, men känns jobbigt att jag har ätit denna medicin spec nu i början när fostret är så känsligt..
Men samtidigt så borde väl inte min gynekolog har gett mig ngt preparat som kan vara farligt för ett barn, i och med att han kollade upp detta extra noga. Dessutom är han spec. gynekolog o borde kunna sin sak!
Usch vilken oro!! :)
Svar på tråden: Ångest! (långt, men glad om ni orkar!)

tror inte...

Skrivet av  bf
att du behöver vara orolig. Men ring och kolla i morron. Lycka till med den utökade familjen.
 

Tror inte du behöver oroa dig

Skrivet av  Lena_O
Jag tolkar texten med att dom inte har någon erfarenhet av biverkningar under graviditet, så därför bör man avstå, men att ändå gravida får behandling.

"Graviditet
Erfarenhet från användning av flukonazol under graviditet är begränsad. Därför bör inte Fluconazol Alpharma användas under graviditet annat än efter särskilt medicinskt övervägande. Rådfråga din läkare eller farmaceut innan du påbörjar behandlingen.
"
http://www.fass.se/LIF/produktfakta/artikel_produkt.jsp?SpecID=114558&DocTypeID=7&UserTypeID=2

Du kan ju alltid kontakta företaget med ett mejl och säg din oro. Fråga också VAD som kan hända, om det är någon form av allergireaktion, för det är det jag kan hitta. Hittade info här:

http://www.sandoz.se/site/sw/produkter/produktomrade/infektion/pool/fluconazol.shtml
 

Lite sent svar, men ändå :)

Skrivet av  Eva
Första veckorna lever ju embryot inte på dig, utan på gulkroppen. Alltså får den ju ingen näring från dig och kan inte påverkas av att du råkat ta medicin/druckit alkohol/ätit något olämpligt. Du kan nog vara lugn, skulle jag säga :)
 

Jag skulle...

Skrivet av  Vimling
säga att du inte behöver oroa dig alls! Själv är jag sjuk och äter en medicin där det står precis samma sak i FASS, däremot rekommenderar läkarna att jag fortsätter med medicineringen och i mitt fall har det gått alldeles utmärkt, har två barn! Men jag förstår naturligtvis din oro.

Forskningen och verkligheten ligger nog ganska ofta väldigt långt ifrån varandra när det gäller FASS och just forskning på gravida bedrivs väl egentligen inte, i alla fall inte i sådan omfattning att man kan göra en riktigt korrekt bedömning just i det här fallet eller mitt heller för den delen. Läkarna (de välinformerade specialister som jag går hos) har sinsemellan en ganska bred och positiv erfarenhet som de baserar sina uttalanden på.

Du kan läsa om typ Alvedon och hitta hemskheter där också så att säga, så formuleringarna i FASS är till för att täcka upp för eventualiteter. Så om din läkare säger att det är okej så tycker jag att du skall gå på det!

Lycka till och var inte orolig!!!
 

Artiklar från Familjeliv