Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

orolg över min dotter...

Skrivet av inci
hon går i femman nu.Har haft en tuff skolgång o sepciellt det sista året.Hon blir trött av att läsa en sida.hon kan tappa bokstäver,vända om då o då.läsa snabbt otydligt osv.
Pratat lite med henne om varför hon blir trött men hon har alla möjliga bortförklaringar.Hon har svårt föär lästal i matten med.det nationella provet i matte som gällde area o lästal fick hon icke godkänd på.Sen proven i sv o engelska har inte skolan låtit henne göra.Kan en logoped kolla detta?Barnläkaren skulle remittera dit,men det lär väl ta lång tid.Dyslexi finns i släkten.Hennes pappa har en kusin som har det o jag har en morbror som har det.det är det vi vet.Svårt med koncentrationen har hon.Vi fick de här misstanlkarna redan i tvåan,men aldrig fått nån hjälp för henne.Hon suddar mycket o ändrar i böckerna,kladdar mycket o det är svårt att läsa.Hon han kar sig ju fram men vi undrar ju ändå o behöver alla tips o råd vi kan få!
Svar på tråden: orolg över min dotter...

min son

Skrivet av  tebasile56
Som hade dyslexi eller har.... han fick ingen stor hjälp i mellanstadiet men kom upp i högstadiet då det blev klart att han hade svårare skrivsvårigheter än dom hade "trott" i låg och mellan...Vi försökte men det är svårt när inte dom sk profsen vill lyssna och hjälpa......
Jag försökte sudda åt min son hemma eftersom han la hela sin hand i boken när han suddade och ändrade minsta lilla prick som var fel... irriterande böcker såg ut som hej kom och hjälp mej...
I sexan fick vi en underbar lärare som uppmuntrade Henrik med Data och Tala engelska e t c istället för att skriva....Muntliga prov e t c

Han fick även göra läxorna på datorn eftersom han kunde stava bättre när han såg det i tryck än när han skrev förhand...Engelskan likaså....
Kanske ett tips om du kan få henne att Jobba vid datorn en viss tid kan hon få spela den andra tiden.
Vi gjorde så...Fick ett Kanonprogram från FolkeBernadotte som han följde som innehöll Sv Ma och Engelska....Det var på den gamla PCns tid men jag kom inte ihåg vad det hette.
Det blev så att han så småningom blev bättre attt se om det var fel även handskrivet....
Mycket surr hoppas att du kan ta till dej lite.
Förstår din oro
Kramizar
 

nästan samma

Skrivet av  maria
min son skulle gått i femman nu men fick tyvärr gå om en klass, han vänder på bokstäverna och kan inte läsa långa meningar. Nu ska skolan utreda problemet, han är ju inte dum! Det tristaste är att skolan bara kan ge honom 40 minuter specialundervisning per vecka!
Psykologer hit och psykologer dit! Man kan bli galen för mindre! Vi har inte fått nån diagnos än så undertiden vi väntar på den kan han inte hänga med.
Det är tur att han har många bra kompisar i klassen.
Det känns som att skolan tycker att han är trög!
Men ett barn som inte hänger med i skolan börjar fantisera i stället, dagdrömma. Min son har blivit en riktig dagdrömmare.
Hur i hela världen kan vi hjälpa våra barn? Deras självkänsla sjunker ju när dom kommer efter hela tiden.
 

rätt till hjälp

Skrivet av  L
Även om din son inte har fått någon diagnos har han rätt till hjälp - enligt skollagen. Ni kan kräva att skolan gör en åtgärdsplan med tydliga mål och hur de ska uppnås. Kommunen är skyldig att ha en handlingsplan och för elever mend behov av särskilt stöd en åtgärdsplan. I läroplanen står:

Sklan har ett särskilt ansvar för de elever som av olika anledningar har svårigheter att nå målen för utbildningen. Därför kan undervisningen aldrig göras lika för alla.
 

dotter med samma problem

Skrivet av  vargmor57
Läs eller låna boken Möjligheterna finns. av Birgitta Sohlman.
Leta upp en specialist... din dotter kan få hjälp.
Kram...
 

Vänd er till skolpsykologen

Skrivet av  tintin
Ta kontakt med skolpsykologen och be om att få en utredning.
 

finns ingen sån....

Skrivet av  inci
finns ingen skolpsykolog här!!
 

Det finns hjälp att få

Skrivet av  Ingela
Ta kontakt med Förbundet funktionshindrade med läs- och skrivsvårigheter.FMLS www.fmls.nu
Ingela