Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Många olika problem av concerta (LÅNGT)

Skrivet av Rebecka 98/02/04
Vår pojk startade för två veckor sedan, och det har uppstått en del problem. Vill gärna veta om det är någon som känner igen detta, och hur det har blivit sedan?

Hyperaktiviteten har minskat en del, vilket ju är bra. På vissa sätt märker vi att koncentrationsförmågan är bättre, han kan t ex ibland svara på en fråga samtidigt som han gör något (t ex äter eller bygger lego) vilket han ALDRIG kunde tidigare. Så långt allt bra.

Men så har han blivit enormt nedvärderande gentemot sig själv också, mycket självkritisk. Förut var allting alla andras fel, men nu är allt hans fel. Han kan ingenting och är värdelös. Alla andra är bättre än honom. Han gråter rätt ofta. Han är också mera aggressiv än tidigare. Detta förklaras av BUP med att han numera "har tid" (är mindre hyperaktiv) att reflektera över saker, och också då hinner med att se att han faktiskt inte är så jätteduktig på allt. Han hinner märka sina svårigheter, de blir tydligare för honom. Och de tror att detta kommer att ge sig med tiden. Med rätt stöd från omgivningen (hemma och skolan).

I skolan har det tidigare varit problem med koncentrationen, men inte med hyperaktivitet. Dock stora problem socialt, med samspel. Nu har problemen förändrats, till det mycket värre. Han kan inte alls vara med i samlingar mm. Pga att han är så inne i sig själv, lever som i en fantasivärld. Pratar hela tiden om overkliga saker för sig själv och till andra (inte med andra utan till, han hör inte vad de säger). Det går inte att nå fram till honom eller prata med honom. Att avbryta honom är en omöjlighet. Och då är det alltså omöjligt att få honom att sitta ner och göra något. Resurspersonen får numera agera personlig assistent så att hon direkt kan ta tillbaks honom till verkligheten innan han går för djupt in i sin fantasivärld.

Arg är han också mycket i skolan, inte för att något särskilt har hänt eller på någon särskild person, bara arg i största allmänhet.

Lekar med andra fungerar numera bara en kort stund, sedan när de andra byter lek har han låst sig alldeles och kan leka samma sak i timmar. Och de andra har slutat leka den aktuella leken för länge sen och vill bara att han ska lägga av, men han kan inte.

Ont i magen och illamående har han klagat på ett par gånger, och han äter lite mindre än tidigare. Men detta är ett minimalt problem. Det är nog bara bra att han äter lite mindre, han åt så mycket förut. Och nu rör han ju sig mindre också.

Men det största problemet är nog att han inte kan sova. Förr la han sig ungefär 20.00 och sov sedan inom en halvtimme. Oftast snabbare. De två första dagarna gick bra, men sen har han varje kväll legat vaken till mellan 23-24! Upp måste han kl. 07. Han ser alltså ut som sju svåra år nu. Blek, blåsvart under ögonen osv. Han upplever också att det kommer många hemska tankar när han ligger och ska somna. Han kallar dem för mardrömmar, men han är ju vaken. Läkaren var mycket bekymrad över just sömnproblematiken.

WOW - säger jag om någon tagit sig ända hit! Någon som känner igen något? Hur har det blivit sedan?
Svar på tråden: Många olika problem av concerta (LÅNGT)

Litegrann

Skrivet av  marib
men sömnsvårigheterna var bara första dygnet då han var helt vaken.
Magvärk och darrningar som varit av övergående natur.
Viktminskning, radikalt men det VAR ingen katastrof NU får han däremot inte gå ner mera.
För oss så tog det ca en månad innan alla konstiga humörsvängningar försvann.
Han hade konstant PMS den perioden och VAR mera självkritiskt.
Däremot så tycker jag inte om sömnsvårigheterna och mardrömmarna du tog upp, de har jag inte märkt av här. HAn kanske borde prova något annat?
 

Hej Marib

Skrivet av  Rebecka 98/02/04
Vad skönt att höra att många av de besvären som ni märkte av första månaden sedan har försvunnit, hoppas det blir samma här. Hoppas att din grabbs vikt inte minskar mera nu bara!

Nej, sömnsvårigheterna och mardrömmarna bekymrar även läkaren. Om han fortsätter att sova så lite så kommer det gå illa, sömnen är ju viktigare än man många gånger tror.

Vi får väl ändå hoppas att det ordnar sig. Läkaren har många olika saker att prova för att få det att lösa sig med sömnen:

1. Till att börja med nu så provar vi med extra stöd i samband med insomningen - vi ska sitta/ligga bredvid honom. Han brukar somna lättare då.

2. Om det inte hjälper och de övriga problematiska sakerna har gått över så ska han få ta 18 mg x 2 (en på morgonen och en på tidig eftermiddag). En del barn har svårt att somna pga att effekten GÅR UR på kvällen.

3. Om det ev. gör det hela ÄNNU värre så blir det tillbaks till x 1 och så provar vi sömntablett eller Theralen på kvällen.

4. Strattera istället.

Han funderade redan nu på Strattera men eftersom vi fått stort svar på Concerta så vill han gärna att vi har is i magen och fortsätter. Han tror det hela kommer bli jättebra med Concerta i slutändan. Vi får väl hoppas det.

Tack för ditt svar!
 

Vill inte göra dig orolig...

Skrivet av  7 barns mamma
men vår pojke började med just de problemen som du beskriver. Vår son hamnade efter en tid i psykos och hade hallucinationer, röster/syner och blev också svårt deprimerad att han ville ta sitt liv. Vår pojk har kombinationen Asperger-svår ADHD och vi har av barnneurologen fått veta att vissa barn inte klarar av att äta den här typen av medicin. Vill bara tala om att man ska vara extra observant för den situation vi hamnade i var mycket svår.
 

Hej 7 barns mamma

Skrivet av  Rebecka 98/02/04
Jag förstår att situationen måste ha varit svår för er... Vi ger det lite tid, men inte hur lång tid som helst. Och inte får det bli värre heller för då får vi lägga ner. Vi ska verkligen vara extra observanta!

Tack för ditt svar!
 

Artiklar från Familjeliv