Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

får man flyga med vattkoppor?

Skrivet av Lisa o Adam 8/2
Nån som vet. Det går vattkoppor på dagis o vi ska till Cypern på måndag. Har hört att man inte får flyga om man har vattkoppor, kan det verkligen vara så. De flesta barn blir ju inte särskilt sjuka av det.
Svar på tråden: får man flyga med vattkoppor?

Det är säkert

Skrivet av  li
på grund av smittorisken som man inte får flyg. Det kanske finns andra med på flyget som inte vill ha vattenkoppor!?
 

Får och får!!

Skrivet av  AnMa
Men vattkoppor är väldigt smittsamt och kan även ge bältros, så med hänsyn till andra så ska man inte flyga eller vistas med andra som inte vill bli smittade.
 

Nej

Skrivet av  Anna
vattkoppor kan inte ge bältros.

Förstår faktiskt inte varför flygbolagen är så hårda med detta? Ingen lär ju bli allvarligt sjuk på flygplanet?

Däremot kan jag väl hålla med om att det är för respekt för att andra inte vill bli sjuka.
 

Jag tycker det är jättebra att flygbolagen

Skrivet av  EllaNora
har restriktioner, te x om jag hade ett barn med en kronisk sjukdom skulle jag vilja kunna flyga och veta att inga barn eller vuxna med smittsamma sjukdomar var på planet, blir man akut sjuk vet man ju om det men inte medvetet. Jag skulle bli galen rent ut sagt! du har rätt att vattkoppor inte ger bältros utan det är tvärtom. Nu har ju Lisa fått sitt svar och jag hoppas att hennes barn slipper bli sjuka så de kommer iväg på sin resa!:-)
 

Fast varför bara

Skrivet av  Anna
vattkoppor? Det är det enda jag undrar. I övrigt är det väl bara för den egna hälsans skull? Hjärtproblem och så för att flygbolaget inte skall tvingas nödlanda någonstans.

 

Nej men andra kan bli livshotande sjuka

Skrivet av  EllaNora
tror det är respekt för medpassagerare ärligt talat!
 

Nej

Skrivet av  sol74
Vi har varit på kanarieöarna och hade oturen att få vattkoppor på plats och vi fick inte resa hem förräns alla koppor hade torkat och dessutom behövdes ett läkarintyg på detta!
 

hur gick det då?

Skrivet av  Lisa o Adam 8/2
Fick ni bo kvar på hotellet, vem stod för kostnaden för detta, nån försäkring eller? Nu har ju inte Adam fått vattkoppor ännu o kanske inte får det alls, men det kan ju hända att han får det när vi är därnere.
 

Kolla upp er hemförsäkring samt

Skrivet av  EllaNora
barnförsäkring och ev reseförsäkring.
 

Jag menar att jag tror

Skrivet av  EllaNora
det är viktigt att man inte har Vattkoppor p g a att man kan smitta andra och därför behöver man ha ett läkarintyg på att man är frisk från kopporna.
 

Vad får man

Skrivet av  Anna
för livshotande sjukdomar av vattkoppor?
 

Har man te x en lungsjukdom eller en

Skrivet av  EllaNora
njursjukdom och immunförsvaret är nedsatt eller tex cancer (under behandlin) kan man bli väldigt sjuk av vattkoppor.
 

Jo fast

Skrivet av  Anna
hade jag ett sånat sjukt barn så är det väl sista stället man sätter sig i? Flygplan alltså! Skulle tro att en vanlig förkylning är betydligt farligare än vattenkoppor!
 

>anna:

Skrivet av  anne.h 6 dagar kvar till sol och värme ;-)
Så du tycker med andra ord jag ska stanna hemma med min minsting som har nedsatt immunförsvar för att (tex) ni ska kunna flyga med vattkoppor???

 

Näe

Skrivet av  Anna
jag har aldrig påstått man _skall_ flyga med vattkoppor.

Men varför får man flyga med en förkylning?
 

För min son

Skrivet av  anne.h 6 dagar kvar till sol och värme ;-)
vore det värre att få vattkoppor än en förkylning just nu. Förkylning klarar vi att hantera oftast hemma, vattkoppor blir lite mer, om jag säger så.
 

Hur sjuk kan man bli

Skrivet av  Anna
av vattkoppor om man har sänkt immunförsvar? Vad gör denna sjukdom så mycket värre än en ordentlig förkylning exempelvis?

Uppriktig fråga.

 

Anna!

Skrivet av  EllaNora
Man kan bla annat få hjärninflammation , hjärtmuskelinflammation eller Reyes syndrom.


 

Jag menar inte att man får en livshotande sjukdom

Skrivet av  EllaNora
jag kanske skrev väldigt luddigt.
 

Kan berätta om min kollega som inte fick

Skrivet av  EllaNora
flyga p g a att hon ahde ögoninflammation de vägrade ta henne på planet, så det blev en dyr semester. Till sist kom hon hem med SOS hjälp.
 

Har pratat med Ving nu

Skrivet av  Lisa o Adam 8/2
De sa att man inte får flyga, de brukar vara väldigt noga med det sa den första tanten jag pratade med, det går som tur är att avbeställa ända fram till planet lyfter o få tillbaka alla pengar så vi kan vänta ett tag o se.

Sen ringde jag upp igen för jag kom på att jag hade glömt att fråga vad som händer om han får koppor därnere o inte får flyga hem. Den tjejen som svarade då sa att det beror ju på om man "ger sig tillkänna" om man kan flyga eller ej. Konstigt svar tycker jag. Iallafall så täcker hemförsäkring + den reseförsäkring som jag tagit via Ving så att vi inte behöver betala nåt extra för att bo kvar eller betala nytt flyg hem. Fast de kommer nog att försöka skicka hem så många som möjligt sa hon, fast vi lämnar ju inte en 2-åring ensam såklart. Jag antar att det betyder att pojkvännen måste åka hem.

Nåja, vi får väl avvakta som sagt.
 

Hoppas att ni slipper kopporna

Skrivet av  EllaNora
och får en underbar resa. Jag åker på semester i natt!
 

Då önskar jag dej

Skrivet av  Lisa o Adam 8/2
en supertrevlig resa också!!
 

Tack! idag är det 25 grader där

Skrivet av  EllaNora
men i morrn ska det regna!:-(
 

Jag hoppas

Skrivet av  Malin 2
ni slipper kopporna.
Vår dotter fick vattkoppor på en 16 timmars flygning...
Som tur var hon bara 6 månader och inte så mobil, så vi kunde hålla henne i knät.
 

Samma här

Skrivet av  anne.h 6 dagar kvar till sol och värme ;-)
det går vattkoppor på dagiset 4 km bort här, till vårt dagis har det dock inte hunnit än, men OM nån blir smittad på vårt dagis lär minstingen få det, inte så kul när vi ska på en 2-veckors semester nu på måndag.. Tur att det iaf är 2 veckors inkubationstid innan det bryter ut OM han hinner bli smittad innan vi åker, föredrar att ha tillgång till sjukvård på eget språk trots allt.
 

Bara NÄE, vattkoppor kan ...

Skrivet av  Maria
även ge andra sjukdomar såsom bältros och även om barnen inte blir direkt dåliga så kan andra i cabinen jättelätt smittas eftersom det mesta av luften cirkulerar runt och då bli jättesjuka (ja jag menar JÄTTESJUKA). Synd att du tydligen missat program om just flyg och riskfaktorer det var otroligt intressant och lärorikt.
Om barnen inte har några nya koppor och alla har torkat in så kan saken komma i annan dager så kontakta vårdcentralen om vad de ger för råd (det varierar när man läser på nätet om hur länge man ska vänta därefter).
 

Protesterar bara mot

Skrivet av  Ulrikah
att man kan få bältros av vattkoppor. Det stämmer inte.
Man kan endast få bältros om man tidigare haft vattkoppor och då man får det beror det inte på smitta från vattkoppor utan ofta nedsatt immunförsvar.

Däremot kan man i sällsynta fall få vattkoppor av bältros.

Alltså enkelt förklarat så kan barnet inte smitta farmor men farmor kan smitta barnet.
 

Bältros kan man inte få

Skrivet av  EllaNora
utan det är tvärtom, att bältros kan ge vattkoppor. Bältros kan smitta och ge vattkoppor hos någon (oftast barn) som inte utsatts för vattkoppsvirus, men det är mycket sällsynt. Däremot kan man inte få bältros genom att vara i kontakt med en person som har bältros eller vattkoppor. Mne du har rätt att vattkoppor kan ge andra sjukdomar! min son blev jättesjuk och fick ligga på sjukhus!
 

Det smittar alldeles väldigt på flyget...

Skrivet av  Bengt (som hade vattkoppor när han var 6 år)
Mina barn hade utsatts för vattkoppsmitta flera gånger på dagis, men ingen hade fått det. Av 22 barn så var det bara den äldsta som inte hade fått vattkoppor. När vi sedan åkte till Lefkas 1995 hamnade vi vid avgågnen bredvid en familj med ett barn som hade vattkoppor. De frågade en flygvärdinna omnågot, och flygvärdinnan sa att hon var tvungen att kolla om de fick åka. Planet väntade 30 minuter med att lyfta och till sist fick de beksed om att de inte fick följa med.
Vi tänkte inte mer på det men två dagar innan vi skulle åka hem så fick min äldsta dotter (då fem år) hög feber och vi trodde hon var förkyld. Efter en stund såg vi kopporna.. Nästa dag hade den yngsta dottern och min fru (då 32 å) också koppor.
Jag ringde SOS kvällen innan hemresa och de rekommenderade att försöka åka hem med flyget om det gick, dvs inte "ge mig tillkänna".
På flygplatsen i Preveza fick vi köa utomhus. Det ar en lång kö med 375 personer som skulle med en DC-10. Det var många som talade om myggapparater som inte fungerade längre, konstiga utslag och andra besvär. Jag såg många koppor på de som stod i kön. Min gissning är att familjen Häger hann sprida sina vattkoppor till många personer. Det smittade exceptionellt bra i flygplanet (eller så var det en annan variant av viruset) eftersom både min fru och mina barn som tidigare inte hade haft vattkoppor nu fick det.
För övrigt ska sägas att jag var tacksam för att jag hade haft vattkoppor när jag var barn. Det är ett helv-e att få det som vuxen vilket min fru fick uppleva...
Så, sammanfattningsvis, det finns mycket goda skäl till varför man inte ska flyga iväg när man har vattkoppor. Och, JA jag vet att vi gjorde samma fel när vi flög hem, men de andra hade redan utsatts för smittan av andra och vem vill stanna en vecka eller två på ett grekiskt sjukhus i mitten av juli...
 

Ditt avslut var lite kul!

Skrivet av  Jonna
"Så, sammanfattningsvis, det finns mycket goda skäl till varför man inte ska flyga iväg när man har vattkoppor. Och, JA jag vet att vi gjorde samma fel när vi flög hem, men de andra hade redan utsatts för smittan av andra och vem vill stanna en vecka eller två på ett grekiskt sjukhus i mitten av juli..."

Alltid kan man hitta ursäkter.:) Jag hade gjort precis likadant fast jag hade nog inte skyllt på att alla hade redan blivit utsatta för smittan. Alla semestrar inte smma veckor till ex.

 

Jodå, ska väl förtydliga lite...

Skrivet av  Bengt
1. Jag ringde SOS international innan och de sa åt mig att vi skulle försöka komma med flyget,
2. Vad jag menade var att det var flera på flyget hem som redan var smittade..
Det fanns inte så många andra möjligheter att ta sig hem. När vi väl kom hem hamnade den yngsta dottern på Roslagstulls Infektionsklinik..
Men visst blev det lite bakvänt i det jag skrev. Det är nog skönare att ha vattkoppor i Sverige än i Grekland om man är svensk..
 

Många vuxna har ju inte haft...

Skrivet av  Eva m Ike0108 + bf 19/5, Portland, Oregon
vattkoppor eller blivit vaccinerde mot det och de kan ju bli rejält sjuka om de skulle få det. Och hur kul är det att bli sjuk på semestern? Jag tycker att det är vettigt att man inte flyger om man har vattkoppor.