Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Matrecept...

Skrivet av Lotta med Liam
... har jag hört att man kan få på apoteket. Hur fungerar det? Talk to me like I\'m a child, för jag tar inte till mig så svårtuggad information just nu...

Har ni matrecept?
Svar på tråden: Matrecept...

Kan väl svara här också då

Skrivet av  Lina
när jag ändå är i farten.

Matrecept på apoteket vet jag inte så mycket om, men du får säkert all hjälp du behöver av dietisten på sjukhuset, har ni inte träffat någon sådan än?

Generellt är det väl mat med långsamma kolhydrater som gäller, det blir mycket pasta i den här familjen. Grönsaker och frukt och inte så mycket vitt bröd utan hellre lite grövre med korn i. När det gäller barn är det också ok med pommes frites har vi fått veta, eftersom de behöver mycket fett och fettet bidrar till att göra maten "mindre snabb" så att säga (det blir en del turer till McDonalds för sonen eftersom han alltid behöver äta precis när man är på väg nånstans ....jäääääteledsen är han för det (inte).

Hemma äter vi inte så mycket potatis eftersom både jag och min son stiger snabbt på det, vi håller oss också ifrån söta drycker (juice läsk saft osv.)

Det brukar vara ganska individuellt hur man reagerar på olika livsmedel så det bästa tipset är väl att prova sig fram och helt enkelt kolla vad som händer med blodsockret. Det var det jag menade med "testa testa testa" som jag skrev nedan...

Jag kan ju tillägga att vi är rätt svaga för glass i vår familj men vi behöver inte kompromissa med blodsockret för det utan anpassar helt enkelt doserna, då brukar man komma undan med det mesta (utom möjligtvis söta drycker...)

Hoppas att jag kunde vara till någon hjälp med mitt svamliga inlägg. Jag ber om ursäkt att jag inte kunde komma på några direkta matrecept, däremot skulle jag nog kunna rabbla upp tusen saker du inte hade en aning om att man kunde äta tillsammans med spaghetti!!!

Lycka till!
 

Rabbla!

Skrivet av  memim
Jag vill också veta vad man kan äta med spagetti!
Menar du att det finns annat än köttfärssås med tomat o. vitlök? ;)
 

Fiskbullar

Skrivet av  Lillans mamma
Fiskbullar i ost och paprikaost, rivna morötter eller någon annan sallad. Jag tycker att det smakar bra och mina barn äter med god aptit.
 

"Bra mat för barn"

Skrivet av  Malin med Jesper -00
...heter en broschyr på 35 sidor som vi fick av dietisten när Jesper insjuknat i diabetes. Den är utgiven av Svenska Diabetesförbundet och går att beställa från Förlagshuset Gothia AB, tel: 08-4622670 (detta står på baksidan av broschyren - det var i och för sig 2 år sedan vi fick den så jag hoppas att inte tel.numret är ändrat). Annars kan du ju höra med diabetesteamet på ert sjukhus (dietisten?) om de har den broschyren att dela ut. I broschyren finns matsedelsförslag, recept och råd vid matvägran, feber - förkylning - magsjuka, barnkalas m.m.

Vi har lagat några av maträtterna som det finns recept på i broschyren, men för det mesta använder vi inga speciella recept för diabetiker när vi lagar mat. Vi byter ut ex. vanlig lingonsylt mot lågkalori-lingonsylt resp. söt äppelmos mot lågkalori-äppelmos till havregrynsgröten till kvällsfika.
 

Ett tillägg

Skrivet av  Malin med Jesper -00
När Jesper insjuknat i diabetes (var då 2 år och 3 månader) fick vi även av dietisten ett papper där hon skrivit upp vad/hur mycket han borde äta vid varje måltid. Den lista vi fick då såg ut som följer:

FRUKOST: Yougurt el. fil el. mjölk
Smörgås/flingor eller gröt
Fruktbit el. bär

MELLANMÅL f.m: 1/2 frukt

LUNCH: 1-2 potatisar el. 3/4 dl ris el. 1,5 dl pasta
varmrätt (kött/fisk/ägg el. dyl.)
grönsak
mjölk el. glass el. frukt (ett glas mjölk
motsvarar 1 liten glasspinne)

MELLANMÅL: 1 smörgås el. frukt el. flingor el. bulle
mjölk eller frukt

MIDDAG: Som lunch

KVÄLL: Fil el. yougurt el. mjölk el. frukt
smörgås/flingor eller gröt

Dessa enkla råd om hur mycket han skulle äta när han var drygt två år sitter fortfarande uppe på vårt kylskåp, men skillnaden är att han äter lite mer mat till de flesta mål nu än han gjorde för 2 år sedan.

Fick ni inte med någon liknande lista med råd på ungefär hur mycket Liam bör äta till varje måltid när ni blev utskrivna? Det är ju säkert lite olika från sjukhus till sjukhus vilka råd de ger, men att följa ovanstående råd har funkat bra för oss.

 

Rättelse

Skrivet av  Malin med Jesper -00
Det märks att jag börjar bli väldigt trött... Vid LUNCH ska det stå 1--1,5 dl pasta
 

Bra mat för barn

Skrivet av  Camilla
har jag absolut för mig att jag har sett på apoteket, så det är väl kanske den som menas?
 

Jo

Skrivet av  Malin
När jag skrev inlägget så föll citationstecknen bort i rubriken. Jo, broschyren heter ju "Bra mat för barn". Har dock inte sett den på Apoteket någon gång, men den kanske finns där som du säger?
 

Livsmedelsanvisning?

Skrivet av  Yvonne m Klara 3 år
Hej
När min flicka hade mjölkallergi så fick jag något som hette livsmedlesanvisning. Det var ett vitt recept typ det som man för diabeteshjälpmedel. Med hjälp av det fick jag köpa "mjölk" samma typ finns för gluten intoleranta men jag har aldrig hört att man kan få för diabetesmat.

När det gäller mat äter vi ganska vanlig mat. Pannkakorna har vi bytt ut mot oatlys färdiga smet som vi kompletterar med rivenpotatis eller PO fiber eller havregrynsgröt (ismeten alltså). Potatismos gör vi alltid själva och blandar i POfibrer.

MVH Yvonne
 

Inga recept, men några tips (oj då, långt)

Skrivet av  Teresa
Vi äter den mesta maten som vi gjorde innan Daniel fick diabetes. Men, visst har vi ändrat lite till det nyttigare hållet när jag tänker efter.

Pannkakor gör jag enligt det ”vanliga” receptet. Men, numera är hälften av mjölet grovt (ex gramham eller råg) och en del av mjölken ersätter jag med Keso. Han får vanlig sylt med en liten sked, inga jättehögar (som ändå bara droppar överallt). Ofta har jag gjort sylten själv, med något mindre socker än i receptet.

Spagetti och pasta finns i fullkornsversion, Kungsörnen har. Korvbröd finns också av grövre bröd. Själv gillar jag dem mer än de vita.

Bröd köper vi ofta Schulstads, de har en hel del bröd med korn i. Dessutom uppfattar barnen ex morotsbrödet som ljust, de har haft fördomar mot mörkt bröd. Många mörka bröd innehåller mycket tillsatta sockerarter. Hela korn är bra. Bara lite tillsatta sockerarter är bra.

Jag ”spär ut” frukostflingorna med Musli (den som är nästan utan socker, finns på tv-reklam på fyran ibland). Havrefras är ok.

Det vi undviker är söt dryck, isglass, mängder av godis, potatismos och tunn soppa. Soppa kompletteras med matigt i eller grovt bröd till. Till risgrynsgröten i skolan får han en rå morot, det fungerar bra.

Han dricker mjölk, men inte mer än två glas åt gången. Youghurt har vi ofta den med Mumin på, den innehåller fruktos istället för vanligt socker. Fruktos är långsammare.

Sen beror det lite på hur aktiv dag man har. Mycket aktivitet kräver mera energi och så blir insulinet effektivare. Så, aktiva dagar har vi sötare fika. Speciellt vid simning. Då får han choklad eller glass innan. Chips kan också vara bra vid sport, har jag hört.

Blåbärssoppa och nyponsoppa i pulverform finns även helt osötat. Man kan blanda en sötad och en osötad och hitta en medelväg.

Diabetesföreningen kan ha matlagningskurser, men ofta riktar de sig till typ 2-diabetiker, som kan ha problem med vikten också. Kolla med din lokala diabetesförening.

Jag har skrivit ihop några papper som jag lämnat till skolan. En sammanfattning över hur det mesta fungerar och en lektion att hålla i en lågstadieklass. Vill du att jag mailar den till dig? Säg till i så fall.

Hoppas ni har landat hemma nu och mår bättre!
 

Livsmedelsanvisning...

Skrivet av  Lotta med Liam
... var det jag menade. Men det verkar som om man får köpa vad som finns och sen ta upp det som merkostnad, eller hur gör man?

Ska precis till att fylla i vårdbidragsansökan, vad har ni fyllt i där? Vet inte riktigt vad jag ska skriva. Har fått en mall men känner inte riktigt att det räcker till...
 

Man får inte LA när man har diabetes *långt*

Skrivet av  Lotta
Det är endast vissa sjukdomsdignoser som berättigar till livsmedelsanvisning (LA). Diabetes är ej en av dom.

Det finns heller inga direkt specialprodukter till den som har diabetes. Skulle vara PO-fiber och fiberHUSK men dessa är billigare att köpa UTAN LA. Det är alltid biligare i affären än på Apoteket dessutom.

Som merkostnad kan du tex ta upp mat som ni får ta med er när ni är ute för säkerhets skull. Man vet ju inte om man kommer att behöva extra mat alltid. Det är ganska mycket som måste slängas. Mackor är ju inte så fräscha efter att ha legat i väskan en hel dag.

Somliga får skicka med mat till skolan tex då det är utflykt eller skolresa. Det är ju lite olika hur osäkra man är på skolan att ordan med mat till barnen med diabetes. Endel klarar det galant. Men det tycker jag absolut att man kan ta upp i så fall. Om skolan håller med mat till alla barnen utom dom med diabetes så ska det väl vara med på er merkostnadslista.

Känningmat kan man nog oxå ta med. Man ska kanske inte göra allt för stor grej av det men om man är välinställd så har ju alla känning ibland. Det är ju väldigt individuellt hur mycket problem man har med det.

Ta även med den extra tid det går åt att tillreda den extra maten samt den tiden det tar för att servera känningmat, kanske kan du skilja på dag och nattetid + förstås den tiden det tar för att konstatera känningen. Blodsockermätningar etc.

Vårdbidragsansökan kommer du ju att få fylla i flera gånger så det är smart att notera vart efter du kommer på att du får extra utlägg eller får ägna tid åt sjukdomen. Kanske kan du komplettera senare. Ditt barn får kanske andra behov oxå vart efter han växer.

Några produkter är ju oxå dyrare som man kanske blivit rekommenderad från sitt diabetesteam: Sötningsmedel, Drickchoklad (om man använder det), nektar/juice light. Det är faktiskt inte så många produkter som kostar mer men de är väl värda en liten punkt i ansökan. Det beror ju på konsumtionen förstås.

Hoppas du kan få lite tankar och inspiration om vad du kan ta med i din ansökan.

Lycka till!

Lotta

PS Sorry att det blev så långt.
 

PS. Ny Lotta i diskussionen

Skrivet av  Lotta på besök
Hm, såg just att vi var flera Lottor i diskussionen. ;o)