Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Logoped?

Skrivet av Pillan mamma till 4:a gullungar
Jag har dyslexi fick det konstaderat redan i tvån och det var 1984. Fast dom kallade det inte dyslexi då. Jag har fått ganska bra hjälp genom skolan och tycker i dag att jag inte har så stora problem. När ni skriver om att barnen ska till logopeden så måste jag fråga varför. För jag fick inte komma till någon logoped. Jag undrar om era barn haft språkförseningar? Jag pratade jätte tidigt var tidig med allt och duktig på att sen när jag började 1:an var det stopp. Jag kunde inte lära mig läsa alls. så här i efter hand kan jag kanske tänka mig att det vore bra att få kommit till en logoped för jag kunde inte ljuda och har i dag fortfarande svårt att höra skillnad på lång och kort vokal. Berätta gärna just varför ert barn ska till en logoped och vad som ska hända där.
Svar på tråden: Logoped?

För att ställa diagnos?

Skrivet av  Linda med sin lilla Fanny.
Logopeden ställer diagnosen dyslexi och kan även se graden av dyslexi och vilka just den enskilda personens dyslektiska problem är (genom tester). För att man sen ska kunna ta fram just rätt övningar... Man kan ju även ha andra problem som dyskalkyli och ADD som kan vara bra att veta om. Hos den logopeden vi har haft kontakt med kan man få billiga hjälpmedel som t.ex. dataprogram.
Jag förstår istället inte riktigt varför man inte ska ha kontakt med en logoped som är specialist inom området? Precis som man gör när man har andra handikapp? En logoped jobbar inte bara med tal och ljud, det var kanske det du trodde?
Jag litar inte på skolan, därför var min kontakt med en logoped självklar. Jag söker också mycket information på nätet själv. Vilket jag verkar göra rätt i om man ser på de andras insändare där skolans hjälp i många fall varit mycket bristfällig och ignorant. Kul dock att det har fungerat bra i ditt fall!
 

tack

Skrivet av  Pillan mamma till 4:a gullungar
Jo jag trodde att logopeder bara håll på med det talade språket. Jag fick min diagnos hos en speciallist i Göteborg. Tack för svaret nu förstår jag bättre. jag är lite orolig för min son vad skönt att veta att det är logopeden som hjälper till med sånt här för där går vi redan pga hans språk försening
 

Artiklar från Familjeliv