Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Länkar / tips?

Skrivet av J m P & G
Hej!
Jag brukar inte vara här inne, men häromdagen började jag fundera så mycket...

Jag var på utvecklingssamtal på dagis med Storebror (2½ år) och det var mycket dagisfröken hade synpunkter på. Bl a tycker personalen att han har svårt att koncentrera sig under längre stunder (t ex vid sångsamlingen eller om det händer saker runt omkring honom medan han sitter och ritar osv). Själv har jag inte märkt av detta så mycket, för hemma kan han sitta länge och pilla med lera, rita, undersöka osv.

Han har inte heller riktigt lärt sig hur man fungerar i sociala sammanhang, han kan vara lite överväldigande t ex kramas hårt, ibland puttar han de andra barnen osv. Han är dock alltid väldigt glad och positiv och aldrig agressiv, han vet bara inte riktigt hur han ska hantera all energi han har inombords.

Ja, det var alltså detta och en del andra saker de hade att komma med, och jag vet att han är lite sen både i tal och i rörelsemönster om man jämför med de andra barnen på dagis. Jag har själv inte reagerat vidare över det här tidigare, men när jag funderade lite kom jag att tänka på att just det här med svårtigheter att koncentrera sig i skolan osv var någonting jag förknippade med ADHD, damp och allt vad dessa sjukdomar nu heter.

Nu har jag ju ingen som helst erfarenhet av eller kunskap om detta, så jag kan ju mycket väl ha fel, eller vara hispig eller så :o) Men jag tänkte att det kanske är någon här som har någon bra länk till sidor som handlar om detta, så att jag kan läsa mig till lite mer information själv?

Vore mycket tacksam för alla små tips!
Mvh
Svar på tråden: Länkar / tips?

Lyssna först och främst på dig själv.

Skrivet av  Bittan
Man brukar känna själv som förälder om något inte känns riktigt bra.
När jag läser ditt inlägg tänker jag först och främst: Han är ju bara 2½ år och hur många i den åldern kan sitta still längre stunder och har ett utvecklat socialt samspel? Och om man tycker nåt är kul kan man koncentrera sig länge och tvärtom när nåt är tråkigt.
Oftast har barn med bokstavsproblematik svårigheter på mer än ett ställe dvs inte bara på förskolan utan hemma också.
Sen när jag tänker hur det var för mig då min son var 2½ år, så var det så att min kille var hyperaktiv, fick lätt utbrott, sömnsvårigheter, var ändå go och glad, kunde koncentrera sig då nåt var roligt.
Jag tog själv upp det med förskolan men då (17 år sen) hade man inte samma kunskap som nu, de tyckte ju att han var ju bara aktiv och han som var så charmig kunde väl inte ha MBD, som jag då misstänkte.
Men jag kände i maggropen att nåt inte stämde, och trots det, tog det ytterligare 12 år innan Adhd-diagnosen var ett faktum.
Jag tycker inte du ska förhasta dig att rusa iväg för eventuell utredning. Ha en öppen dialog med förskolepersonalen. Se om det är likadant hemma som i förskolan. Är detta "beteende" bara tillfälligt eller har det varit alltid och kvarstår svårigheterna om tex ½ år. Ta upp till diskussion med förskolan att du vill att de håller ett "extra öga" på din pojke.
kram och lycka till


 

Tack för dina ord!

Skrivet av  J m P & G
...de värmer! :o)
Jag hade väl inte tänkt så långt som till utredning eller så, mer att ta reda på hur bokstavsbarn fungerar och vad man kanske ska vara lyhörd för.

Innerst inne är jag nog inte så orolig för sonen, men jag vill ju heller inte vara den som tycker att "det är minsann inget fel på MIN son inte". Har han problem inbillar jag mig också att de är lättare att ta ihåll med nu än om 10-15 år.

Det var lite därför jag efterlyser länkar där man kan läsa på om vad detta är!

Tack igen! Kram
 

Hur mycket som helst

Skrivet av  Bittan
Det finns hur mycket länkar som helst. På Google och sök på tex Adhd eller Damp.
Mycket fakta kring olika neuropsykriatiska funktionshinder finns på bla Neuro Nätet, RBU mm.
På biblioteket finns hur mycket faktaböcker i detta ämne.
 

Lite tips om lite av varje

Skrivet av  tanten
Länkas finns som sagt massor, här är en del:
www.attention-riks.nu
www.welcome.to/neuronatet
www.add.about.com
www.helpguide.org/mental/adhd_signs_symptoms.htm
www.akademiska.se
www.internetmedicin.se
www.mic.ki.se/Diseases/SWEF03.html
www.mic.ki.se/Diseases/index.html

Sen tror jag att du faktiskt kan hjälpa din son att utvecklas åt rätt håll genom högst vanlig uppfostran kanske bara lite mer systematisk.
Men man måste komma ihåg att han bara är 2½ år, vilket barn har kommit så mycket längre än han då ihop med en massa andra ungar! Det är faktiskt inte en normal situation för mänskligheten att bunta ihop ungar som vi gör i vårt nuvarande samhälle, inte i så låg ålder i varje fall. Dessutom utvecklas barn olika.
Det hindrar ju inte att du har ögonen öppna och ser hur det utvecklar sig.Var med på dagis själv också om du kan så att du också ser hur det fungerar.
 

Tack för länkarna IMT

Skrivet av  Väninnan
;-)
 

Tack för länkarna!

Skrivet av  J m P & G
Jag var faktiskt med idag på dagis, och jag måste säga att jag nog tycker att personalen överdriver en aning. Sen får man ju alltid räkna med att det inte är en "normalsituation" när mamma är med...

Nåväl, tack vare den här sidan och mycket jag läst mig till på andra håll gör att jag lutar åt att det nog inte är något "bokstavsbarn" jag har, utan snarare en lite sent utvecklad liten gosse, som behöver lära sig hur man umgås med andra.

Tack för att du tog dig tid, jag ska undersöka länkarna lite noggrannare nu!

Kram