Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Jag har inte varit in på den här sidan förut...

Skrivet av Nettis
..men häromveckan var jag till en logoped med min äldsta tjej. Hon är snart 5 1/2 år.Hon kan inte säga s. Byter ut det mot andra bokstäver eller alternativt hoppar över det. Hon har också lite svårt att säga sche-ljud, men det är på gång. Nåväl, hennes farmor har iallafall dyslexi. När logopeden fick reda på det började hon genast prata om att den typ av talsvårigheter som min dotter har ofta hänger ihop med dyslexi. Jag blev jätteorolig. Min dotter är rätt ointresserad av bokstäver. Kan skriva sitt namn men inte mer. Nu undrar jag ifall det är någon som vet om det finns ett samband mellan "talstörningar" (eller vad man nu skall kalla det) och dyslexi?
Svar på tråden: Jag har inte varit in på den här sidan förut...

Det är vad

Skrivet av  Annette med Nea, Macke o Tess
jag fått höra på senare tid. En talpedagog nämde det för mig för ca halvår sedan. Detta har resulterat i att jag tagit kontakt med logopeden igen (sonen gick där vid 3 års ålder för att han inte pratade). Vi står nu i kö för en utredning. Sonen är idag 12 år och har mycket svårt för läsning och stavning.

Jag tror dock inte du behöver oroa dig för din dotter än. Var uppmärksam på det och avvakta ett tag och se hur det utvecklar sig i förskolan och de första månaderna i ettan.
 

Men är du här också??

Skrivet av  An2 med triss i tjejer
*förvånad*

Vi står också i kö för utredning (äldsta tjejen), men först ska hon "utredas" av specialläraren i samråd med svenskläraren och skolsyster och så ska de avgöra om vi ska gå vidare.

Min dotter har aldrig direkt haft något problem med talet, hon pratade mycket när hon var i två årsåldern men det var inte så många som förstod vad hon sa;-) Efter en stor "läxläsning/gråt/frustration/ilska"-kväll förra veckan lovade jag henne att jag en gång för alla skulle ta tag i det. Jag har misstänkt genom hela låg- och mellanstadiet att något inte är som det "ska" och t o m 4an fick hon extrahjälp med läsningen, men när jag någongång närmat mig frågan om dyslexi har alla fröknar sagt att det har hon inte! Nu har jag tröttnat, nu vill vi ha det utrett en gång för alla! Hon har alltid haft väldigt svårt med läsning och stavningen är helt hopplös, vilket också lett till många (onödiga?) konflikter hemma eftersom jag är en stavningspolis...

Oj, långt blev det...

Hoppas det går bra för er och att utredningen går snabbt! Ett års väntetid är det visst hos oss:-(
 

Men, hej...

Skrivet av  Annette med Nea, Mack o Tess
Ytterligare ett ställe vi ses på...

Väntetiden på logopeden här lär vara runt 2 år, men eftersom Marcus redan varit "patient" där har vi förtur. Men jag har ingen aning hur lång tid det tar för oss med förtur.

Vi har oxå tjatat på lärare sedan tredje klass. Men ingen har tagit oss på allvar. Det kommer, har vi fått till svar. Marcus har bara fått extra hjälp med engelskan eftersom det i de andra ämnena fanns (finns) elever med större problem. Nu i sexan har Marcus fått en annan kontaktlärare - som tidigare jobbat som speciallärare. När jag tog upp Marcus problem med honom så sa han att han skulle göra några tester som de har på skolan för att han ska få hjälp att komma ikapp. Det lät som om han tog oss på allvar, men på tre veckor har inget hänt :-( Ska ta och påminna honom snart. Tänkte dessutom ringa logopeden och höra hur det går i kön.

Lycka till med utredningen.
 

Välkommen!

Skrivet av  Lillemys
Trevligt att du hittat hit!
Talstörning med bokstaven s och sch-ljud vet jag inte om det har samband med dyslexi direkt. Och just 5,5 år är ju en ålder där mycket händer. Jag tycker inte du ska oroa dig för mycket. Men var lite extra observant om problemen kvarstår eller blir mer omfattande. läs många böcker, prata, rim och ramsa mycket, spela spel mm mm. Överallt "tränar" ni ordförråd och ordförståelse--- bra att ha i "ryggsäcken" inför skolan. Barn mognar och utvecklas i så olika tempo, men ni känner ert barn bäst och känner ni oro så be om hjälp. Och finn inte er i svaret: Det kommer. Det går över. Det mognar med åren.
Det är bättre att be om hjälp i ett tidigt stadie än att bara låta åren rulla på.
Lycka till!
Lillemys
 

Tack för era svar

Skrivet av  Nettis
Försöker att inte oroa mig...Känns iallafall skönt att veta att den här sidan finns och att man inte är ensam..

Nettis