Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Det är kul nästan jämt...

Skrivet av Ulle+3
Idag när vi kom hem från jobb/skola/dagis ringde en granne och berättade att alla på vår gata fått post i går kväll.
Brevbärarna; min dotter, 8 år med ADHD och en fullt normal men busig kompis i samma ålder, hade skrivit brev med fula grejor ("typ fula apa" bajsjävel" etc)och delat ut. Grannarna som fått dessa brev är alla utom en äldre personer i åttioårsåldern.

Grannarna var väldigt upprörda fick jag höra av hon som ringde (också granne samt kompis till mig).

Jag blev ju också mycket upprörd, tog dottern i hampan och drog runt henne till alla för att be om förlåtelse. Detta gjorde hon rakryggat, trots att det inte var hon som skrivit de flesta av breven (inte bara av ondo att ha problem med läsning och skrivning *s*)
De flesta tog det bra, sa till henne att de blivit ledsna och besvikna men godtog ursäkten med en blinkning till mig.

En tant dock, mycket religös och "god", var mest upprörd av dem alla. Hon hade fått ett brev, skrivet av kompisen, där det stod "Din fula apa". Dottern bad om förlåtelse och försökte förklara att det inte var skrivet till henne som person (svårt för en åttaåring)utan att de bara hade slängt ut breven till vem som helst. Hon sa flera gånger att hon var ledsen över det som hänt och aldrig tänkte göra om det.

Vet ni vad tanten säger, trots att hon har en skamsen 8-åring framför sig? "Jag har bott här i 58 år och har aldrig varit med om en å elak unge. Allting var mycket bättre innan DU FLYTTADE HIT!" Hur fan kan man säga så till en åttaåring?
Jag blev skitledsen.

Vad säger man till dottern för att det ska bli rätt?
Jag vill ju inte bortförklara eller förminska hennes skuld i det hela, men som vuxen tant får man faktiskt inte säga så till ett barn, och det vill jag ju att hon ska förstå.
Dottern har aldrig gjort denna tant något, utan har försökt ta kontakt med henne förut genom att hälsa på, komma med teckningarosv, med alltid känt sig avvisad.
Denna tant är dessutom en "snäll tant" och inte ansedd som elak för övrigt.

Blä!
Svar på tråden: Det är kul nästan jämt...

Ja vad säger man?

Skrivet av  mammuten
Jag har i alla fall ett tips på vad man tänker. Man sparar såna här situationer i minnet och tar upp dem i det tal du håller när tjejen gifter sig om 20 år.Inga barn får så roliga bröllopstal som våra... (Tro mig - min aspige kusin fick enormt roliga tal med anekdoter från hans barndom som ett litet UFO med det specialintresse jan nu jobbar med...)


Du får förklara att tanten förmodligen blev så ledsen att hon inte tänkte på vad hon sa och att det inte bara är barn som i bland säger saker de egentligen inte menar.

Sen får du (om du orkar) ha ett snack med tanten och förklara att ni tog väldigt illa vid er.

Bra att tjejerna inte skrev till de allra äldsta. Kanske kan du förklara att de inte gjorde det utan bara delade ut till dem de uppfattade som ungdomliga och med humor :-) ? För utan humor vill man inte vara ens om man är en ful apa.
 

Ja, det lär bli ett

Skrivet av  Ulle+3
långt, långt tal det!
Tyvärr var just denna tant en åttitaggare utan humor. Nog för att jag kan hålla mig för skratt jag med, men vuxna människor ska väl inte anklaga barn för att vara eleka när de själva är så i bängen dito...

Tack för ett trösterikt svar som fick mig att le!
 

Barnens farmor....

Skrivet av  Trebarnsmor
...sa till en kusin på 7 år (som har lite myror i baken, han med) under en släktmiddag:
att det var så lugnt och skönt förra söndagen när hon var i deras familj-undrar just varför-kan det ha varit för att du var borta hos en kompis tro...alla syskon och kúsiner satt också med vid bordet!

Vi blev så perplexa allihopa. Denna snälla söta farmor som sällan visar annat än en fin fasad...
Pojkens föräldrar försökte släta över med att pojkens storebror minsann kunde låta också...
...men då svarade bara Farmor att hon tyckte bara så och det måste hon väl få säga...

Som du förstår, så dröp den familjen av ganska snabbt, och min man var till sin mamma dagen efter och "skällde". Man säger inte så till en sjuårig pojke!
-Men han är ju jobbig och han kan må bra att få höra det någon gång! försvarade hon sig.
Vad gör man? Neka henne umgänge med barnen?
Jag har hört från mina egna barn att hon ibland passar på att säga "sanningar" (som att de har för mycket leksaker) när vi inte hör...
 

Men liiiite kul var det ;0)

Skrivet av  ~majo~
Förstår att du kanske inte tyckte det, men när jag läste det här blev jag lite full i skratt. För visst är våra barn påhittiga om än inta alltid så väl förberedda på vilka konsekvenserna kan bli.

Visst, man ska väl inte skriva "fula apa" till gamla sura tanter, men å andra sidan så finns det mycket värre saker en åttaåring kan hitta på.

Jag tycker att den där gamla "haggan" var hundra gånger elakare än din lilla tjej någosnin kommer at kunna bli!.
Jag hade nog inte kunnat knipa igen min käft, utan förmodligen hade jag gjort mig ovän med tanten och sagt vad jag tyckt. Har nämnligen själv lite svårt för att behärska mina känsloyttringar när man kanske borde?

Jag tror verkligen att den där damen var en "bajsjävel"!

Förklara för din dotter att den gamla damen antagligen är en sur gammal tant som inte fick leka och ha roligt som barn, och därför blivit så elak.

jaja.....ibland är även jag opedagogisk........men det bjuder jag på ;0)
 

Heja heja!

Skrivet av  Nape
"Jag tror verkligen att den där damen var en "bajsjävel"!" ASG!

Alltså, jag sitter och torkar tårar här..
 

Alltså

Skrivet av  marikaL m fem
jag förstår nästan tanten :-/

Så GÖR man ju bara inte - lämnar lappar med såna tillmälen som din dotter + kompis lämnade, då måste man också som vuxen få bli arg och ge uttryck för det.

Men du får ge det tid - hon lugnar säkert ner sig på några dagar eller så, då kan du ju gå över med lite bullar eller nåt så kanske ni kan fika och du kan berätta för henne om dotterns problem och hur de kan ta sig uttryck? Så kanske hon får en annan förståelse?
 

Tja...

Skrivet av  Ulle+3
kommer tanten ner med bullar och förklarar hur det ligger till med en åttiåring som säger till ett barn att "Det var mycket bättre här innan du flyttade hit" är jag beredd att lyssna. Jag anser att jag gjort mitt på medlingsfronten.

Självklart får man som vuxen vara arg, det var också några av de andra drabbade, men man får inte uttrycka sig som man vill för det. Ens om man är 80 år...
 

Fast jag tycker ju då

Skrivet av  marikaL m fem
att man inte ska få uttrycka sig som man vill ens om man är åtta år :-/

Tycker faktiskt det är lite beklämmande att så många här verkar tycka det är ROLIGT med kommentarer som "bajsjävel" etc. Sånt kan ju t om spä på antaganden om att föräldrarna i sin föräldraroll inte gett barnet de bästa förutsättningarna.

Så därför förstår jag inte riktigt heller hur du kan bli MER upprörd över att tanten här uttryckte sina känslor över att bli kallad sånt än över det faktum att din dotter delat ut brev där de kallat folk "bajsjävel", "fula apa" och annat :-/
Och som hon (+ kompisen) betett sig så VAR det väl bättre i området innan hon flyttade dit, ur tantens synvinkel? Din dotter måste väl också lära sig att det hon gör påverkar omgivningen??
Om inte annat så kan väl tantens starka reaktion tydliggöra för din dotter hur det hon gör påverkar andras känslor? Eller vad säger dottern själv?

Sorry, men så tycker jag. Men jag hoppas ni får till nån fungerande grannsämja även efter detta (själv skulle jag nog vara väääldigt avvaktande mot ev grannungar om de utsatte oss för nåt liknande).
 

Beklämd??

Skrivet av  8-barnsmamma
Jag står för att jag visst ser mycket humor i detta-men jag kanske är en barnslig människa då.

Inte kan man ta detta så himla allvarligt,det är som sagt barn.Rätt små sådana.

Ingen av oss föräldrar uppmuntrar väl sånt här! Det bara händer,och det kan hända den "bäste" också.Hur man än har "uppfostrat" sina barn.

Då vore det betydligt allvarligare,om det var äldre barn,tonåringar,som gjort detta.

Att barn hittar på dumheter får man försöka acceptera,om det händer nån enstaka gång.
Då är det värre när inte _vuxna_ människor accepterar en ursäkt.Utan blir riktigt sura eller arga!

 

Ganska stor skillnad

Skrivet av  ~majo~
på vad man förväntar sig av en omogen 8-åring och en förmodat mogen 80-åring!

Jag räknar inte med att mina barn ska veta exakt hur man uppför sig när de är små, det är något som de håller på att lära sig. Men jag förväntar mig att människor som nått den aktningsvärda åldern av 80 år vet det! Vilket damen i detta fall gav tydliga bevis på att så inte vara fallet.

Det som jag tycker är än mer beklämmande, är vilka krav du antagningsvis ställer på dina egna barn, om du nu tycker det är så förfärligt att ett litet barn hittar på bussträck ihop med en kompis, men helt acceptabelt att en vuxen säger till ett barn, som dessutom (antar jag) har svårigheter med impulser och annat, att hon är den elakaste unge hon stött på ,och att det var bättre innan barnet flyttade till kvarteret.

Du kan anta så mycket du vill att jag bl.a. inte gett mina barn "de bästa förutsättningarna" eftersom jag tyckte det lät komiskt med påhittet, men det är med dina mått mätt.
Med mina mått mätt så kommer jag alltid ta parti för barnen, mot "ouppfostrade vuxna"!

Jag förväntar mig inte att barn ska uppföra sig bättre än gamlingar, som du tydligen gör.

 

Nä, roligt tycker

Skrivet av  Ulle+3
jag knappast att det var eller är.
Och jag kan garantera dig att min dotter får lära sig att det hon GÖR påverkar personer i omgivningen. Att hon ÄR en elak flicka som man skulle klara sig bättre utan tycker jag är en ganska grov kränkning som inte lärde henne någonting utom att verkligen börja tycka att denna tant är elak.

De personer som talade om för dottern att de blivit ledsna och besvikna över hennes påhitt, men förlät henne fick däremot starka sympatier av dottern, inför dem skämdes hon verkligen över sitt tilltag.

Om sedan tanten tycker att de hade det bättre innan min dotter flyttade dit är det helt okej för mig. Sedan är det ju så att någonstans på vägen från barn till vuxen bör man få lära sig att man inte har rätt att uttrycka allt man känner och tycker.
Detta håller jag på att lära mina barn, främst genom att visa dem repekt, eftersom det så tydligt föder respekt hos dem.
 

Avundas dig inte

Skrivet av  Nape
Usch, jag ser både det roliga (ja, jag har sån humor *s*) och tråkiga i det. Självklart får man inte lämna såna lappar i brevlådan hos folk.

Jag tycker du tog tag i det bra! En eloge till dig! Din dotter lär ju inte göra om det och det är ju av sina misstag man lär sig.

Granntanten vet jag inte hur man ska handskas med. Hoppas det löser sig.
 

Äsch...

Skrivet av  8-barnsmamma
varför tar de detta så väldigt personligt??
Förlåt,men jag tyckte det var det roligaste jag hört på länge..skrattade en bra stund för mig själv vid datorn..Klart det var onödigt-men de är ju bara barn trots allt.

När sonen,snart 15,var liten hittade han på liknande grejer..
En gång hämtade han grannens post,och rev den i småbitar.La in resterna i häcken bredvid.
En annan gång smet han ut källarvägen,och tog med sig tomglas från backen ,och slog sönder dem med en hammare han smusslat ut.
Detta gjorde han på samma grannes garageuppfart..
Jag RUSADE ut,sopade upp allt,och ingen märkte något.

Han smusslade med sig stora knivar också ut,från källaren.Utifrån hade vi alltid låst,men han smög ner o öppnade o gick ut den vägen.Han var oerhört snabb,och bra på att smyga..

Han drog in en trädgårdsslang genom en annan grannes bilfönster,men lyckades inte få på vattnet.

Ja,hur vi än kollade honom så var det alltid små grejer som hände.
Tyvärr tyckte en granne,han som fick posten förstörd,att sonen var "totalt ouppfostrad"-vilket var helt fel!Så han tålde inte vår familj efter detta.

Han fick sedan alltid skulden för det andra barn ställt till med..och DET kändes hemskt.
 

Jag delade ut kondomer jag :-)

Skrivet av  marib
på den tiden fanns det automater som satt utanför kisker.
Var i sjuårsåldern och _mycket_ nyfiken på tuggummina de sålde *s*
Efter idogt sparande var jag och handlade... de smakade inte ens gott när man försökte blåsa upp dem
:-(
Delade ut en i var låda i grannskapet (mest pensionärer) och jösses vad skäll min mamma fick *s*
Och då ska jag ändå räknas som "normalstörd" SUCK
Folk har ingen humor
 

:0)

Skrivet av  ~majo~
Bra ide´! Och väldigt förståndigt av en liten 7-åring att indirekt uppmana folk att skydda sig vid sex ;0)
Man får se det positiva i vardagen, även om det tolkas som det motsatta.


Nä folk har inte mycket humor, sen stör det mig att de flesta tolkar barns beteende som elakt och beräknande, när det i själva verket kommer ur nyfikenhet och upptäckarlusta!
 

Gjorde jag med!

Skrivet av  Ulle+3
På samma sätt. Fast inte där JAG bodde...